Advies, Inspiratie 15 minuten leestijd

11 Ideeën voor de achterwand van jouw keuken!


op 4 mei 2020
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Jouw meterslange keuken achterwand heeft een praktische en sfeerbepalende dubbelfunctie. De keukenwand beschermt je muur tegen vlekken én accentueert je persoonlijke keukenstijl. Het is bijzonder wat de keuze voor o.a. een natuursteen, tegels, RVS, kunststof of glazen spatwand doet met de uitstraling van je keuken. Naast het design van de ‘backsplash’, kijk je ook naar welke materiaal achterwand keuken, welk onderhoud nodig heeft. Je leest het allemaal in dit blog met 11 keuken achterwand ideeën voor je nieuwe keuken of snelle keuken make-over!

Ontdek de vele verschillende achterwand keuken voorbeelden in de KeukenCoach keukenplanner! Je wisselt in no time van achterwand en ziet welke kleur of dessin perfect aansluit bij jouw keuken ontwerp. Wil je graag een advies op maat van een keukenexpert en prachtige achterwand voor keuken ideeën bekijken in de keukenCoach winkel? Maak een afspraak met een KeukenCoach expert.

Welke keukenachterwand maakt jouw keuken uniek?

11 Materiaal tips voor je keuken achterwand

Natuursteen keuken achterwand - KeukenCoach marmerlook spatwand in keuken Stockholm
Foto: Natuursteen keuken achterwand – KeukenCoach marmerlook spatwand in keuken Stockholm

– Natuursteen: graniet & marmer keuken achterwand

Natuursteen is een puur natuur keuken achterwand materiaal! Door de granieten of marmeren spatwand te combineren met een aanrechtblad in hetzelfde natuursteen, creëer je een luxe keuken van een ongekende klasse.

Het dessin of aderpatroon in een graniet dan wel marmer keuken achterwand is uniek, er bestaat er maar één van. Je hebt aan een natuursteen keukenwand wel wat onderhoud. Geef bijtende zuurhoudende (vloei)stoffen als citroenzuur geen kans om in te trekken om lelijke vlekken te voorkomen. Een granieten achterwand is minder poreus dan een keukenwand van marmer.

Graniet achterwand keuken - KeukenCoach keuken Provence
Foto: Graniet achterwand keuken – KeukenCoach keuken Provence

Als realistisch alternatief voor een echt marmer of graniet spatwand, heb je bij KeukenCoach keuze uit een prachtig assortiment natuursteenlook keramische, composiet en kunststof keuken achterwanden, passend bij je werkblad.

Keukenachterwand van glas - KeukenCoach keuken Barcelona
Foto: Keukenachterwand van glas – KeukenCoach keuken Barcelona

– Achterwand keuken: glas

Er wordt vaak gevraagd naar het materiaal glas als keuken achterwand voor een nieuwe keuken en bij een keukenrenovatie.

Dit is geheel logisch gezien de vele voordelen van een glazen keuken achterwand. Het geharde glas is kras vast, hittebestendig tot 250 graden en heeft geen naden, waardoor het hygiënisch en makkelijk schoon te maken is. Het glas kan uitgevoerd worden in iedere RAL-kleur en eventueel voorzien worden van LED verlichting, passend bij jouw keukenstijl!

Keuken achterwand van glas
Foto: Keuken achterwand van glas

Een glazen achterwand moet wel exact op maat gemaakt worden met eventuele uitsparingen voor bovenkasten, stopcontacten, etc. Door de reflectie van het licht in het glas lijkt de (kleine) keuken groter en lichter. Met een matte, niet reflecterende afwerking van het glas oogt het nog iets chiquer. Wanneer je ook over de zijwand naast de laatste keukenkast een glaspaneel plaatst heb je ook daar een ideale plek om bijvoorbeeld handdoeken op te hangen. Je hebt dan nooit meer een vieze muur.

Zwarte keuken achterwand Alusplash Galaxy
Foto: Zwarte keuken achterwand Alusplash Galaxy

– Achterwand keuken: AluSplash

Nieuw is de AluSplash keuken achterwand met een aluminium basis, dat door de hoogglans coating het strakke uiterlijk van glas heeft.

AluSplash is verkrijgbaar in glossy kleuren naar de laatste trends. Voor een meer industriële RVS uitstraling zou een AluSplash spatwand met de geanodiseerde en geborstelde aluminium bovenlaag perfect passen in jouw stoere keuken. De voordelen van AluSplash zijn: Alusplash is hittebestendig, heel dun, bestand tegen stoom en water, makkelijk schoon te maken en eenvoudig te monteren. Het is veel lichter dan glas, maar scherpe voorwerpen kunnen wel krassen en/of deuken veroorzaken. Het duurzame AluSplash is daarnaast 100% recyclebaar en voordelig in aanschaf.

Keuken achterwand RVS-look Alusplash
Foto: Keuken achterwand RVS-look Alusplash

– Achterwand keuken: RVS

In combinatie met een RVS afzuigkap wordt geregeld in de breedte van de kookplaat een rvs achterwand geplaatst om alle vetspetters op te vangen.

Wil je een professionele restaurant-look geven aan de keuken, dan kun je de RVS achterwand over het gehele aanrechtblad doortrekken. Het RVS kan behandeld worden met een anti-fingerprint coating om de plaat vingerafdrukvrij te houden. RVS is kwetsbaar materiaal en daarom niet ons eerste advies. Voorkom schoonmaakkrassen door schuursponzen te verbannen uit de keuken!

Kunststof keukenachterwand natuursteen -granito look - KeukenCoach keuken Barcelona
Foto: Kunststof keukenachterwand natuursteen -granito look – KeukenCoach keuken Barcelona

– Achterwand keuken: kunststof

Voor het creëren van één mooi geheel trek je de print van het kunststof werkblad door naar de achterwand.

Naast het werkbladdecor kan ook het dessin van de korpus, de zijkanten van de kasten terugkomen in de keuken achterwand. De kunststof achterwand is gemaakt van MDF met dezelfde harde gedecoreerde toplaag als van het werkblad.

Een backboard saver is een glazen plaat met afstand houders achter het fornuis of de kookplaat ter bescherming van de kunststof keukenachterwand. Je kunt er ook voor kiezen om een glazen of RVS spatscherm achter de kookplaat tot aan de afzuigkap te plaatsen.

Kunststof keukenwand met mozaïek tegel dessin
Foto: Kunststof keukenwand met mozaïek tegel dessin

De ontwikkelingen gaan snel, waardoor de kunststof achterwanden steeds bestendiger worden en zelfs met een 3D-oppervlaktestructuur natuurlijke materialen als natuursteen en hout authentiek nabootsen. Er zijn vele digitale printmotieven naar de laatste keukentrends mogelijk. Van bloemen, bomen, skylines en kruiden tot teksten en industrieel metaal decor. Je hebt geen tegelzetter nodig voor een betaalbare kunststof spatwand met een tegel of mozaïek decor. In dit blog geniet je van achterwand keuken inspiratie in alle keukenstijlen!

Er zijn kunststof achterwand-nispanelen verkrijgbaar met geïntegreerde LED verlichting, waarvan de lichtkleur traploos verstelbaar is.

Foto: Achterwand keuken tegels donkerblauw mozaïek - KeukenCoach keuken Londen
Foto: Achterwand keuken tegels donkerblauw mozaïek – KeukenCoach keuken Londen

– Achterwand keuken: tegels

Terug van weggeweest zijn tegels als keuken achterwand!

Ambachtelijke rechthoekige keramische tegeltjes geven door de natuurlijke vormgeving de landelijke keuken een echte boost.

Zwarte tegels smetplint & vensterbak - KeukenCoach keuken Milaan
Foto: Zwarte tegels smetplint & vensterbak – KeukenCoach keuken Milaan

Tegels met een metal look springen er echt uit in de super sexy loft-keuken.
Kleurrijk en vrolijk zijn de Portugese, Spaanse en Marokkaanse tegels die de keuken dan weer een mediterraan vakantie gevoel geven.

Foto: Achterwand keuken tegels vierkant zeegroen - KeukenCoach keuken Marrakesh
Foto: Achterwand keuken tegels vierkant zeegroen – KeukenCoach keuken Marrakesh

Een tegel keukenwand heeft vele voordelen: is hittebestendig, makkelijk in onderhoud en een paar meter tegels hoeft niet al te veel te kosten.
Eén van de nadelen is dat een tegelzetter (extra kosten) of een handige klusser ze nauwkeurig moet plaatsen. Daarnaast zijn de voegen lastig schoon te maken en de tegels zijn niet gemakkelijk te verwijderen als je ze beu bent.

Wil jij ook de service van een echte expert?

Vraag adviesgesprek aan
Kunststof keuken achterwand betonlook - KeukenCoach keuken San Francisco
Foto: Kunststof keuken achterwand betonlook – KeukenCoach keuken San Francisco

– Achterwand keuken: betonlook

Als je kiest voor een keuken werkblad betonlook, zou je het betonlook decor kunnen laten doorlopen in de kunststof keuken achterwand.

Ook met betonlook keramische tegels creëer je uitstekend een backsplash. Helaas is echt beton zeer besmettelijk voor vocht en vlekken. Het is echter mogelijk om de betonwand te behandelen met een speciale vernis.

Keuken achterwand verven - KeukenCoach keuken Sydney
Foto: Keuken achterwand verven – KeukenCoach keuken Sydney

– Achterwand keuken: stucen – verven

Door de steeds betere verven is het ook een idee om de keuken achterwand  glad te stuken met daar overheen een vuil afneembare latex verf.

Voor het mooiste effect gebruik je een goed reinigbare verf, speciaal voor keukens en badkamers, waarbij matte verf niet gaat glazen door het schrobben. Je hebt zo een strakke muur die onafgebroken doorloopt in de woonkamer.

Extra bescherming van je muurverf bereik je door een twee componenten water gedragen vernislaag over de muurverf aan te brengen, welke nagenoeg onzichtbaar blijft. Om de ergste spatten op te vangen, plaats je een smetplint of spatrand van 10/15cm in hetzelfde materiaal als het werkblad van kunststof, graniet of composiet.

Keuken achterwand behang kaart van San Francisco - KeukenCoach keuken San Francisco
Foto: Keuken achterwand behang kaart van San Francisco – KeukenCoach keuken San Francisco

– Achterwand keuken: behang

Echt, het is mogelijk: er is behang, speciaal voor de keukenachterwand!

Dit vinyl of PVC behang is waterdicht, in no time schoongemaakt en hittebestendig. Hoewel het achter de kookplaat geplaatst kan worden, adviseer ik je om voor de zekerheid een backboard saver te plaatsen. Better to be safe!

Je geeft de keuken snel en simpel een make-over door het plaatsen van een nieuwe behang achterwand. Er zijn rollen van 60/70cm hoog en 300/400cm breed. Daarnaast is er ook naadloos behang, waardoor je de gehele wand van hetzelfde dessin kunt voorzien.

Je begrijpt, de muur moet natuurlijk wel vlak (gestukt) zijn. De keuken achterwand behang mogelijkheden zijn oneindig. Zelfs jouw eigen foto kan op fotobehang geprint worden.

Foto keuken achterwand - flessen foto spatwand
Foto: Foto keuken achterwand – flessen foto spatwand

– Achterwand keuken: foto

Met je favoriete foto als nisbekleding zorg je voor een heel persoonlijke inbreng in het keuken design!

Haal de foto van je smartphone en herbeleef die bijzondere herinnering telkens opnieuw op je meterslange keukenachterwand. Foto’s kunnen o.a. geplaatst worden achter glazen spatwanden, op aluminium, behang en kunststof achterwanden. Als de foto je gaat vervelen, kun je door de vervanging van de backsplash, de keuken een geheel nieuwe frisse uitstraling geven met een kleine keuken renovatie!

Houten wandpanelen in de keuken - KeukenCoach keuken Londen
Foto: Houten wandpanelen in de keuken – KeukenCoach keuken Londen

– Achterwand keuken: hout

In een moderne, landelijke of industriële keuken is een keuken achterwand van hout een natuurlijke eyecatcher.

Hout is echter een open materiaalsoort waar water en vetspetters vrij spel hebben.

Keuken wandpaneel houtlook - KeukenCoach keuken Berlijn
Foto: Keuken wandpaneel houtlook – KeukenCoach keuken Berlijn

Wil je toch een houten spatwand, dan heeft het regelmatig een vocht- en vuilafstotende behandeling nodig en zou je achter de kookplaat RVS of glas kunnen plaatsen. Je kunt ook altijd kiezen voor een kunststof achterwand met een bijna niet van echt te onderscheiden reliëf houtprint.

Bakstenen keuken achterwand met steenstrips
Foto: Bakstenen keuken achterwand met steenstrips

– Achterwand keuken: steenstrips

Bij de keuze voor steenstrips, bedenk dan dat keramische steenstrips veel beter schoon te maken zijn dan ruwe natuurstenen steenstrips.

Met een kunststof 3D-print keuken achterwand met bakstenen bereik je dezelfde rustieke sfeer, zonder alle bijkomende zorgen.

Foto: The Wall keuken wandpaneel met verstelbaar systeem voor verschillende keukenaccessoires – Dekker Zevenhuizen
Foto: The Wall keuken wandpaneel met verstelbaar systeem voor verschillende keukenaccessoires – Dekker Zevenhuizen

– Bonus keuken achterwand tip: The Wall

Een bijzondere vermelding krijgt het innovatieve keuken wandpaneel ‘The Wall by Dekker’, zoals op bovenstaande foto getoond.

Het paneel The Wall heeft een vernuftig keuken achterwand systeem met inklikbare design accessoires. Naast buitengewoon handig, is The Wall achterwand te realiseren in bijzondere kleuren en materialen, perfect aansluitend bij je aanrechtblad en/of keukenstijl.

De keukenwand accessoires zijn flexibel verplaatsbaar en uitgevoerd in mat zwart. The Wall heeft o.a. telefoonopladers, kruidenrekjes, raspen, spatels, vazen, lampjes en keukenrolhouders in haar collectie.

Welke achterwand kleur & materiaal krijgt jouw unieke keuken? Expert advies op maat! 

Een KeukenCoach expert is op de hoogte van de laatste trends in achterwand keuken kleuren en materialen. De keukenspecialist adviseert je graag en vakkundig bij o.a. de keuze van de keukenachterwand die jouw keuken uniek maakt! 

Een expert van KeukenCoach vertaalt jouw wensen voor de spatwand in een persoonlijke keuken op maat, altijd tegen een eerlijke prijs. Voor de mooiste keuken achterwand ideeën breng je een bezoek aan een inspirerende KeukenCoach winkel. Je zult verrast zijn hoe mooi en natuurlijk de keuken achterwanden blenden in de luxe keukens van KeukenCoach.

Maak direct een adviesafspraak met een expert!

Relevante artikelen

Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!

Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…

op 27 maart 2024

Gootsteen schoonmaken? Tips voor alle spoelbak materialen!

Je gootsteen schoonmaken heeft 3 grote voordelen: 1# het is hygiënisch, 2# je verlengt de levensduur en 3# je spoelbak…

op 29 januari 2024

Dit zijn de 10 keukentrends 2024!

Zin in vers van de pers inspiratie voor je (nieuwe) keuken? KeukenCoach geeft je de top 10 keukentrends 2024 die…

op 14 augustus 2023

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap