Advies 4 minuten leestijd

IOT Internet of Things – Hoe zit het met privacy in de slimme keuken?

door: KeukenCoach

Grote kans dat je niet alleen slimme keukenapparatuur hebt aangeschaft maar ook slimme verlichting, een slimme thermostaat of deurbel. Op een gegeven moment ga je al die apparaten koppelen met het internet om ook bediening buitenshuis mogelijk te maken. Zo wordt de woning vol ‘connected devices’ een ‘smart home’. Hartstikke grappig en handig hoor, maar…. hoe zit het met de privacy bij deze vormen van domotica?

Veilig omgaan met connectivity in de slimme keuken

 

Smart apps van de fabrikanten van keukenapparatuur

Voor de bediening van de slimme keukenapparatuur zijn apps ontwikkeld. (Link naar blog ‘Hoe werkt een slimme keuken.)

De apps van de fabrikanten van de smart kitchen apparaten zijn te vinden in de Apple App Store en Google Play. (Soms is het even zoeken om de juiste te vinden.) (link naar blog ‘Hoe koppel je smart kitchen apps.) Deze apps hebben bepaalde rechten nodig op de smartphone of tablet om te kunnen functioneren.

In de Nederlandse keukens wordt overwegend apparatuur van West Europese fabrikanten gebruikt (Bosch, Candy, Miele, Neff, Siemens). Die zijn in het algemeen gewend praktisch om te gaan bij het vragen om toestemmingen op het gebied van het delen van gegevens.

Aziatische en Amerikaanse bedrijven (Haier, LG, Samsung, Indesit, KitchenAid, Whirlpool), maar ook het Nederlandse Atag zijn een stuk minder bescheiden. Deze apps vragen bijvoorbeeld direct toegang tot je contactpersonen, locatie en agenda.

Universele apps

Wanneer je acties van apparaten met elkaar wilt kunnen combineren heb je naast de apps van de fabrikanten van de keukenapparatuur ook andere apps nodig waarmee je zogenaamde scenario’s kunt uitwerken. Een scenario is dan een set van opdrachten die in de vorm van regels uitgevoerd worden zodra de ingestelde voorwaarden kloppen. (Bijvoorbeeld: als de zon onder gaat, mag het licht aan.)
Bekende universele apps om dergelijke scenario’s te maken zijn Olisto en IFTTT (If This Then That). Bijvoorbeeld de app Home Connect (Bosch / Siemens / Neff) is daar al op voorbereid.

Voorbeeld van een koppeling van smart devices in een smart home

Een grappig voorbeeld is te kunnen praten met de oven of koffiemachine.Via het gebruik van een spraakassistent als Google Home of Alexa kun je een opdracht maken waarbij je een combinatie programmeert voor de zondagmorgen. Je zegt dan “Wat een mooie zondagochtend” en laat daarmee de verwarming starten, de oven voorverwarmen en de eerste bak koffie zetten. (Dan kun je vervolgens het ontbijt klaar zetten en wachten tot de afbakbroodjes goudbruin zijn terwijl je van je kop koffie geniet.)Privacy en veiligheid van data in de smart kitchen en smart homeWe kennen allemaal de wet van Cruyff: “Elk nadeel heb z’n voordeel”. Dit geldt ook bij de introductie van connectivity in jouw smart home. Hoe meer je bereid bent prijs te geven van jezelf, je relaties en nu dus ook je huishouden, des te makkelijker is het om je smart home te installeren. Maar we willen wel graag dat je weet dat je hieromtrent keuzes kunt maken.

Databescherming

Dataverkeer via het internet kan worden afgetapt en gekoppelde apparatuur kan worden ‘gehackt’. Dit is niet helemaal te voorkomen, maar je kunt het wel moeilijker maken.

  • Met de stap om jouw woning om te turnen tot een smart home neem je een beslissing om de apparatuur te koppelen met de grote boze buitenwereld. Minimale stap om de risico’s te beperken is het gebruik van een beveiligd wifi netwerk (WPA2) en voor de apparaten binnen het netwerk eigen passwoorden te gebruiken (de oorspronkelijke standaard wachtwoorden altijd aanpassen!).
  • Kies ‘naar buiten’ alleen beveiligde verbindingen via SSL – te herkennen aan ‘https://’ voor het adres.
  • Mocht je iets verder willen afschermen, kun je de apparatuur in jouw slimme woning en dus ook de keukenapparatuur op een apart netwerk koppelen. Veel routers hebben bijvoorbeeld een ”gasten-netwerk”. Daarmee is het dataverkeer iets verder gescheiden en ook de andere apparatuur in het netwerk iets minder gemakkelijk bereikbaar. (Om hiervan gebruik te maken is meestal een handmatige koppeling nodig.)
  •  Alle apparatuur die op het wifi netwerk gekoppeld wordt, heeft een netwerkaansluiting met een MAC-adres. Het gebruik van een MAC-adresfilter in je router helpt voorkomen dat vreemde apparatuur aan het netwerk gekoppeld kan worden. (Het gebruik van dit betekent een extra stap bij elke koppeling van een nieuw apparaat.)

Relevante artikelen

Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!

Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…

Hoe creëer je een gezond binnenklimaat in de keuken?

Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…

Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!

Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap