Ergonomie: de keuken op (jouw) maat!
Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
Ergonomie is een moeilijk woord voor het eigenlijk zo gemakkelijk mogelijk maken voor het lichaam. Speciaal voor deze blog gaat het natuurlijk over de keuken. Gebruiksvriendelijkheid staat voorop bij de keuken. De keuken is een echte werkplek waar, om onnodig heen en weer lopen te voorkomen, de indeling overzichtelijk en efficiënt geregeld moet zijn. Veiligheid staat voorop! Voordat ik als keukenexpert ga ontwerpen, stel ik je vragen over de gezinssamenstelling, gewoonten en voorkeuren. Denk daarbij aan o.a. de lengte van de gebruiker(s) en of de hoofdgebruiker rechts- of linkshandig is.
Jouw perfecte keuken op maat ontwerpen, dat doe je niet zo 1, 2, 3… waar moet je allemaal aan denken? Vraag advies aan een vakkundige keukenexpert van KeukenCoach!
Keuken werkdriehoek en de 5 keukenzones
Bij het keukenontwerp ga ik altijd uit van de 5 keukenzones: voorraad, opbergen, spoelen & afval, voorbereiden en koken & bakken.
Ik plaats de koelkast, spoelbak en de kookplaat zo dicht mogelijk bij elkaar om het geloop tussen wat de werkdriehoek genoemd wordt, zo beperkt mogelijk te houden. Bij het optellen van de 3 lengtezijden blijf ik het liefst onder de 6 meter, maar in een grote keuken lukt dat niet altijd.
Rechtshandige keuken
Keukenzones rechtshandige keuken
De volgende 5 keukenzones worden in een rechtshandige keuken van-links-naar rechts geplaatst:
- Voorraad (+ koelkast)
- Bergruimte
- Spoelen (+ vaatwasser, afval)
- Voorbereiden
- Koken (+ kookplaat, oven, afzuigkap)
Linkshandige keuken
Wist je dat 10-15% van alle inwoners van Nederland linkshandig is? Dat zijn zo’n 2 miljoen mensen die flinke hinder kunnen ondervinden in een standaard, op rechtshandigen georiënteerde keuken.
Als de hoofdgebruiker aangeeft linkshandig te zijn dan ga ik daarmee aan de slag in het linkshandige keuken ontwerp. Klein voorbeeldje: de koelkastdeur moet naar rechts open draaien.
Linkshandige keukenzones
De volgorde van de 5 keukenzones in een linkshandige keuken is omgekeerd.
- Koken (+ kookplaat, oven, afzuigkap)
- Voorbereiden
- Spoelen (+ vaatwasser, afval)
- Bergruimte
- Voorraad (+ koelkast)
Ideale werkblad hoogte
Bij het globaal bepalen van de hoogte van het werkblad wordt er naar lichaamslengte gekeken:
- 90cm – lengte kleiner dan 170cm
- 95cm – lengte van 170 tot 195cm
Voor de precieze berekening van de werkblad hoogte ga je recht voor het werkblad staan. Dan plaats je de onderarmen horizontaal boven het werkblad, in een hoek van 90 graden. Tussen de onderarmen en het keukenblad moet ongeveer een afstand van 12cm zitten.
De juiste keuken onderkast hoogte
De onderkasten in je keuken op maat krijgen de hoogte die past bij jouw lengte!
Een keuken onderkast hoogte die aansluit bij je lichaamslengte ontlast de rug en zorgt voor een optimale bewegingsvrijheid in je ergonomische keuken. Bij de KeukenCoach keukens van Häcker heb je keuze uit 3 onderkast hoogtes:
- 71,5cm – Kasthoogte geschikt voor vele mensen
- 78,-cm – Geliefde onderkast hoogte voor comfortabel werken
- 84,5cm – NIEUW Onderkast hoogte speciaal voor lange mensen
De 3 keuken onderkast hoogtes bieden 3 voordelen:
- Ergonomisch comfortabel werken
- Vele kastindeling mogelijkheden met deurtjes en lades
- XXL hoogte onderkast keuken (84,5cm) biedt meer opbergruimte
‘Creëer de ideale keuken werkhoogte door de juiste combinatie van plint, onderkast en aanrechtblad hoogte!’
Diepte werkblad
De diepte van het werkblad is standaard 60cm, gebaseerd op de grijpdiepte van de gemiddelde mens.
Een dieper blad van 65cm of 70cm is ideaal om in een hoek losse keukenapparaten als het espressoapparaat met melkopschuimer op te zetten, zonder dat ze werkruimte innemen. Door de extra diepte hangen de bovenkasten ook vrijer rondom je hoofd. Wist je dat lange mensen vaak ook langere armen hebben? Bij het vaststellen van de juiste hoogte van het werkblad bij een lang persoon, is het daarom van belang om gelijk de gewenste diepte van het blad op te meten.
Spoelbak hoogte
De beste hoogte van de spoelbak zou 10-15cm onder de ellebooghoogte zijn.
Je hebt een juiste werkhouding als je, zonder voorover te buigen, met de hand de bodem van de spoelbak kunt aanraken. De ruggenwervels worden zo niet belast.
Verdiepte plint
Misschien heb je er nog nooit op gelet, maar het verdiept plaatsen van de plint heeft een goede ergonomische reden.
De beste werkhouding bereik je als je rechtop en dicht bij het werkblad staat. De ruimte onder de keukenkasten is gemaakt om je voeten een plekje te geven.
Hoogte van de inbouwapparatuur
– Kookplaat
Normaal gesproken wordt voor de hoogte van de kookplaat dezelfde hoogte als van het werkblad aangehouden. Wil je ook graag in de achterste hoge pannen kijken, dan kun je besluiten om dat stuk werkblad met kookplaat 10 tot 15cm te verlagen. Het liefst met een veilige 30cm afstand aan beide kanten van de kookplaat zodat je de pan snel probleemloos opzij kunt plaatsen.
Let erop dat bij een ingebouwde gaskookplaat met pannendragers en werkblad met pitt cooking, in tegenstelling tot een inductiekookplaat, de pannen nog een paar centimeter hoger komen te staan. Echter verschillende hoogtes in het aanrechtblad kunnen een onrustig beeld geven, waardoor de keuken kleiner lijkt.
– Magnetron en oven
Hete gerechten uit de oven of magnetron halen gaat het veiligst als deze apparatuur op armhoogte (100cm – 140cm) staat in de hoge keukenkast. Wil je de oven en magnetron op elkaar plaatsen, dan is het belangrijk dat de gerechten uit de bovenste apparaat er niet boven ooghoogte uitgetild moeten worden. Je zou je anders lelijk kunnen branden.
– Koelkast
In de koelkast kun je alles prima overzien als hij op een fijne werkhoogte geplaatst is.
– Vaatwasser
Het is niet altijd mogelijk, maar het is ergonomisch gezien ideaal als de bovenkant van de afwasmachine op een hoogte van 115cm-120cm geplaatst wordt. Diep bukken is niet dan meer nodig. De rug en knieën worden zo minder belast.
Handige opbergruimte
Met goed georganiseerde kasten en laden benut je de beschikbare ruimte in de keuken optimaal. Naast het creëren van veel opbergruimte, bespaar je met een slim keukenontwerp de nodige tijd en spaar je het lichaam.
Lades met rondom hoge (glazen) zijden en eventueel LED verlichting houden alle voorraad en servies op hun plaats én bieden goed zicht in de lades!
De flexibele indelingen voor laden en uittreksystemen in (onder)kasten maken diepe kasten comfortabel inzichtelijk. Apothekerskasten, ladekasten, carrouselkasten en Le Mans kasten zijn dé voorbeelden van ergonomische opbergers in de keuken.
– Apothekerskast
Overzichtelijk en aan beide zijden bereikbaar is de super handige apothekerskast. Deze volledig uittrekbare smalle hoge kast heeft inzet-mandjes dan wel legplateaus die in hoogte verstelbaar zijn.
– Ladekast
Volledig uittrekbaar zijn ook de ladekasten die het achterste van de kast laten zien! Wie kan nog zonder een besteklade? Naast de bekendste lade voor de vorken en messen, kunnen in wat hogere laden het servies of kruiden perfect georganiseerd worden door een flexibele binnenindeling.
– Carrouselkast
Met een carrouselkast in de onderhoek wordt zelfs het meest onbegaanbare stukje keuken bereikbaar en goed gebruikt voor opbergruimte. De draaibodems of draaiplateaus van de carrousel draaien volledig, waardoor al de pannen en schalen goed bereikbaar zijn.
– Le Mans hoekkast
Een Le Mans onderhoekkast heeft draaiende plateaus die in de uiterste hoek van de kast komen. De verschillende draaiplateaus komen naar buiten bij het openen van de kastdeur en zwenken vervolgens opzij.
Een ergonomische keuken op maat maken is een vak apart, een KeukenCoach expert maakt het waar!
Je kunt je keuken zo inrichten dat het werken in de keuken de minste belasting op je lichaam heeft. Maar voordat je een echte ergonomische keuken hebt, gaat er heel wat planwerk aan vooraf…
Een expert van KeukenCoach luistert echt naar je en stelt je de juiste vragen om de keuken perfect op jouw maat samen te stellen. De keukenspecialist begeleidt je vanaf het eerste gesprek tot na de plaatsing en ontzorgt je volledig. Naast ergonomie is ook de gehele stijl van de keuken belangrijk met mooie kleuren en bijzondere materialen. Breng een inspirerend bezoek aan een KeukenCoach winkel en laat je verrassen door de unieke keukenopstellingen.
Maak direct een keukenadvies afspraak met een expert!
Een keuken op maat maken: hoe doe je dat?
De keuken op maat krijgen is vakwerk. Het begrip ergonomie speelt hierin een centrale rol. Hiermee wordt een keukenindeling gemaakt die helemaal is ingespeeld op de bewegingen en mogelijkheden van het menselijk lichaam. Hoe ergonomischer het keuken maatwerk is, hoe gebruiksvriendelijker de keuken. De keuken is niet alleen een plek waar je ontspant, maar ook een echte werkplek: de indeling dient altijd zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te zijn.
Keuken op maat met de werkdriehoek
Een belangrijk begrip binnen de keuken ergonomie is de werkdriehoek: dit is de verhouding tussen de kookplaat, de koelkast en de spoelbak. Hier wordt eten opgeslagen, voorbereid en vervolgens (vrij letterlijk) klaargestoomd om opgegeten te worden. Het maatwerk van een keuken dient zo te zijn, dat de overgang van opslag, voorbereiding en bereiding zo soepel mogelijk is.
Gebruik van de 5 keukenzones
Keukens op maat houden altijd rekening met indeling van de 5 keukenzones. Deze zijn de voorraad, de opbergruimte, de spoelruimte (plus afvalruimte), de ruimte voor voorbereiding (het werkblad) en de plek waar daadwerkelijk gekookt wordt (de kookplaat). De koelkast, de spoelbak en kookplaat dienen vervolgens zo dicht mogelijk bij elkaar te staan, zodat er zo min mogelijk hoeft te worden gelopen tijdens het koken. Efficiëntie is een sleutelbegrip.
Links- of rechtshandige keukens
Bij KeukenCoach kun je zowel rechtshandige (standaard) keukens als linkshandige keukens bestellen. Linkshandige keukens hebben speciale functies en iets afwijkende ontwerpen die het makkelijker maken voor linkshandigen om zich te oriënteren en snel uit de voeten te kunnen.
Relevante artikelen
Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!
Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…
Hoe creëer je een gezond binnenklimaat in de keuken?
Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…
Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!
Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…