Hoe werkt een slimme keuken?
Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
Je hebt misschien al eens iets meegekregen van domotica, home connectivity, smart home en smart kitchen. De bediening van keukenapparatuur via smartphone en tablet wordt steeds populairder!
Fabrikanten laten tegenwoordig apps ontwikkelen voor smartphones en tablets om je keukenapparatuur mee te kunnen bedienen. Het idee hierachter is om extra gebruiksgemak te creëren voor de gebruiker van de apparatuur. In dit blog lees je wat er allemaal mogelijk is in de wereld van de smart kitchen.
Smart kitchen toepassingen in en om de keuken. Wat is er mogelijk?
Een van de grote verschillen tussen een smart kitchen en een gewone keuken is dat er in de smart kitchen veel meer informatie kan worden vertoont op de smartphone of tablet dan op het keukenapparaat zelf. Via de app kunnen er bij de oven bijvoorbeeld allebei recepten worden getoond. Verder kun je bijvoorbeeld meldingen ontvangen over de tussenstadia van een programma dat wordt doorlopen. Deze informatie is een stuk lastiger te vertonen op een display of frontpaneel van een apparaat.
De apps lezen de gegevens die binnen de slimme keukenapparatuur gebruikt worden om instellingen te kiezen en voortgang te tonen. Daarnaast kun je (soms) de start en stop functie bedienen of een programma inplannen. Hieronder lees je een algemeen overzicht van de functionaliteiten van een smart kitchen.
Status check
- Op je smartphone of tablet kun je checken of:
- Het apparaat aan of uit staat
- Wat de status van het programma is (actief / programma voortgang / voltooid)
- Of er genoeg voorraad is van de benodigdheden (o.a. wasmiddel, zout, glansspoelmiddel, koffie, water)
- Of de benodigdheden moeten worden bijgesteld ( zoals wasmiddel, wasverzachter)
Let wel: Wanneer je een melding hebt gekregen dat er iets moet worden bijgevuld, dan verdwijn deze pas tijdens of na het volgende gebruikt van het apparaat.
Als deze status checks zijn natuurlijk super praktisch, maar er zijn nog veel meer te gekke dingen die je met je smart kitchen kunt doen.Om nog maar niet te spreken over wat er allemaal in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn.
Video updates
- Via je smartphone of tablet kun je kijken naar:
- Live beelden vanuit de oven. Je hoeft niet langer naar de oven te lopen om te checken of de kaas soufflés intussen klaar zijn.
- Live beelden vanuit de koelkast. Dit handig tijdens het boodschappen doen!
Bediening op afstand
Ook kun je via je smartphone of tablet de keukenapparatuur van een afstand bedienen. Zo kun je via de remote controle functionaliteit tussen instellingen en programma’s kiezen, en kun je programma’s starten en stoppen.
Veiligheid
Om veiligheidsredenen zijn sommige smart kitchen functies beperkt. Zo kun je de remote start van een oven, wasmachine, droger of vaatwasser van Siemans/Bosch/Neff slechts 24 uur van te voren toestemming geven en deze vervalt nadat de deur een keer is geopend. Daarna moet je opnieuw toestemming geven via ‘starten op afstand’ op het apparaat zelf. Dit is wel zo veilig, al helemaal als er kleine kinderen rond lopen.
Echte interactie: de koelkast van de toekomst
De koelkast van de toekomst kan een hint geven over waar een pak melk of een stuk kaas het beste in de koelkast kan liggen op basis van de ingestelde koelzones. Maar het gaat nog verder…Wat dacht je van een waarschuwingsbericht wanneer het niet de ‘light’ variant maar de gewone variant frisdrank is die je in de koelkast zet. Zo denk de koelkast mee aan je gezondheid.
Service en support op afstand
Fabrikanten kunnen via de voor de apps opgezette verbindingen de status en foutcodes van de apparatuur op afstand uitlezen. Dit is een fantastisch hulpmiddel om de problemen te herkennen en gebruiker te helpen met aanvullende instructies. Ook kunnen kosten bespaard worden, bijvoorbeeld doordat de monteur bij het eerste bezoek meteen het juiste onderdeel kan meenemen
Nieuwe functies door connectivity in de keuken
- Er worden steeds meer apparaten koppelbaar
- Slimme keukenapparaten zijn vaak via de apps uitgebreider instelbaar dan via het bedieningspaneel op het apparaat.
- Wellicht dient er nieuwe firmware te worden geïnstalleerd op de keukenapparatuur om nieuwe functies beschikbaar te maken.
- De handleidingen van de apparatuur worden via de app leesbaar.
- Extra toepassingen zoals nieuwe wasprogramma’s, uitgebreidere kookprogramma’s worden aangeboden via de apps.
- Bijzondere oplossingen worden uitgelegd in de app. Denk aan recepten voor de oven of bewaartips voor de koelkast.
The future is now!
Wil jij ook een smart kitchen, maar heb je geen zin, of tijd om het allemaal zelf te regelen? We helpen je graag bij het uitzoeken van de smart keukenapparatuur en de installatie van de apps voor jouw slimme keuken. Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan met een KeukenCoach expert!
Een slimme keuken: hoe werkt dat precies?
Een slimme keuken is een keuken die 100% modern is en up-to-date als het aankomt op het inpassen van de nieuwste technologische foefjes op huisgebied. Sleutelwoord voor slimme keukens is ‘home connectivity’, wat erop duidt dat alle elektronische apparaten met elkaar verbonden zijn en op elkaar kunnen worden ingespeeld om voor optimaal gebruiksgemak te zorgen. Met behulp van slimme keukenapparatuur is het mogelijk een ‘smart kitchen’ te maken.
Slimme keuken bediend met smartphone of tablet
De elektronische apparatuur in een geniale keuken kan worden bediend met een tablet of een smartphone. Tegenwoordig zijn er verschillende apps op de markt waarmee je losse apparatuur kunt bedienen of juist met elkaar in verbinding kunt brengen. Dit heeft tot doel te zorgen voor extra gebruiksgemak. Het is onder andere mogelijk een status check te doen, waarbij je kijkt of apparaten aan of uit staan, wat de voortgang van bepaalde programma’s is en of er voldoende voorraad van benodigdheden is. Ook zie je of voorraad bijbesteld moet worden.
Smart kitchen vs. gewone kitchen
Een smart kitchen geeft veel meer informatie op tablet of smartphone dat op de apparatuur in de keuken zelf. Het is mogelijk op de app van alles bij te houden, zoals recepten, maar ook meldingen. Je kunt zelfs video updates krijgen vanuit de oven (zie de kaas op je ovenschotel live smelten) of de koelkast. Daarnaast is het mogelijk apparatuur vanaf afstand te bedienen. Alles over Connectivity leer je bij KeukenCoach – de keukenadviseur voor het heden én de toekomst.
Relevante artikelen
Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!
Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…
Water en energie besparen met zuinige apparatuur
Water en energie besparen in de keuken begint bij zuinige keukenapparaten รฉn bij jezelf. Bij de nieuwste waterbesparende kranen en…
Hoe creรซer je een gezond binnenklimaat in de keuken?
Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…