apparatuur, Innovatie 8 minuten leestijd

IOT Internet of Things in de keuken– Hoe koppel je de smart kitchen apps?

door: KeukenCoach

In het ontwerp van je nieuwe keuken heb je de keuze gemaakt slimme keukenapparatuur aan te schaffen. Daarmee is de keuken helemaal klaar voor de toekomst.

Nu is het tijd voor stap twee: Aan de slag ermee!

Smart kitchen apps koppelen. Hoe gaat dat?

De functies van smart home devices zoals keukenapparatuur worden toegankelijk gemaakt voor bediening via de smartphone en tablet via apps. Je hebt dus allereerst zo’n app nodig op je smartphone of tablet. Het eenvoudigst is te beginnen met een app van de fabrikant zelf.

Het gebruik van slimme keukenapparatuur via de apps van de fabrikanten

De fabrikanten die slimme keukenapparatuur aanbieden hebben bijpassende apps voor smartphones en tablets ontwikkeld. De apps zijn beschikbaar voor de besturingssystemen iOS (Apple) en Android (overige merken) en downloadbaar via de Apple App Store en Google  Play Store (Google Play).

Het voordeel van het gebruik van deze apps is dat je hiermee de meeste beschikbare functies (vrijwel) direct kunt gebruiken. Meestal zonder dat je een wizzkid hoeft te zijn.

Overzicht officiële smart kitchen apps

Fabrikant en applicatie

ATAG: ATAG Connect Life
Candy: Candy simply-Fi
Bauknecht: Bauknecht Home Net
Bosch: Bosch Home Connect
LG: LG Smart ThinQ
KitchenAid: KitchenAid
Miele: Miele@mobile (Miele WiFiConn@ct)
Neff: Neff Home Connect
Samsung: Samsung Smart Home
Siemens: Siemens Home Connect
Whirlpool: Whirlpool 6th Sense Live

 

Aanmelden

  • Na het installeren van de app op telefoon of tablet wordt registratie gevraagd bij de fabrikant. Onthoud hierbij het gebruikte emailadres en wachtwoord voor het geval je de app ook op andere mobile devices wilt installeren!
  • Het registreren lijkt een beetje overbodig, maar is nuttig voor service toepassingen zoals het verhelpen van storingen, toekomstige firmware updates van de keukenapparatuur en extra opties die via externe servers beschikbaar gesteld worden. Sommige fabrikanten hebben ook een bestel service waarmee zaken als wasmiddel voor vaatwasser of wasmachine kunnen worden aangeschaft. Daarbij is het nuttig te weten welke apparatuur er gebruikt wordt.
  • Vervolgens kun je de slimme keukenapparatuur koppelen. Dit start je vanaf het keukenapparaat. Bij de machines met een uitgebreid display zoals een oven, koffiemachine, vaatwasser lukt dit vrij eenvoudig. Bij een koelkast of afzuigkap ontbreekt doorgaans een uitgebreid display en is de handleiding nodig. Sommige fabrikanten hebben hierover instructiefilmpjes gemaakt. Kies voor ‘automatisch’ (WPS) of ‘handmatig’ om zelf een netwerk te kunnen kiezen.

 

De slimme keuken apps zijn ‘under construction’

De connectivity in de smart kitchen is een nieuwe ontwikkeling. Het koppelen is niet altijd een fluitje van een cent. We melden dit maar direct. Misschien kan onderstaande informatie hulp bieden bij strubbelingen.

Generaties lang hebben we apparatuur kunnen bedienen met de ‘knoppen’. We zijn er aan gewend dat de bediening van de machines direct en probleemloos functioneert.

Nu zijn er dan smart apps geïntroduceerd. Dit voegt nieuwe kansen toe voor gebruiksgemak, maar ook ‘uitdagingen’ om het geheel prettig te laten functioneren. De uitdagingen zijn er voor zowel de fabrikant als de gebruiker.

  • De software op smartphones en tablets wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe functies of beveiligingen. Ontwikkelaars van apps hebben alleen daardoor al de handen vol om de apps bruikbaar te houden. Voor de fabrikanten van de huishoudelijke apparatuur is dit een heel nieuwe tak van sport.
  • De bediening via de apps verloopt niet altijd probleemloos. De onderlinge verbinding is draadloos via wifi, Bluetooth of NFC techniek. Daarbij is altijd sprake van enige vertraging en kans op storing bij de ontvangst.

 

Wifi problemen en oplossingen in de slimme keuken

  • De verbindingen lopen via wifi, Bluetooth en/of NFC techniek. Een goed bereik bij de uitwisseling van commando’s is essentieel.
  • In een slimme keuken is een voldoende sterk wifisignaal nodig. Eventueel kan dit verbeterd worden met behulp van een wifi range-extender.
  • Een range-extender kan ook van pas komen wanneer je ooit een LAN-aansluiting nodig hebt om een apparaat te koppelen. Je kunt dan met de extender het wifi signaal opvangen en vervolgens doorgeven via een netwerkkabel.

 

Wanneer het koppelen van de apparatuur niet ‘direct’ goed gaat, zijn er misschien verdergaande aanpassingen nodig. Hierbij enkele voorbeelden:

  • Mogelijk zijn er aanpassingen nodig in de router. Bijvoorbeeld wanneer er alleen op 2,4 GHz netwerken verbinding gemaakt kan worden (niet op 5GHz) of alleen op lage kanalen (1 t/m 10) i.v.m. regelgeving voor specifieke landen. Sommige apps willen bepaalde vreemde karakters in wachtwoorden niet accepteren. Dit soort zaken betekent dat je moet inloggen op de router om de instellingen aan te passen.
  • Koppeling met routers die aanmelding via een webbrowser vereisen is doorgaans niet mogelijk voor keukenapparatuur.
  • Apps kunnen bepaalde communicatiepoorten gebruiken. In het geval van beperkte functionaliteit zou de oorzaak kunnen zitten in een firewall die een benodigde poort blokkeert. Toegang via deze poort kan dan apart ingesteld worden.
  • Let op dat voorafgaand aan de aanmelding van nieuwe apparatuur een eventueel MAC-adres filter is uitgeschakeld.

 

Smart kitchen apps in de praktijk

  • De apps krijgen vooralsnog heel lage waarderingen van de gebruikers in de app stores. Software maken voor een smartphone of tablet is blijkbaar iets heel anders dan software voor een huishoudelijk apparaat. De apps voor de bediening van keukenapparatuur staan nog aan het begin van hun ontwikkeling.
  • De makers zijn in eerste instantie technisch georiënteerd en hebben nog niet veel flexibiliteit om situaties anders dan in ‘in de keuken van de ontwikkelaar zelf’ in te schatten.
  • De reacties die vanuit de supportafdelingen gegeven worden op vragen in de App store / Google Play kunnen echt een stuk beter. De feedback is nogal algemeen. Meestal wordt een gebruiker gevraagd om meer informatie te geven, maar wordt de uiteindelijke oplossingen niet vermeld. Daarmee helpt men de overige gebruikers en de acceptatie van de nieuwe techniek niet verder.
  • De uitleg is vrij karig en niet altijd Nederlandstalig.
  • De foutmeldingen zijn wat primitief (numeriek) en niet erg praktisch. Je kunt dan het best gewoon de helpdesk bellen. Daar zitten kenners die de foutcodes kunnen opzoeken en je verder helpen.

 

Stapje verder – Bedenk handige toepassingen in samenwerking met de slimme keuken

  • Nadat je de eerste ervaringen hebt opgedaan via de apps van de fabrikanten, kun je een stapje verder. Je kunt koppelingen maken met externe apparaten met behulp van algemene apps als IFTTT (If This Then That) en Olisto. Er zijn ook apps van fabrikanten van algemene smart home devices zoals ‘Homey’ of ‘Klik-Aan-Klik-Uit’ die voorbereid zijn op verbindingen met andere apps en devices.
  • Een veel gebruikte standaard voor de koppelingen in de IOT wereld (Internet of Things) (koppeling naar blog Hoe werkt een slimme keuken) is ‘Zigbee’. Deze wordt o.a. gebruikt bij de slimme verlichting van Ikea, Osram en Philips
  • Denk aan complexere opdrachten zoals het achtereenvolgens inschakelen van de oven, verwarming, verlichting en het sluiten van de rolschermen. Daarmee is het prettig thuiskomen op een koude winterdag!
  • Opdrachten die je vaker toepast, kun je een specifiek spraakcommando geven via Alexa of Google Home.

We staan aan het begin van een nieuw tijdperk, ga je mee?

Read more

Relevante artikelen

Water en energie besparen met zuinige apparatuur

Water en energie besparen in de keuken begint bij zuinige keukenapparaten Ă©n bij jezelf. Bij de nieuwste waterbesparende kranen en…

Combi magnetron en combi oven, wat is het verschil?

De combi-magnetron en de combi-oven worden regelmatig met elkaar verward. In dit blog lees je wat echt het verschil is…

Geniet van onze BORA apparatuur

BORA keuken apparatuur: van BORA kookplaat en oven tot koelkast Het A-merk BORA apparatuur schenkt je meer dan kookplezier op…

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je Ă©cht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap