Welke wijnkoelkast en wijnklimaatkast past in jouw keuken?
Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
Vergroot je wijnbeleving met een wijnklimaatkast of wijnkoelkast waar naast het bewaren van de wijn, ook het beheren en serveren alle aandacht krijgt. Een wijnkoelkast koelt snel de wijn tot op 1 serveertemperatuur, terwijl een wijnklimaatkast met 2 of 3 temperatuurzones de beste omstandigheden creëert om verschillende wijnen precies goed te bewaren, te rijpen en te schenken. Naast het scheppen van het ideale wijnklimaat, speelt in de (open) keuken het wijnkoelkast of wijnklimaatkast design een grote rol. LED licht, houten dragers en een eigentijds ontwerp met moderne features als app’s en sommeliersets maken van de wijnklimaatkast een aantrekkelijk keukenapparaat, eventueel ingebouwd in een kookeiland of kastenwand.
Om de uitnodigende sfeer te benadrukken, verdient een prachtige wijn een prachtige plaats in je keuken! Met een wijnkoelkast of wijnklimaatkast bewaar je de flessen op een mooie én juiste manier. Welke wijnkoelkast of wijnklimaatkast past het beste in jouw keuken? Ontdek het aan de hand van onderstaande uitleg over de verschillen tussen wijnkoelkasten, wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten.
Voor een deskundig wijnklimaatkast advies op maat ben je van harte welkom bij een expert van KeukenCoach.
Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast, wijnklimaatkast en wijnbewaarkast?
De woorden wijnkoelkast en wijnklimaatkast worden vaak door elkaar gebruikt, maar verschillen duidelijk op een aantal punten. Net als nummer drie: de wijnbewaarkast.
Wat is een wijnkoelkast?
In een wijnkoelkast, ook wel wijnkoeler en wijnfrigo genoemd, bewaar je wijn op drinktemperatuur voor gebruik op korte termijn. De wijnkoelkast heeft één temperatuurzone en koelt de wijn snel tot op serveertemperatuur.
Een wijnkoelkast met thermo-elektrische koeling moet binnenshuis staan, omdat deze alleen koelt en niet verwarmt. De koelkast kan dus niet in de kelder of schuur geplaatst worden, omdat de temperatuur er te ver daalt in de herfst en winter. Een wijnkoelkast is vaak een kleine koelkast en heeft meestal ruimte voor een beperkt aantal flessen. Je biertjes en wijnen zijn supersnel op temperatuur!
Wat is een wijnklimaatkast?
Een goede wijnklimaatkast herken je aan deze basis eigenschappen:
- 2 of 3 temperatuurzones die apart instelbaar zijn
- Egale temperatuurbeheersing
- Trillingsvrije compressor
- Getint UV-werend glas beschermt de wijn tegen zonlicht
- (Beuken) houten schappen die de geur neutraliseren
- Koolstoffilters die de geurtjes uit de kast filteren
In een normale koelkast ligt de temperatuur te laag voor wijn. In een wijnklimaatkast kunnen de verschillende wijnen op verschillende temperaturen gelijktijdig bewaard worden. Wijnklimaatkasten hebben 2 of meer temperatuurzones voor ook o.a. champagne en speciaalbier. Diverse wijnen kun je zelfs enkele jaren bewaren in de wijnklimaatkast.
In een wijnklimaatkast 2 zones krijgen witte en rode wijn hun eigen ideale serveertemperatuur:
- Serveertemperatuur witte wijn: 7-12 graden
- Serveertemperatuur rode wijn: 14-18 graden
Naast de meerdere temperatuurzones verschillen de meeste wijnklimaatkasten van de wijnkoelkast doordat zij o.a. ook kunnen verwarmen en daardoor geschikt zijn voor plaatsing in de bijkeuken, garage en schuur. De trillingsvrije compressor van de motor laat de flessen rustig liggen, waardoor de kwaliteit van de wijn optimaal blijft. Het koolstoffilter van de klimaatkast voorkomt dat luchtjes overgedragen worden op de wijn.
Eigen wijnproeverij met een wijnklimaatkast
De wijnbeleving gaat vandaag de dag veel verder dan het op de juiste manier bewaren van wijn in een wijnklimaatkast.
De hele journey van de wijn wordt in kaart gebracht met moderne features voor het beheren van je wijn d.m.v. app’s (o.a. Vivino, Miele@home, ATAG ConnectLife ). Voor het serveren en decanteren van de wijn hebben de mooiste wijnklimaatkasten een SommelierSet voor een wijnproeverij in je landelijke keuken of design keuken.
Wijnklimaatkasten zijn in verschillende maten verkrijgbaar zowel inbouw als vrijstaand. Op bovenstaande foto zie je hoe een Miele wijnklimaatkast een prachtig keukenapparatuur CubiQ-design blok vormt samen met 2 Miele ovens in een kastenwand. Een onderbouw of smalle wijnklimaatkast is al snel te plaatsen in een wellicht moderne keuken.
Wat is een wijnbewaarkast?
Omdat velen van ons geen wijnkelder hebben, is een wijnbewaarkast de perfecte oplossing om jouw bijzondere wijnen jaren in te laten rijpen.
Naast de bewaartemperatuur (10-12 graden voor alle wijnen) en luchtvochtigheid is een rustige stabiele omgeving een must om de smaak optimaal te laten ontwikkelen. Traditioneel heeft een wijnbewaarkast een dichte deur zonder glas. Door de ontwikkeling van geïsoleerd gekleurd glas met UV bescherming kun je toch de waardevolle flessen mooi zien liggen in de wijnbewaarkast. Dit type glas wordt ook al regelmatig toegepast in de wijnklimaatkast om de kwaliteiten van de wijnbewaarkast na te bootsen.
Bij een wijnbewaarkast denk je vaak aan een groot vrijstaand model voor je hele wijncollectie.
Wijnkoelkast of wijnklimaatkast kopen – waar let je op?
– Het geluidsniveau
Net als bij de gewone koelkast is het belangrijk om op het aantal decibel te letten, omdat de wijnklimaatkast of wijnkoelkast 24/7 aanstaat in de keuken.
- Een wijnklimaatkast met een compressor heeft een breed temperatuurbereik en maakt een normaal koelkast geluid.
- Een thermo-elektrische koeler is stiller, maar kan minder lage temperaturen bereiken.
- Een wijnklimaatkast met absorptietechnologie maakt het minste geluid.
Over het algemeen is het zo: Hoe meer geluid, hoe meer trillingen! Trillingsdemping is belangrijk bij het langer bewaren van wijnen.
– Energieklasse
Sinds 2021 hebben wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten een nieuw energielabel gekregen.
Op het nieuwe energielabel staat o.a. hoeveel wijnflessen er in de wijnkoelkast passen, onder welke energieklasse de wijnklimaatkast valt en hoeveel geluid het apparaat maakt. Een wijnklimaatkast A++ kan door de nieuwe energieklasse indeling, een energielabel E krijgen, maar is nog net zo zuinig als daarvoor.
– Inbouw, vrijstaande of onderbouw wijnkoelkast?
Bij een wijnklimaatkast inbouw en onderbouw wordt de luchtopname en ventilatie geregeld via een ventilatierooster aan de voorzijde.
De warmte van een vrijstaande wijnkoelkast komt vrij aan de achterkant. Door een vrijstaande wijnkoelkast in te bouwen in de keuken kan deze zijn warmte niet kwijt en raakt oververhit. De kwaliteit van de wijn gaat dan snel achteruit. Let bij het inbouwen van een wijnklimaatkast op de juiste nismaat van de keukenkast.
– Uiterlijk
- Het aantal wijnrekken kan variëren en eventueel flexibel ingericht worden. Een beuken houten wijnrek is splintervrij en geurneutraal. Ook bamboe wordt toegepast als duurzaam alternatief van hout. Met volledig uittrekbare legplateaus is zelfs de achterste fles goed bereikbaar.
- Een UV-werende glazen deur met LED verlichting geeft je een prachtig zicht over je wijncollectie.
- In het sommeliergedeelte kun je ook de glazen koelen om een temperatuurdaling van de wijn in het glas van wel 3 graden te voorkomen, wijn gereed maken voor decanteren en open wijnflessen op temperatuur houden.
Welke wijnkoelkast of wijnklimaatkast maakt jouw keuken compleet?
Een KeukenCoach expert legt je precies uit wat de verschillen zijn tussen wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten.
De keukenspecialist geeft je een advies op maat welke wijnkast het beste past in jouw lifestyle en hoe de klimaatkast prachtig in het keukenontwerp geïntegreerd kan worden.
Relevante artikelen
Een coffee corner in de keuken inrichten, doe je zo!
Van koffie to-go naar een eigen coffee corner thuis: Met een koffie hoek in de keuken breng je de warme…
Dit zijn de keukentrends 2025!
Klaar voor je jaarlijkse dosis nieuwe keuken inspiratie, gespot op de (inter)nationale woonbeurzen?! KeukenCoach geeft je de top 10 keukentrends…
Water en energie besparen met zuinige apparatuur
Water en energie besparen in de keuken begint bij zuinige keukenapparaten én bij jezelf. Bij de nieuwste waterbesparende kranen en…