apparatuur, Inspiratie 9 minuten leestijd

Welke wijnkoelkast en wijnklimaatkast past in jouw keuken?


op 11 februari 2020
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Vergroot je wijnbeleving met een wijnklimaatkast of wijnkoelkast waar naast het bewaren van de wijn, ook het beheren en serveren alle aandacht krijgt. Een wijnkoelkast koelt snel de wijn tot op 1 serveertemperatuur, terwijl een wijnklimaatkast met 2 of 3 temperatuurzones de beste omstandigheden creëert om verschillende wijnen precies goed te bewaren, te rijpen en te schenken. Naast het scheppen van het ideale wijnklimaat, speelt in de (open) keuken het wijnkoelkast of wijnklimaatkast design een grote rol. LED licht, houten dragers en een eigentijds ontwerp met moderne features als app’s en sommeliersets maken van de wijnklimaatkast een aantrekkelijk keukenapparaat, eventueel ingebouwd in een kookeiland of kastenwand.

Om de uitnodigende sfeer te benadrukken, verdient een prachtige wijn een prachtige plaats in je keuken! Met een wijnkoelkast of wijnklimaatkast bewaar je de flessen op een mooie én juiste manier. Welke wijnkoelkast of wijnklimaatkast past het beste in jouw keuken? Ontdek het aan de hand van onderstaande uitleg over de verschillen tussen wijnkoelkasten, wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten.

Voor een deskundig wijnklimaatkast advies op maat ben je van harte welkom bij een expert van KeukenCoach.

Siemens wijnklimaatkast onderbouw in kookeiland
Foto: Siemens wijnklimaatkast onderbouw in kookeiland

Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast, wijnklimaatkast en wijnbewaarkast?

De woorden wijnkoelkast en wijnklimaatkast worden vaak door elkaar gebruikt, maar verschillen duidelijk op een aantal punten. Net als nummer drie: de wijnbewaarkast.

NEFF wijnkoelkast onderbouw smal 30cm breed, ruimte voor 21 flessen
Foto: NEFF wijnkoelkast onderbouw smal 30cm breed met 1 temperatuurzone & ruimte voor 21 flessen

Wat is een wijnkoelkast?

In een wijnkoelkast, ook wel wijnkoeler en wijnfrigo genoemd, bewaar je wijn op drinktemperatuur voor gebruik op korte termijn. De wijnkoelkast heeft één temperatuurzone en koelt de wijn snel tot op serveertemperatuur.

Een wijnkoelkast met thermo-elektrische koeling moet binnenshuis staan, omdat deze alleen koelt en niet verwarmt. De koelkast kan dus niet in de kelder of schuur geplaatst worden, omdat de temperatuur er te ver daalt in de herfst en winter. Een wijnkoelkast is vaak een kleine koelkast en heeft meestal ruimte voor een beperkt aantal flessen. Je biertjes en wijnen zijn supersnel op temperatuur!

Miele wijnklimaatkasten: inbouw, onderbouw en vrijstaand
Foto: Miele wijnklimaatkasten: inbouw, onderbouw en vrijstaand

Wat is een wijnklimaatkast?

Een goede wijnklimaatkast herken je aan deze basis eigenschappen:

 • 2 of 3 temperatuurzones die apart instelbaar zijn
 • Egale temperatuurbeheersing
 • Trillingsvrije compressor
 • Getint UV-werend glas beschermt de wijn tegen zonlicht
 • (Beuken) houten schappen die de geur neutraliseren
 • Koolstoffilters die de geurtjes uit de kast filteren

In een normale koelkast ligt de temperatuur te laag voor wijn. In een wijnklimaatkast kunnen de verschillende wijnen op verschillende temperaturen gelijktijdig bewaard worden. Wijnklimaatkasten hebben 2 of meer temperatuurzones voor ook o.a. champagne en speciaalbier. Diverse wijnen kun je zelfs enkele jaren bewaren in de wijnklimaatkast.

Wil jij ook de service van een echte expert?

Vraag adviesgesprek aan

In een wijnklimaatkast 2 zones krijgen witte en rode wijn hun eigen ideale serveertemperatuur:

 • Serveertemperatuur witte wijn: 7-12 graden
 • Serveertemperatuur rode wijn: 14-18 graden

Naast de meerdere temperatuurzones verschillen de meeste wijnklimaatkasten van de wijnkoelkast doordat zij o.a. ook kunnen verwarmen en daardoor geschikt zijn voor plaatsing in de bijkeuken, garage en schuur. De trillingsvrije compressor van de motor laat de flessen rustig liggen, waardoor de kwaliteit van de wijn optimaal blijft. Het koolstoffilter van de klimaatkast voorkomt dat luchtjes overgedragen worden op de wijn.

ATAG wijnklimaatkast met serveergedeelte + ATAG ConnectLife app & Vivino verbinding
Foto: ATAG wijnklimaatkast met serveergedeelte + ATAG ConnectLife app & Vivino verbinding

Eigen wijnproeverij met een wijnklimaatkast

De wijnbeleving gaat vandaag de dag veel verder dan het op de juiste manier bewaren van wijn in een wijnklimaatkast.

De hele journey van de wijn wordt in kaart gebracht met moderne features voor het beheren van je wijn d.m.v. app’s (o.a. Vivino, Miele@home, ATAG ConnectLife ). Voor het serveren en decanteren van de wijn hebben de mooiste wijnklimaatkasten een SommelierSet voor een wijnproeverij in je landelijke keuken of design keuken.

Miele CubiQ design: Miele wijnklimaatkast samen met 2 ovens
Foto: Miele CubiQ design: Miele wijnklimaatkast samen met 2 ovens

Wijnklimaatkasten zijn in verschillende maten verkrijgbaar zowel inbouw als vrijstaand. Op bovenstaande foto zie je hoe een Miele wijnklimaatkast een prachtig keukenapparatuur CubiQ-design blok vormt samen met 2 Miele ovens in een kastenwand. Een onderbouw of smalle wijnklimaatkast is al snel te plaatsen in een wellicht moderne keuken.

Wijnbewaarkast Liebherr GrandCru
Foto: Liebherr wijnbewaarkast GrandCru

Wat is een wijnbewaarkast?

Omdat velen van ons geen wijnkelder hebben, is een wijnbewaarkast de perfecte oplossing om jouw bijzondere wijnen jaren in te laten rijpen.

Naast de bewaartemperatuur (10-12 graden voor alle wijnen) en luchtvochtigheid is een rustige stabiele omgeving een must om de smaak optimaal te laten ontwikkelen. Traditioneel heeft een wijnbewaarkast een dichte deur zonder glas. Door de ontwikkeling van geïsoleerd gekleurd glas met UV bescherming kun je toch de waardevolle flessen mooi zien liggen in de wijnbewaarkast. Dit type glas wordt ook al regelmatig toegepast in de wijnklimaatkast om de kwaliteiten van de wijnbewaarkast na te bootsen.

Bij een wijnbewaarkast denk je vaak aan een groot vrijstaand model voor je hele wijncollectie.

Miele wijnklimaatkast met serveergedeelte
Foto: Miele wijnklimaatkast met serveergedeelte

Wijnkoelkast of wijnklimaatkast kopen – waar let je op?

– Het geluidsniveau

Net als bij de gewone koelkast is het belangrijk om op het aantal decibel te letten, omdat de wijnklimaatkast of wijnkoelkast 24/7 aanstaat in de keuken.

 • Een wijnklimaatkast met een compressor heeft een breed temperatuurbereik en maakt een normaal koelkast geluid.
 • Een thermo-elektrische koeler is stiller, maar kan minder lage temperaturen bereiken.
 • Een wijnklimaatkast met absorptietechnologie maakt het minste geluid.

Over het algemeen is het zo: Hoe meer geluid, hoe meer trillingen! Trillingsdemping is belangrijk bij het langer bewaren van wijnen.

– Energieklasse

Sinds 2021 hebben wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten een nieuw energielabel gekregen.

Op het nieuwe energielabel staat o.a. hoeveel wijnflessen er in de wijnkoelkast passen, onder welke energieklasse de wijnklimaatkast valt en hoeveel geluid het apparaat maakt. Een wijnklimaatkast A++ kan door de nieuwe energieklasse indeling, een energielabel E krijgen, maar is nog net zo zuinig als daarvoor.

– Inbouw, vrijstaande of onderbouw wijnkoelkast?

Bij een wijnklimaatkast inbouw en onderbouw wordt de luchtopname en ventilatie geregeld via een ventilatierooster aan de voorzijde.

De warmte van een vrijstaande wijnkoelkast komt vrij aan de achterkant. Door een vrijstaande wijnkoelkast in te bouwen in de keuken kan deze zijn warmte niet kwijt en raakt oververhit. De kwaliteit van de wijn gaat dan snel achteruit. Let bij het inbouwen van een wijnklimaatkast op de juiste nismaat van de keukenkast.

Miele wijnklimaatkast SommelierSet
Foto: Miele wijnklimaatkast SommelierSet

– Uiterlijk

 • Het aantal wijnrekken kan variëren en eventueel flexibel ingericht worden. Een beuken houten wijnrek is splintervrij en geurneutraal. Ook bamboe wordt toegepast als duurzaam alternatief van hout. Met volledig uittrekbare legplateaus is zelfs de achterste fles goed bereikbaar.
 • Een UV-werende glazen deur met LED verlichting geeft je een prachtig zicht over je wijncollectie.
 • In het sommeliergedeelte kun je ook de glazen koelen om een temperatuurdaling van de wijn in het glas van wel 3 graden te voorkomen, wijn gereed maken voor decanteren en open wijnflessen op temperatuur houden.

Welke wijnkoelkast of wijnklimaatkast maakt jouw keuken compleet?

Een KeukenCoach expert legt je precies uit wat de verschillen zijn tussen wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten.

De keukenspecialist geeft je een advies op maat welke wijnkast het beste past in jouw lifestyle en hoe de klimaatkast prachtig in het keukenontwerp geïntegreerd kan worden.

Een afspraak met een KeukenCoach expert is zo geregeld! 

Relevante artikelen

Dit zijn de 10 keukentrends 2024!

Zin in vers van de pers inspiratie voor je (nieuwe) keuken? KeukenCoach geeft je de top 10 keukentrends 2024 die…

op 14 augustus 2023

Miele experience center: Jouw premium keukenapparatuur beleving!

Stap binnen in de premium Miele keuken beleving van het Miele experience center Vianen met voortreffelijke kookdemonstraties, workshops en de…

op 8 augustus 2023

Dit zijn de beste keukenmerken voor jouw unieke keuken!

Alleen de beste keukenmerken zijn goed genoeg voor jouw centrale hart van het huis! De topkwaliteit keukenmerken geven volledige ontwerpvrijheid…

op 5 augustus 2023

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap