Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6 uit 15 ervaringen

Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 6 minuten leestijd

De keukenmontage: waar moet je rekening mee houden?


op 31 januari 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 09 augustus 2022

Je hebt je keukenontwerp gekozen, nu beginnen de voorbereidingen voor de plaatsing. Hierbij een checklist met alle voorbereidingen zodat de montage van je nieuwe keuken vlekkeloos kan verlopen. Op naar de perfecte keukenmontage!

Checklist keukenmontage

Voordat je nieuwe keuken wordt geplaatst zijn er twee dingen waar je goed over moet nadenken, namelijk:

 • Transport & logistiek (vervoer van het materiaal van de nieuwe en de oude keuken)
 • Leidingwerk & stucwerk (afwerking)

In beide gevallen gaat het om de plaats die beschikbaar is in de keukenruimte en de route van de voordeur naar de keuken. Er is een belangrijk verschil tussen een keuken renovatie en het plaatsen van de keuken in een nieuwbouwwoning. Bij montage in een bestaande woning of appartementencomplex moet er namelijk extra zorg worden gedragen om het interieur en de woning niet te beschadigen. Het maakt ons niet uit of je zelf de montage organiseert, of dat je de montage door een ander laat doen: jij wilt een efficiënte en probleemloze plaatsing van je nieuwe keuken, en wij helpen jou daar graag mee!

Aan de slag voor de keukenmontage.

Inmeten van de ruimte vooraf

 • Past het keukenontwerp in de ruimte? (Meestal staat de oude keuken er nog)
 • Zijn er onvermijdelijke obstakels waar je rekening mee moet houden in het plan? Denk bijvoorbeeld aan ramen, afvoerbuizen, of de schoorsteen.

Het demonteren en opruimen van de bestaande keuken

 • De ruimte beschermen tegen stof of beschadigingen. Denk hier aan de vloer, deurposten, meubels, etc.
 • Bestellen van een afvalcontainer (of transport inhuren dat je oude keuken afvoert).
 • Het testen van de hoofdkraan van het water (soms voor warm en koud apart!) en de gaskraan.
 • Het ontkoppelen van water (afdoppen), gas en keuken elektra.
 • Uitzoeken welke oude keukenapparaten je wilt houden, welke overgenomen kunnen worden, en welke je wilt weglopen.
 • Het demonteren en weghalen van de oude kaste een werkblad.

Leidingwerk

 • Aan de hand van het gedetailleerd leidingsadvies van de keukencoach kunnen de loodgieter en de elektricien aan de slag. Bij ingrijpendere aanpassingen heb je misschien ook een metselaar en stukadoor nodig. Houd ook rekening met het stof en afval (puingruis) dat bij deze werkzaamheden wordt veroorzaakt. Het leidingwerk heeft betrekking tot de elektra, het water, gas, de afvoer, de verwarming en het hak-, free-, en metselwerk.

Afbouw

 • Als het leidingwerk is afgerond kan aan de afwerking begonnen worden.
  -Keuken stucen
  -Schilderen
  -Tegelen
 • Deze werkzaamheden duren langer dan je zou denken! Vooral de droogtijd van het stucwerk zijn er meerdere dagen nodig.

Vloer

 • Past de bestaande vloer bij de nieuwe keukenindeling? Denk daarbij niet alleen aan de looks en stijl nieuwe keuken maar ook aan de nieuwe opstelling van de kasten en apparatuur.
 • Belangrijk! Wanneer de vloer niet onder de keuken is (of wordt) doorgelegd, kan dit zomaar 3 cm verschil maken in de beoogde hoogte van het werkblad. Vertel dit z.s.m. aan je keukencoach, zodat er rekening mee kan worden gehouden in het ontwerp.

Nameten

 • Nadat de stukadoor de wanden mooi glad en vooral recht en haaks heeft gemaakt, kan de ruimte worden nagemeten. Past alles nog steeds? Dit is vooral van belang bij werkbladen die achteraf niet aangepast kunnen worden.
Keukenplaatsing door keukenmonteur René
Foto: de nieuwe keuken is bezorgd

De bezorg afspraak plannen

 • Wie is er thuis om de keukenbezorgers te ontvangen?
 • Is er een verhuislift nodig?

De bezorging van de nieuwe keuken

 • Is er ruimte om de kasten en apparatuur naar binnen te vervoeren?-Dit is vooral bij hoge kasten en het werkblad van belang. Denk aan smalle gangetjes, deuren en bochten. En, speciaal bij appartementen: passen de spullen in de lift? Is er een verhuislift geregeld? Past het dan wel door de ramen of balkondeur?

Is er ruimte om de dozen met de nieuwe kasten en dozen met apparatuur (tijdelijk) te stallen alvorens ze worden geplaatst?

De montage van je nieuwe keuken – Het gaat gebeuren!

 • De keukenmonteur is ‘besteld’ voor 1 of 2 dagen. Deze is zeer ervaren en heeft alle benodigde gereedschappen voor handen. Hij verwacht dat alle voorbereidingen zijn getroffen. Wanneer dat klopt, zal hij alle aansluitingen kunnen verzorgen en de nieuwe keuken perfect kunnen plaatsen.
 • Bij het plaatsen is werkruimte nodig om de verpakkingen te kunnen uitpakken.
 • Houd ook nu rekening met stof door zaagsel, etc. Er zullen paslatten op maat gemaakt worden en misschien ook ruimten in het werkblad uitgezaagd worden om apparatuur in te passen. Vooral bij natuursteen of keramische aanrechtbladen is dit van belang. Deze kunnen namelijk niet veilig vooraf ingezaagd worden in verband met de kwetsbaarheid tijdens het transport.

Afvoer van afval na montage

 • Nadat de keuken is gemonteerd, blijft er flink wat afval over. Denk aan het karton en eventuele reststukken van verzaagde materialen, het afdekzeil voor vloeren en de overige meubelstukken

Het schoonmaken van de nieuwe keuken

 • Voordat je kunt beginnen met het inruimen van je nieuwe keuken zul eerst een grondige schoonmaak beurt moeten verrichten. Pas dan is je keuken in zijn volle glorie te bewonderen.

Het inrichten van de nieuwe keukenkastjes

 • Nieuwe kastjes, nieuwe kansen! Over de indeling heb je tijdens het ontwerp al nagedacht. Nu komt het op de inrichting aan. Zoek vooral uit welke inrichting van de keukenkastjes voor jou het prettigst is.Zo zie je, er komt heel wat bij kijken bij de montage van een nieuwe keuken.

  Denk je na het doornemen van deze checklist dat het toch allemaal wat veel is, schroom dan niet om een gesprek aan te gaan met een van onze keukencoaches. De keukencoaches werken met vaste mensen elektriciens, loodgieters, stukadoors. Dit zijn vaklui die allemaal weten hoe belangrijk het is de planning van de keukenmontage aan te houden om het werk van de volgende vakman snel en zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Via deze weg is het dus wel zo gemakkelijk. Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan, wij helpen je graag.

Relevante artikelen

Ontdek snel wat de ideale koelkast, koel-vriescombinatie, vrijstaande of Amerikaanse koelkast is voor jouw keuken!

De koelkast is het belangrijkste apparaat in je keuken! Jazeker, door het koelen blijft ons voedsel langer houdbaar en veilig…

op 9 april 2021

Prachtige spoelbakken, welke spoelbak past er in jouw keuken?

Van standaard wasbak tot sieraad in je keuken; de spoelbak is vandaag de dag een bijzonder fraaie accessoire in het…

op 9 april 2021

Volop nieuwe keuken inspiratie 2021!

Welkom in de keuken van 2021: multifunctioneel en super gezellig! Op slapen en douchen na, doe je eigenlijk alles in…

op 29 januari 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap