5 tips voor een goede keukenindeling
Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
Wat is er nou leuker dan zelf je eigen keuken samenstellen? In dit blog heb ik voor jou de 5 keuken-ontwerp-tips opgeschreven die je gegarandeerd zullen helpen bij het indelen van jouw droomkeuken!
1 – Wat is de beste keukenopstelling voor je keukenruimte?
De beste keukenopstelling hangt naast de beschikbare ruimte ook samen met de wensen die je zelf hebt en terug wil zien in de nieuwe keuken.
Wil je de ruimte zoveel mogelijk benutten voor koken en voorbereiden of heb je liever een bar waar gezellig omheen gehangen wordt? Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk!
Ook de wensen voor keukenapparatuur spelen een rol bij de keukenindeling. Wanneer je bijvoorbeeld een grote koelkast wilt inpassen, ontkom je niet aan een hoge kast.
De meest bekende keukenvormen op een rijtje:
Rechte keukenopstelling
Het grote voordeel van een rechte keuken is dat ie al snel in een kleine keukenruimte past en deze ook optimaal benut. Compact en compleet, daar ga je voor!
L-vormige keuken
De populaire L-keuken of hoekkeuken biedt meer kastruimte en meer werkruimte op het werkblad dan de rechte keuken. Bij genoeg ruimte zou je ook aan een L-vorm keuken met kookeiland kunnen denken, in plaats van een eettafel.
U-vormige keuken
Drie zijden aan keuken, dat is volop opbergruimte en werkblad voor de voorbereiding van je gerechten. Een U-keuken is een feestje om naar eigen inzicht in te delen! Langs de derde poot van de U-vorm kun je een bar maken om samen lekker aan te chillen.
Keukeneiland
Keukeneiland is de algemene benaming voor alle eiland types in de keuken. Het eiland is een geheel vrijstaand keukenblok in de ruimte. Ik noem ze even: het kookeiland heeft een kookplaat. Op een spoeleiland kun je de vaat spoelen. Een werkeiland heeft veel ruimte waarop je het eten kunt voorbereiden, maar ook heerlijk aan kunt zitten. Een schiereiland staat met één kant tegen de muur. In combinatie met de verschillende keuken vormen, zijn er eindeloze variatiemogelijkheden. Bespreek ze met je KeukenCoach expert!
Parallel keukenopstelling
In een parallel keuken zie je vaak een hoge kastenwand voor alle inbouwapparatuur met daar tegenover een keukeneiland met kookplaat en spoelbak. Je kijkt zo de woonkamer in en mist niks van de gesprekken.
2 – Wat zijn de ergernissen in de huidige keuken?
Het grote voordeel van zelf een nieuwe keuken ontwerpen is dat je gelijk de problemen uit de oude keuken kunt oplossen. Bedenk voor het samenstellen wat er fout gaat in jouw bestaande keuken en fix het in het nieuwe keukenontwerp.
De grootste keuken ergernissen – Komen ze bekend voor?
- Te weinig opbergruimte in de keuken.
- Te veel meters lopen. De routing in de keuken is niet goed.
- Deurtjes die afhangen, speling hebben en waar het folie aan de voorzijde is gaan loslaten.
- Deuren die elkaar raken bij het openen.
- Een beschadigd en gedateerd werkblad.
- Wiebelende kraan.
- Te kleine koelkast, vriesgedeelte en oven.
- Hoofd stoten tegen de afzuigkap, die ook niet goed afzuigt.
- Afzuigkap en koelkast maken te veel lawaai in de open keuken.
- En nog meer…
3 – Hoe maak je de keuken makkelijk in het gebruik?
Een woord dat je vaak voorbij ziet komen in de blogs over keukenplanning is: ergonomie. Omdat de keuken een echte werkplek is, zijn gebruiksvriendelijkheid en veiligheid belangrijke topics bij de indeling van een nieuwe keuken. Je moet hierbij denken aan:
De werkdriehoek in de keuken
Wanneer je de koelkast, spoelbak en kookplaat zo dicht mogelijk bij elkaar plaatst hou je de loopafstanden kort.
Is de kok linkshandig of rechtshandig?
Wist je dat de indeling in 5 keukenzones (koken, voorbereiden, spoelen, opbergruimte en voorraad) bij een linkshandige gebruiker volledig omgekeerd is ten opzichte van een rechtshandige keuken? Meer hierover in het blog over de linkshandige keuken.
Voldoende en handige opbergruimte
Naast een slimme keuken lade indeling, kan het plaatsen van een Le Mans hoekkast of kast met draaiplateau de moeilijk bereikbare ruimte optimaal benutten.
Hoogte en diepte werkblad
Bepaal de hoogte van het aanrechtblad aan de hand van de lengte van de kok of neem een gemiddelde hoogte bij meerdere gebruikers. Het is aan te raden om bij langere armen een dieper keukenblad te kiezen.
Inbouwapparatuur op maat & hoogte
Het is natuurlijk ideaal als je niet steeds hoeft te bukken bij het in- en uitruimen van de vaatwasser of half in de oven moet kruipen om er een gloeiend heet gerecht uit te tillen. Wanneer je zelf je keuken ontwerpt, kun je de inbouwapparatuur op de gewenste hoogte plaatsen.
4 – Wat ga je doen in de keuken?
Wat zijn jouw plannen met de nieuwe keuken? Maak je beperkt gebruik van je keuken of is de keuken je lust en je leven? Deze ‘kookstijl’ vragen zijn niet alleen belangrijk voor de keukenindeling, maar ook voor de keuze van keukenapparatuur.
Ik geef je 3 voorbeelden:
De keuken omdat het moet, de zogenaamde ‘Ping’ keuken
Denk daarbij aan mensen met een druk leven die een kant-en-klaar maaltijd in de magnetron plaatsen en in het weekend wellicht een eitje bakken.
Een simpele rechte keuken met daarin een koelkast, spoelbak en een kleine inductiekookplaat boven een combimagnetron (magnetron met ovenfunctie voor de afbakbroodjes), werkt uitstekend! Misschien nog een losstaande Airfryer voor de diepvriessnacks en frietjes.
De dagelijkse keuken
Je bent iedere dag aan het koken en bakken voor jezelf en je gezin.
Voor de voorbereiding van de gerechten heb je flink wat werkbladruimte nodig. In de vaatwasser kan alles geplaatst worden wat je vies gemaakt hebt voor en tijdens het koken. Na het eten wordt het samen met de vaat gewassen. In een bakoven met magnetronfunctie ben je flexibel in het bakken, ontdooien en opwarmen. Een L-keuken, parallel keuken, keukeneiland of U-keuken bieden daarvoor de ruimte.
De hobbykok keuken
Als je het over ruimte hebt: in een semi-professionele keuken wordt uitgebreid gekookt voor familie en vrienden en daar heb je ruimte en apparatuur voor nodig!
Voor een goede mise-en-place kun je alle extra meters werkblad gebruiken zoals in een U-keuken met kookeiland. In een L-keuken met vrijstaande apparatenwand voor o.a. een extra oven, stoomoven, wijnkoelkast en koel-vriescombinatie, heeft de hobbykok alle ruimte en mogelijkheden om zijn passie voor eten te delen.
5 – Hoe belangrijk is de kwaliteit van de keuken voor je?
Dit klinkt misschien als een rare vraag, maar het is toch van belang om na te gaan hoe belangrijk de kwaliteit van de keuken voor je is. Hoe actief jij in de keuken bent, bepaalt wat je nodig hebt in de keuken en wat je van je keuken verlangt.
Een paar voorbeelden:
- Wanneer je verwacht dat er amper in de keuken gekookt wordt en je geen waarde hecht aan bepaalde merken kun je prima uit de voeten met een basiskeuken. Zo bespaar je een flinke smak geld!
- Een studentenkeuken wordt intensief ge(mis)bruikt. Deze moet tegen een stootje kunnen maar mag in functionaliteit eenvoudig zijn.
- De echte hobbykok wil een A-merk keuken met natuursteen werkblad en topsegment keukenapparatuur. Er worden vele uren doorgebracht in de keuken en ook de keukenapparatuur zal op volle toeren draaien. Het is dus belangrijk dat de apparatuur en materialen in de keuken van hoge kwaliteit zijn. Let wel dat er aan hoge kwaliteit en extra opties ook hoge kosten verbonden zijn.
Klaar om zelf je keuken te ontwerpen?
Na het lezen van deze 5 tips weet je goed wat de mogelijkheden zijn in keukenvormen en welke keukenindeling en kwaliteit past bij jou en jouw lifestyle.
Heb jij je ideale keukenindeling al voor ogen en ben je benieuwd hoe je keuken eruit komt te zien? Met de KeukenCoach keukenplanner maak je supersnel, gemakkelijk en gratis een 3D-ontwerp.
Samen met een KeukenCoach expert kijk je met een deskundig oog naar de laatste details in de keukenindeling en maak je jouw unieke keukenontwerp compleet. Een adviesafspraak met een expert is zo geregeld!
Relevante artikelen
Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!
Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…
Hoe creëer je een gezond binnenklimaat in de keuken?
Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…
Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!
Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…