apparatuur 11 minuten leestijd

Dit zijn de 11 stoomoven voordelen!

door: KeukenCoach

De stoomoven stoomt onze keuken binnen! De stoomoven past in de lifestyle van nu, want koken met stoom is: smakelijk, gezond, duurzaam en biedt veel gebruiksgemak. Vitamines en mineralen van groente, vlees en vis blijven behouden, zo ook de malsheid🍲. Waarom een stoomoven? In dit blog krijg je 11 stoomoven voordelen, met uitgebreide uitleg, om zo de juiste oven keuze te kunnen maken.

Alle 11 stoomoven voordelen op een rij:

  1. Behoud vitaminen en mineralen
  2. Géén olie of boter nodig
  3. Behoud originele smaak, textuur en geur
  4. Meerdere gerechten tegelijk bereiden
  5. Bespaar tijd én energie per gerecht
  6. Bereiding gaat vanzelf, zonder doorroeren!
  7. Smakelijk en gezond opwarmen
  8. Op de graad nauwkeurig stomen
  9. Pizza bakken in de combi stoomoven
  10. Geen schadelijke dampen
  11. Gemakkelijk schoonmaken

De beste keukenapparatuur keuze maak je samen met een expert van KeukenCoach! Al jouw wensen voor indeling, kleuren, materialen én (inbouw)apparaten worden geïntegreerd in een persoonlijk 3D keuken ontwerp. Een afspraak met een KeukenCoach expert is zo gemaakt!

Zwarte AEG stoomoven
Foto: Zwarte AEG stoomoven

1 – Gezond koken: behoud vitaminen en mineralen

Bij koken met stoom blijven de vitaminen en mineralen in het voedsel optimaal behouden!

Gezond eten: Gerechten uit de stoomoven zijn gezonder dan uit de pan, omdat de belangrijke voedingsstoffen niet verloren gaan tijdens het stomen. Groente, vlees en vis en andere voedingsmiddelen houden tijdens het garen de voedingsstoffen vast door de damp van het verhitte water.

Broccoli en wortels uit de stoomoven bevatten tot 50% meer vitamines dan wanneer in water gekookt. Je spoelt namelijk bij het koken van groente in een pan, de gezonde voedingsstoffen weg bij het afgieten van het kookvocht. Tijdens het grillen van vlees kan een vitaminen B verlies optreden van wel zo’n 40%. Ook het mineralen gehalte (zink, ijzer en selenium) vermindert tijdens het bakken van vlees. De verschillen tussen ovens lees je hier.

Wist je dat de stoomtijd voor 2 of 20 wortels🥕 precies hetzelfde is: 6-8 minuten? Het type ingrediënt (wortel = groente op 100 graden) en de diameter van het ingrediënt bepalen de stoomtijd.

Siemens stoomoven & combi-stoomoven
Foto: Siemens stoomoven & combi-stoomoven

2 – Geen olie of boter nodig bij stomen

Koken in een stoomoven heeft naast behoud van voedingsstoffen nog meer gezonde voordelen: het toevoegen van boter of olie is niet nodig bij het bereiden van de gerechten.

Zo kun je jouw favoriete stukje vis of vlees caloriearm kokkerellen!

3 – Behoud originele smaak, uiterlijk en geur 🍽️

Stomen helpt om de natuurlijke smaak en structuur van voedsel te behouden. Groenten blijven knapperig en kleurrijk en vlees blijft even sappig en mals.

Door het zacht gelijkmatig garen in de stoomoven raakt het vlees niet uitgedroogd en verliest de vis niet haar celstructuur waardoor de vis mooi heel blijft. Omdat de pure smaak bij stomen behouden blijft, hoef je veel minder zout, kruiden of boter / olie toe te voegen aan je gerecht.

Miele stoomoven - koken op 3 niveaus
Foto: Miele stoomoven – koken op 3 niveaus

4 – Meerdere gerechten tegelijk bereiden in de stoomoven

In een stoomoven kun je complete menu’s bereiden, perfect op tijd!

Eén van de stoomoven voordelen is dat je op verschillende niveaus meerdere gerechten tegelijkertijd kunt koken. De gerechten garen even gelijkmatig op elk niveau in de stoomoven.

Automatische stoomoven programma’s met bekende gerechten geven o.a. de temperatuur, de bereidingstijd, volgorde en de inschuifhoogte aan waardoor de gerechten op hetzelfde moment klaar zijn.

Wil jij ook de service van een echte keukenexpert?

Vraag adviesgesprek aan

5 – Bespaar tijd én energie per gerecht

Duurzaam: Door het combineren van gerechten in de stoomoven bespaar je tijd en energie!

Je bereidt in de stoomoven snel en eenvoudig in 1 keer een compleet menu van vis of vlees, groente en aardappelen. Hierdoor is niet alleen de bereidingstijd korter, je gebruikt slechts 1 keukenapparaat. Zo bespaar je nog méér energie!

Een stoomoven heeft geen energielabel, een combi-stoomoven wel. Lees hier alles over keukenapparatuur uitzoeken.

NEFF stoomoven met volwaardige stoomfunctie - front kleur koper
Foto: NEFF stoomoven met volwaardige stoomfunctie – front kleur koper

6 – Stoomoven bereiding gaat vanzelf, zonder doorroeren!

Volop gebruiksgemak: De bereiding van gerechten in een stoomoven gaat perfect vanzelf, zonder constante aandacht van de kok.

Overkoken en aanbranden van gerechten in de stoomoven is uitgesloten, waardoor telkens doorroeren niet nodig is. Je kunt ondertussen gezellig bijpraten met je gasten, zonder dat de bovenkant van de rijst of bami hard en droog wordt.

7 – Smakelijk en gezond opwarmen

Een maaltijd opwarmen in de stoomoven is smakelijker en gezonder dan in een magnetron.

Ook bij het opwarmen van een maaltijd in de stoomoven blijft het gerecht even sappig en droogt het niet uit, met een goede warmte van binnen.

In het rijtje stoomoven voordelen staat ook het voorkomen van verspilling: het lekker opwarmen van kliekjes die anders weggegooid zouden worden.

Koken met stoom - Miele
Foto: Koken met stoom – Miele

8 – Op de graad nauwkeurig stomen

Altijd de perfecte hoeveelheid stoom! De stoomtemperatuur is instelbaar tot op de graad nauwkeurig, waardoor iedere zijde van de vis of het vlees even gaar is.

Automatische stoomoven programma’s voor o.a. koken, ontdooien, opwarmen, sudderen en inmaken zorgen altijd voor het beste kookresultaat, waarbij je zelf niet de verwarmingssoort, tijd en temperatuur hoeft in te stellen.

Pizza bakken in Siemens iQ700 oven met stoomfunctie - gerecht herkenning met AI
Foto: Pizza bakken in Siemens iQ700 oven met stoomfunctie – gerecht herkenning met AI

9  – Pizza bakken in de combi stoomoven

Een smakelijke en knapperige pizza bakken gaat perfect in een combi-stoomoven waar stoom gecombineerd wordt met hete lucht.

In de combi-stoomoven bakt de combinatie van stoom en hete lucht tot 230° Celsius, de pizza’s smeuïg van binnen met een krokante korst. Lees hier onder meer over de combi-stoomoven.

10 – Géén nare kookgeur en schadelijke dampen

Bij het koken in een stoomoven komen er geen vieze kookgeurtjes en schadelijke dampen vrij zoals bij koken op een kookplaat. Een stoomoven levert zo een positieve bijdrage aan een gezond binnenklimaat in de keuken.

De slechte luchtkwaliteit in huis is een groot onzichtbaar probleem, met als grootste fijnstof veroorzaker: koken. Bij bakken, braden en wokken worden door het verbranden van de olie of boter in de pan schadelijke stoffen aangemaakt. En helaas verwijderen afzuigkappen meestal alleen de kookluchtjes.

Het ontbreken van nare kookluchten en schadelijke dampen in de keukenruimte zijn stoomoven voordelen, die belangrijk zijn voor de gezondheid.

Miele combi stoomoven hydroclean - zelfreinigingsprogramma voor de stoomoven schoonmaak
Foto: Miele combi stoomoven hydroclean – zelfreinigingsprogramma voor de stoomoven schoonmaak

11 – Stoomoven gemakkelijk schoonmaken

Met de hand schoon schrobben is niet meer nodig 🧽!  Vaak hebben stoomovens een zelfreinigingsprogramma, waardoor de periodieke schoonmaak van de stoomoven binnenkant moeiteloos en vlekkeloos verloopt.

Voor het dagelijkse schoonmaakrondje veeg je na het stomen eenvoudig het restwater van de gladde wanden weg met een microvezeldoekje of vaatdoekje. Goede schoonmaak zorgt voor een lange levensduur van de stoomoven, wel zo duurzaam!

Miele regelt de stoomoven schoonmaak innovatief, duurzaam en efficiënt. De Miele combi-stoomoven op bovenstaande foto wordt dankzij de HydroClean schoonmaakfunctie grondig gereinigd met een schuimmengsel van water en HydroCleaner. Binnen 2,5-4 uur, hangt af van hoe vies de RVS binnenruimte is, wordt de stoomoven glanzend schoongespoeld. Het vuile restwater wordt netjes afgepompt. De accessoires als de RVS bakjes kunnen zo in de vaatwasser.

ATAG combi stoomoven Black Steel – KeukenCoach blauwe keuken Londen
Foto: ATAG combi stoomoven Black Steel – KeukenCoach blauwe keuken Londen

Combi-stoomoven: Stoomfunctie + alle ovenfuncties

Een combi-stoomoven is hét veelzijdige keukenapparaat van nu dat de voordelen van stomen en conventioneel bakken smaakvol combineert 🥘. En… het scheelt een extra apparaat in de keuken!

In een (inbouw) combi stoomoven bereid je gerechten met stoom, hete lucht of een combinatie van beide, waardoor je flexibel bent in je manier van koken. De stoomfunctie zorgt ervoor dat voedsel zijn natuurlijke smaak, textuur en voedingswaarde behoudt door het langzaam en gelijkmatig garen. Hierdoor blijven groenten knapperig, vis en vlees sappig en brooddeeg rijst perfect.

Daarnaast kun je met de heteluchtfunctie gerechten snel en efficiënt bakken, braden of grillen, vergelijkbaar met een traditionele oven. De combi functie van stoom en hete lucht is perfect voor het bereiden van uitdagende gerechten, zoals soufflés of gebraden kip, waarbij je een krokante buitenkant en een sappige binnenkant wilt bereiken. En vergeet de pizza niet!

Sous vide koken met stoom - ATAG
Foto: Sous vide koken met stoom – ATAG

Naast de stoom- en hetelucht functie heeft een combi-stoomoven een regeneratiefunctie waarbij de kliekjes van de vorige dag opgewarmd worden zonder uitdrogen of aan smaak te verliezen. Met de sous-vide functie van de stoomoven kook je bij lage temperatuur voor een precies en gelijkmatig resultaat. Daarnaast kan de combi-stoomoven versnelt opwarmen, waardoor de gerechten razendsnel de oven in kunnen. Met de stoomoven ontdooi functie ontdooi je in no time eten uit de vriezer.

De vele stoomoven voordelen in een notendop 🥜

In een (combi) stoomoven kookt de thuiskok bijzonder lekker, gezond, gemakkelijk én duurzaam met meer controle over het uiteindelijke kook en bakresultaat 👩‍🍳!

Miele combi magnetron, bakoven en stoomoven - KeukenCoach keuken San Francisco
Foto: Miele combi magnetron, bakoven en stoomoven – KeukenCoach keuken San Francisco

Ontdek de stoomoven voordelen en designs in de KeukenCoach winkel!

Een KeukenCoach expert geeft je een deskundig keukenapparatuur advies over de premium stoomoven merken en vertaalt je wensen op het gebied van apparatuur design, innovatie en gebruiksgemak in een perfecte keuken op maat.

Maak direct een afspraak met een KeukenCoach expert!

Relevante artikelen

Water en energie besparen met zuinige apparatuur

Water en energie besparen in de keuken begint bij zuinige keukenapparaten én bij jezelf. Bij de nieuwste waterbesparende kranen en…

Combi magnetron en combi oven, wat is het verschil?

De combi-magnetron en de combi-oven worden regelmatig met elkaar verward. In dit blog lees je wat echt het verschil is…

Geniet van onze BORA apparatuur

BORA keuken apparatuur: van BORA kookplaat en oven tot koelkast Het A-merk BORA apparatuur schenkt je meer dan kookplezier op…

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap