Innovatie 5 minuten leestijd

IOT of Internet of Things: Hoe werkt dit in een slimme keuken?


op 15 april 2020
door: KeukenCoach

De bediening van apparaten hoeft niet meer alleen via knoppen en schakelaars te gebeuren. Je kunt er voortaan gewoon tegen praten! Zo ook in de keuken en de rest van het huishouden. Zo ontstaat een slimme keuken waarbinnen je via Wifi contact onderhoudt. Het internet of things maakt het allemaal mogelijk. Je combineert de verlichting, de oven, de verwarming, de deurbel met behulp van apps op de smartphone of tablet en maakt het leven in huis nog leuker en makkelijker!

Smart kitchen, Home Connect. ‘OK Google, maak de pizza klaar!’

Het is voor de meeste mensen een behoorlijke omschakeling. Wat zou je kunnen doen met op afstand bedienbare keukenapparatuur? Het antwoord zit hem in het combineren van functies van verschillende apparaten. Denk eens aan een combinatie van de CV aansturen en de oven laten voorverwarmen zodra je de straat komt ingereden? Of wat als een lamp op de woonkamer zou gaan knipperen wanneer het ovengerecht klaar is?

Apparaten worden vrienden door connectivity

De verschillende fabrikanten en merken geven op hun eigen manier invulling en benamingen aan de functionaliteit. Zo is er Home Connect dat gebruikt wordt bij apparatuur van Siemens, Bosch en Neff, anderen noemen het Wifi Connect, Simply Fi of Smart Touch. Duidelijk is Candy Smart. Voor ons als keukencoaches is het een leuke uitdaging om deze ontwikkelingen op te pikken.

De techniek om apparatuur te verbinden via het ‘Internet of Things’ (IoT) wordt door de fabrikanten van huishoudelijke apparatuur benut om ze via Apps toegankelijker te maken en op die manier extra functies aan te bieden. Zo kies je via een App het gerecht dat je wilt bereiden. Een bijpassend recept wordt getoond en de oven op de juiste manier ingesteld. Zaken waarvoor je normaliter de gebruiksaanwijzing had moeten opzoeken. En we weten allemaal, dat doen we vrijwel nooit….

Door slimme combinaties van de Apps van de fabrikanten met universele Apps als ITTT (If This, Than That) of Olisto kunnen opdrachten in scenario’s worden gecombineerd met andere apparatuur en met spraak assistenten als ‘Amazon Alexa’ of ‘Google Assistent’. Op die manier kun je ze ook met spraakopdrachten bedienen.

Denk aan een scenario waarbij je gaat slapen en zegt ‘OK Google, tot morgen’ waarna de verlichting uitgeschakeld wordt, de verwarming lager wordt gezet en de vaatwasser start, waarbij deze rekening houdt met het goedkope nachttarief voor stroom.

Service op afstand

Wanneer je onverhoopt een keer service nodig hebt op je keukenapparatuur, biedt smart connectivity direct voordeel. Wanneer je toestemming geeft, kan de servicedienst op afstand de status van het apparaat uitlezen en bekijken of er eventueel op afstand kan worden geholpen. Bij een defect, kan gezien worden welk onderdeel benodigd is en kan de monteur dit al meenemen bij het bezoek. De monteur kan het probleem dan in één keer verhelpen.

De toekomst is vlakbij

Je denkt misschien een slimme keuken, dat is heel wat verder van mijn bedje dan mijn kopje koffie ’s morgens vroeg, maar… de ontwikkelingen gaan razendsnel en wij mensen pakken ze makkelijker op dan je soms verwacht. Heb je plannen voor een nieuwe keuken of vervanging van een apparaat in je huidige keuken, kijk dan zeker ook eens naar de mogelijkheden van wifi connectivity. Zo ben je helemaal klaar voor de toekomst!

Read more

Relevante artikelen

Häcker keukens – Innovatieve en duurzame design keukens

Iedere Häcker keuken is uniek en ontworpen als persoonlijke droomkeuken! Hacker keukens zijn luxe design keukens met de hoogste standaard…

op 8 november 2022

PITT cooking – Een ware kook- en design belevenis!

PITT cooking heeft een bijzonder stijlvol design met de losse branders direct op je keukenblad. Door de kracht van de…

op 28 januari 2021

IOT Internet of Things in de keuken– Hoe koppel je de smart kitchen apps?

In het ontwerp van je nieuwe keuken heb je de keuze gemaakt slimme keukenapparatuur aan te schaffen. Daarmee is de…

op 20 januari 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap