Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.7

Vraag een adviesgesprek aan »
Advies, Afzuigkappen, apparatuur 10 minuten leestijd

Lawaai van de afzuigkap en afzuiging in de keuken


op 20 januari 2021
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 04 februari 2023

Je wilt graag lekker koken zonder de kooklucht door het hele huis te verspreiden. Keuken afzuiging is een oplossing, maar kan dat zonder al te veel lawaai? Wat is de ideale afzuiging keuken voor jouw woning? In dit uitgebreide blog lees je alles over het vermogen en de decibels van je afzuiging om vervelende geurtjes en afzuigkap lawaai te voorkomen. Zeker in een open keuken! 

Raampje open, luchtafvoerkanaal of recirculatie?

Afzuigkap luchtafvoer door het geopende venster is niet altijd wenselijk. Het weer, de omgeving van de woning of de keukenopstelling kunnen een reden zijn om speciale keuken afzuiging te gebruiken.

Voor een deskundig keuken afzuiging advies op maat klop je aan bij een KeukenCoach expert! Het gaat jou niet overkomen: een prachtige nieuwe keuken waar de kookgeurtjes blijven hangen en het lawaai afzuigkap alles overstemt.

Design eiland afzuigkap recirculatie RVS Wave, KeukenCoach keuken Barcelona
Foto: Design eiland afzuigkap recirculatie RVS Wave – KeukenCoach keuken Barcelona

Capaciteit en decibels van keuken afzuiging

Op zoek naar geschikte afzuiging keuken kijk je waarschijnlijk eerst naar het uiterlijk en de prijs en pas daarna naar de afvoercapaciteit en het geluidsniveau. Als expert van KeukenCoach ga ik dit keer wat dieper in op de laatste twee.

De beide specificaties: afzuigkap lawaai en vermogen worden opgegeven door de fabrikanten. Het geluid uitgedrukt in decibel (dB) en de capaciteit in kubieke meter (m3) per uur.

Lawaai afzuigkap

Er zijn helaas meerdere notaties voor het geluid van keuken afzuiging.

Het meest gebruikt zijn dB(A) en dB(A) (re 1 pW). De laatste is een Europese standaard, gemeten op 1 meter afstand. Deze zal doorgaans zo’n 13 waarden hoger liggen dan de dB(A) waarde die het meest gebruikt wordt. Het afzuigkap lawaai met een geluidsniveau van meer dan 60dB(A) kan gaan irriteren bij langdurig gebruik.

Er zijn tegenwoordig ook apps beschikbaar voor de smartphone waarmee je het geluidsniveau kunt meten. Leuk om zelf een indicatie te krijgen. (Dit is geen professionele meting.)

Whirlpool design wand afzuigkap zwart – KeukenCoach keuken Milaan
Foto: Design wand afzuigkap zwart – KeukenCoach keuken Milaan

Afzuigkap vermogen

De benodigde capaciteit van de afzuiging keuken is afhankelijk van de inhoud van de ruimte waarin wordt gekookt.

Om de reuk goed te kunnen afvoeren is een luchtverversing van 6 tot 12 keer per uur wenselijk. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ‘kookluchten’ die je verwacht te veroorzaken. (Het koken van sperzieboontjes verloopt vrijwel reukloos, het aanbakken van gesneden uitjes zeker niet.)

Bij de keuze van een afzuigkap ga je uit van minimaal 130% van het berekende benodigde vermogen voor de ruimte. Daarmee is er extra capaciteit beschikbaar om eventueel verlies in de aan- en afvoerkanalen op te vangen – meer hierover later in dit blog.

Inbouw afzuigkap RVS – KeukenCoach Bohemian keuken Marrakesh
Foto: Inbouw afzuigkap RVS – KeukenCoach Bohemian keuken Marrakesh

Rekenvoorbeeld vermogen afzuigkap

Het aantal kubieke meters inhoud is te berekenen aan de hand van de afmetingen van de keukenruimte.

Vermenigvuldig de hoogte x breedte x lengte van de ruimte. Bijvoorbeeld: 2,50 hoogte bij 2,70 breedte bij 4,10 meter lengte geeft 2,5 x 2,7 x 4,10 = 27,7 m3.

Neem de inhoud van 27,7 m3 maal het verversingsgetal 12. Dat komt op 332 m3. Daarvan uitgaande neem je 130% en kom je in dit voorbeeld op een benodigde afvoervermogen van afzuiging keuken van zo’n 430 m3/uur.

Nu weet je naar welke specificaties je moet kijken van afzuigkappen en keuken afzuiging in het algemeen.

Leuk weetje: In de jaren 40, vorige eeuw, bracht de firma Vent-A-Hood uit Texas, USA de eerste afzuigkappen letterlijk bij de klant thuis d.m.v. huis-aan-huis verkoop. De apparaten werden per stuk gemaakt voor elke klant apart.

Voldoende luchtaanvoer

Er zijn meerdere zaken die het afzuigkap lawaai beïnvloeden.

Zo kan er moeilijk lucht worden afgevoerd wanneer er onvoldoende lucht wordt aangevoerd van buiten de kookruimte. Er ontstaat dan een soort vacuüm waardoor de motor extra hard moet draaien, wat extra lawaai van de afzuigkap geeft. De mogelijke aanvoer dient bijna net zo groot te zijn als de afvoercapaciteit van de afzuiginstallatie. Daarmee behoud je een kleine onderdruk in de keuken en voorkom je dat de geuren zich door de rest van de woning verspreiden. Bij voorkeur komt de luchtaanvoer van je afzuiging keuken direct van buiten en niet uit de woning anders wordt ook de warmte uit de woning afgezogen.

Whirlpool wand afzuigkap RVS
Foto: Wand afzuigkap RVS

Luchtafvoer route

De capaciteit van de keuken afzuiging kan beperkt worden door het afvoerkanaal waardoor de afgezogen lucht zijn weg naar buiten vindt.

In het algemeen adviseer ik gladde ronde buizen met overal dezelfde diameter voor de minste weerstand. Gebruik een diameter minimaal gelijk aan de uitvoer van de afzuigkap en beperk het gebruik van (geribbelde, beweeglijke) slangen. Die lijken handig maar geven extra weerstand.

Is er veel afzuigkap lawaai in de hoogste stand, dan kan er onderweg naar dak of gevel een afvoerprobleem zijn. Door te grote tegendruk moet de motor harder draaien om de lucht te kunnen afvoeren. De afvoerproblemen kunnen o.a. ontstaan doordat de buis te lang is, te kleine diameter, te veel (of haakse) bochten en/of onderweg een verloop van groot naar klein. Als het afzuiging keuken afvoerkanaal niet (voldoende) aangepast kan worden, gebruik dan liever de afzuigkap in de recirculatiestand met een koolstof of plasmafilter om de geuren te neutraliseren. Een afzuigkap produceert ook meer lawaai als de filters verzadigd zijn van vet. Lees hier hoe je de afzuigkap schoonmaakt.

Keuken afzuiging met motor op afstand

In een flatgebouw is het (meestal) verboden een gat in de gevel te maken voor een afvoerkanaal. Nieuwbouwwoningen en appartementencomplexen zijn meestal voorzien van een (mechanisch) ventilatiesysteem waarop je alleen een motorloze wasemkap mag aansluiten. Dit werkt vrijwel geluidloos.

Wanneer je vermoedt dat het bestaande ventilatiesysteem onvoldoende functioneert kun je een afzuigkap met recirculatie functie gebruiken. De meeste modellen bieden deze optie in combinatie met een speciaal koolstof of plasmafilter. De afgezogen kooklucht wordt na filtering, gereinigd weer in de ruimte teruggevoerd waardoor je de verspreiding van de reuk beperkt.

Een PlasmaMade plasmafilter verwijdert naast kookluchtjes ook fijnstof, allergenen en ziekteverwekkers in je woning. De warme kookdamp keert terug in de keukenruimte. Het is duurzaam, je bespaart energie en het filter gaat 10 tot 15 jaar mee. Door de hoge capaciteit van het plasmafilter maakt de afzuiging minder lawaai, perfect voor een stille afzuigkap!

Er zijn afzuigsystemen verkrijgbaar waar de motor op afstand geplaatst kan worden, bijvoorbeeld onder het dak of in de gevel. Er kan dan dicht bij de motor een geluidsdemper in de afvoerbuis geplaatst worden waardoor trillingen niet worden doorgegeven in de rest van het circuit. Hierdoor kan het motorgeluid beter geïsoleerd worden en blijft het afzuigkap lawaai beperkt.

Inductie kookplaat met afzuiging, KeukenCoach landelijke keuken Hamptons
Foto: Inductie kookplaat met afzuiging – KeukenCoach landelijke keuken Hamptons

Inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging

Fabrikant Bora kondigde ‘het einde van de afzuigkap’ aan, na de succesvolle introductie van de BORA inductie kookplaat met afzuiging.

Miele, Siemens om maar een paar merken te noemen hebben inmiddels de meest innovatieve inductie kookplaten met afzuiging in hun assortiment. Voor wat betreft de specificaties voor deze apparaten met afzuiging keuken ga ik bij het vermogen wat minder kritisch om met de benodigde ‘overcapaciteit’. Immers, de dampen worden al van dichtbij afgezogen.

Keuken afzuiging advies van een expert!

Een KeukenCoach expert vertelt je alles over de verschillende manieren van keuken afzuiging.

Deze keukenspecialist legt je uit welke afvoercapaciteit en welk geluidsniveau er perfect past bij jouw keuken, want nare kookluchtjes en afzuigkap lawaai zijn niet nodig. Breng een bezoek aan onze KeukenCoach winkel en ervaar de prachtige afzuigkappen en afzuigsystemen in het echt.

Een vrijblijvende afspraak met een expert van KeukenCoach is zo gemaakt!

Read more

Relevante artikelen

Inductie fornuizen, stoer & stijlvol koken op inductie!

Koken op inductie fornuizen is snel, safe, schoon, stoer, stijlvol én heel smakelijk. Het inductiefornuis is de gezellige kookfabriek van…

op 20 mei 2022

Handige keuken gadgets – 10x Kitchen Candy!

Keuken gadgets maken het koken makkelijk en heel erg leuk! Geniet van de bijzondere selectie van 10 nieuwe keuken gadgets…

op 4 februari 2022

Koken op inductie: Ontdek de BORA inductie kookplaat

Overal koken op inductie, waar je maar wil! De prachtige BORA inductie kookplaat laat je door de geïntegreerde afzuiging probleemloos…

op 3 december 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap