Welke hulp heb je nodig bij je nieuwe keuken?
Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
Afhankelijk van het verschil tussen de bestaande keukenopstelling en de nieuwe keukenindeling zijn er nogal wat zaken die voorbereid moeten worden op de komst van je nieuwe keuken. Direct na de keuze van je keuken kan het klussen al beginnen met een goede planning en onderlinge afstemming tussen de verschillende vaklui zoals de elektricien, loodgieter en de stukadoor. Dit blog geeft je een handig overzicht van welke bouw-professionals je voor de verschillende werkzaamheden kunt inschakelen voordat je nieuwe keuken geplaatst kan worden.
Wil je het voorbereidend werk voor je nieuwe keuken goed georganiseerd hebben? Een expert van KeukenCoach werkt samen met ervaren vaklui en brengt je graag in contact met de juiste aannemer die alle klussen en planning volledig van je overneemt. Maak direct een adviesafspraak met een expert!
Nieuwe keuken – Hulp regelen!
De keukenindeling en het leidingadvies
Een KeukenCoach expert geeft je op verzoek bij het definitieve keukenontwerp het leidingadvies voor je nieuwe keuken. Hiermee kun je de planning maken voor de aanpassingen die nodig zijn om alles gereed te maken voor de komst van je nieuwe keuken. Vergeet ook zeker niet om afspraken te maken met de uitvoerders over de rommel die bij deze werkzaamheden wordt veroorzaakt. Wie ruimt het op en voert het af?
Welke bouw-professionals schakel je in bij welke keuken klussen?
Wanden werkzaamheden in de keuken
METSELAAR – TIMMERMAN
- Wanden die je wilt plaatsen of verstevigen.
- Is er een gat in de buitenmuur nodig voor de afzuiging? Hoe zit het met het luchtkanaal voor de afzuiging. Wil je dat in een koof laten wegwerken? Of wordt het een oplossing met recirculatie via koolstoffilters of plasmafilter?
- Mogelijk kunnen de trajecten van leidingen voor stroom, gas, water en verwarming worden voorbereid voordat de elektricien en loodgieter aan de slag gaan.
Leidingwerk in de keuken
ELEKTRICIEN
- Tijdens het ontwerpen van de nieuwe keukenopstelling is er ook aandacht voor het lichtplan en extra stopcontacten. Niet alleen voor de nieuwe keukenapparatuur, ook voor overig dagelijks gebruik van de koffiemachine, telefoonladers, etc.. Vaak is de plaatsing van een nieuwe keuken een kans om de groepenkast te vervangen of uit te breiden. Soms is het mogelijk om de groepenkast op te waarderen naar een 3 fasen aansluiting. Je kunt hierbij meteen controleren of alle aansluitingen t.b.v. de keuken geaard zijn en de algemene veiligheid verbeteren door het plaatsen van een hoofdschakelaar en aardlekschakelaars voor alle groepen. Schakel voor het aansluiten van een nieuwe groepenkast een erkend elektricien in.
- Sommige elektriciens kunnen zelf freeswerk uitvoeren om elektriciteitsleidingen in de wanden weg te werken. Maak hierover duidelijke afspraken.
LOODGIETER
- De loodgieter kan gas, water, verwarming en soms ook vuilwaterafvoer organiseren. Wellicht had je de hulp van de loodgieter al nodig bij het demonteren van de oude keuken.
- Sommige loodgieters kunnen zelf het benodigde hak- en freeswerk uitvoeren om de leidingen te routeren. Maak hierover vooraf afspraken.
Keuken afwerking
STUKADOOR
- Nadat alle leidingen zijn aangelegd en wanden zijn voorbereid, kunnen de wanden gestukt worden door de stukadoor.
- Het stuken geeft echt veel rommel. Zorg ervoor dat de vloeren beschermd worden en vraag de stukadoor telkens van schoenen te wisselen bij het verlaten van de keukenruimte.
SCHILDER
- Nieuw gestucte wanden kunnen niet direct geverfd of betegeld worden. Spreek af met de schilder of tegelzetter dat deze ook de ‘voorstrijk’ verzorgt. Hij kan dan rekening houden met het benodigde materiaal en de droogtijd.
- Vraag of de schilder nog een uurtje terug kan komen nadat de keuken geplaatst is om eventuele beschadigingen weg te werken.
TEGELZETTER
- Soms kun je al vooraf tegelen, meestal wordt dit pas gedaan nadat de keuken geplaatst is, zoals bij een tegel keukenachterwand.
KITTER
- Normaliter zal de keukenmonteur het kitwerk verzorgen. Dit lukt niet wanneer er achteraf nog tegelwerk geplaatst moet worden.
De verschillende expertises vragen zo hun eigen vaklui. Er zijn aannemers die meerdere onderdelen van de werkzaamheden in je keuken kunnen uitvoeren. Dat kan een voordeel bieden in de coördinatie.
Niet altijd heb je vrije keuze in bouw-professionals. Wanneer je in een appartementencomplex woont, zal bijvoorbeeld een aanpassing aan de verwarming veelal door een vaste loodgieter dienen te gebeuren. Informeer hierover vooraf bij de VvE beheerder.
KeukenCoach ontzorgt je met leidingadvies én het juiste vaklui advies!
Welke bouw-professionals gaan jouw keukenruimte voorbereiden op de nieuwe keuken?
Een expert van KeukenCoach kan naast een gedetailleerd leidingadvies ook vaklui aanbevelen waar KeukenCoach graag mee samenwerkt om jouw perfecte keuken te realiseren.
Relevante artikelen
Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!
Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…
Hoe creëer je een gezond binnenklimaat in de keuken?
Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…
Keuken demonteren, alles van tips tót fouten!
Een keuken demonteren is een grote klus, waarbij je méér moet organiseren dan je denkt. Of je nu gaat verhuizen,…