Duurzaam, Keukenmontage 10 minuten leestijd

Keuken demonteren, alles van tips tót fouten!

door: KeukenCoach

Een keuken demonteren is een grote klus, waarbij je méér moet organiseren dan je denkt. Of je nu gaat verhuizen, renoveren of je keuken een tweede leven geeft, een goede voorbereiding op het demonteren van de keuken is belangrijk om schade en kosten te voorkomen. Dit blog geeft je naast handige keuken demonteren tips, ook de veel voorkomende fouten die bij het verwijderen van een keuken gemaakt worden.

Wil je de demontage van je keuken goed geregeld hebben? Een expert van KeukenCoach werkt samen met ervaren vakmensen en brengt je graag in contact met de juiste aannemer die alle klussen en de planning volledig van je overneemt. Maak een adviesafspraak met een expert!

Keuken demonteren, zo doe je het goed óf fout!

Praktische tips vóór het demonteren van de keuken:

  • Organiseer het gereedschap dat je gaat gebruiken bij de demontage. Van handschoenen, schroevendraaiers en tangen tot een scherp mes, emmer en droge doeken.
  • Maak foto’s voor de keuken demonteren en monteren. Zo weet je na het uit elkaar halen precies hoe je opnieuw de keuken monteert.
  • Plak een stuk beschreven afplakband op de losse onderdelen en geef aan welke schroeven en klemmen bij welke kastje of het aanrechtblad horen.
  • Waar gaat de gedemonteerde keuken tijdelijk geplaatst worden? Regel een ruime plek waar het keukenblok, de apparatuur en het keukenblad niet in de weg staan.
  • Voorkom dat je gehele woning onder het stof komt te zitten bij het verwijderen van je keuken. Haal afdekzeilen en stucloper bij de bouwmarkt om je vloerbekleding, meubels, wanddecoratie en apparatuur te beschermen. Ook handig voor het plaatsen van je nieuwe keuken. Keukenmontage, waar moet je rekening mee houden? Je leest het hier.
Meubels afdekken met afdekfolie voor het demonteren en monteren van de keuken - Blue Bird, Pexels
Meubels afdekken met afdekfolie voor het demonteren en monteren van de keuken – Blue Bird, Pexels

Veel voorkomende fouten bij het demonteren van een keuken

  • Het onderschatten van de benodigde tijd. Hoe lang hebben de elektricien, loodgieter en schilder nodig voordat je nieuwe keuken gemonteerd kan worden? Houd daar goed rekening mee in de planning, want dit voorkomt een hoop ergernis en vertraging! Een vakkundige aannemer, eventueel georganiseerd door je KeukenCoach expert, houdt strak de planning van de verschillende werkzaamheden in de gaten.
  • Overhaast niet, ga rustig en netjes te werk. Je zit niet te wachten op beschadigingen op de vloer, wanden en plafond.
  • Vergeet niet de volgorde van demontage aan te houden. Hiermee voorkom je schade en tijdverlies en bovendien houd je het her-monteren eenvoudig.
  • Wat doe je met de oude keuken? Dit moet je weten voordat je begint met het demonteren van je keuken. Je kunt de oude keuken laten afvoeren naar de stort of een tweede leven geven met verkopen of schenken.
Spoelbak sifon verwijderen in de oude keuken - Timur Shakerzianov, Unsplash
Spoelbak sifon verwijderen in de oude keuken – Timur Shakerzianov, Unsplash

De juiste volgorde om je keuken te demonteren!

Tijdens keuken demontage zijn er 8 belangrijke klussen die elkaar in de juiste volgorde en op het juiste moment moeten opvolgen om de keuken netjes te verwijderen. Over het werkelijk slopen van de keuken, lees je meer verderop.

– Verwijder alle voorraad en keukenspullen uit de kasten en lades

Geef etenswaren, vrijstaande apparaten en serviesonderdelen elk een eigen doos( of dozen).

– Sluit water, gas en elektriciteit af

Dit is een goed begin om keuken demontage ellende te voorkomen, zoals water dat uit de leiding spuit terwijl je probeert de keukenkraan los te koppelen. Laat na het afsluiten het gas weglopen en vang het water op in een emmer.

– Haal de deurtjes van de kastjes

Het maakt niet alleen het tillen gemakkelijker, je ziet ook direct de schroeven waarmee de kastjes aan elkaar bevestigd zijn.

– Verwijder de inbouw keukenapparaten

Zorg ervoor dat je alle stekkers van je inbouwapparatuur loskoppelt (via de plint) voordat je apparaten losschroeft en voorzichtig naar voren kunt schuiven.

– Demonteren van de bovenkastjes

Eerst de bovenkastjes, daarna de onderkasten: dat is de goede volgorde. Bescherm je werkblad met papier of een kleed waarmee je beschadiging van het blad voorkomt. De bovenkasten zijn meestal aan de binnenzijde aan elkaar geschroefd. Na het losschroeven til je ze eerst omhoog uit de beugels en daarna naar voren en beneden.

– Demonteer de kraan en de kookplaat of het fornuis

Check wederom of het water, het gas en de elektriciteit goed afgesloten is onder de spoelbak en/of meterkast.

– Demontage van het aanrechtblad

Het keukenblad kan op onderkasten of aan de muur vastgezet zijn met schroeven. Draai de schroeven los en snijd vervolgens de kitrand langs de (zij)wand in met een scherp mes. Wrik daarna het blad voorzichtig los.

– Demonteren van de onderkasten

De keuken onderkasten zijn meestal van binnen aan elkaar gezet en (wellicht) ook aan de muur. Na de laatste losgemaakte schroeven, schuif je de onderkasten naar voren.

Keuken na het demonteren hergebruiken: recyclen van het keukenblok en/of apparatuur - Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
Keuken na het demonteren hergebruiken: recyclen van het keukenblok en/of apparatuur – Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Duurzame tips voor het afvoeren van de oude keuken

– Oude keukenonderdelen zelf hergebruiken

Wellicht zijn er keukenkastjes of recent aangekochte apparaten die een plek kunnen krijgen in je nieuwe keuken. Een KeukenCoach expert integreert graag de nog prima functionerende apparatuur uit de bestaande keuken in je KeukenCoach keuken op maat. Het scheelt niet alleen geld, het is wel zo duurzaam!

– Oude keuken verkopen

Kan het keukenblok en/of de keukenapparatuur nog prima een tweede ronde mee, dan is het verkopen van je oude keuken zo gek nog niet. Door de lage prijs zijn tweedehands keukens met kwaliteitsapparatuur geliefde zoekopdrachten én aankopen op Marktplaats. Misschien zal de koper een keukenkastje minder plaatsen met hier en daar wat aanpassingen. Het scheelt de fabricage van een nieuwe keuken, hoe duurzaam ook geproduceerd. Flinke plus voor het milieu én je portemonnee.

– Oude keuken weggeven

Ga je de keukenruimte een andere indeling geven en blijft de bestaande keuken over? Maak een ander blij! Wellicht is de oude keuken (of delen ervan) super geschikt in een starterswoning van vrienden. Misschien kan de vaatwasser een prima opvolger zijn van de half-functionerende vaatwasser van een familielid. Breng anders keukenapparaten en ook overbodige keukengerei naar een plaatselijke kringloop.

Win-winsituatie: gratis demontage van je oude keuken. Als de keuken nog genoeg oplevert bij verkoop, zijn verschillende professionele bedrijven bereidt om de keuken gratis te demonteren. Het zijn professionals in het verwijderen van gebruikte keukens. Ze sluiten de leidingen af, nemen keurig het keukenblok en de apparatuur mee én ruimen netjes de rommel op.

– De keuken afvoeren naar de stort

De keuken afvoeren naar de stort klinkt niet direct milieuvriendelijk, maar bij het milieupark zullen de verschillende materialen voor hergebruik zoveel mogelijk gescheiden worden.

Oude keuken slopen tips

Is je oude keuken te beschadigd waardoor slopen onvermijdelijk is?

– Zelf keuken afbreken

Niets is leuker dan met flinke kracht een keuken slopen. Maar… doe het wel veilig, rustig en kijk uit voor leidingen! Je wilt geen extra (water)schade aan je woning veroorzaken of zelf gewond raken. Bedenk dat gesloopte materialen soms moeilijker te versjouwen zijn.

Bouwafval container bestellen voor de keuken demontage - Haberdoedas, Unsplash
Foto: Bouwafval container bestellen voor de keuken demontage – Haberdoedas, Unsplash

Bouwafval container huren – Ga je zelf je keuken slopen, huur dan een bouwafval container voor het afvoeren van o.a. keukenkastjes, aanrechtblad, spoelbak en kleine materialen. Keukenapparaten zijn trouwens niet toegestaan in deze gemengde afvalcontainer.

Bouwafval hergebruikt – Na het ophalen van de gehuurde bouwafval container, wordt het afval op de stortplaats door sorteerinstallaties gescheiden. Hoe beter er gesorteerd wordt, hoe meer materiaal duurzaam als grondstof hergebruikt kan worden.

Ook in de keukenbranche wordt veel gewerkt met hergebruikte materialen als grondstof. Geweldig voorbeeld is het duurzame keukenblad Obsidiana.

– Keuken slopen of demonteren door professioneel bedrijf

Naast het zelf slopen van de keuken, kun je er ook voor kiezen om een professioneel bedrijf in te huren, die de keuken keurig afbreekt en afvoert. Deze vakmensen hebben ruime ervaring in het slopen van het keukenblok, het afdoppen van de leidingen en het achteraf opruimen. Zowel het demonteren als het slopen van de bestaande keuken kan KeukenCoach uitstekend voor je regelen. Bespreek het met je expert!

Stoere moderne keuken met kookeiland en bar - KeukenCoach keuken Amsterdam
Foto: Stoere moderne keuken met kookeiland en bar – KeukenCoach keuken Amsterdam

De keuken demonteren, zelf doen of uitbesteden aan professionals?

Een KeukenCoach expert adviseert deskundig hoe je de demontage van je keuken het beste organiseert. KeukenCoach ontzorgt! De experts van KeukenCoach werken samen met bekwame vakmensen die naast het monteren van je keuken, ook de keuken kunnen demonteren én de voorbereidende klussen op de nieuwe keuken perfect voor je uitvoeren. 

Stap op je gemak binnen in de inspirerende winkel van KeukenCoach. Bewonder de nieuwste keukens in verrassende opstellingen en bespreek al je vragen met een KeukenCoach expert. De keukenspecialist geeft je gedegen advies en vertaalt jouw wensen naar een maatwerk keuken! Welke kleuren, materialen en design maken jouw keuken uniek? Ontdek het samen!

Maak direct een afspraak met een KeukenCoach expert!

Relevante artikelen

Obsidiana keukenblad, duurzaam aanrechtblad van glas

Een Obsidiana keukenblad is een luxe duurzaam aanrechtblad ♻️, samengesteld uit gerecycled glas en hars. In tegenstelling tot een composiet…

Cosmolite keukenblad, het luxe duurzame aanrechtblad!

Een Cosmolite keukenblad is een innovatief duurzaam aanrechtblad, samengesteld uit gerecyclede natuursteen mineralen. Het luxe blad lijkt veel op een…

Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!

Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap