apparatuur 10 minuten leestijd

Fornuizen, wat is er allemaal geweldig aan?!


op 9 april 2021
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Het fornuis is het kook-icoon, hét pronkstuk van je keuken! Het heeft een uitstraling van ‘Hier wordt serieus lekker gekookt!’ Het is niet voor niets dat het fornuis één van de grote keukentrends van nu is, want we bakken en braden wat af.In dit blog ga ik je uitleggen wat er allemaal zo geweldig is aan het inductie fornuis. Een fornuis kiezen is een echt feestje, want je kunt jouw fornuis helemaal personaliseren! Van de keuze voor inductie, het aantal fornuis ovens of kookzones tot aan de fornuis kleur. Helemaal naar wens en perfect passend in jouw keukenontwerp.

Zoveel huizen, zoveel fornuizen! Een KeukenCoach expert vertelt je graag over de vele mogelijkheden van inductie fornuizen. Samen bekijk je welke type fornuis en welk merk fornuis in jouw keuken de sterren van de hemel gaat koken.

Je eigen fornuis helemaal personaliseren

Bertazzoni fornuis RVS in een moderne landelijke keuken, KeukenCoach Ibiza keuken
Foto: Bertazzoni fornuis RVS in een moderne landelijke keuken – KeukenCoach Ibiza keuken

Fornuis kiezen: Stel je perfecte fornuis samen!

Een fornuis is een graag gezien veelzijdig keukenapparaat met een oven (of ovens) en kookplaat met kookzones ineen.

Je fornuis keuze hangt nauw samen met de manier waarop je kookt, de gewenste keukenindeling en je favoriete keukenstijl. Er zijn vandaag de dag fornuizen die er niet alleen uitspringen in de landelijke keuken, maar zeker ook in de moderne keuken, design keuken én de stoere industriële keuken.

Vrijstaande fornuizen

Bij fornuizen heb je het vrijwel altijd over een vrijstaand fornuis. Dit fornuis kan, door zijn prachtige zijwanden en poten, helemaal vrij in de keukenruimte staan.

Een vrijstaand fornuis kan ingebouwd worden tussen de keukenkasten van het keukenblok én in een kookeiland. Bij de fornuizen van Lancellotti loopt de luchtstroom via de deuren waardoor het fornuis zeer precies in het kookeiland geïntegreerd kan worden. Door de plint te laten doorlopen voor de (hoge) poten van het Lancellotti inductiefornuis, creëer je een stijlvol inbouwfornuis.

Warmtebron: inductie

Mat zwart Lancellotti inductie fornuis met 5 kookzones, waarvan 2 flexzones
Foto: Mat zwart Lancellotti inductie fornuis met 5 kookzones, waarvan 2 flexzones
  • INDUCTIE FORNUIZEN

Een inductie fornuis bestaat uit een inductie kookplaat met (flex) kookzones en een elektrische oven(s).

De elektrische kookplaat heeft geen opstaande branders en is geheel vlak. Dat maakt de inductie kookplaat een stuk veiliger en makkelijker schoonmaken dan een gaskookplaat. Elektrisch koken geeft aanzienlijk minder waterdamp dan koken op gas. Ook met een inductie wokpan, een wokring of inductiekookplaat met wok-kuil kun je prima wokken.

Een inductie fornuis kan eenvoudiger geplaatst worden, omdat er geen gasleiding aangelegd hoeft te worden. In menig appartementsgebouw is zelfs gas niet toegestaan. Door de introductie van het inductie fornuis kan er in iedere woning een prachtig fornuis staan!

Er moet voor een inductiefornuis wel voldoende elektriciteit georganiseerd worden. Ik krijg regelmatig vragen over de aansluitwaarde van een inductie fornuis. De term krachtstroom wordt wel gebruikt bij een inductie fornuis 3 fase. De aansluiting gaat vaak met een vierpolige Perilex stekker.

Blauwe Lancellotti inductie fornuis met 3 kookzones en 2 flexzones en TeppanYaki
Foto: Blauwe Lancellotti inductie fornuis met 3 kookzones en 2 flexzones en TeppanYaki

Hoeveel kookzones?

Een geweldige woonkeuken met een fantastisch groot fornuis, dat is voor velen toch wel hun droomkeuken! Ik begin bij het aantal kookzones van de fornuizen:

  • Een fornuis 90 cm breed is een geliefd formaat. De inductie kookplaat heeft 4 of 5 inductie zones dan wel 3 zones plus 2 Flexzones voor de grotere en lange pannen.
  • Bij de fornuizen 100 cm breed zal de kookplaat van het inductiefornuis bestaan uit 5 of 6 inductie zones (met eventueel boosters), waarvan 2 Flex zones kunnen zijn.
  • Nog eens 10 cm groter is het fornuis 110 cm breed. De kookplaat van het inductiefornuis 110 cm bestaat uit 5 of 6 kookzones (met eventueel boosters), waarvan 2 Flex zones kunnen zijn.
  • Om ook in een kleine keuken een mooi fornuis te kunnen plaatsen is er het fornuis 60 cm breed, met in de regel 3 of 4 kookzones.
Zwarte Richmond Stoves fornuis met 3 ovens
Foto: Zwarte Richmond Stoves fornuis met 3 ovens

Fornuis met ovens: Hoeveel ovens en welke ovens?

Een fornuis met meerdere ovens is dé oplossing als je verschillende gerechten, met andere kookfuncties, (tegelijk) wilt bereiden.

  • FORNUIS MET 1 OVEN

Het meest bekend is het inductiefornuis met 1 grote oven. Het kan een conventionele oven met onder- en bovenwarmte zijn, maar ook een multifunctionele oven met hetelucht, onder- en bovenwarmte en grill functie. Op een eventuele draaispit grill je een hele kalkoen.

De nieuwste innovaties maken het zeer aantrekkelijk om voor een inductie fornuis met meerdere ovens te kiezen. Er zijn al prachtige Stoves fornuizen van 60 cm breed met 2 ovens.  Ik geef je graag een aantal voorbeelden hoe het fornuis met ovens ingedeeld kan zijn.

  • FORNUIS MET 2 OVENS

Een mogelijke indeling bij een 90 cm fornuis met 2 ovens is een grote multifunctionele oven (inhoud 70 liter) met een hetelucht, onder- en bovenwarmte en grill functie, die met elkaar gecombineerd kunnen worden of een combi-stoomoven. De 2de (kleine) oven (inhoud 35 liter) is een conventionele elektrische oven met onder- en bovenwarmte en grill functie.

  • FORNUIS MET 3 OVENS

In een fornuis met 3 ovens (bijvoorbeeld 90 cm breed) is de kleinste oven (inhoud 37 liter) bijvoorbeeld een conventionele oven met grill functie. De andere ovens zijn multifunctionele ovens (inhoud 64 en 94 liter) met onder- bovenwarmte, grill en 3D hetelucht functie. Met een split functie kun je een oven ‘splitten’ en zo een 4de oven creëren.

Stoves inductiefornuis met 4 ovens en 5 kookzones, Richmond blauw
Foto: Stoves inductiefornuis met 4 ovens en 5 kookzones, Richmond blauw
  • FORNUIS MET 4 OVENS

Een inductiefornuis met 4 ovens (100/110 cm breed) kan ingedeeld zijn met een kleine grill oven (inhoud 35 liter), een hetelucht oven (inhoud 62 liter), een multifunctionele oven (inhoud 62 liter) met hetelucht, onder- en bovenwarmte en grill functie én een sudderoven (inhoud 35 liter, tot 120 °C).

Mogelijke andere kookfuncties zijn: ontdooien, sudderen, stomen, pizza bakken, (borden) warm houden en brood laten rijzen. Het temperatuur bereik ligt gemiddeld tussen de 50 tot 260 °C. Een Boretti fornuis gaat verder met temperaturen tussen de 30 en 300 °C, perfect voor pizza bakken en gratineren. Het Lancellotti fornuis Adagio 100 profile heeft zelfs een echte pizza oven om in 3 minuten je eigen verse pizza te bakken op 315 graden!

  • FORNUIS MET MAGNETRON

Boretti heeft ook het fornuis met magnetron geïntroduceerd! Het is een 100 cm fornuis met magnetron voorzien van een 60 cm multifunctionele oven en 40 cm brede magnetron met grill.

Bij een juiste elektrische voorziening kun je meerdere ovens (en magnetron) tegelijk gebruiken. Sommige fornuizen hebben een handige opberglade voor keukenaccessoires!

Lancellotti inductie fornuis kleuren, KeukenCoach keuken Provence
Foto: Lancellotti inductie fornuis kleuren – KeukenCoach keuken Provence

Fornuis kleuren

Een RVS fornuis is een stoer fornuis dat eigenlijk in alle keukenstijlen past. Het jarenlang populaire roestvrij stalen fornuis heeft grote concurrentie van het zwarte inductiefornuis.

Het zwarte fornuis, mat zwart of hoogglans zwart, past natuurlijk helemaal in de zwarte keuken trend. Een fornuis is een regelrechte eyecatcher met een prachtige kleur die er helemaal uit springt of juist mooi blend in het gehele keukenontwerp.

De beroemde keukenapparatuur merken als Lancellotti, SMEG en Bertazzoni volgen de keukentrends op de voet en hebben eigentijdse fornuis kleuren in hun assortiment. Je kunt Stoves en Boretti fornuizen kopen in alle RAL kleuren.

Hoe personaliseer jij jouw inductie fornuis?

Een hoop voorpret beleef je aan het samenstellen van jouw eigen unieke fornuis!

Welk inductie fornuis met hoeveel en welke ovens past het beste bij jouw kookstijl en keukenopstelling? Bespreek dit met een KeukenCoach expert! De goed ingelichte expert legt je alles uit over de verschillende functies en laat je in de winkel de mooiste inductie fornuizen zien in meerdere kleuren.

Maak direct een adviesafspraak met een expert!

Read more

Relevante artikelen

Miele experience center: Jouw premium keukenapparatuur beleving!

Stap binnen in de premium Miele keuken beleving van het Miele experience center Vianen met voortreffelijke kookdemonstraties, workshops en de…

op 8 augustus 2023

ATAG Experience Center: proeftuin high-end keukenapparatuur

In het ATAG Experience Center word je als bezoeker getrakteerd op de zeer complete collectie hoogwaardige keukenapparatuur. Ontdek tijdens ATAG…

op 6 juli 2023

Inductie fornuizen, stoer & stijlvol koken op inductie!

Koken op inductie fornuizen is snel, safe, schoon, stoer, stijlvol én heel smakelijk. Het inductiefornuis is de gezellige kookfabriek van…

op 20 mei 2022

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap