Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.7

Vraag een adviesgesprek aan »
Innovatie 7 minuten leestijd

Hoe kweek je verse kruiden in de keuken? Tips van een keukencoach


op 30 april 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 04 februari 2023

Verse kruiden laten niet alleen de beste kok beter koken. De planten verspreiden een heerlijke geur in de keuken en het zelf kweken is ook nog leuk en leerzaam voor de kinderen! ‘Groen’ in de keuken, van duurzaamheid ( tot natuurdecoratie en echte planten , is immense populair. In het nieuwe keukenontwerp integreer ik graag het kweken van verse kruiden en eetbare planten. Er is zoveel moois mogelijk!

Verse kruiden kweken in de keuken: kruidenpotten – Monicore Pixabay.com
Foto: Kruidenpotten – Monicore Pixabay.com

Hoe groeien kruiden het beste?

1 – Natuurlicht

Kruiden kunnen uitstekend groeien in de keuken zolang ze maar genoeg licht krijgen. De beste plek voor basilicum, rozemarijn, oregano en tijm planten is voor een keukenraam op het zuiden. Daar heb je het felste licht en de meeste zonuren. Let er wel op dat bij direct zonlicht de plantjes sneller kunnen uitdrogen. Peterselie en bieslook gedijen goed bij het minder felle licht in de morgen of middag van op oost en west gerichte ramen. In een mini keukenkas voor het raam, zorgen de glazen wanden voor een optimaal groeiklimaat. Een zonnig raam waar zo’n 5-6 uur direct zonlicht per dag naar binnen komt is eigenlijk goed voor de meeste kruiden.

Verse kruiden kweken in de keuken: LED lampen voor kruiden met hydrosysteem - Sir Green Pixabay.com
Foto: LED lampen voor kruiden met hydrosysteem – Sir Green Pixabay.com

2 – Kunstlicht voor planten: groeilampen & LED plant lampen

Het is natuurlijk ideaal als je zelf de hoeveelheid uren en intensiteit van het licht in de hand hebt voor het kweken van eetbare planten en verse kruiden. Er zijn verschillende kweektuintjes en smart gardens verkrijgbaar die met behulp van energiezuinige LED lampen, kruiden voorzien van de juiste hoeveelheid kunstlicht (kijk in de handleiding). Naast hele apparaten zijn er ook losse LED groeilampen die je direct in de kruidenpot steekt en het juiste lichtspectrum afgeven om de plant te laten groeien.

Wist je dat basilicum de koning der verse kruiden is en dat basilicum in de lente de beste smaak en geur heeft?

3 – Kruidentuin in keukenontwerp

Dieper werkblad – vensterbank – planken

Met kruidenpotten en kweeklampen voor planten haal je de natuur in de keuken. Het nadeel is dat ze de nodige ruimte innemen als ze op het werkblad staan. Door een dieper werkblad (65-70cm) te plaatsen creëer ik meer werkruimte over de hele lengte en staan de kruiden niet in de weg. In het keukenontwerp kan ik ook een vensterbank of wandplanken verwerken, waarop de zelf gekweekte peterselie, munt en bieslook alle ruimte krijgen.

Verse kruiden kweken in de keuken: keukenmengkraan met spoeldouche – Quooker Flex + Lanesto Ispra
Foto: Lanesto Ispra keukenmengkraan met spoeldouche – Quooker Flex

Kraan met spoeldouche

Supermakkelijk is het om de kruiden in potten water te geven met een kraan voorzien van spoeldouche. Er zijn verschillende kranen die een uittrekbare flexibele slang hebben waaronder de Quooker Flex. Bij de Lanesto Ispra keukenmengkraan met flexibele uitloop (Link naar keukenkranen artikel) kun je schakelen tussen de normale stand en de sproeistand.

Verse kruiden kweken in de keuken: Nobilia Backlight LED plant lampen
Foto: Nobilia Backlight LED plant lampen

Backlight LED plant lampen

Met de Backlight stelling-serie van keukenfabrikant Nobilia kan ik als keukencoach een heuse kruidentuin in het nieuwe keukenontwerp plaatsen. Het zijn prachtige design Backlight boxen van hout met speciale plantenpotten in een open kast.

De LED groeilamp boven de groenten en kruiden zorgt voor optimale verlichting. Zelfs in de donkerste hoeken van de keuken. Is het geen prachtig ontwerp?

Verse kruiden kweken in de keuken: Linero MosaiQ relingsysteem, keukenrek met kruidenpot in Nobilia keuken
Foto: Linero MosaiQ relingsysteem met kruidenpot in Nobilia keuken

Linero MosaiQ relingsysteem met plantenpot

Het handige en mooie relingsysteem Linero MosaiQ biedt in de Nobilia keuken vele mogelijkheden om keukenhulpjes te plaatsen en op te bergen. Natuurlijk heeft Linero MosaiQ ook een (witte) kruidenpot in de serie met een speciale vakverdeling voor verschillende kruidenstekjes.

Foto: Häcker keuken Laser Brilliant parelgrijs met kruidenbak

Häcker keuken met kruidenbak

In bovenstaande keukenontwerp is een mooi houten meubel als groeibak voor groente en kruiden verwerkt. Deze Häcker keuken heeft alle mogelijkheden om de heerlijkste verse gerechten te bereiden.

Read more

Hoe kweek jij verse kruiden in jouw keuken?

Zoals je hebt gezien, verse kruiden kunnen op verschillende bijzondere manieren in je keuken verwerkt worden. Een keukencoach is een echte keukenspecialist die samen met jou een unieke keukenindeling ontwerpt waarbij kruiden een praktische én mooie eigen plek krijgen. Maak direct een afspraak bij een ervaren keukencoach in je buurt!

Relevante artikelen

Häcker keukens – Innovatieve en duurzame design keukens

Iedere Häcker keuken is uniek en ontworpen als persoonlijke droomkeuken! Hacker keukens zijn luxe design keukens met de hoogste standaard…

op 8 november 2022

PITT cooking – Een ware kook- en design belevenis!

PITT cooking heeft een bijzonder stijlvol design met de losse branders direct op je keukenblad. Door de kracht van de…

op 28 januari 2021

IOT Internet of Things in de keuken– Hoe koppel je de smart kitchen apps?

In het ontwerp van je nieuwe keuken heb je de keuze gemaakt slimme keukenapparatuur aan te schaffen. Daarmee is de…

op 20 januari 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap