Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.7

Vraag een adviesgesprek aan »
Advies 5 minuten leestijd

Wat doe je met het afval in de keuken? 3 tips


op 31 januari 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 05 februari 2023

Afval, je ontkomt er niet aan in de keuken, maar waar laat je het? Bij het ontwerpen van een keuken wordt er zeker ook met keukenafval rekening gehouden. Ik bespreek met de klant de verschillende mogelijkheden die er zijn om het afval op een nette manier, een eigen plaats in de keuken te geven. De volgende afvaltips zijn wellicht ook handig voor jouw keuken thuis!

Beschikbare ruimte en budget

In grote lijnen is het een kwestie van ruimte in de keuken en de portemonnee; te beginnen met de ruimte en de bestaande situatie in de keuken. Wat zijn de afmetingen: de lengte, breedte en hoogte? Hoe is de ruimte ingedeeld? Waar zitten de deur(en), ramen en leidingen? Zijn er eventueel bijzondere hoekjes, nisjes, drempels of buizen waarmee ik rekening moet houden bij het keukenontwerp?

1 – Inbouw afvalbak of losse afvalbak

Biedt de ruimte waarin de nieuwe keuken moet komen, genoeg plaats voor keukenkasten en keukenladen, dan adviseer ik graag een inbouwafvalbak of afvalsysteem dat perfect in een onderkast past. Ook in een keuken waar eigenlijk geen ruimte is voor een losstaande afval is een inbouwafvalbak een uitkomst. Het afval is zo onzichtbaar en doet geen afbreuk aan het gewenste beeld/plaatje van de keuken.

Traditioneel wordt de afvalbak onder de spoelbak geplaatst, maar door de bak onder de werkruimte te plaatsen, kan het afval van groente, vlees en vis gemakkelijker weggegooid worden zonder morsen.

Gaat het plaatsen van een inbouwafvalbak te veel ten koste van hoognodige opbergruimte, dan zou ik voor een losstaande afvalbak kiezen. Deze afvalbak kan eventueel een grotere inhoud hebben, waardoor je minder vaak met afvalzakken naar de kliko hoeft.

Afval in de keuken tip: Lanesto spoelbak met inzetbakje Gun Metal
Foto: Lanesto Gun Metal spoelbak

Reuze handig en buitengewoon mooi om te zien is dit bijzondere inzetbakje voor restafval in de spoelbak. Het is perfect passend bij de spoelbak en kraan die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn.

2 – Het scheiden van afval met afvalsystemen

Wil je thuis graag jouw eigen afval scheiden of heeft de gemeente afvalscheiding verplicht gemaakt, dan biedt een slim keukenontwerp een prachtige oplossing voor een afvalsysteem op maat.

Afval in de keuken tip: Häcker afvalsysteem in lade en onderkast
Foto: Afvalsystemen Häcker Keuken

 

Keukenfabrikant Häcker heeft afvalsystemen voor zowel in een normale onderkast als spoelonderkast. Het afvalsysteem hangt in een uittrekkader of staat in een uittreksysteem. De onderkast kan bijvoorbeeld een korfraam met inhangbare afvalemmer hebben. Het afval scheiden wordt een stuk aangenamer door een goede planning van de verschillende bakken voor GFT, plastic, papier en glas.

Nobilia heeft in haar kassortiment een afvalsysteem voor keukenladen van 100-120cm breed met volop ruimte voor verschillende afvalbakken en schoonmaakspullen. We kunnen het afvalsysteem helemaal naar jouw eigen wens samenstellen.

Afval in de keuken tip: Afvalbak Brabantia Bo Touch Bin voor afvalscheiding
Foto: afvalbak Brabantia Bo Touch

3 – Prullenbakken en losstaande afvalsystemen

De tijd van de oude zinken vuilnisemmer is voorbij. Deze relikwie wordt nog alleen gezocht door verzamelaars van brocante om planten in te zetten. Er zijn vandaag de dag prachtige losse design prullenbakken te koop die een mooie aanvulling kunnen zijn op de nieuwe keuken. Naast afvalbakken voor alleen restafval, zijn er ook zeer fraaie vrijstaande bakken met gescheiden afvalcompartimenten.

Afval in de keuken tip: SimpleHuman afvalemmer met sensor - semi round met pocket liner 45L
Foto: SimpleHuman afvalemmer met sensor

Een nieuwe ontwikkeling: Super handig en hygiënisch is de afvalbak met sensor. Je hebt zo geen handen nodig om de afvalemmer te openen en te sluiten!

Het slim verwerken van afval is één van de vele zaken om rekening mee te houden bij het indelen van je keuken. Het is niet makkelijk om te weten welke keuzes je moet maken, en al helemaal niet in welke volgorde. Daarom kun je bij Keukencoach een vrijblijvend en gratis adviesgesprek aangaan om snel en goed geholpen te worden met het maken van die keuzes. Zet de eerste stap naar jouw droomkeuken en vraag je persoonlijke adviesgesprek hier aan!

Relevante artikelen

Koelkast kopen? Checklist voor jouw perfecte koelkast!

Bij de koelkast van nu is er alle aandacht voor innovatieve functies, energieverbruik, slimme koelkast indeling én prachtig design. In…

op 9 april 2021

Prachtige spoelbakken, welke spoelbak past er in jouw keuken?

Van standaard wasbak tot sieraad in je keuken; de spoelbak is vandaag de dag een bijzonder fraaie accessoire in het…

op 9 april 2021

Volop nieuwe keuken inspiratie 2021!

Welkom in de keuken van 2021: multifunctioneel en super gezellig! Op slapen en douchen na, doe je eigenlijk alles in…

op 29 januari 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap