Advies, apparatuur 13 minuten leestijd

Koken op inductie of gas, keramisch; dit zijn de verschillen!

door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

We koken met veel plezier! De manier waarop je kookt verdient extra aandacht nu Nederland in een versneld tempo van ‘het gas’ afgaat. Koken op inductie wordt massaal omarmd als aantrekkelijke innovatieve opvolger. Ik wil je graag de verschillen laten zien tussen de inductie kookplaat, de gaskookplaat, de keramische kookplaat en de traditionele elektrische kookplaat. Niet alleen op functioneel gebied, ik kijk uiteraard ook naar design.

Ben je blij met de manier waarop je nu kookt? Een KeukenCoach expert vertelt je alle ins & outs van de verschillende typen kookplaten als de inductie kookplaat met afzuiging en inductie fornuizen voor je (nieuwe) keuken.

Inductiekookplaat in een U-keuken met bar – Moderne KeukenCoach keuken San Francisco
Foto: Inductiekookplaat in een U-keuken met bar – Moderne KeukenCoach keuken San Francisco

Wat maakt koken op inductie, keramisch of gas zo speciaal?

Koken op een gaskookplaat en gasfornuis

Koken op vuur is toch wel heel echt en puur! Al zo’n 140 jaar werd er op grote schaal in de Nederlandse huishoudens gekookt op gas. Ik zeg ‘werd’, want het gebruik van gas wordt in no time afgebouwd.

Bij de aanschaf van een nieuwe kookplaat kiezen onze KeukenCoach klanten vrijwel allemaal voor een strakke duurzame inductiekookplaat al dan niet met afzuiging. Om toch het authentieke gevoel te beleven, is een inductie fornuis met meerdere ovens in een klassieke of juist een eigentijdse vormgeving een prachtig alternatief voor het traditionele gasfornuis.

PITT Cooking met gasbranders direct op het werkblad, PITT Cooking Black Edition
Foto: PITT Cooking met gasbranders direct op het werkblad – PITT Cooking Black Edition

Koken op gas voordelen:

  • Vertrouwd om mee te werken. De volgende generatie kent alleen koken op inductie.
  • Geschikt voor alle pannen.
  • Je ziet direct hoe hoog je de kookstand, het vuur hebt staan.
  • Ideaal voor wokken.
  • Pannen warmen snel op.

Koken op gas nadelen:

  • Koken op gas is veel slechter voor de luchtkwaliteit dan koken op inductie. Uit TNO onderzoek blijkt dat de concentratie stikstofdioxide in huizen met een gaskookplaat of gasfornuis bijna 2 maal hoger is dan in keukens waar op inductie gekookt wordt.  Door op gas te koken vergroot je de kans op astma, longklachten en hart- en vaatziekten. Luchtzuiverende planten in de keuken vangen schadelijke fijnstof af met hun bladeren.
  • Gas is duur geworden. Nederland stapt in een rap tempo af van het gas.
  • Vergeet niet de extra vastrecht kosten van de gasaansluiting als je alleen op gas kookt en niet stookt (zoals bij stadsverwarming / warmtenetaansluiting).
  • De gaskookplaat is lastiger schoonmaken dan een platte keramische of inductie kookplaat.
  • Open vuur is gevaarlijk voor kinderen en huisdieren.
  • Bij oudere systemen kan het gas blijven stromen nadat de vlam gedoofd is door o.a. tocht of overkoken.
  • Er komt veel meer waterdamp vrij bij koken op gas dan bij koken op een inductiekookplaat.
Miele inductiekookplaat met Wave design afzuigkap – KeukenCoach keuken Tokyo
Foto: Miele inductiekookplaat met Wave design afzuigkap – KeukenCoach keuken Tokyo

Koken op elektrische kookplaat

Elektrisch koken is booming en daarbij heb je de keuze uit koken op inductie, keramisch koken en koken op de elektrisch kookplaat. Wat past het beste bij jouw lifestyle?

Bora inductie kookplaat met kookveldafzuiging, KeukenCoach keuken Stockholm
Foto: Bora inductie kookplaat met afzuiging – KeukenCoach keuken Stockholm

Inductiekookplaat en inductiefornuis

Koken op inductie is met een vliegensvlugge opmars bezig.

Bij de volgende kookplaat kiest bijna iedereen voor een inductie kookplaat of stijlvol inductie fornuis.

NEFF inductie kookplaat met Het Frame afzuigkap annex industrieel keukenrek, KeukenCoach keuken Rotterdam
Foto: NEFF inductie kookplaat met Het Frame afzuigkap annex industrieel keukenrek – KeukenCoach keuken Rotterdam

Koken op inductie voordelen:

  • De inductiekookplaat (en het inductie fornuis) is i.v.m. de versnelde energietransitie dé gekroonde opvolger van de gaskookplaat.
  • Prachtig design met constante doorontwikkeling. De inductie kookplaat gaat op in het keukenontwerp, wat voor een rustig beeld zorgt.
  • Pannen warmen zeer snel op.
  • De inductiekookplaat zelf blijft koud of wordt amper warm. Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas, keramisch of op een elektrische kookplaat.
  • Bij plaatsing van de pan op de kookplaat treedt de kookzone in werking. De magnetische wrijving die de warmte creëert tussen de pan en de inductiespoel, stopt direct nadat je de pan van de plaat verwijdert.
  • De inductie plaat is makkelijker schoon te maken dan de gaskookplaat en keramische kookplaat.
  • De inductie kookplaat met afzuiging is een geweldige innovatie waardoor de losse afzuigkap overbodig is geworden.
  • Een inductie kookplaat met flexzone(s) is praktisch bij gebruik van een grillplaat, teppan yaki plaat en grote vispan, zoals bij een Lancellotti fornuis.
Kookplaten: Inductie kookplaat 1 fase – Bosch PUE611BF1E
Foto: Inductie kookplaat 1 fase – Bosch PUE611BF1E

Inductie koken nadelen:

  • Je mist de vuurbeleving van het koken op gas.
  • Het heen en weer schuiven van de pan over de kookplaat kan krassen geven.
  • Een inductie kookplaat met afzuiging heeft vanzelfsprekend een hoger prijskaartje.
  • Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie koken.
  • Hou met een pacemaker of ICD een armlengte afstand (> 30 cm) van een inductie kookplaat.
  • De groepenkast zal veelal aangepast moeten worden. Voor koken op inductie heb je normaal gesproken 2 groepen nodig. Bij de inductiekookplaat 5 zones soms zelfs krachtstroom. Er zijn ook platen die op één fase, elektriciteitsgroep (kunnen) functioneren zoals de ‘smartInduction’ kookplaat van Siemens en Bosch.

Ook de professionele koks zijn enthousiast geworden van elektrisch koken met de inductie kookplaat in combinatie met de veel gebruikte teppan yaki bakplaat.

Kookplaten: keramische kookplaat inbouw - ATAG HC8471G, 77 cm
Foto: ATAG keramische kookplaat inbouw (77 cm)

Keramische kookplaat en keramisch fornuis

De introductie van de keramische kookplaat in de keuken was niet alleen een fantastische technische innovatie. Het strakke ontwerp van de kookplaat versterkt het design van de eigentijdse keuken.

Wat is een keramische kookplaat? Onder de keramische kookplaat bevinden zich metalen spiralen die door elektriciteit opgewarmd worden. Dit verwarmingselement van een  kookzone verwarmt de glasplaat en daarmee de pan.

Keramisch koken voordelen:

  • Mooi en strak design.
  • Als de kookzones afgekoeld zijn, is de gladde keramische kookplaat makkelijker schoon te maken dan een gaskookplaat.
Vrijstaand SMEG keramisch fornuis CX68CM8, RVS, 60 cm
Foto: Vrijstaand SMEG keramisch fornuis (60 cm)

Keramisch koken nadelen:

  • Je ziet geen vuur zoals bij koken op gas. Bij sommige modellen worden de kookzones rood als ze warm zijn.
  • Je pan heen en weer schuiven over de glazen kookplaat geeft krassen.
  • Keramische kookplaat kopen: Deze plaat is vaak duurder dan een gaskookplaat.
  • Niet alle pannen zijn geschikt voor keramisch koken.
  • De keramische kookplaat blijft na het koken i.t.t. een inductie plaat lang gloeiend heet wat gevaarlijk is.
  • Door de grote hitte kunnen (suikerhoudende) etensresten inbranden. Bij de koud blijvende/amper warm wordende inductiekookplaat is dit minder het geval. Voor het mooi houden van je kookplaat wil ik je adviseren om direct na het koken de etensresten te verwijderen en de keramische of inductie kookplaat schoon te maken met een microvezeldoek en warm water.
  • De keramische kookplaat warmt langzaam op en koelt ook langzaam af. De kooktemperatuur is daardoor moeilijker te regelen.
  • De groepenkast zal meestal aangepast moeten worden. Voor keramisch koken heb je normaal gesproken 2 groepen nodig. Er zijn platen die op één fase, elektriciteitsgroep kunnen functioneren.

Traditionele elektrische kookplaat

De elektrische kookplaat is een verzamelnaam geworden en wordt door elkaar gebruikt voor de inductiekookplaat, de keramische kookplaat en de originele elektrische kookplaat.

 

Elektrische kookplaat opbouw, 4 kookzones – ETNA KEV158WIT
Foto: ETNA Elektrische kookplaat opbouw met 4 kookzones

De traditionele elektrische kookplaat, met z’n verhoogde elektrische kookzones, werd vaak geplaatst in oudere appartementsgebouwen waar geen gasaansluiting aanwezig was. De losstaande elektrische kookplaten met 1 of 2 kookzones zie je nog regelmatig in de studentenkamer.

Traditioneel elektrisch koken voordelen:

  • Simpele bediening.
  • Er is geen gasaansluiting nodig.
  • Makkelijker schoon te maken dan een gaskookplaat
  • Minder kans op inbranden dan bij een keramische kookplaat.
Traditioneel elektrisch koken nadelen:
  • De kookzones blijven lang warm/heet in tegenstelling tot de inductiekookplaat of gaskookplaat. Dit is gevaarlijk.
  • De traditionele elektrische kookplaat warmt langzaam op en koelt ook langzaam af. De kooktemperatuur is daardoor moeilijker te regelen.
  • Gedateerd ontwerp.
  • De groepenkast zal meestal aangepast moeten worden bij een elektrische kookplaat met 4 kookzones. Er zijn dan 2 groepen nodig. De kookplaten met 1 of 2 kookzones functioneren op één fase / elektriciteitsgroep.

Koken op inductie of keramisch?

Koken op inductie of keramisch koken? Deze vraag krijg ik als KeukenCoach expert regelmatig van klanten die voor het eerst elektrisch gaan koken.

Mensen die al keramisch koken, zijn geneigd om bij de aanschaf van een nieuwe kookplaat weer voor keramisch te kiezen. Zij zijn gewend aan kookzones die langer warm blijven. Als je de keramische kookplaat en de inductiekookplaat met elkaar vergelijkt op basis van het bovenstaande overzicht, dan adviseer ik graag de inductiekookplaat. De inductie kookplaat is veiliger met veel bedieningsgemak. Het heeft de toekomst op technisch en design gebied met de inductie kookplaat met afzuiging als prachtig voorbeeld.

 

Kookplaten: Inductiekookplaat, gaskookplaat en teppan yaki in ATAG Puzzelo kookplaat
Foto: Inductiekookplaat, gaskookplaat en teppan yaki bakplaat samen – ATAG Puzzelo kookplaat

Expert advies van dé kookplaat-specialist!

Een KeukenCoach expert vertelt je graag over de verschillen tussen de inductiekookplaat,  gaskookplaat en keramische kookplaat. In de KeukenCoach winkel bewonder je prachtige inductie kookplaat exemplaren in verrassende keukenopstellingen. Wat een geweldige innovatie is de inductie kookplaat met afzuiging. Het maakt koken op inductie op een kookeiland zeer praktisch én sfeervol!

Een expert van KeukenCoach geeft je een deskundig kookplaat of fornuis advies en verwerkt jouw wensen in een unieke keuken op maat.

Maak direct een afspraak met een KeukenCoach expert!

Read more

Relevante artikelen

Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!

Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…

Water en energie besparen met zuinige apparatuur

Water en energie besparen in de keuken begint bij zuinige keukenapparaten én bij jezelf. Bij de nieuwste waterbesparende kranen en…

Hoe creëer je een gezond binnenklimaat in de keuken?

Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap