Accessoires, Advies, Keuken schoonmaak 16 minuten leestijd

Gootsteen schoonmaken? Tips voor alle spoelbak materialen!


op 29 januari 2024
door: KeukenCoach

Je gootsteen schoonmaken heeft 3 grote voordelen: 1# het is hygiënisch, 2# je verlengt de levensduur en 3# je spoelbak behoudt z’n prachtige uiterlijk, passend bij je aanrechtblad! Ieder gootsteen materiaal heeft z’n eigen schoonmaak advies om ophoping van vieze bacteriën, lelijke vlekken én krassen te voorkomen. In dit blog krijg je de juiste schoonmaaktips voor alle spoelbakken. Ontdek hoe jij jarenlang plezier hebt van een frisse en schone gootsteen met een snelle dagelijkse schoonmaakbeurt én een goede periodieke onderhoudsronde.

Zo bereik je het beste blinkende resultaat bij het schoonmaken van je:

 • RVS spoelbak
 • Composiet spoelbak
 • Kunststof spoelbak
 • Keramiek spoelbak
 • Natuursteen spoelbak
 • Betonnen wasbak

Jouw gootsteen schoonmaaktips op maat – materiaal!

RVS gootsteen schoonmaken - KeukenCoach keuken Tokyo
Foto: RVS gootsteen schoonmaken – KeukenCoach keuken Tokyo

RVS spoelbak schoonmaken

De RVS spoelbak is verreweg de meest verkochte gootsteen door: A) het praktische onderhoud en B) de keuze uit eigentijdse RVS gootsteen kleuren. De experts van KeukenCoach krijgen vaak de vraag: ‘Hoe kun je een gunmetal spoelbak schoonmaken?’. Je leest het hieronder.

Dagelijkse schoonmaak

Neem je RVS spoelbak dagelijks af met een spons en schoon water met wat afwasmiddel. Spoel altijd grondig na met lauwwarm water en maak het droog met een schone, droge keukendoek of keukenpapier. Zo verwijder je de laatste vuil, zeep- en waterresten uit je RVS gootsteen. Door het drogen voorkom je ingedroogde waterdruppels.

Zwarte RVS spoelbak: Gunmetal spoelbak schoonmaken - KeukenCoach keuken The Hamptons
Foto: Zwarte RVS spoelbak: Gunmetal spoelbak schoonmaken – KeukenCoach keuken The Hamptons

Periodieke schoonmaak

Om vlekken te verwijderen en de glans van je RVS spoelbak nog langer te behouden, gebruik je maandelijks het onderhoud product Inox Care (verkrijgbaar bij Dekker). Breng een ruime hoeveelheid van het middel aan op een vochtige zachte doek of spons en wrijf het RVS van je spoelbak er goed mee in, met de vleug mee. Spoel vervolgens je gootsteen na met water en wrijf de bak daarna droog.

Pictogram: RVS spoelbak schoonmaken & onderhoud tips
Foto: RVS spoelbak schoonmaken & onderhoud tips pictogrammen

Pvd & RVS spoelbak onderhoud tips

 • Een groot voordeel van een gootsteen van roestvrijstaal is dat het materiaal hittebestendig is waardoor een kokend-water-kraan mogelijk is in je keuken.
 • Gebruik bij het schoonmaken van je RVS spoelbak nooit harde schuurmiddelen zoals schuursponsjes, staalwol of harde borstels om lelijke krassen in je RVS wasbak te voorkomen. Helaas zie je de krassen (door schuurmiddelen) pas wanneer de RVS spoelbak droog is.
 • Een gekleurde RVS gootsteen in Gun metal, Copper of Gold, is door de gebruikte Pvd techniek beter bestand tegen krassen en corrosie. Zo blijft ook de metaalglans en geborstelde RVS structuur behouden en is de gekleurde RVS spoelbak vlekbestendig.
 • Maak liever geen gebruik van RVS schoonmaakreinigers (uitgezonderd Inox Care). De aangebrachte coating kan vlekken veroorzaken.
 • (Pvd) RVS spoelbakken roesten zelf niet. Zie je toch vliegroest plekjes, dan komt het van andere metalen voorwerpen. Je kunt vliegroest in de RVS wasbak schoonmaken, heel voorzichtig (en plaatselijk) met een natte schuurspons en wat vloeibaar schuurmiddel. Spoel heel goed na met water, wrijf de wasbak droog en gebruik daarna de RVS gootsteen 6 tot 10 uur niet.

Weet jij al wat de ideale spoelbak is in jouw keuken? Heel veel mensen (nog) niet! Een KeukenCoach expert vertelt je alles over gootsteen modellen, kleuren en materialen. Maak snel een afspraak!

Composiet spoelbak schoonmaken - Synthetisch composiet Tectonite spoelbak wit
Foto: Composiet spoelbak schoonmaken – Synthetisch composiet Tectonite spoelbak wit

Composiet spoelbak schoonmaken

Wist je dat een composiet spoelbak meestal geen naden heeft waarin vuil achterblijft? Dit maakt van het schoonmaken van een composiet gootsteen een klein én fijn klusje.

Dagelijkse schoonmaak

De dagelijkse schoonmaakronde van je composiet wasbak begint met een keukendoekje en nieuw afwaswater. Daarna de spoelbak van composiet naspoelen met schoon water en drogen met een schone theedoek of een stuk keukenpapier.

Periodieke schoonmaak

Met een speciale composiet reiniger verwijder je regelmatig gemakkelijk aanslag van vuil en vet op de randen en bodem van de composiet spoelbak. Daarna met schoon water en een keukendoekje naspoelen en drogen met een theedoek. Composiet vlekken kunnen veelal verwijderd worden met een niet krassende melaminespons en wat composiet reiniger dat je laat inwerken. Spoel altijd na met lauwwarm water en maak de bak droog.

Pictogrammen: Composiet spoelbak schoonmaken & onderhoud tips
Foto: Composiet spoelbak schoonmaken & onderhoud tips pictogrammen

Composiet spoelbak onderhoud tips

 • Ook al is een spoelbak van composiet watervast en heeft het een grote dichtheid, voorkom eventuele vlekken door vetten en zuren snel te verwijderen.
 • Een composiet gootsteen is krasbestendig (bij normaal gebruik). Krassen en kleine beschadigingen kunnen in het composiet komen door het heen en weer schuiven in de wasbak van o.a. pannen, grof aardewerk en messen.
 • Gebruik nooit harde schuurmiddelen zoals agressieve reinigingsmiddelen, staalwol of schuurpapier in je composiet wasbak. Deze grove schoonmaakmiddelen kunnen je spoelbak lelijk beschadigen.
 • Bespreek met de expert welke composiet spoelbak bij een kokend-water-kraan mogelijk is om eventuele schade te voorkomen. De Lanesto zwarte spoelbak Sogne is als hittebestendige Quartztec spoelbak een prima keuze in combinatie met een kokendwaterkraan.
Zwarte kunststof spoelbak schoonmaken - KeukenCoach keuken Berlijn
Foto: Zwarte kunststof spoelbak schoonmaken – KeukenCoach keuken Berlijn

Kunststof spoelbak schoonmaken

Door de keuze uit populaire kleuren en de innovatieve sterke synthetische materialen is een acryl – kunststof spoelbak een aanrader in vele keukenstijlen.

Neem een stoere Tectonite wasbak van Franke (zwart & wit) als voorbeeld: watervast, krasvast en zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast is de Tectonite spoelbak hittebestendig tot 300°C, ideaal in combinatie met een kokend-water-kraan.

Kies bij een solid surface Corian spoelbak voor een RVS gootsteen bodem, als je graag een Quooker plaatst. Een Corian wasbak schoonmaken is eenvoudig. Het stijlvolle Corian is namelijk nagenoeg onderhoudsvrij en vlekbestendig. Je vindt zeer zeker de juiste Corian spoelbak kleur (wellicht dezelfde tint als je aanrechtblad) die perfect blendt met jouw bijzondere keuken design.

Dagelijkse schoonmaak

Neem je kunststof spoelbak dagelijks af met een spons en schoon water met wat afwasmiddel. Spoel altijd grondig na met lauwwarm water en maak het droog met een schone, droge keukendoek of keukenpapier. Zo verwijder je de laatste vuil, zeep- en waterresten, die in de doek trekken.

Periodieke schoonmaak

Los iedere week een mild schoonmaakmiddel op in warm water en laat het een uur inweken in de kunststof spoelbak. Daarna spoel je goed na en wrijf je de gootsteen droog.

Pictogrammen: Kunststof spoelbak schoonmaken & onderhoud tips
Foto: Kunststof spoelbak schoonmaken & onderhoud tips pictogrammen

Kunststof spoelbak onderhoud tips

Ook bij een kunststof spoelbak schoonmaken geldt: gebruik nooit een schuurspons en/of andere agressieve reinigingsmiddelen.

Welke (gekleurde) spoelbak past bij jouw keukenstijl? Ontdek het hier!

Zwarte spoelbak schoonmaken - KeukenCoach keuken Milaan
Foto: Zwarte spoelbak schoonmaken – KeukenCoach keuken Milaan

Zwarte spoelbak schoonmaken

Als KeukenCoach expert krijg ik regelmatig vragen over een zwarte spoelbak schoonmaken en het verwijderen van kalkaanslag.

Doffe witte kalkvlekken op een zwarte wasbak zijn ontsierend, maar gelukkig goed te behandelen. De kalkvlekken op de zwarte gootsteen verwijder je met schoonmaakazijn. Laat de schoonmaakazijn 5 minuten intrekken en verwijder de kalk met een niet schurende melamine spons. Daarna altijd naspoelen met water en goed afnemen met een droge doek. Je voorkomt kalkvlekken van water door de zwarte spoelbak na gebruik te drogen met een schone doek.


MEER KEUKEN SCHOONMAKEN TIPS:


Keramiek spoelbak schoonmaken - KeukenCoach keuken Ibiza
Foto: Keramiek spoelbak schoonmaken – KeukenCoach keuken Ibiza

Keramiek spoelbak schoonmaken

Een keramiek spoelbak is kras- en watervast, waardoor de gootsteen in je dagelijkse schoonmaakronde gemakkelijk schoon te maken is.

Dagelijkse schoonmaak

Neem je keramieken wasbak en (eventueel) aanrechtblad af met een keukendoekje of spons en een schoon sopje met wat afwasmiddel. Spoel de bak af met lauwwarm water en droog het af met een droge doek of keukenpapier om de laatste vuil en handzeep resten te verwijderen.

Periodieke schoonmaak

Voor het periodieke onderhoud van je keramieken spoelbak kun je een speciaal reinigingsmiddel voor stenen werkbladen gebruiken, in combinatie met een niet krassende melaminespons. Voor het verwijderen van vlekken laat je de cleaner even inwerken en behandel je de keramische spoelbak inclusief de hoekjes met een lichtvochtige melamine spons. Spoel altijd na met lauwwarm water en maak droog.

Pictogrammen: Keramische spoelbak schoonmaken & onderhoud tips
Foto: Keramische spoelbak schoonmaken & onderhoud tips pictogrammen

Keramiek spoelbak onderhoud tips

 • Ondanks dat een keramieken spoelbak watervast is, is het altijd beter om (bijtende) vloeistoffen en etensresten te verwijderen.
 • Een keramische gootsteen is uiterst krasbestendig. Toch kunnen ruwe scherpe items als messen en ongeglazuurde aardewerk serviesonderdelen krassen veroorzaken. Voorkom daarnaast dat zware voorwerpen in de keramieken wasbak vallen.
 • Gebruik nooit harde schuurmiddelen zoals staalwol of schuurpapier in je spoelbak van keramiek. Deze grove schoonmaakmiddelen kunnen je spoelbak voor altijd beschadigen.
Natuursteen spoelbak schoonmaken - Evora Granite granieten spoelbak en aanrechtblad Bangalore - KeukenCoach keuken Provence
Foto: Natuursteen spoelbak schoonmaken – Evora Granite granieten spoelbak en aanrechtblad Bangalore – KeukenCoach keuken Provence

Natuursteen spoelbak schoonmaken

Hoe uniek is het om je spoelbak in dezelfde natuursteen als het aanrechtblad uit te voeren!

Dagelijkse schoonmaak

Voor de dagelijkse schoonmaak maak je de stenen spoelbak schoon met wat afwasmiddel en een vaatdoekje. Spoel de natuursteen gootsteen altijd grondig na met lauw water en maak de bak droog met een schone theedoek of stuk keukenpapier.

Periodieke schoonmaak

Voor het behouden van de natuursteen spoelbak glans word je geadviseerd om 1x per week een niet agressief schoonmaakmiddel op te lossen in warm water en een uur laten inweken in de bak. Je kunt ook een speciale natuursteen reiniger gebruiken voor het aanpakken van vlekken en vuil. Spoel daarna goed af met schoon water en wrijf de gootsteen droog.

Pictogrammen: Natuursteen spoelbak schoonmaken & onderhoud tips
Foto: Natuursteen spoelbak schoonmaken & onderhoud tips pictogrammen

Natuursteen spoelbak onderhoud tips

 • Gebruik bij een natuursteen gootsteen nooit een schuurspons, staalwol of agressief schoonmaakmiddel! Dit kan de kitranden van je stenen spoelbak aantasten. Bij gebruik van o.a. chloor of gootsteenontstoppingsmiddel kunnen lelijke vlekken ontstaan.
 • Als je merkt dat de druppeltjes op het natuursteen van je spoelbak (of werkblad) minder ‘bol’ worden, is het tijd om de bak opnieuw te behandelen met impregneermiddel tegen het intrekken van vuil, vet en zuur.
 • Het ene natuursteen (graniet) is harder dan een andere steensoort (marmer). Vraag een expert van KeukenCoach naar precieze onderhoud en schoonmaaktips voor jouw geliefde stenen gootsteen.
Betonlook spoelbak schoonmaken - Franke Fragranite spoelbak grijs
Foto: Betonlook spoelbak schoonmaken – Franke Fragranite spoelbak grijs

Betonnen wasbak schoonmaken

Als KeukenCoach expert, raad ik een echt betonnen wasbak (en aanrechtblad) zeer af. Naast vele vlekken, (krimp) scheurtjes en het gewicht, tast het hete water uit de kokend-water-kraan de betonrand aan.

Pictogrammen: Betonnen spoelbak schoonmaken & onderhoud tips
Foto: Betonnen spoelbak schoonmaken & onderhoud tips pictogrammen

Betonnen gootsteen onderhoud

Een betonnen gootsteen vraagt veel (dagelijks) onderhoud en dan nog is de kans groot dat je vlekken en beschadigingen krijgt. De oplossing is een zeer realistische betonlook spoelbak, waarbij het schoonmaken en het onderhoud eenvoudig is. Een goed voorbeeld is de Fragranite spoelbak, gemaakt van een extreem sterk composiet, antibacterieel en bestand tegen temperaturen tot 180° C. Een Fragranite gootsteen is verkrijgbaar in populaire kleuren als steen/beton grijs en de nieuwste kleuren: beige en oester. Bespreek het met een deskundige expert van KeukenCoach.

Beige composiet spoelbak Franke Fragranite Coffee Cream
Foto: Beige composiet spoelbak Franke Fragranite Coffee Cream

Algemene gootsteen schoonmaken tips

 • Om een verstopte afvoer en nare geurtjes in je gootsteen te voorkomen: verwijder alle etensresten uit je gootsteenzeefje of afvoerplug én spoel de afvoer eens per maand door met warm water en soda, zonder te morsen. Daarna de wasbak en de spetters ernaast droogmaken.
 • Bij een verstopping of als je merkt dat het water in de spoelbak minder goed wegstroomt, als je hoort gorgelen, kun je de sifon losdraaien en het vuil verwijderen. TIP: Plaats een teiltje onder de sifon voordat je het losdraait. Test na het terugplaatsen of de sifon niet lekt.
 • Bacteriën in je keuken krijgen geen kans als naast je spoelbak, ook je afwasborstel en vaatdoekjes een schoonmaakbeurt krijgen. De afwasborstel kan prima mee gewassen worden in je vaatwasser, de vaatdoekjes kunnen mee met de 60 graden was in de wasmachine.
Gekleurde RVS spoelbak schoonmaken, copper spoelbak - KeukenCoach keuken Amsterdam
Foto: Gekleurde RVS spoelbak schoonmaken, copper spoelbak – KeukenCoach keuken Amsterdam

Spoelbak schoonmaken: krijg de juiste tips van een keukenexpert!

De gootsteen is het drukst bezochte plekje van je keuken. Naast dat de spoelbak van nu een eyecatcher is, wordt ze intensief gebruikt en liggen vieze bacteriën op de loer.

Een KeukenCoach expert geeft je advies op maat over alle spoelbak modellen, materialen en kleuren, altijd met bijpassende schoonmaaktips. In de KeukenCoach winkel zie je prachtige inspiratie voorbeelden van mooi geïntegreerde spoelbakken in unieke keukenopstellingen.

Maak direct een afspraak met een expert van KeukenCoach!

 

Relevante artikelen

Wat maakt Alusplash achterwanden zo duurzaam en stijlvol?

Alusplash is het vernieuwende achterwand materiaal dat door de bijzondere combinatie van gebruiksgemak, duurzaamheid, goede prijs en luxe uitstraling, favoriet…

op 13 mei 2024

Welke kamerplanten zijn goede keuken planten?

Planten in de keuken: gezellig & gezond! Kamerplanten zijn dé ‘groene’ accessoires voor je keuken! Planten brengen volop kleur, levendigheid…

op 15 april 2024

Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!

Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…

op 27 maart 2024

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap