Advies, Kranen 14 minuten leestijd

Prachtige spoelbakken, welke spoelbak past er in jouw keuken?


op 9 april 2021
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Van standaard wasbak tot sieraad in je keuken; de spoelbak is vandaag de dag een bijzonder fraaie accessoire in het keukenontwerp! Bij de keuze voor een spoelbak kijk je naar drie zaken: gaat de spoelbak ‘technisch’ passen in je keuken, hoe praktisch is je keuze in het gebruik en past het qua uiterlijk helemaal in de stijl van jouw droomkeuken?! Ik leg je hier alles uit over de verschillen in keuken spoelbakken maten, modellen, soorten, materialen én kleuren. Het zal je verrassen!

Heb jij al nagedacht over wat de perfecte spoelbak is in jouw keuken? Heel veel mensen (nog) niet! Een KeukenCoach expert vertelt je alles over wasbakken modellen, kleuren en materialen. Maak snel een afspraak!

De mooiste spoelbakken keuken inspiratie!

De meest verkochte wasbak is de enkele of anderhalve spoelbak in RVS uitvoering. De RVS spoelbak krijgt echter geduchte concurrentie van de spoelbak in kleur, passend bij je keukenkraan. Je leest er later meer over.

Lanesto vlak inbouw spoelbak koper RVS vierkant, Selsiuz XL keukenkraan Copper
Foto: Lanesto vlak inbouw spoelbak koper RVS vierkant + bijpassende Selsiuz XL keukenkraan Copper

Alles over de verschillen tussen spoelbakken

Spoelbak modellen

SPOELBAK VIERKANT & RECHTHOEKIG

Rechthoekige en vierkante spoelbakken zijn geliefd door hun strakke uiterlijk, perfect passend in de minimalistische keuken ontwerpen van nu.

SPOELBAK ROND & SPOELBAK MET AFGERONDE HOEKEN

Het grote voordeel van het schoonmaken van de ronde spoelbak, wasbak met afgeronde hoeken en de spoelbak met een kleine radius in de hoek is, dat je geen hardnekkig aangekoekt vuil in de hoeken krijgt. Wel zo hygiënisch!

SPOELBAK MET AFDRUIPGEDEELTE

Door de komst van de vaatwasser wordt een spoelbak met afdruipdeel minder geplaatst. Een afdruipgedeelte blijft handig voor een tussendoor wasje van je servies en de te grote pannen voor de afwasmachine. De afdruip van deze wasbakken beschermt ook je aanrechtblad tegen water.

Zwarte spoelbak kunststof semi onderbouw met bijpassende zwarte keukenkraan – KeukenCoach keuken Milaan
Foto: Zwarte spoelbak kunststof semi onderbouw met bijpassende zwarte keukenkraan – KeukenCoach keuken Milaan

Spoelbak afmetingen

Let bij je spoelbakken keuze (grootte, diepte en vorm) op de maat van de onderkast!

  • Voor verschillende kastmaten zijn er bijpassende wasbakken. Zoals de enkele spoelbak 50×40 cm / 50×50 cm voor in de 60cm brede spoelkast.
  • Praktisch is het kleine afvoerbakje van de anderhalve spoelbak, waarin je kopjes en pannen kunt leeggieten. Ook een wasbak anderhalf is al mogelijk in een minimale kastmaat van 60cm.
  • Is er werkbladruimte genoeg dan is een dubbele spoelbak een aanwinst. Je hebt minimaal een onderkast van 80cm breed nodig.
TopZero spoelbak Gold rimless, randloze spoelbak goud
Foto: TopZero spoelbak Gold rimless – randloze spoelbak goud

Spoelbak soorten

GEINTEGREERDE SPOELBAK

Bekend uit de professionele industriële keuken is het RVS keukenblad met praktisch geïntegreerde wasbak. Ander voorbeeld is het betonnen keukenblad. In een design keuken benadrukt een aanrechtblad met geïntegreerde spoelbak de vloeiende lijnen van het keukenontwerp. Bij het Silestone kwarts aanrechtblad wordt spoelbak ‘Integrity’ in de kleur van je werkblad, volledig naadloos geïntegreerd.

RIMLESS SPOELBAK

Nieuw is de rimless spoelbak, de wasbak die randloos in het keukenblad verwerkt wordt. Je voorkomt hiermee stootschade aan de randen van o.a. een keramisch aanrechtblad. Een mooi voorbeeld van de rimless spoelbak is de gouden Top Zero spoelbak op bovenstaande foto. Een prachtige en hygiënische spoelbak!

VLAK INBOUWSPOELBAK

De vlak inbouwspoelbak is de meest geliefde inbouwspoelbak en wordt, de naam zegt het al, vlak in het aanrechtblad geplaatst. Deze wasbak loopt bijvoorbeeld naadloos over in een granieten keukenblad, een composiet aanrechtblad, een marmer werkblad en keramisch keukenblad dan wel een houten aanrechtblad. Een vlakinbouw spoelbak ziet er niet alleen strak uit, het is nog hygiënisch ook!

Onderbouw spoelbak rechthoek in een landelijke keuken – Evora Granite granieten spoelbak en aanrechtblad Impala
Foto: Onderbouw spoelbak rechthoek in een landelijke keuken – Evora Granite granieten spoelbak en aanrechtblad Impala

ONDERBOUW SPOELBAK & SEMI ONDERBOUW SPOELBAK

De onderbouw spoelbak wordt onder de uitsparing van het keukenblad gemonteerd, waardoor je aanrechtblad volledig vlak is en er geen rand zichtbaar is. Deze wasbakken zijn hygiënisch, hebben een strak uiterlijk en komen dieper in de spoelkast te liggen. Onderbouw spoelbakken worden o.a. geplaatst in een composiet keukenblad, granieten aanrechtblad, houten keukenblad, keramisch aanrechtblad, glazen keukenblad en volkunststof / Fenix aanrechtblad. De semi onderbouw spoelbak wordt vlak onder de bladrand gemonteerd. Het werkblad blijft ook bij deze inbouwmethode vlak.

OPBOUW SPOELBAK

Bij een opbouw spoelbak ligt de rand op het aanrechtblad. De opbouwspoelbak wordt voornamelijk op een kunststof keukenblad van spaanplaat of op een Fenix aanrechtblad gemonteerd en bij een spoelbak met afdruipgedeelte. De opbouw wasbak is door de rand minder praktisch om schoon te maken.

VLAKOPBOUW SPOELBAK

De vlakke platte rand van de wasbak ligt op het aanrechtblad.

Tegel spoelbak keramisch – Caressi landelijke spoelbak
Foto: Tegel spoelbak keramisch – Caressi landelijke spoelbak

Spoelbak materialen

SPOELBAK RVS

RVS spoelbakken zijn de meest geplaatste spoelbakken. En dat is niet voor niets. Roestvrij staal is makkelijk schoon te maken en hittebestendig voor het afgieten van kokend water van pasta en groente. De PVD gekleurde wasbakken van RVS passen helemaal in de keukentrends van nu.

Witte keramische spoelbak in een landelijke keuken, KeukenCoach keuken Ibiza
Foto: Witte keramische spoelbak in een landelijke keuken – KeukenCoach keuken Ibiza

KERAMISCHE SPOELBAK

Bij een wasbak van keramiek denk je al snel aan de landelijke keuken. Het keramiek van vandaag de dag kan vele dessins krijgen als o.a. natuursteen en terrazzo. Een keramisch aanrechtblad met bijpassende keramische spoelbak staat hierdoor ook magnifiek in een echte design keuken. Het enorm harde materiaal is makkelijk schoon te maken en hygiënisch.

Onderbouw spoelbak rechthoek in een landelijke keuken, Evora Granite granieten spoelbak en aanrechtblad Bangalore
Foto: Onderbouw spoelbak rechthoek in een landelijke keuken – Evora Granite granieten spoelbak en aanrechtblad Bangalore

NATUURSTEEN SPOELBAK

Het aanrechtblad en de spoelbak gemaakt uit hetzelfde natuursteen maken je keuken bijzonder stijlvol. Nadelig van natuurstenen spoelbakken is dat er vlekken in kunnen trekken en de vierkante hoeken niet makkelijk schoon te maken zijn.


Handige gootsteen schoonmaken tips – ook voor jouw spoelbak materiaal –  check het hier!


COMPOSIET SPOELBAK

Een composiet spoelbak wordt naadloos gegoten en is daardoor hygiënisch en eenvoudig te reinigen. Het past perfect in een moderne en design keuken. Je creëert eenheid met de combinatie van een composiet wasbak en bijpassend composiet keukenblad. In GROHE spoelbakken met ‘Whisper’ techniek wordt het geluid van stromend water gedempt.

BETONNEN SPOELBAK

Samen met een betonnen keukenblad, maakt de betonnen spoelbak het industriële stoere plaatje compleet. Beton is echter nogal kwetsbaar en vraagt veel onderhoud. Een goed alternatief is een betonlook keukenblad van keramiek of composiet met een bijpassende wasbak.

Opbouw spoelbak zwart kunststof met bijpassende zwarte keukenkraan en zeeppomp, KeukenCoach keuken Berlijn
Foto: Opbouw spoelbak zwart kunststof met bijpassende zwarte keukenkraan en zeeppomp – KeukenCoach keuken Berlijn

KUNSTSTOF SPOELBAK

Kunststof spoelbakken zijn door de keuze uit vele kleuren een echte eyecatcher in de moderne keuken. Er zijn vele kunststof wasbakken verkrijgbaar die zo hun eigen voor- en nadelen hebben. Bijvoorbeeld de ‘Tectonite’ spoelbak is een synthetische wasbak die niet verkleurt, schok- en UV bestendig is. De coating beschermt tegen vlekken en bacteriën.

Een KeukenCoach expert heeft alle specifieke eigenschappen van de verschillende spoelbakken voor je op een rijtje. Stijlvol, zeer praktisch en hygiënisch is de wasbak met knop waarmee je met één druk, de afvoerstop opent en sluit.

Gekleurde RVS PVD spoelbakken – Lanesto spoelbak Gold vlak inbouw wasbak met bijpassende gouden keukenkraan
Foto: Gekleurde RVS PVD spoelbakken – Lanesto spoelbak Gold vlak inbouw wasbak met bijpassende gouden keukenkraan

Populaire spoelbak kleuren

SPOELBAK RVS

Roestvrijstalen en Inox spoelbakken passen in iedere keuken. De RVS spoelbak geeft de industriële keuken een professioneel tintje.

Lanesto spoelbak Gunmetal RVS, Gunmetal keukenkraan, Evora Ceramics werkblad Spectacle
Foto: Lanesto spoelbak Gunmetal RVS + bijpassende Gunmetal keukenkraan op Evora Ceramics werkblad Spectacle

SPOELBAK ZWART

De zwarte spoelbak is ongelooflijk populair en niet alleen in de stijlvolle zwarte keuken voor een ton-sur-ton effect. De combinatie met een fineer houten keukenblad dan wel een betonlook aanrechtblad, geeft je keuken een robuust randje. Een prachtige wasbak is de zwarte RVS Lanesto spoelbak gunmetal.

SPOELBAK WIT

Ondanks de opmars van de zwarte keuken, is de witte keuken nog steeds de meest geplaatste keuken. Voor een echte minimalistische design look trek je het wit door met een wit aanrechtblad en een witte spoelbak.

Composiet beige spoelbak Franke Fragranite Coffee Cream
Foto: Composiet beige spoelbak Franke Fragranite Coffee Cream

SPOELBAK BEIGE

Geheel in de keukentrends van nu: een beige spoelbak combineert prachtig met een travertin aanrechtblad of natuursteen keukenblad. De spoelbak kleur beige is in perfecte harmonie met de geliefde lichte keuken waarin organische vormen zachtheid en rust brengen.

SPOELBAK GOUD

Een gouden spoelbak geeft je keuken acuut een luxueuze uitstraling. In een ingetogen keukenopstelling springt de goudkleurige wasbak eruit!

KOPEREN SPOELBAK

Koper is een warme, no-nonsens kleur, waardoor koperen spoelbakken iets heel ambachtelijks hebben. Koper combineert geweldig met geoxideerd metaal in een industriële keuken en bij de donkere hout en steensoorten van een design keuken.

Fragraniet spoelbak oester - Franke Oyster spoelbak, keukenkraan & zeeppomp
Foto: Fragraniet spoelbak oester – Franke Oyster spoelbak, keukenkraan & zeeppomp

SPOELBAK OESTER

Spoelbak oester is één van de nieuwste gootsteen kleuren. De warme oester spoelbak blendt prachtig met een natuursteen aanrechtblad of een effen oester kleur keukenblad.  Een magnifiek voorbeeld van een spoelbak in een oester tint is bovenstaande Franke Oyster spoelbak. Naast de spoelbak, zijn ook de keukenkraan als zeeppomp in dezelfde oester kleur verkrijgbaar.

Keukenkraan en spoelbak in dezelfde kleur!

Match de RVS, gouden, koperen of zwarte spoelbak (inclusief zeefplug) met de keukenkraan dan wel kokend-water-kraan, in dezelfde kleur voor een krachtig kleuraccent in je keuken ontwerp.

Je kunt de wasbak en kraan kleur verder doortrekken van de zeeppomp, inzetbakje en rekje, vaatdoekhouder en LED keukenverlichting onder bovenkastjes tot de werkbladrand van het keramisch keukenblad in Gun Metal, Gold, Copper en INOX tint.

Lanesto spoelbak goud RVS, bijpassende Gold keukenkraan, zeeppomp & inzetbakje, KeukenCoach keuken Marrakesh
Foto: Lanesto spoelbak goud RVS + bijpassende Gold keukenkraan, zeeppomp & inzetbakje – KeukenCoach keuken Marrakesh

Krijgt jouw nieuwe spoelbak alle aandacht?!

Spoelbakken hebben een centrale plek in de keuken. Naast dat de wasbakken frequent en intensief gebruikt worden, mogen ze schitteren! Letterlijk ‘schitteren’ nu de spoelbak in stijlvolle kleuren in je keuken geplaatst kan worden.

Een KeukenCoach expert geeft je altijd advies op maat over alle wasbak modellen, materialen, kleuren en meer voor jouw unieke keuken. In de KeukenCoach winkel zie je prachtige inspiratie voorbeelden van mooi geïntegreerde spoelbakken in bijzondere keukenopstellingen.

Maak direct een afspraak met een expert van KeukenCoach!

Read more

Relevante artikelen

Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!

Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…

op 27 maart 2024

Gootsteen schoonmaken? Tips voor alle spoelbak materialen!

Je gootsteen schoonmaken heeft 3 grote voordelen: 1# het is hygiënisch, 2# je verlengt de levensduur en 3# je spoelbak…

op 29 januari 2024

Dit zijn de beste keukenmerken voor jouw unieke keuken!

Alleen de beste keukenmerken zijn goed genoeg voor jouw centrale hart van het huis! De topkwaliteit keukenmerken geven volledige ontwerpvrijheid…

op 5 augustus 2023

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap