Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
Kleine keukens, groot plezier, dat is precies wat je zoekt en zult vinden in dit uitgebreide overzicht met tips voor de kleine keuken inrichting. Ik help je graag om de kleine keuken indeling zo efficiënt én mooi mogelijk te maken. Welke van de 17 kleine keuken oplossingen in o.a. keukenvormen, kleuren, kasten en keukenapparatuur wil je terugzien in jouw droomkeuken?
Leuk, je eigen kleine keuken ontwerpen in de KeukenCoach keukenplanner. Ook al wordt je nieuwe keuken nog zo compact, met de keukenplanner maak je de meest prachtige ontwerpen in 3D.
Volop kleine keuken inspiratie!
De 17 beste ideeën voor je kleine keukeninrichting:
1 – Basisfuncties van de kleine keuken
Ook al is de keukenruimte klein, in iedere keuken ga je uit van de 5 basisfuncties:
- Voorraad ↔ Koelkast
- Opbergruimte ↔ Onder- en eventueel bovenkasten, wandkast
- Voorbereiden ↔ Aanrechtblad
- Spoelen ↔ Spoelbak met kraan
- Koken ↔ Kookplaat, fornuis
De kleinste keuken is 130-140cm lang. Door een efficiënte indeling passen in deze rechte keuken: een kleine spoelbak met kraan, een onderbouwkoelkast, een tweepits inductie kookplaat en eventueel zelfs een mini vaatwasser en combimagnetron.
Een kleine keuken is een echte eenpersoonskeuken met beperkt keukenblad om aan te werken. Een groot voordeel is de kleine keukendriehoek door de korte afstanden tussen de koelkast, spoelbak en kookplaat.
2 – Keukenwerkblad breedte en diepte bepalen
Het werkblad is het meest gebruikte onderdeel van de keuken! Voor het bereiden van je eten is werkbladruimte van minimaal 60cm aan een stuk aan te bevelen. Kun je niet verder de breedte in, dan wellicht de diepte. Een dieper keukenblad ,70cm in plaats van 60cm, levert 17% extra werkplek op!
3 – Keukenlades extra opbergruimte!
In een kast of kastenwand met legplanken kan 30-50% minder in opgeborgen worden dan in een keukenlade. Je wint ook 20% aan ruimte door te kiezen voor één brede lade in plaats van twee kleine keukenlades.
4 – Van uitschuifbaar binnenpaneel tot uitschuiftafel
Extra keukenblad creëer je in een handomdraai door slimme oplossingen als de uitschuiftafel in de onderkast en het uitklapbare binnenpaneel, dat ingebouwd kan worden in zowel een onderkast als bovenkast.
5 – Apothekerskast in hoge kast en onderkast
Met het uittrekken van een apothekerskast heb je in één keer overzichtelijk wat er aan voorraad in de kast staat. Een hoge apothekerskast is super handig als laatste kast. Je kunt ook om de maximale breedte van de keuken te benutten, een smalle kleine apothekerskast plaatsen als onderkast voor flessen en dergelijke.
6 – Bovenkasten
Door bovenkasten te plaatsen in de totale breedte van het kleine keukenblok, realiseer je twee, drie keer zoveel opberg- en voorraadruimte voor al je borden, glazen, pasta, etc. Vind je dat hangkasten het keukenontwerp te massief laten lijken, dan kun je enkele bovenkastjes ook aan een zijmuur hangen.
7 – Hoge kasten – zoek het hogerop!
Ja, zoek het hogerop. De ongebruikte ruimte in de hoogte kun je efficiënt inzetten door het plaatsen van hoge keukenkasten. Populair in de design keukenstijl zijn opzetkasten bovenop hoge kasten. De kasten ‘omarmen’ zo als het ware het werkblad en de keukenachterwand. Met een klein trapje kom je overal bij. Speel met de mooiste kleuren en materialen om de achterwand er echt uit te laten springen!
8 – Keukenplanken, stalen regalen en open kubuskastjes
Een kleine keuken komt al snel rommelig over. Dus alles wat achter deurtjes of in een lade staat/ligt is meegenomen. Om er niet één groot kastenblok van te maken, kun je de mooiste keukenaccessoires op houten keukenplanken, stalen regalen of open kastjes showen.
9 – Een keukenachterwand die er van af spat!
De laatste trends in keukenachterwanden zijn toch wel: 1) hoe hoger, hoe beter, 2) alleen een smetplint (10-15cm) of 3) er wordt geen achterwand geplaatst. Bij de derde optie wordt de muur vlek- en waterbestendig gemaakt met bijvoorbeeld speciale verf, lak of wax. In een kleine keuken kun je een illusie van diepte creëren door in een geheel witte keuken een zwarte hoogglans keukenwand te plaatsen. Maximale diepte behaal je met een spiegel keukenwand zoals op de foto van de kleine zwarte keuken gedemonstreerd wordt.
10 – Keuken kleuren en materialen
Lichte kleuren en gladde materialen reflecteren licht beter dan donkere kleuren en ruwe materialen. Voor een kleine keuken werden vaak witte of lichte deurfrontjes en muren geadviseerd om de ruimte zo groot mogelijk te laten lijken. Zo ook hoogglans keukendeurtjes, zijpanelen, achterwand en werkblad die het licht weerkaatsen in plaats van absorberen.
De nieuwste keukentrend is de keuken als meubelstuk dat helemaal opgaat in het interieur van de grotere open keuken-woonruimte. Donkere als mat zwarte keukens met natuurlijke materialen als hout, natuursteen en beton zijn dé trendkeukens van nu. Donkerblauw, groen en aardetinten geven de keuken juist intimiteit en warmte.
11 – Keukenverlichting
Komt er (te) weinig natuurlijk licht binnen dan is het goed verlichten van het aanrecht een must. Met verlichting onder keukenkastjes, led strips en de keukenplank met verlichting zie je precies wat je aan het doen bent op het werkblad. Door het juist uitlichten van de keukenruimte kun je deze groter laten lijken. In de avond kan de led keukenverlichting aangepast worden naar sfeerverlichting. Met greeplijst verlichting in de onderkasten laat je de keuken ‘zweven’.
12 – Kleine keuken ideeën voor de verschillende vormen
- Een rechte keuken past in iedere kleine ruimte! Je kunt altijd nog de hoogte in gaan. Een rechte keuken staat als prachtig dressoir in de leefruimte.
- Heb je iets meer ruimte dan past een kleine L keuken al snel. Met een handige carrousel of Le Mans onderkast profiteer je maximaal van de opbergruimte in de hoek van de ‘L’.
- Om te voorkomen dat een kleine U keuken krap aanvoelt zijn misschien minder diepe keukenkasten en aanrechtblad dé oplossing. Een kleine keuken met bar geeft de ruimte ‘lucht’ en sfeer!
- In een smalle keukenruimte worden de twee keukenblokken van een parallelkeuken tegen de wanden geplaatst. Het tweede keukenblok kan ook als roomdivider dienst doen in een klein appartement of studio.
- Een schiereiland is, doordat het met één zijde tegen een wand staat, veel eerder te plaatsen in een kleine keuken dan een kookeiland, spoeleiland of werkeiland.
13 – Een kleine spoelbak past altijd!
Om ruimte te winnen op het werkblad is een kleine spoelbak van 40cm een ideale oplossing en… het spoelen gaat gewoon door zoals altijd. Breng met een koperen, gouden of zwarte spoelbak en bijpassende kraan een prachtig kleuraccent in je nieuwe keuken.
14 – Kleine kookplaat en kleine magnetron
Je houdt meer ruimte over op je aanrechtblad bij het plaatsen van een kleine inductiekookplaat. Heb je vaak niet de tijd of zin om uitgebreid te koken, dan zou ik je een inductiekookplaat 2 zones adviseren. Bij deze kleine elektrische kookplaat is er geen extra groep nodig in de meterkast. In een kleine inbouw combimagnetron 38cm hoog kun je veel meer klaarmaken dan alleen een ‘ping’ maaltijd.
15 – Kleine vaatwasser 45cm breed
In een kleine keuken is een 45cm vaatwasser ideaal voor het afwassen zonder veel ruimte in te nemen en als opbergruimte van vuile vaat. In een kleine vaatwasmachine passen 9 a 10 couverts, prima voor gebruik bij 2 of 3 personen.
16 – Multifunctionele keukenapparaten
Is de keukenruimte beperkt en zou je toch meer willen doen dan alleen een magnetron gebruiken? Een keukencoach kan je alles vertellen over inbouwapparaten met meerdere functies zoals de bakoven met magnetron en de oven met stoomfunctie.
17 – Uitgebreid keukenwandrek voor al je keukenaccessoires
Je bescheiden werkruimte houd je zo groot mogelijk met… een leeg aanrechtblad. Door je keukenaccessoires als kruiden, pollepels en je keukenrol op te hangen in een keuken wandrek, heb je alles bij de hand. Er zijn relingsystemen die je kunt uitbreiden met o.a. een tablethouder, krijtbord en LED verlichting voor in de avonduren.
Een mooie én efficiënte kleine keuken indeling vraagt om een goed advies!
Je hebt in dit blog al heel veel tips kunnen lezen om zoveel mogelijk uit je kleine keuken te kunnen halen. Maar er is meer, véél meer dat een keukenvakman met al zijn of haar ervaring voor je kan betekenen. Een KeukenCoach expert ontwerpt met heel veel plezier en kennis van de laatste trends je ideale kleine keuken.
Maak direct een adviesafspraak met een KeukenCoach expert!
Kleine keuken: Haal er het meeste uit
Heb je een kleine keuken? Dan weet je er vaak geen raad mee. Je ziet namelijk vaak de grootste en meest uitgebreide keukenopstellingen voorbijkomen. Toch is er met een kleine ruimte ook voldoende te bereiken, als je maar weet waar je naar kunt gaan kijken. Bij Keukencoach hebben wij alles voor kleine keukens in het assortiment opgenomen, zodat we jou hier goed mee kunnen helpen en samen met jou een keuze kunnen gaan maken.
De kleine keuken zo goed mogelijk benutten
Een kleine hoekkeuken is een goede manier om meer werkruimte te creëren. Het is immers belangrijk dat je toch van alle gemakken voorzien bent. Hierdoor heb je niet alleen de mogelijkheid om alle keukenapparaten bij elkaar te zetten, maar ook om een goed werkblad te hebben en de keukenkastjes te kunnen openen. Bij een hoekkeuken wordt de ruimte zo goed mogelijk benut, waardoor jij door kunt gaan met de werkzaamheden, zonder hierbij problemen door de kleine ruimte te ondervinden.
Inspiratie voor andere opstellingen
Als je geen hoekkeuken wilt, maar wel meer met een kleine ruimte wilt doen, dan kan kleine keuken inspiratie jou helpen. Zo zie je in een oogopslag hoe mensen met een kleine ruimte alles hebben ingericht en kun je bepalen wat het beste bij jou gaat passen. Uiteindelijk hoef je alleen nog maar de juiste keukenonderdelen aan te schaffen en te laten plaatsen. Wij helpen jou daarmee graag verder, zodat je weer van alle gemakken voorzien bent met koken.
Relevante artikelen
Een coffee corner in de keuken inrichten, doe je zo!
Van koffie to-go naar een eigen coffee corner thuis: Met een koffie hoek in de keuken breng je de warme…
Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!
Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…
Hoe creëer je een gezond binnenklimaat in de keuken?
Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…