Advies, Inspiratie, Keukens 9 minuten leestijd

Parallel keuken: veel opbergruimte en gezelligheid!


op 20 januari 2021
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Dubbel zoveel plezier beleef je aan een parallel keuken. Twee keukenblokken die volop de ruimte bieden voor opbergen, werken en entertainen, dat is genieten! Ik leg graag alles uit hoe je jouw ideale parallel keukenopstelling kunt ontwerpen. De prachtige foto’s geven je alvast de nodige parallel keuken inspiratie.

Hoe gaat jouw parallel keuken er uit zien? Met de KeukenCoach keukenplanner kun je gelijk aan de slag! Snel én gemakkelijk kun je de verschillende keukenkasten verslepen, keukenapparatuur plaatsen en keukenaccessoires uitkiezen. Have fun!

De parallel keukenindeling voor kleine keuken tot grote leefkeuken!

Hoe ontwerp je een parallel keuken?

Wat is een parallel keuken eigenlijk?

Een parallelle keuken ontstaat uit twee keukenblokken die tegenover geplaatst zijn met voldoende  bewegingsruimte en afstand voor het openen van kastdeurtjes, laden en inbouwapparaten. De parallel keukenopstelling kan bestaan uit twee rechte keukens, maar ook uit een rechte keuken en een kastenwand. Er zijn hier vele variaties op te bedenken. Ik geef je er later mooie voorbeelden van.

Modern landelijke keuken in parallel vorm – Häcker keuken 6055 GL satin
Modern landelijke keuken in parallel vorm – Häcker keuken 6055 GL satin

Waarom kies je voor een parallel keuken?

 • Een parallel keuken past snel in een smalle keukenruimte. Dit keukenontwerp is ook een aanrader in een open keuken ruimte. Verras je gasten tijdens het kokkerellen alvast met een hapje en drankje aan het schiereiland of kookeiland.
 • Vele meters werkbladruimte. Meerdere personen kunnen tegelijk aan de slag in de parallelle keuken.
 • Veel opbergruimte in de onderkasten, bovenkasten en/of kastenwand, waar de koelkast, vaatwasser, oven, stoomoven, koffiemachine en wijnkoelkast mooi ingebouwd kunnen worden.
 • Parallelkeuken stijlen: de parallelle keukenvorm is een verrijking voor alle keukenstijlen! Op de foto’s zie je de parallel keuken in de design keuken, moderne keuken en landelijke keuken stijl. Ook als industriële keuken of klassieke keuken is deze keukenopstelling prachtig.
Parallel design keuken - Nobilia StoneArt 303 leisteen grijs
Parallel design keuken – Nobilia StoneArt 303 leisteen grijs
 • Op technisch gebied is de aanleg aan leidingen bij twee keukenblokken of één keukenblok en een kastenwand, beiden tegen een muur, makkelijk onder de kasten door of achterlangs te regelen. Zo ook als het keukenblok als schiereiland haaks op de wand staat. Iets anders wordt het als het tweede keukenblok een (vrijstaand) kookeiland of spoeleiland is. Bij een keukeneiland zal elektriciteit (bij een kookeiland) en water (bij een spoeleiland) via de vloer lopen. Dit kan een technische uitdaging zijn en zelfs soms niet mogelijk.

Handige parallel keuken ontwerpen tips

 • Je kunt eindeloos verschillende parallel keukenopstellingen uitproberen in de keukenplanner. Houd daarbij gelijk rekening met de afstand tussen de twee keukenblokken. De ideale tussenruimte is 120cm. Er is zo genoeg ruimte om heen en weer te lopen en kastdeuren en keukenlades stoten niet tegen elkaar aan.
 • De werkdriehoek is een belangrijk ergonomisch item in het keukenontwerp. Plaats de koelkast, spoelbak en kookplaat bij elkaar in de buurt.
Blauwe design parallel keuken + hout decor, Häcker keuken 6000 Fluweelblauw mat lak
Blauwe parallel keuken met bar in hout decor – Häcker fluweel blauwe keuken 6000 mat lak

Creatief met de parallel keuken indeling!

Als je de maten van je keukenruimte bij de hand hebt, kun je vele creatieve keuken opstellingen bedenken. Hierbij enkele keukenindelingen voorbeelden in parallel vorm:

 • In de smalle keukenruimte van een eengezinswoning of appartement wordt een parallelle keuken tegen de wanden geplaatst om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken.
 • In een lange smalle ruimte kun je een parallel keuken in het midden plaatsen tussen het woonkamer- en eetkamergedeelte. De kook- en woonfunctie liggen dan letterlijk in elkaars verlengstuk. Als er genoeg ruimte is, kun je het keukenblad dieper maken voor extra werk- en opbergruimte. Er komt zo ook extra plaats voor het showen van je mooiste keukenaccessoires.
 • In een klein appartement of tiny house is het een idee om een kleine parallel keuken te ontwerpen waar ‘het tweede keukenblok’ als roomdivider of als half open bar functioneert.
 • De kastenwand met inbouwapparatuur kan eventueel onderbroken worden met (houten) muurplanken.

De keuken met bar is zeer geliefd bij mijn klanten en niets voor niets! Een parallel keuken met bar kun je realiseren door het plaatsen van een verhoogd blad op het keukenblok dat iets overhangt. Op twee van de keukenfoto’s hierboven zie je een geïntegreerde tafel aan het uiteinde of zelfs in het midden van het keukenblok. Plaats er fijne eetstoelen of barkrukken bij, helemaal gezellig!

Design parallel keuken met keukenblok in tafel vorm, Häcker keuken 2045 4030 donker marmer wit
Design parallel keuken met keukenblok in tafel vorm – Häcker keuken donker marmer met wit 2045 4030
 • Deze keukenopstelling moet je zien! Op bovenstaande foto is de tafel vorm nog verder uitgewerkt. Het design keukenblok is één grote tafel waar spoelen en koken in geïntegreerd is. Wat een spectaculair parallel keukenontwerp!

De parallel keuken kosten, hoe bereken je die?

Er zijn zoveel mooie parallel opstellingen te bedenken. De nieuwe keuken kosten zullen mee variëren met het aantal én de uitvoering van je keukenkasten, laden en inbouwapparaten. Ook de materiaalkeuze voor je aanrechtblad, keukendeurtjes, etc. heeft invloed op het totale bedrag van je keuken offerte. Meer luxe heeft (vaak) een hoger prijskaartje. Al kan dit reuze meevallen zoals bij de prachtige combinatie van een spoelbak en keukenkraan in dezelfde kleur. Laten we samen kijken wat je keukenwensen zijn en wat mogelijk is binnen je budget!

Zwarte keuken parallel opstelling met half hoge kastenwand, Häcker keuken 2035 GL mat zwart lak
Moderne mat zwarte keuken parallel opstelling met half hoge kastenwand – Häcker keuken 2035 GL mat

Haal het dubbele uit je parallel keuken ontwerp met jouw ideeën én de kennis van je keukencoach!

Heb je altijd al je eigen keuken willen ontwerpen? Dan is onze online keukenplanner een prachtige tool om alvast mee van start te gaan. Bespreek je liever jouw ideeën met een expert van KeukenCoach, dan nodig ik je ook graag uit om samen jouw droomkeuken te gaan ontwerpen.

Maak direct een afspraak met een expert!

Read more

Relevante artikelen

Wat maakt Alusplash achterwanden zo duurzaam en stijlvol?

Alusplash is het vernieuwende achterwand materiaal dat door de bijzondere combinatie van gebruiksgemak, duurzaamheid, goede prijs en luxe uitstraling, favoriet…

op 13 mei 2024

Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!

Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…

op 27 maart 2024

Gootsteen schoonmaken? Tips voor alle spoelbak materialen!

Je gootsteen schoonmaken heeft 3 grote voordelen: 1# het is hygiënisch, 2# je verlengt de levensduur en 3# je spoelbak…

op 29 januari 2024

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap