Inspiratie, Keukens 7 minuten leestijd

Open keuken inspiratie, geniet ervan!


op 10 december 2021
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Van een open keuken geniet je met z’n allen! In deze grote open ruimte vormen de keuken en de woonkamer samen het hart van je huis. Koken, huiswerk maken, een wijntje drinken en een beetje babbelen wordt nergens zo gezellig als in jouw sfeervolle open keuken! Omdat je nooit genoeg open keuken inspiratie kunt krijgen, geef ik je graag mijn beste open keuken tips & tricks.

Ontwerp je open keuken zelf! Ontdek met de KeukenCoach keukenplanner welke indelingen er allemaal mogelijk zijn in jouw keukenruimte! Ga direct van start met keuken plannen en bekijk je ontwerp in 3D!

Creëer je eigen sfeer met de volgende open keuken tips & tricks!

Houten open keuken met zithoek, KeukenCoach keuken Ibiza
Foto: Houten open keuken met zithoek – KeukenCoach keuken Ibiza

Keukenopstellingen voor de open keuken

Een open keuken is een heerlijke open ruimte die open staat voor alles en iedereen!

Door het samenvoegen van de keuken met (vaak) de woonkamer kook, drink, eet en game je samen. Je hebt de fijnste gesprekken terwijl je in de pannen staat te roeren. Deze openheid vraagt om een keuken die van alle kanten, dus ook de zithoek, mooi is om te zien. Je moet daarbij denken aan open keukenopstellingen als het kookeiland, de parallel keuken met eiland, het schiereiland, de L- en U-keuken waarvan één of meerdere zijdes niet tegen een wand staan, de T-keuken en zelfs de G-keuken. Met deze keuken vormen en keukeneilanden kun je alle kanten op en heb je open keuken inspiratie te over.

Eén ruimte, één stijl!

Waar begint de keuken, waar houdt de woonkamer op? Bij een perfect ingedeelde open keuken zie je het niet!

Om harmonie in het interieur te creëren kun je van alle open keuken tips niet om de ‘één stijl’ regel heen. De kleuren en gebruikte materialen van de keuken en woonkamer moet dicht bij elkaar liggen om een zogenaamde stijlbreuk te voorkomen. Vaak kun je met keukenaccessoires prima de interieurverschillen overbruggen.

Kasten met open vakken, glazen vitrinekasten, stalen regalen, keuken wandrekken en wandplanken knopen de keuken en de woonkamer naadloos aan elkaar. Hier krijg je volop open keuken inspiratie van om je mooiste vazen, servies, planten en kookboeken een ereplekje te geven!

Kleine open keuken, Häcker keukenMerkur oud eiken
Foto: Kleine open keuken – Häcker

Kleine keuken + kleine woonkamer = grote leefkeuken!

Twee kleine maken samen één grote! Door de woonkamer en kleine keuken samen te voegen maximaliseer je de ruimte van je nieuwe woonkeuken.

Je ziet dit al langer terug in een studio, maar ook voor een klein stadsappartement en loft is dit één van de belangrijkste open keuken tips. Een rechte keuken krijgt de uitstraling van een multifunctioneel dressoir. Er is bij een L-keuken vaak plaats voor een eettafel in het midden. In het L-keuken ontwerp kan ook een eettafel meegenomen worden die haaks op één zijde is geplaatst.

Open keuken versus half open keuken

Wanneer kies je voor een half open keuken? Een half open keuken lijkt net zo open en tegelijkertijd creëer je enige privacy die wel eens prettig is tijdens het voorbereiden van je gerechten.

Je kunt daarbij denken aan een roomdivider, open vakkenkast of wandje op de kop van het keukenblok. Meest sfeervolle bron van open keuken inspiratie is de doorkijk haard. Geniet van het vlammenspel vanuit de keuken en woonkamer. Bij de open keuken tips wordt er ook gekeken naar duurzaamheid. Door het plaatsen van een glazen (taats) deur, blijft de ruimte even weids, licht en er hoeft minder gestookt te worden in de afgesloten ruimte.

Open keuken met goed verlichte koffiecorner, Häcker keuken Lotus parel grijs
Foto: Open keuken met goed verlichte koffiecorner – Häcker keuken

Perfecte verlichting in je open keuken

Verlichting is de grootste verbinder van alle open keuken tips! Door op de juiste plekken verlichting te organiseren verdwijnt de overgang tussen keuken en woonkamer volledig.

Een goed én populair voorbeeld hiervan is railverlichting. Je kunt de verstelbare spots vanuit de woonkamer door laten lopen naar de keuken. Denk ook aan hanglampen boven eettafel in dezelfde stijl als je keuken. Bij het opstellen van een keuken is een goed en energiezuinig lichtplan een must waardoor de keuken na gedane arbeid, ook in de avond mooi uitgelicht wordt.

Open keuken met keukeneiland, KeukenCoach Berlijn
Foto: Open keuken met keukeneiland – KeukenCoach Berlijn

 

Opgeruimd werkblad brengt rust!

In je huis en zeker in het hart van je huis, de keuken, kom je tot rust. Tenminste als niet het gehele aanrechtblad vol staat met afwas en losse keukenaccessoires.

Je hoeft niet zo grondig te werk te gaan als opruimgoeroe Marie Kondo, maar bovenstaande foto geeft je precies de open keuken inspiratie die je nodig hebt bij een dicht geslipt werkblad. Zorg bij het samenstellen van je open keuken dat er genoeg opbergruimte is en dat de vrijstaande keukenapparaten en keukengerei een eigen plek krijgen in kasten en lades.

Inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging, BORA Classic 2.0
Foto: Inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging – BORA Classic 2.0

Overlast beperken van keukenapparatuur

In de open keuken van je vrienden merk je ineens dat de afzuigkap wel zeer veel geluid maakt en de vaatwasser uren en vele decibels nodig heeft om de vaat te doen. De kookgeuren en dampen blijven ook iets te lang hangen.

In jouw nieuwe open keuken heb je daar geen last van! Een KeukenCoach expert geeft je up to date  open keuken inspiratie over o.a. de meest stille vaatwasmachines. De BORA inductie kookplaat met afzuiging is een goed voorbeeld van stille afzuiging en perfecte afzuiging van stoom en luchtjes, direct bij de pan. Zonder dat je zicht geblokkeerd wordt bij een kookeiland.

Afzuigkap met stalen rek, ‘Frame’ van Wave
Foto: Afzuigkap met stalen rek – ‘Frame’ van Wave

De ‘out of the box’ open keuken tips van een expert!

Er zijn zoveel geweldige open keuken indelingen te ontdekken. Maak kennis met een expert van KeukenCoach die out of the box ontwerpt!

Deze keukenspecialist stelt voor jou, de meest prachtige en praktische open keuken samen. Van planning tot na de plaatsing trek je samen op. Maak een adviesafspraak met een expert en bezoek de KeukenCoach winkel voor een flinke dosis open keuken inspiratie!

 

Relevante artikelen

Wat maakt Alusplash achterwanden zo duurzaam en stijlvol?

Alusplash is het vernieuwende achterwand materiaal dat door de bijzondere combinatie van gebruiksgemak, duurzaamheid, goede prijs en luxe uitstraling, favoriet…

op 13 mei 2024

Dit zijn de 10 keukentrends 2024!

Zin in vers van de pers inspiratie voor je (nieuwe) keuken? KeukenCoach geeft je de top 10 keukentrends 2024 die…

op 14 augustus 2023

Miele experience center: Jouw premium keukenapparatuur beleving!

Stap binnen in de premium Miele keuken beleving van het Miele experience center Vianen met voortreffelijke kookdemonstraties, workshops en de…

op 8 augustus 2023

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap