Advies, Keukens 11 minuten leestijd

Wel of geen keukeneiland?


op 14 april 2020
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Zeg eens eerlijk: Wie wil er geen keukeneiland?! In een keuken met eiland doe je alles samen. Van heerlijk koken en eten tot gezellig bijkletsen. Er zijn eindeloos veel keukeneiland opstellingen te bedenken. Keukens met een eiland worden vaak in grote ruimtes gefotografeerd. Er moet wel wat gebeuren voordat een keukeneiland in jouw woning staat. Gaat een eiland in jouw ruimte passen? Je ontdekt het in dit blog!

Waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van een keukeneiland?

Naast de sfeervolle voordelen van een keuken met eiland zijn er ook praktische nadelen. Je leest ze allemaal hier.

Landelijke keuken met kookeiland, KeukenCoach keuken Hamptons
Foto: Landelijke keuken met kookeiland – KeukenCoach keuken Hamptons

Centrum van gezelligheid

Een keukeneiland is het centrum van gezelligheid thuis!

Het eiland van een open keuken is een fantastische ontmoetingsplaats voor gezinsleden en vrienden die onder het genot van een lekker drankje de kok(s) vergezellen tijdens de bereiding van de heerlijkste gerechten. Je leest hier ‘koks’, want een keukeneiland is super handig als je met z’n tweeën, drieën… aan het kokkerellen bent.

Industrieel keukeneiland met bar, KeukenCoach keuken Berlijn
Foto: Industrieel keukeneiland met bar – KeukenCoach keuken Berlijn

Jouw favoriete keukenstijl

In al je favoriete keukenstijlen kun je met een keukeneiland een gastvrije ambiance creëren. De ontwerp mogelijkheden van een keuken met eiland zijn oneindig voor o.a. de:

Afmetingen van de keukenruimte

Hou de keukenruimte maten bij de hand als je aan de slag gaat met de KeukenCoach keukenplanner!

Met welke afmetingen en extra ruimte moet je rekening houden bij het samenstellen van een keuken met eiland? Voor de afstand tussen het keukenblok aan de wand en het keukeneiland adviseer ik je tussen de 100 cm en 120 cm aan te houden. Er moet daarnaast voldoende vrije loopruimte zijn rondom het kookeiland. Is er nog genoeg ruimte over voor een eettafel of neemt het zitgedeelte aan het eiland deze functie over? Voor het zittend eten aan het eiland heb je een afstand van 140 cm nodig tussen de wandopstelling en het eiland. Vergeet ook niet de deuren die open en dicht gaan en eventueel aanwezige radiatoren.

Keukeneiland: tekening werkdriehoek van een kookeiland en parallel keuken

Werkdriehoek – keukendriehoek

De werkdriehoek in de keuken bestaat uit de koelkast, spoelbak en de kookplaat.

Deze 3 essentiële onderdelen zouden zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst moeten worden om het heen en weer geloop tussen de wandopstelling en het keukeneiland zo beperkt mogelijk te houden. Bij de optelsom van de 3 lengtezijden zou een afstand onder de 6 meter ideaal zijn, maar dat is bij een grote keuken niet altijd mogelijk.

Maak de afstand tussen het wanddeel en het keukeneiland niet groter dan anderhalve meter. Anders is het niet fijn werken.

Aanleggen van leidingen

Een keukeneiland vraagt naast meer ruimte, vaak om aanpassingen van elektriciteit, waterleidingen en afvoerbuizen. Dit is niet zomaar in iedere woning mogelijk!

Later in dit blog komen de verschillende typen keukeneilanden voorbij en lees welke aanpassingen er noodzakelijk zijn. Welke voorzieningen komen er bij een keuken met kookeiland, spoeleiland, werkeiland of schiereiland kijken? Denk bij het aanleggen van de elektriciteit ook gelijk aan genoeg stopcontacten in het werkblad of aan de zijkant van het keukeneiland.

Luxe uitstraling hoeft niet duur te zijn

Wat kost een keuken met kookeiland dan wel keukeneiland? Dit is een logische vraag nu een keuken met eiland toch vaak als een luxe keuken wordt gezien.

De vele meters van het werkblad en de opstelling maken het eiland meestal duur. Vergeet ook de kosten niet voor de aanleg van water- en elektriciteitsleidingen.

Een keukeneiland kan eerder bereikbaar zijn dan je denkt en hoeft geen al te hoge prijs te hebben. Je kunt kiezen voor een voordeliger materiaal voor het keukenwerkblad en ‘winst halen’ uit een andere keukeneiland indeling en opstelling.

Industriele keuken met eiland, KeukenCoach keuken Rotterdam
Foto: Industriele keuken met eiland – KeukenCoach keuken Rotterdam

Keukeneiland als expositieruimte

Een keukeneiland is het pronkstuk van de woonkeuken en deze mag gezien worden!

Een nadeel is dat losslingerende spullen op het werkblad van het eiland snel als rommelig ervaren kunnen worden, waardoor je steeds aan het opruimen bent. Vrijstaande keukenapparaten kunnen beter op het aanrecht tegen de wand geplaatst worden, omdat het espressoapparaat en de airfryer van achteren niet mooi zijn.

De functies van het keukeneiland

Een keukeneiland kan verschillende functies hebben. Naast de plaatsing van inbouw keukenapparatuur (o.a. vaatwasser en oven), extra opberg- en werkbladruimte kan er ook gekookt en gespoeld worden. Al dan niet in combinatie met elkaar.

Een keukeneiland wordt vaak gecombineerd met een hoge kastenwand. Hierbij is het eiland of schiereiland vaak kleiner in verhouding en heb je daardoor minder werkbladruimte dan bij een traditionele L-keuken of hoekkeuken.

Witte design keuken met kookeiland, KeukenCoach keuken Barcelona
Foto: Witte design keuken met kookeiland – KeukenCoach keuken Barcelona

Welk keukeneiland past in jouw keuken?

Je spreekt over een keukeneiland als er naast een keukenblok tegen een wand, ook een geheel vrijstaand keukenblok in de keukenruimte staat. Niet te verwarren met een eilandkeuken, waar de keuken in z’n geheel los staat van de wanden. Er zijn 3 soorten keukeneilanden en een half vrijstaand keukeneiland. Zoek de verschillen!

Kookeiland

  • Het woord zegt het al: op een kookeiland wordt gekookt. Naast de kookplaat moet er voldoende ruimte zijn om de spetters op te vangen (zo’n 30 cm).
  • Uit technisch oogpunt: De elektriciteitskabel(s) voor de inductiekookplaat komen uit de grond of moeten in de vloerbedekking verwerkt kunnen worden.
  • De afzuiging van kookluchten en vocht moet goed geregeld worden wanneer de kookplaat op het eiland geplaatst wordt.
    • Luchtafvoer naar buiten – De lucht wordt afgevoerd door een gat in de muur via een koof over het plafond of in een verlaagd plafond. Dit zijn behoorlijke verbouwingswerkzaamheden. Bij gebruik van een inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging of downdraft kun je de afvoer ook via de vloer laten lopen.
    • Afzuiging door recirculatie – De lucht wordt in de woonruimte gerecirculeerd waardoor er geen warmte verloren gaat. Hiermee is het niet alleen een praktisch, maar ook milieuvriendelijk alternatief voor je luchtafvoer naar buiten. Deze afzuigkappen werken met koolstoffilters of plasmafilter. Voorbeelden van de recirculatie afzuigkap zijn de plafondunit die in het plafond geplaatst wordt, de inbouw afzuigkap waar een koof omheen getimmerd wordt en ook de eiland afzuigkap tegen het plafond. Er zijn prachtige eiland afzuigkappen, die een parel in je interieur zijn. Bij de inductie kookplaat met afzuiging of downdraft afzuiging is er helemaal geen afzuigkap nodig. De dampen worden dicht bij de bron afgezogen en het zicht wordt niet belemmerd.
  • Let bij het plaatsen van een afzuigkap op de hoogte voor het stoten van je hoofd!
Mat witte keuken met spoeleiland, KeukenCoach keuken Kopenhagen
Foto: Mat witte keuken met spoeleiland – KeukenCoach keuken Kopenhagen

Spoeleiland

  • Je spreekt van een spoeleiland als er een spoelbak met (spoel)kraan en eventueel een kokend-water-kraan aanwezig zijn.
  • Om geloop met de afgespoelde vaat te voorkomen, wordt de vaatwasser bij voorkeur in het spoeleiland geplaatst.
  • Een voordeel ten opzichte van een kookeiland is dat er niet dichtbij de gasten gekookt wordt en het uitzicht niet gehinderd wordt door een eiland afzuigkap.
  • Een belangrijk punt: is een spoeleiland technisch haalbaar?! Er moet het nodige leidingwerk voor de aan- en afvoer van koud, warm en vuilwater geregeld worden vanuit de grond. Dit is in een bestaand appartement (vaak) niet mogelijk, maar zou bij nieuwbouw in de bouw meegenomen kunnen worden. Bij een woning met een kruipruimte of een houten vloer is het eerder realiseerbaar. Let ook op dat je niet boort in de vloerverwarming.
Zwarte moderne keuken met werkeiland, KeukenCoach keuken Milaan
Foto: Zwarte moderne keuken met werkeiland – KeukenCoach keuken Milaan

Werkeiland

  • Een werkeiland is een vrijstaand keukenblok in de woonkeuken, waarop niet gekookt of gespoeld wordt. De extra werkbladruimte wordt gebruikt om gerechten op voor te bereiden. Leuk om dit samen met het gezin te doen.
  • In een kleine keuken past eerder een werkeiland omdat het eiland minder diep kan zijn dan een kookeiland. Dit is ter bescherming tegen spatten.
  • Een werkeiland is veiliger voor kinderen dan een kookeiland.
  • Er zijn geen leidingen of afvoeren nodig bij een keuken met werkeiland, tenzij er stopcontacten en/of een oven in geplaatst worden.
  • Door de (eventuele) afwezigheid van inbouw keukenapparatuur is er volop opbergruimte voor servies, voorraad en losse keukenapparaten en misschien zelfs barruimte waaraan je heerlijk kunt zitten.
U-keuken met schiereiland, KeukenCoach keuken San Francisco
Foto: U-keuken met schiereiland – KeukenCoach keuken San Francisco

Schiereiland

  • Een schiereiland is met één zijde tegen de muur geplaatst. Dit maakt een schiereiland keuken als halfopen eiland, dé perfecte oplossing bij een kleinere keukenruimte. Je bespaart aan één kant vrije loopruimte.
  • Zonder extra hakken of breken in de vloer: De leidingen voor koud en warm water, elektriciteit, gas en afvoer kunnen uit de muur komen dan wel via de plinten van het andere keukenblok geleid worden. Een kook of spoel schiereiland keuken is zo binnen handbereik!

Past een keukeneiland in jouw keukenruimte én bij jou?

Samen met de KeukenCoach expert bekijk je of een keukeneiland helemaal aansluit bij jouw situatie of dat misschien een andere keukenindeling zelfs een beter resultaat geeft!

Een expert van KeukenCoach is een kei in prachtige keukens met eiland ontwerpen tegen een goede prijs. De keukenspecialist is op de hoogte van de laatste trends en denkt graag met je mee om jouw perfecte keukeneiland te realiseren. Je eigen expert begeleidt je van het eerste gesprek tot na de plaatsing, tot je helemaal tevreden bent.

Maak direct een adviesafspraak met een expert!

 

Relevante artikelen

Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!

Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…

op 27 maart 2024

Gootsteen schoonmaken? Tips voor alle spoelbak materialen!

Je gootsteen schoonmaken heeft 3 grote voordelen: 1# het is hygiënisch, 2# je verlengt de levensduur en 3# je spoelbak…

op 29 januari 2024

Dit zijn de 10 keukentrends 2024!

Zin in vers van de pers inspiratie voor je (nieuwe) keuken? KeukenCoach geeft je de top 10 keukentrends 2024 die…

op 14 augustus 2023

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap