Advies 8 minuten leestijd

Kookeiland versus schiereiland


op 21 april 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 21 april 2020

De titel lijkt net een bokswedstrijd tussen twee keukeneilanden, maar dat is helemaal niet het geval. Zowel het super populaire kookeiland als het prachtige en veelzijdige schiereiland heeft zo zijn voor- en nadelen en daar wil je natuurlijk alles van weten. Ik heb de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen bij de keuze voor een kookeiland of schiereiland hieronder vermeld. Ik hoop dat ik je hiermee flink op weg kan helpen. Wil je nog dieper gaan, bekijk dan ook ons webinar over dit onderwerp.

De voordelen en nadelen van het kookeiland en schiereiland

Zoek de verschillen!

In de volksmond wordt het woord kookeiland gebruikt voor ieder vrijstaand keukenblok in het midden van de keukenruimte. Dit kan een keukeneiland zijn, waarop gekookt wordt (= het echte kookeiland), een spoeleiland waar groentes gewassen worden in de spoelbak, een werkeiland met werk- en plezierruimte of schiereiland dat aan drie zijden vrijstaand is.

Kookeiland versus schiereiland: Hoogglans witte Häcker kookeiland keuken AV 2-30GL
Foto: Häcker kookeiland keuken AV 2-30GL Wit hoogglans lak

1 – Heb je genoeg ruimte voor een kookeiland of schiereiland in de keuken?

  • Gaat een kookeiland passen?

Met een kookeiland, of in z’n algemeenheid een keukeneiland, bereik je alleen dat echte wauw-effect als er genoeg ruimte is rondom de prachtige ‘parel’ in het midden van de keuken.

Een eiland keuken bestaat meestal uit een hoge kastenwand (+/- 60cm diep) met inbouw keukenapparatuur, waar parallel het vrijstaande kookeiland op 120cm afstand is geplaatst. De keukenladen en de deur van de oven of vaatwasser moeten bij het openen elkaar niet raken. Zo wil je ook vrij kunnen bewegen in de keuken en elkaar rustig kunnen passeren. Dit betekent dat je aan elke kant minimaal 90cm doorloop ruimte nodig hebt.

Ik adviseer je om het kookeiland werkblad zeker 90cm diep te maken om een ieder te beschermen tegen hete spetters en stoom uit de pasta pan. Meest verkocht is 100 cm. Wat ook belangrijk is om mee te nemen: is er na het plaatsen van het kookeiland nog wel genoeg ruimte voor je eettafel met stoelen? Je zou ook voor een kleinere eethoek kunnen kiezen als je barruimte maakt aan het eiland.

Als je de ruimte tot je beschikking hebt, schittert een kookeiland bij een parallel keukenopstelling, in het midden van een U-keuken of in de open ruimte van de L-keuken… Er zijn zoveel variatiemogelijkheden te bedenken om een kookeiland te verwerken in een nieuwe keuken.

Bij gebrek aan net die extra meter, kun je kijken of het mogelijk is een muur te slopen om het kookeiland toch te kunnen plaatsen zonder dat het benauwd aanvoelt. Vind je dat net iets te drastisch of kan het gewoonweg niet, dan is misschien een keuken met schiereiland een prachtige oplossing!

Kookeiland versus schiereiland: Nobilia schiereiland keuken 371 891 beton wit
Foto: Nobilia schiereiland keuken 371 891 beton wit
  • Kan er een schiereiland geplaatst worden?

Een schiereiland is met een zijde tegen een keukenwand of keukenblok geplaatst en komt daardoor minder ver de keuken in. Je kunt deze keukenopstelling in een kleinere keukenruimte plaatsen, terwijl je er altijd nog aan drie kanten omheen kunt lopen. De ruimte die de extra vrije zijde van het losstaande kookeiland kost, zou je in het schiereiland kunnen gebruiken voor inbouwapparatuur, opbergruimte in de onderkasten of om aan te kunnen zitten.

Bij een L-keuken kan de korte zijde als schiereiland in de open ruimte dienen. Plaats je aan een L-keuken nog een poot voor het schiereiland, dan is het eigenlijk een U-keuken die tegen 2 wanden is geplaatst en een laag gedeelte heeft met onderkasten. Je kunt het schiereiland ook haaks op een rechte keuken plaatsen, waardoor er een T-keuken ontstaat.

In een online keukenplanner kun je de keukenmaten verwerken en zien of een kookeiland dan wel schiereiland mogelijk is in jouw keuken. Hoeveel ruimte het in jouw keuken echt inneemt, kun je nabootsen door stukken karton op de keukenvloer te leggen. Dit is belangrijk punt omdat een kookeiland keuken de ruimte kleiner kan laten lijken!

Kookeiland versus schiereiland: Häcker keuken met kookeiland Classic/Art Meteor Laser Soft Zwart Staal
Foto: Häcker kookeiland keuken Classic/Art Meteor Laser Soft Zwart Staal

2 – Is een kookeiland keuken technisch wel mogelijk bij jou thuis?

Een keukeneiland is een geheel vrijstaand blok midden in de ruimte. Dit vraagt om vele aanpassingen in een bestaande keuken. In een nieuwbouwsituatie kunnen de gewenste leidingen al tijdens de bouw meegenomen worden.

  • Kookeiland aanpassingen

Bij een kookeiland worden de elektriciteitskabels van de inductie kookplaat of het inductiefornuis in de vloer verwerkt.

Voor de afzuiging van damp en kookluchtjes tijdens het koken zijn er verschillende mogelijkheden: van prachtige eilandschouw, bijna onzichtbare plafondunit tot hightech inductiekookplaat met afzuiging of downdraft afzuiging, verwerkt in het werkblad.

Bij luchtafvoer, kan de lucht via een pijp naar buiten geleid worden via het plafond of de vloer.

Bij recirculatie wordt de lucht in het systeem gefilterd. De schone lucht wordt vervolgens in de ruimte verspreid. Bij de inductie kookplaat met kookveldafzuiging kan dit via een rooster in de plint. Dit geeft technisch de minste rompslomp. Je hebt alleen elektriciteit nodig.

  • Spoeleiland aanpassingen

Zou je graag een spoeleiland willen dan moet de gehele aan- en afvoer van water in/onder de vloer lopen. Dit is niet altijd toegestaan en een probleem bij aanwezige vloerverwarming. Bij een werkeiland of bar eiland zijn niet perse technische aanpassingen nodig (behalve misschien stroom voor een stopcontact). Je kunt volop genieten van al die extra werkbladmeters en opbergruimte!

En hier komt dan het grote voordeel van een schiereiland keukens: doordat een schiereiland met één zijde aan de wand of keukenblok staat kunnen alle afvoeren en elektriciteitskabels onder de kasten doorlopen richting de aansluitpunten in de vloer of muur!

Kookeiland versus schiereiland: Häcker schiereiland keuken AV 5040 wit
Foto: Häcker schiereiland keuken AV 5040 wit

3 – Past een kookeiland of een schiereiland bij jou en je budget?

Een kookeiland heeft in de regel een hoge design uitstraling, maar ook naar een moderne landelijke keuken met kookeiland wordt steeds vaker gevraagd. Met een schiereiland keuken kun je dezelfde open sfeer in de woonkeuken creëren als met een kookeiland. Met een schiereiland geniet je optimaal van je gezin en gasten tijdens het koken!

Een keuken schiereiland inspiratie tip: je zou eventueel bij het schiereiland voor een ander materiaal werkblad kunnen kiezen om zo het eigen karakter te benadrukken.

Een niet onbelangrijk aspect in de aanschaf van een nieuwe keuken is: het beschikbare budget. Een kookeiland is niet zo maar geplaatst. Je hebt hierboven kunnen lezen dat er technisch nog heel wat bij komt kijken en daar zijn de nodige kosten aan verbonden. Naast besparing op montagekosten, heeft een schiereiland ook één zijde minder om af te werken en is het werkblad vaak minder diep dan bij een kookeiland. Typisch iets om samen met je keukencoach over na te denken!

Echt alles weten over een kookeiland

Wil je nog meer informatie en alles te weten komen over de keuze voor een kookeiland dan wel een schiereiland in de keuken? Bekijk dan het webinar vraaggesprek met de keukencoach waar de verschillende keukeneilanden uitgebreid aan bod komen.

 

Relevante artikelen

Aanrechtblad schoonmaken: Tips voor alle werkbladen!

Je aanrechtblad schoonmaken heeft 3 grote voordelen: het is hygiënisch, je verlengt de levensduur en je keukenblad behoudt de prachtige…

op 27 maart 2023

Koelkast kopen? Checklist voor jouw perfecte koelkast!

Bij de koelkast van nu is er alle aandacht voor innovatieve functies, energieverbruik, slimme koelkast indeling én prachtig design. In…

op 9 april 2021

Prachtige spoelbakken, welke spoelbak past er in jouw keuken?

Van standaard wasbak tot sieraad in je keuken; de spoelbak is vandaag de dag een bijzonder fraaie accessoire in het…

op 9 april 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap