Advies, Inspiratie 8 minuten leestijd

Jouw kindvriendelijke keuken stappenplan


op 28 maart 2022
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Een kindvriendelijke keuken maakt van het hart van het huis een gezellige familiekeuken! De kindvriendelijke keukens van nu zijn goed én onopvallend voorbereid op klimmende en klauterende peuters en kleuters. In dit kindvriendelijke keuken inspiratie blog kun je alles lezen over de nieuwste technische snufjes van veilige keukenapparatuur en goede kindersloten keukenkast. Met de 8 stappen van het kindvriendelijke keuken stappenplan creëer je een veel veiliger plek voor de kleinsten van het gezin. In jouw fijne en sfeervolle woonkeuken geniet je zonder zorgen van het koken en van elkaar!

Ziet jouw kindje de keuken als één groot avontuur? Roep de hulp in van een KeukenCoach expert en kijk samen hoe je jouw keuken kindveilig kunt maken. Van kindersloten op je keukenlades, koelkast en vaatwasser tot de kindvriendelijke inductie kookplaat en veilige kokend-water-kraan… Maak gelijk een adviesafspraak met een expert!

Kindvriendelijke keukens regel je zo, van slim tot sfeervol!

Zwarte industriële keuken met keukeneiland en op hoogte geplaatste inbouwapparatuur, KeukenCoach keuken Rotterdam
Foto: Zwarte industriële keuken met keukeneiland en op hoogte geplaatste inbouwapparatuur – KeukenCoach keuken Rotterdam

Jouw kindvriendelijke keuken in 8 stappen!

Begin bij het begin: de eerste te zetten stappen zijn belangrijk voor het ontwerp van je kindvriendelijke keuken. De daaropvolgende stappen gaan over de keuken die volop in gebruik is. Wat kun je zelf doen om van je keuken een kindveilige plek te maken? Je leest het allemaal hier!

1 – Keukenapparatuur met kinderbeveiliging

Al die knopjes, toetsjes en lichtjes van keukenapparatuur hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Gelukkig hebben vele ovens, magnetrons en inductie kookplaten in de kindvriendelijke keukens een kinderslot / toetsvergrendeling op het display.

De kinderbeveiliging is herkenbaar aan het sleutelsymbool, een ‘L’ van Lock of een combinatie van handelingen die onmogelijk is voor kinderen.

NEFF inductie kookplaat Glass Downdraft met TwistPad Fire, NEFF
Foto: NEFF inductie kookplaat Glass Downdraft met TwistPad Fire – NEFF

Inductie kookplaat veiliger dan gaskookplaat!

Het open vuur van de gaskookplaat of fornuis is gevaarlijk voor kinderen én huisdieren. Voor het samenstellen van een kindvriendelijke keuken adviseer ik altijd een inductie kookplaat. De kookzones van de inductiekookplaat worden niet heet en schakelen altijd direct uit bij het weghalen van de pan.

De NEFF inductie kookplaat Glass Downdraft met TwistPad Fire op bovenstaande foto is een prachtig kindvriendelijke keuken inspiratie voorbeeld van doorontwikkeling. TwistPad Fire is de magnetische afneembare bedieningsknop. Na het oppakken van de mooi ontworpen ronde schijf kun je de kookplaat makkelijk schoonmaken en kunnen kinderen de plaat niet inschakelen.

De geweldige NEFF inductie kookplaat met afzuiging via/met Glass Downdraft is een aanwinst in kindvriendelijke keukens met kookeiland. Het glazen afzuigsysteem zuigt onopvallend de stoom en kookluchtjes van de kookplaat af. De minimalistische glazen plaat beschermt van jong tot oud tegen rondvliegende vetspetters.

Kindveilige Quooker kokend-water-kraan met gekoeld en bruisend water, Quooker
Foto: Kindveilige Quooker kokend-water-kraan met gekoeld en bruisend water – Quooker

Quooker kokend-water-kraan, veilige kraan voor kinderen

Kinderen trekken in al hun speelsheid de kokend water pan en waterkoker omver. Met een kokend-water-kraan kook je op de veiligste manier water voor je heerlijke kop thee en smakelijke pastagerecht.  

De Nederlandse kokend-water-kraan Quooker is zeer geliefd in kindvriendelijke keukens door het uitgekiende beveiligingssysteem met een kindveilige bedieningsknop, geïsoleerde kraanuitloop, niet massieve waterstraal en rode lichtring als waarschuwingsteken.

Naast dat Quooker een veilige kraan wil zijn voor kids, brengt het ook veel plezier! Op bovenstaande kindvriendelijke keuken inspiratie foto zie je wat een lol een klein kereltje heeft met het tappen van koel bruisend water uit de Quooker Flex, gecombineerd met een Quooker Cube.

Miele magnetron, bakoven en stoomoven op hoogte geplaatst, KeukenCoach keuken San Francisco
Foto: Miele magnetron, bakoven en stoomoven op hoogte geplaatst – KeukenCoach keuken San Francisco

2 – Inbouwapparatuur op hoogte plaatsen

In de kindvriendelijke keuken is de keukenapparatuur als oven, stoomoven, magnetron en koffiemachine op een ergonomische en veilige hoogte van 100-140 cm geplaatst.

Dit is de perfecte hoogte voor het inzetten en uitnemen van je gerechten (en vers gezette cappuccino) en buiten het bereik van je kleintjes. Bovenstaande KeukenCoach keuken San Francisco is een kindvriendelijke keuken inspiratie voorbeeld van een veilig ingedeelde keuken: ovens en magnetron op hoogte, inductie kookplaat tegen de wand en spoelbak met kraan op het schiereiland.

Kinderslot op keukenlade, Häcker keukens
Foto: Kinderslot op keukenlade – Häcker keukens

3 – Kindersloten keukenkast en keukenapparatuur

Messen, vorken, scharen, punaises… keukenlades liggen vol met spullen waar kinderen zich flink aan kunnen bezeren. In jouw kindvriendelijke keuken is de kindersluiting lades goed geregeld!

Met een simpele truc gaat de lade open op bovenstaande kindvriendelijke keuken inspiratie foto. Het onopvallende kinderslot van de keukenlade is veilig voor de kleinsten en praktisch te openen voor de groten.

Naast veiligheidshaakjes is in kindvriendelijke keukens het magneetslot een gewilde oplossing als kindersluiting keukenkastjes, lades en keukenapparatuur. Magneetsloten zijn alleen te openen met de meegeleverde sleutel én zijn niet zichtbaar op de keukenfronten. Aan de uitstraling van jouw kindveilige keuken verandert niets!

4 – Veilig koken met kinderen in de buurt

Zet tijdens het koken je pannen veilig op de achterste pitten of zones van de kookplaat met de hengsels in het verlengde van het aanrechtblad.

Creëer een kindvriendelijke keuken door op de voorkant van de kookplaat / aanrechtblad een fornuisrek te plaatsen, dat met makkelijk tape bevestigd kan worden.

Als je kindje honger krijgt, kan het aan keuken planten gaan knabbelen. Kijk hier welke kamerplanten giftig en niet-giftig zijn voor kinderen. Plaats de (mild)giftige planten hoog op een wandplank in je keuken!

5 – Losse keukenapparaten achteraan

Plaats vrijstaande keukenapparaten als blender, broodrooster en waterkoker achterop het aanrechtblad of hoger op planken of in een hoge keukenkast.

Voorkom dat je kleintjes aan snoeren kunnen trekken en de apparaten aan kunnen zetten.

6 – Vaatwasser dicht laten na wasbeurt

In kindvriendelijke keukens ligt de nadruk op het voorkomen van onnodige ongelukjes. Laat de vaat in de vaatwasser afkoelen voordat je de afwasmachine openzet.

Wachten tot de vaat is afgekoeld is eigenlijk altijd beter omdat al het vocht niet goed is voor de keukenkastjes die ‘dik’ kunnen worden.

Stokke High Chair Tripp Trapp – Stokke kinderstoel
Foto: Stokke High Chair Tripp Trapp – Stokke kinderstoel

7 – Kinderstoelen op hoogte

In jouw keuken met bar krijgen ook de jongere gezinsleden een fijne en veilige plek om te zitten.

De in hoogte verstelbare kinderstoel kun je aanpassen naar de gewenste hoogte van de bar of werkblad. Voor de wat oudere kinderen adviseer ik voor de stabiliteit een barkruk op vier stevige poten.

8 – EHBO doos & blusdeken in de keuken

Ongelukken in de keuken gebeuren altijd onverwachts en een kindvriendelijke keuken is daar op voorbereid!

Zorg dat er altijd een goed gevulde verbanddoos aanwezig is in de keuken. Häcker keukens heeft de EHBO doos een vaste plek gegeven in z’n lade afvalsysteem Separato. Hang ook een blusdeken in de buurt van de kookplaat. Mocht de vlam in de pan of de friteuse slaan dan dooft de blusdeken het vuur snel.

Kindvriendelijke keuken, ook voor kinderen een fijne plek in huis!

Geniet met z’n allen van dé ontmoetingsplek in huis: de keuken! Een expert van KeukenCoach helpt je graag om van jouw keuken een echte familiekeuken te maken. Maak gebruik van de vele jaren ervaring in het ontwerpen van kindvriendelijke keukens.

Stel met de expert een kindvriendelijke keuken samen die perfect past bij jouw gezin. Uit de kindvriendelijke keuken inspiratie voorbeelden in de KeukenCoach winkel zul je zien dat kinderen op een praktische én onzichtbare manier beschermd kunnen worden in jouw keuken! Maak direct een adviesafspraak met een expert!

 

 

 

 

 

Relevante artikelen

Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!

Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…

op 27 maart 2024

Gootsteen schoonmaken? Tips voor alle spoelbak materialen!

Je gootsteen schoonmaken heeft 3 grote voordelen: 1# het is hygiënisch, 2# je verlengt de levensduur en 3# je spoelbak…

op 29 januari 2024

Dit zijn de 10 keukentrends 2024!

Zin in vers van de pers inspiratie voor je (nieuwe) keuken? KeukenCoach geeft je de top 10 keukentrends 2024 die…

op 14 augustus 2023

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap