apparatuur 15 minuten leestijd

Kies de perfecte combi oven, combi magnetron of stoomoven voor jou en je keuken! Ovens en magnetrons, welke kies jij?

door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

De lekkerste gerechten uit de keuken komen uit de oven en magnetron. Alleen die heerlijke geur al! In jouw ideale keuken wil je alleen dé perfecte oven of combimagnetron die helemaal past bij jouw keukenopstelling en kookstijl. In dit blog ontdek je alles over magnetrons, combimagnetrons en oven soorten, formaten, energie besparen met innovatieve functies en de oven schoonmaken. Dat maakt het oven en magnetron kiezen een stuk makkelijker!

Heb jij al nagedacht welke magnetron, combimagnetron of oven het meest geschikt is voor jou en gaat passen in je keukenindeling? Er zijn zoveel types, afmetingen, nieuwe functies en verschillen in energiezuinigheid van een oven of magnetron, dat wijze raad van een expert een goed idee is. Maak hier een adviesafspraak met een KeukenCoach expert!

Magnetrons en ovens vergelijken voor jouw beste bak- en braadresultaat!

NEFF ovens, heteluchtoven, stoomoven & NEFF koffiemachine, KeukenCoach industriële keuken Rotterdam
Foto: NEFF ovens, heteluchtoven, stoomoven & NEFF koffiemachine – KeukenCoach industriële keuken Rotterdam

Uit welke magnetrons en ovens kun je kiezen?

De keuze is reuze bij ovens en magnetrons. Door goed na te denken over hoe je kookt (simpel of uitgebreid), hoe vaak je kookt (wekelijks of iedere dag) en voor hoeveel mensen (voor jezelf of voor een groep) kom je er achter welke magnetron of oven bij jou en je keuken past. 

Welke magnetrons en ovens zijn er? Wat zijn de eigenschappen én hoe ga je energiezuinig om met solo ovens, ovens met meerdere kookfuncties, vrijstaande en inbouw ovens en combimagnetrons. Hierna een overzicht:

– Conventionele oven

Een conventionele oven is een elektrische oven met onderwarmte en (meestal) bovenwarmte. 

Het voorverwarmen in een conventionele oven duurt langer dan in een heteluchtoven. Voorverwarmen is in de moderne ovens vaak niet meer nodig en voorkomt dat de oven onnodig lang aanstaat en extra energie verbruikt voordat je gaat bakken. Bakkers werken door de stabiele warmteverdeling graag met een conventionele oven voor een gelijkmatig bakresultaat. De gerechten moeten voor gelijkmatige verwarming in het midden geplaatst worden. Daarbij ga je uit van het midden van het gerecht.

Heteluchtoven

De warme lucht van een heteluchtoven verplaatst zich door de hele oven. Je kunt meerdere gerechten en hele maaltijden op verschillende hoogtes tegelijk bereiden in de heteluchtoven. Zo bespaar je tijd én energie! Een heteluchtoven is 15-20% energiezuiniger dan een conventionele oven en daarmee een aanwinst in de duurzame keuken.

Het opwarmen gaat bij een heteluchtoven sneller én op een lagere temperatuur dan bij een bakoven met alleen boven- en onderwarmte. Tijdens het bakken kun je ook sneller de temperatuur aanpassen. In de nieuwste heteluchtovens gaat voorverwarmen zo snel dat gerechten er direct in geplaatst kunnen worden.

AirFryer = kleine heteluchtoven

Een Air Fryer functioneert bijna hetzelfde als een heteluchtoven maar dan in het klein. Gerechten uit de AirFryer zijn knapperiger dan uit de oven en het verbruikt t.o.v. van een friteuse 70- 80% minder vet. 

Een Airfryer is snel voorverwarmd. Bij de nieuwste Airfryer modellen is voorverwarmen helemaal niet meer nodig. Het bereiden van je gerechten in een Airfryer gaat wat sneller en verbruikt daardoor minder energie dan een heteluchtoven. Een Airfryer is ideaal voor kleine gerechten en wordt gebruikt naast de oven, waarvan het bakresultaat toch anders is. Heerlijke taarten, smakelijke ovenschotels en grote braadstukken komen uit de oven! In een normale heteluchtoven bereid je energiezuinig grotere gerechten, wellicht voor meerdere dagen tegelijk. 

Nieuw zijn de ovens met airfryer bakplaat. Deze handige AirFry bakplaat heeft gaatjes waardoor er warme lucht aan de onderkant van je friet en groente komt voor een knapperige bite.

Miele oven & koffiemachine, KeukenCoach moderne keuken Amsterdam
Foto: Miele oven & koffiemachine – KeukenCoach moderne keuken Amsterdam

Stoomoven

Een stoomoven is een oven waarbij waterdamp het eten stoomt. In een stoomoven met hoge druk wordt het eten door de stoom snel verhit waardoor je tijd en energie bespaart. Door meerdere gerechten tegelijk in de stoomoven klaar te maken, verlaag je het energieverbruik per gerecht. Stoomovens hebben geen energielabel.

Gestoomde gerechten zijn niet alleen heel smaakvol om te eten én te zien. Ze zijn ook erg gezond door de vitamines en mineralen die bewaard blijven en je hebt minder boter, olie en zout nodig. 

  • GEDEELTELIJKE STOOMOVEN – Alleen stoom aan het begin, wordt ook wel een stoombakoven genoemd. Prima tegen het uitdrogen van brood, pizza, taart, spareribs en lasagne in de oven.
  • VOLWAARDIGE STOOMOVEN – Stoom vanaf het begin tot het einde waardoor groente, vlees en vis perfect op smaak en knapperig blijft.

Combi stoomoven

Een combi stoomoven heeft alle functies van een heteluchtoven plus stoomfunctie. Door het combineren van de functies is een oven daarnaast eigenlijk niet meer nodig. Dit is niet alleen een milieubewuste keuze, het kost je minder ruimte en geld.

Je hebt bij de combi stoomoven keuze uit warmte, stomen of een combinatie van beiden. Het samenvoegen van de precieze hoeveelheid warmte en stoom kan automatisch aangepast worden aan het gerecht. Zo knapperig van buiten en mals van binnen heb je het geroosterde of gegrilde vlees zelden geproefd, zeker bij een combi stoomoven met kernthermometer! Ook voor o.a. pizza en brood bakken en sous vide garen is de combi stoomoven het perfecte keukenapparaat.

Magnetron

In een magnetron kun je prima gerechten ontdooien en opwarmen als ping maaltijden, soep en sauzen. Een magnetron warmt alleen het gerecht op, wel zo efficiënt!

Sommige magnetrons hebben ook een grillfunctie om het opgewarmde gerecht weer net zo krokant te krijgen. En natuurlijk maak zelf je eigen magnetron popcorn! Voor het bakken van ovenschotels, taarten en pizza’s kun je beter uitkijken naar een combimagnetron.

Combimagnetron

Een combimagnetron is een magnetron en oven gecombineerd. Ideaal als je de ovenfunctie weinig gebruikt. Als zuinigste keuze kies je een combimagnetron met heteluchtfunctie. Combimagnetrons hebben geen energielabel.

De ovenruimte in combimagnetrons is meestal beperkt, waardoor er alleen kleinere bakvormen in passen. De combimagnetron (inbouw) is niet alleen snel op temperatuur. Het bakken gaat ook snel, waarbij er wel veel vocht verdampt. Prima voor afbakbroodjes en diepvriespizza’s. Het formaat is ideaal in een kleine keuken! Enkele combimagnetrons zijn voorzien van een crisp- dan wel grillfunctie.

NEFF oven en magnetron, KeukenCoach design keuken Tokyo
Foto: NEFF oven en magnetron – KeukenCoach design keuken Tokyo

Combi oven

Een combi oven is meestal een heteluchtoven met een magnetronfunctie. 

In een combi-oven kun je naast alle ovenfuncties voor bakken en braden, ook gerechten ontdooien en opwarmen. De magnetron- en ovenfunctie kunnen tijdens het bakken gecombineerd worden, waardoor het gerecht sneller klaar is en je energie bespaart. Ovenschotels en taarten zullen gaar van binnen en krokant van buiten zijn!

Multifunctionele oven

Voor de bakliefhebbers is er de multifunctionele oven, de oven met meerdere verwarmingsfuncties die je apart en gecombineerd kunt inzetten om gerechten te bereiden. 

Met de ideale en populaire multifunctionele oven kun je o.a. ontdooien (magnetron), opwarmen, bakken, grillen en/of stomen. Met zoveel ovenfuncties als o.a. boven- en onderwarmte, (turbo) hetelucht met grill, borden verwarmen, snel voorverwarmen en warmhouden heb je echt een multifunctionele oven! Ken je de 3 in 1 oven al, dat is de oven met magnetron en volwaardige stoomfunctie.

Ik wil je nog graag wijzen op de meest bijzondere oven: de Miele Dialog oven. In een Dialog oven bereid je verschillende gerechten die allemaal op hetzelfde moment gaar en klaar zijn!

Energielabels

Het oven energielabel loopt van A+++ tot en met D. De nieuwste ovens hebben minimaal energielabel A.

Kies een oven die qua formaat past bij de samenstelling van je huishouden. Daar kun je 20% energie mee besparen. Een kleinere oven verbruikt in de regel minder energie, maar een grotere oven met een ‘groener’ beter energielabel, kan energiezuiniger zijn dan een kleine oven. Wil je ovens vergelijken? Kijk naar het energieverbruik per kookbeurt.

Combimagnetrons, stoomovens, kleine ovens of draagbare ovens hebben (nog) geen energielabel.

2x Whirlpool oven op hoogte, KeukenCoach betonlook keuken Parijs
Foto: 2x Whirlpool oven op hoogte – KeukenCoach betonlook keuken Parijs

Extra oven functies

  • Automatische oven programma’s – Je kiest een gerecht via het display op de oven en de oven stelt zelf automatisch de ovenfuncties, de bereidingstijd en de temperatuur in. Zo is je gerecht altijd precies goed! Bij het braden van vlees kun je zelf je voorkeur well done, medium of rare aangeven.
  • Slimme oven – Bedien je oven op afstand met je smartphone in de slimme keuken.
  • Geheugen – Opslaan van eerdere kookinstellingen.
  • Draaigrill voor grote braadstukken.
  • Telescooprails – Makkelijk en veilig geleiden van roosters en bakplaten.
  • Inschuifbare ovendeur – Zeer ergonomisch, je kunt dichter bij het apparaat komen
  • Reinigingssystemen – Uitgebreide uitleg, lees je hier onder.
Siemens oven – KeukenCoach stijlvolle landelijke keuken Hamptons
Foto: Siemens oven – KeukenCoach stijlvolle landelijke keuken Hamptons

Oven schoonmaken

Om aangekoekte etensresten en flinke rook te voorkomen is regelmatig je oven schoonmaken een must! 

Velen onder ons vinden koken en bakken wel leuk, maar dat schoonmaken…. De nieuwste ovens zijn vandaag de dag dan ook voorzien van een handig reinigingssysteem. Van de oven met zelfreinigende functie (geheel of gedeeltelijk) tot gecoate wanden. De zelfreinigende ovenfunctie kost zeer veel energie omdat de oven tot hele hoge temperaturen wordt verwarmd. Zelf je oven schoonmaken met een ovenreiniger blijft het milieuvriendelijkst.

  • GECOATE WANDEN

Eetrestjes en vetdeeltjes koeken niet aan de gladde gecoate wanden, wat het schoonmaken van de oven een stuk makkelijker maakt.

  • HYDROLYSE OVEN 

Iedere keer als de oven na gebruik vies is geworden schakel je het hydrolyse systeem in nadat je water en afwasmiddel op de bodemplaat gegoten hebt. Het vuil wordt op 60 °C losgeweekt en daarna kun je het makkelijk wegvegen. Je bespaart energie t.o.v. pyrolyse en katalyse, door de lage temperatuur. Dit is beter voor het milieu en je portemonnee!

  • KATALYSE OVEN

Een katalyse oven is een oven met gedeeltelijke zelfreiniging. De ruwe katalystische binnenwanden absorberen vet, waarna het wordt vernietigd bij temperaturen boven de 200 °C. Suiker verbrandt niet zoals bij pyrolyse. De oven moet daarna met afwasmiddel verder schoongemaakt worden

  • PYROLYSE OVEN

Wat is een zelfreinigende oven? Een pyrolyse oven is een echt zelfreinigende oven, waarbij met pyrolyse het vuil, als vet en suiker, tot as (tot 500 °C) wordt verbrand. Met een vochtige doek verwijder je het beetje as. De vooruitstrevende Lancellotti inductie fornuizen hebben geen Pyrolyse functie. Pyrolyse kost veel stroom en dat vindt Lancellotti niet duurzaam.

Inbouw magnetron en oven afmetingen en capaciteit

Bij de keuze voor een inbouw oven en magnetron heb je rekening te houden met de nismaat, de maten van de kast waarin de oven geplaatst gaat worden. Dit geldt voor alle inbouw ovens: van bakoven, combi oven, combimagnetron tot stoomoven. 

Hieronder een aantal uniforme inbouw oven en magnetron afmetingen en de capaciteit:

  • INBOUW MAGNETRON 38 CM HOOG

De standaard hoogtes van inbouw magnetrons zijn 38 cm (inhoud +/- 20-25 liter) en 45 cm (inhoud +/- 40-45 liter). De standaard nisbreedte is tussen de 55 en 60 cm. De inbouw magnetron 38 cm heeft meestal geen oven functie.

  • INBOUW OVEN 45 CM HOOG

Een inbouw oven 45 cm hoog is een compacte oven bij beperkte ruimte in de keukenkast. De standaard nisbreedte is tussen de 55–60 cm en de oven heeft een inhoud tot zo’n 50 liter. De meeste combimagnetrons hebben deze afmetingen.

  • INBOUW OVEN 60 CM HOOG

Een inbouw oven 60 x 60 cm heeft de standaard, klassieke maten met een inhoud van +/- 47 tot wel 76 liter.

  • INBOUW OVEN 90 CM HOOG

Geniet van extra grote ovenruimte met een 90 cm oven. Hele kalkoenen en kippen worden rondom gebakken met een (optionele) draaigrill. Verkrijgbaar o.a. in de hoogtes: 60 cm en 48 cm met een inhoud tot wel 90-100 liter.

  • INDUCTIE FORNUIZEN

Inductie fornuizen kunnen meerdere ovens hebben met verschillende functies. Door een gerecht te bereiden in een kleine oven van het inductie fornuis verbruik je minder energie dan bij een inductiefornuis met 1 oven of bij een grote inbouw oven.

ATAG oven Black Steel – KeukenCoach blauwe keuken Londen
Foto: ATAG oven Black Steel – KeukenCoach blauwe keuken Londen

Wat is de ideale magnetron of oven voor jou?

Een KeukenCoach expert is jouw vraagbaak als het gaat om ovens en magnetrons! 

Er zijn zoveel soorten magnetrons en ovens in verschillende merken met ieder weer hun eigen functies, kwaliteiten én energieverbruik. Een deskundig advies is zeer gewenst. Kom in de KeukenCoach winkel op je gemak genieten van de prachtig ingerichte keukens met de nieuwste keukenapparatuur. Een KeukenCoach expert zoekt samen met jou de oven of combimagnetron uit die perfect past bij jouw kookstijl en keukendesign.

Maak direct een afspraak met een KeukenCoach expert!

Lees meer

Relevante artikelen

Water en energie besparen met zuinige apparatuur

Water en energie besparen in de keuken begint bij zuinige keukenapparaten én bij jezelf. Bij de nieuwste waterbesparende kranen en…

Combi magnetron en combi oven, wat is het verschil?

De combi-magnetron en de combi-oven worden regelmatig met elkaar verward. In dit blog lees je wat echt het verschil is…

Geniet van onze BORA apparatuur

BORA keuken apparatuur: van BORA kookplaat en oven tot koelkast Het A-merk BORA apparatuur schenkt je meer dan kookplezier op…

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap