Een gezond binnenklimaat start in de keuken!
In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De grootste fijnstof veroorzaker is: koken. Dat is schrikken… Het creëren van een gezond binnenklimaat in de keuken heeft naast duurzaamheid een hoge prioriteit, waarbij goede keuken ventilatie en kookafzuiging onmisbaar zijn. Zeker in een open keuken! In dit binnenklimaat blog krijg je uitleg over:
- Schadelijke stoffen bij koken op gas en inductie
- Keuken afzuiging optimaliseren
- Ventilatie, ventilatie, ventilatie!
- Ons eigen kookgedrag aanpassen
Een gezond binnenklimaat in de keuken krijgt alle aandacht bij KeukenCoach! Een KeukenCoach expert is op de hoogte van de nieuwste innovaties in keuken afzuiging en geeft kook- en ventilatie advies voor een plezierige beleving in dé ontmoetingsplek van je huis. Een afspraak voor een advies op maat is zo gemaakt!
Schadelijke stoffen bij koken op gas en inductie
Heerlijk kokkerellen, het liefst gezellig in een open keuken, wie houdt er niet van? Helaas is de luchtkwaliteit in onze keukens belabberd. Zo slecht zelfs dat het een gezondheidsrisico oplevert voor iedereen.
Bij koken komen stoffen vrij als fijnstof, stikstofdioxide en koolstofmonoxide. Dit zijn onzichtbare stoffen die op de lange termijn schadelijk zijn voor de longen, de kans op hart en vaatziekten vergroten en astmatische klachten bij kinderen kunnen veroorzaken.
– Stikstofdioxide
Ik val direct met de deur in huis: koken op gas is vele malen slechter voor de luchtkwaliteit dan koken op inductie of keramisch. Uit TNO onderzoek blijkt dat de hoeveelheid stikstofdioxide in de woningen bij koken op gas bijna 2 keer zo hoog is als bij elektrisch koken, waarvan 50% van de metingen bóven de adviesnorm ligt! Een teveel aan stikstofdioxine is een goede indicator voor een teveel aan andere schadelijke stoffen.
– Fijnstof
Fijnstof is een verzamelnaam voor verschillende hele kleine deeltjes stof die de lucht in de keuken, de rest van het huis en ook daarbuiten vervuilen. Het Longfonds waarschuwt volop dat de gemeten fijnstofwaarde binnenshuis véél te hoog is. Of je nu op gas kookt of op inductie, het maakt niet uit. Fijnstof in de keuken ontstaat voornamelijk bij bakken, braden en wokken. Het verbranden van de olie en boter, herkenbaar aan de blauwzwarte rook, veroorzaakt de giftige fijnstof. Door de te hoge temperatuur bij het koken breekt de boter en olie af en worden schadelijke stoffen als fijnstof in de keuken aangemaakt. Ons advies is om altijd te koken in een olie of boter met een hoger rookpunt. Hieronder vind je enkele goede voorbeelden, te vinden in de supermarkt.
Voor een gezond binnenklimaat en gezonde levensstijl kook je NIET in roomboter of extra vierge olijfolie. Eerste persing (extra vierge) olijfolie gaat al bij 150 graden verbranden en roomboter bij 180 graden.
De beste keuze is om te koken in geraffineerde olie. Geraffineerde oliën zijn gezuiverd van onzuiverheden en plantaardige deeltjes, die het rookpunt verlagen. De verbrandingstemperatuur van geraffineerde olijfolie, sojaolie en maisolie ligt rond de 230 graden. Nog hoger ligt de verbrandingstemperatuur van rijstolie: 255 graden. Een ander voordeel van de gezonde rijstolie is dat het geen bijsmaakje heeft.
Naast ongezond is aangebrand eten ook niet echt lekker. Zo laat de FryingSensor Pro van de Siemens inductiekookplaat met afzuiging je precies op de juiste temperatuur bakken en voorkom je aanbranden van het gerecht. En bij Bosch bewaakt de PerfectFry Plus sensor van de Bosch kookplaat met geïntegreerde afzuiging de temperatuur tegen aanbraden.
– Koolstofmonoxide
Tenslotte is de gemeten concentratie koolstofmonoxide bij gas en elektrisch koken hetzelfde en ligt deze onder de advieswaarde van de WHO (World Health Organization).
Stop met koken op gas!
Al hoewel de klanten van KeukenCoach amper meer vragen naar gaskookplaten of gasfornuizen, wordt er in het merendeel van de huishoudens nog op gas gekookt. Een dringend advies voor een gezond binnenklimaat van onze experts is: Stop met koken op gas en stap over op inductie! Want naast het grote gebruiksgemak van een inductiekookplaat of inductiefornuis spaart het echt je gezondheid én het milieu!
Stel je de overstap van gas naar inductie uit, omdat je veel gebruik maakt van de wokbrander? Dan is de PowerFlex XL Miele inductiekookplaat, een droom-kookplaat voorbeeld waarbij het volle vermogen van 7,3 kW op 1 kookzone kan worden gepusht. Meer dan genoeg voor het wokken op volle kracht!
– Schadelijke stoffen van de keukenmeubelen
Naast koken, worden er ook verder in de keuken hele grote stappen gezet in het creëren van een gezond binnenklimaat. Zo zijn de Häcker keukens van KeukenCoach de veiligste keukens ter wereld!
De keukenmeubelen van Häcker voldoen met aan de strenge emissie richtlijnen van Amerikaanse CARB2 (93120) en TSCA titel 6 (certificaten). Enkele duurzame voorbeelden zijn de ADLER lakken voor de Häcker systemat keuken en de concept130 keuken, waarbij zo’n 90% minder oplosmiddelen gebruikt worden. Ook de duurzame houten onderdelen zijn praktisch vrij van formalhyde. Lees hier alles over de PURemission missie van Häcker voor een gezond binnenklimaat en een betere leefwereld.
‘Groen’ weetje: Alle planten absorberen de schadelijke stof kooldioxide (al is het in beperkte mate) en laten zuurstof vrij. De Lepelplant en de Graslelie behoren tot de beste luchtzuiverende planten in de keuken. Zo ook de Klimop (Hedera) die met z’n vele blaadjes de ongezonde lucht zuivert en fijnstofdeeltjes afvangt.
Keuken afzuiging optimaliseren
Een gezond binnenklimaat in de keuken en in de rest van de woning valt of staat bij goede keuken afzuiging. Voor het maximaal afvangen van luchtjes en dampen krijgt de afzuigkap dezelfde breedte als de kookplaat.
Recirculatie vs afvoer naar buiten
Als KeukenCoach expert krijg ik over keukenafzuiging meer dan ooit de vraag: ‘Recirculatie of afvoer naar buiten, wat is beter?’ Als het mogelijk is, is luchtafvoer naar buiten altijd het beste voor de luchtkwaliteit in de keuken.
Het probleem is namelijk: fijnstof wordt bij recirculatie niet (voldoende) afgezogen. Recirculatie afzuigkappen zuigen voornamelijk kookgeurtjes af en vangen vetmoleculen op.
Ondertussen zijn TNO en ATAG (voor het merk ATAG en Pelgrim) zeer positief over testen met recirculatie afzuigkappen met speciale fijnstof filters voor het adequaat afvangen van de schadelijke fijnstof.
– Luchtafvoer naar buiten
Bij luchtafvoer wordt de afgezogen keukenlucht naar buiten geleid.
Voor een gezond binnenklimaat is afvoer naar buiten de beste manier om geur, verbrandingsgassen als fijnstof en vocht goed af te voeren. Niet alleen bij afzuigkappen boven de kookplaat, maar ook bij kookplaten mét geïntegreerde afzuiging kan de afvoer naar buiten via de muur, kruipruimte, kelder of het dak gerealiseerd worden.
Hoe je voor het beste geluid- en afzuigresultaat de minste weerstand in het afvoerkanaal van de afzuigkap realiseert, lees je in dit blog. O.a. Miele, Siemens, BOSCH, ATAG, AEG en BORA leveren voor hun kookplaten met geïntegreerde afzuiging een luchtafvoersysteem van buizen dat snel, gemakkelijk en veilig gemonteerd kan worden.
– Recirculatie afzuiging in de keuken
Is afvoer naar buiten niet te realiseren? Het gemakkelijk te installeren alternatief is recirculatie afzuiging waarbij na het filteren de lucht terug de keuken in geblazen wordt.
Bij recirculatie zijn er meerdere filter mogelijkheden om de luchtkwaliteit te verbeteren zoals koolstoffilters, fijnstoffilters en het plasmafilter systeem.
Koolstoffilter
Koolstoffilters moeten 1-2 keer per jaar vervangen worden, omdat de filters na iedere kookbeurt meer verzadigd raken van geurstoffen en vet. Helaas wordt het op tijd vervangen van de koolstof filters nog wel eens vergeten, wat een aanslag is op de luchtkwaliteit in de keuken.
Fijnstoffilter
ATAG, ETNA en Pelgrim hebben een recirculatie startset inclusief geur- en fijnstoffilter beschikbaar. Het is de ideale combinatie van filtering: de fijnstof in de lucht wordt met een speciaal zeer fijnmazig filter vastgehouden. De extra koolstof laag werkt net als een normaal koolstoffilter en neutraliseert de geurtjes in de keuken. Ook vangt het filter het vet op dat tijdens het koken vrijkomt. Dit combinatie geur- en fijnstoffilter heeft een langere levensduur dan standaard koolstoffilters en moet 1x per jaar vervangen worden.
Plasma filter
Bij KeukenCoach adviseren we graag het Plasma filter systeem, waarbij vet en vuil elektrisch verbrand worden. Het Plasmafilter is een goede investering in een gezond binnenklimaat, waarbij je 10-15 jaar geen omkijken meer naar het filter hebt.
PlasmaMade voor een gezond binnenklimaat
Het Hollandse PlasmaMade is marktleider op het gebied van luchtzuivering.
PlasmaMade heeft Plasma filters ontwikkeld voor zowel alle soorten afzuigkappen als voor kookplaten met geïntegreerde afzuiging bij recirculatie. Het PlasmaMade Air Filter neutraliseert geurtjes en micro-organismen en breekt vaste verontreinigingen als vet, fijnstof, pollen en bacteriën af. Na het filteren blijven er geen stoffen achter in het filter, waardoor het PlasmaMade filter, ook na jaren, even effectief blijft.
PlasmaMade Air Cleaners zijn los in de woning te plaatsen luchtzuiveringsapparaten die niet alleen fijnstof filteren, maar ook geuren, VOS, allergenen en pollen. De PlasmaMade Air Cleaner is naar aanleiding van corona ontwikkeld om verspreiding van aerosolen tegen te gaan.
Goede ventilatie in de keuken
Vóór de openplan indeling (= keuken gevoegd bij de woonkamer) was de keuken een afgesloten ruimte waar de kookluchten via het openstaande bovenraampje naar buiten glipten.
Met de komst van de geliefde woonkeuken krijgen dampen en geurtjes meer kans op verspreiding en verslechten de luchtkwaliteit in de gehele huiskamer. Daarnaast zijn de woningen van nu energiezuinig en luchtdicht gebouwd, waardoor schadelijke stoffen als fijnstof niet weg kunnen en (te) lang aanwezig zijn in de woonkeuken. Een dringend advies is: zorg voor genoeg keuken ventilatie én laat die ventilatieroosters in de ramen open staan voor een gezonder binnenklimaat!
Zet voor goede ventilatie de ramen een kwartier – half uur per dag open voor verse lucht in huis. Ook als je in het stadscentrum en/of langs een drukke weg woont. Wees niet bang voor extra energiekosten. Met de nieuwe verse lucht zakt de vochtigheidsgraad in huis waardoor de woning gemakkelijker opwarmt.
Ons kookgedrag aanpassen
Uit TNO onderzoek komt naar voren dat de afzuigkap boven (of in) de kookplaat verkeerd of te weinig gebruikt wordt.
De afzuiging staat vaak in een te lage stand en wordt te laat of zelfs helemaal niet aangezet. Ons advies is om voor het koken de afzuiging aan te zetten, waardoor de luchtcirculatie al op gang komt. En laat de afzuiging achteraf ook nog een tijdje draaien. BORA heeft dit opgelost met de automatische naloop van de BORA kookplaat afzuiging die na het koken nog 20 minuten fluisterstil doorwerkt. Plaats daarnaast tijdens het koken de deksel op de pan. Zo houd je veel damp in de keuken tegen en bespaar je energie.
De afzuigkap wordt vooral gezien als verdrijver van kookgeurtjes, waardoor het aanzetten van de afzuiging vaak wordt vergeten bij het koken van water voor thee, aardappels en pasta. De kokend-water-kraan lost dit probleem in één keer op. Uit een Quooker tap je direct 100 graden kokend water, waarmee je het binnenklimaat in de keuken bij koken op gas gezond houdt.
Kook bewust voor een gezond binnenklimaat!
Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit is het belangrijk om de wok of braadpan goed onder de afzuigkap te plaatsen. Het liefst op de achterste kookzone, waardoor zoveel mogelijk waterdamp en schadelijke stoffen afgezogen worden.
Het ‘onhandige’ gebruik van de afzuiging wordt opgevangen door een afzuigkap die via de slimme Hob2Hood functie communiceert met de inductie kookplaat, waardoor er op ieder moment juist afgezogen wordt. Een KeukenCoach expert vertelt je er alles over! Zo ook over het aantal decibel dat de afzuigkap aan geluid produceert. Een stille afzuigkap is een must in een woonkeuken. De afzuiging wordt anders te snel afgezet om geen gesprek te hoeven missen.
De inductiekookplaat met afzuiging ATAG Elevate is een voorbeeld van een recent technisch hoogstandje, waarbij het afzuigsysteem omhoog komt tijdens het koken en daarna weer verdwijnt.
Door de extra inlaat werkt de ATAG Elevate met afzuiging op 2 niveaus. De Elevate vangt zo de stoom op, dicht bij de pan voor een betere luchtkwaliteit. Met de Celsius°Cooking™ functie wordt er op de graad nauwkeurig gekookt om aanbranden te voorkomen. En met een geluid van minder dan 60dB (bij normaal gebruik) kun je lekker kletsen tijdens het koken.
Een gezond binnenklimaat, energie besparen én heerlijk onbezorgd koken in een unieke keuken, het komt perfect samen bij KeukenCoach!
Advies op maat voor een gezond binnenklimaat in jouw keuken!
Vraag een KeukenCoach expert om raad! De keukenspecialist vertelt je deskundig over keukenafzuiging (wat is goed, wat is fout?!) en geeft je ventilatie- en kookadvies om de luchtkwaliteit in de keuken te optimaliseren.
Samen met de expert zoek je de beste afzuigkap met inductie kookplaat of de kookplaat met geïntegreerde afzuiging die perfect aansluit bij jouw keuken én kookwensen.
Relevante artikelen
Obsidiana keukenblad, duurzaam aanrechtblad van glas
Een Obsidiana keukenblad is een luxe duurzaam aanrechtblad ♻️, samengesteld uit gerecycled glas en hars. In tegenstelling tot een composiet…
Cosmolite keukenblad, het luxe duurzame aanrechtblad!
Een Cosmolite keukenblad is een innovatief duurzaam aanrechtblad, samengesteld uit gerecyclede natuursteen mineralen. Het luxe blad lijkt veel op een…
Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!
Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…