Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.7

Vraag een adviesgesprek aan »
Duurzaam 14 minuten leestijd

Heb jij een duurzame keuken? Toets het hier


op 16 april 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 05 februari 2023

Een mooie tijdloze keuken met duurzame keukenspullen waar je vele jaren van kan genieten. Dat wil iedereen! Naast een lange levensduur kies je ook bewust voor keukenspullen duurzaam geproduceerd met milieuvriendelijke materialen en energiezuinige keukenapparaten. Duurzaam keuken spul krijgt meer aandacht dan ooit; je spaart het milieu en je portemonnee én het past in jouw levensstijl. Hoe duurzaam is jouw keuken eigenlijk al? Je kunt met dit blog checken welk duurzame keukenspullen jouw keuken al  heeft. Ook kun je bekijken hoe je bij een nieuwe keuken nog milieuwinst kunt behalen.

Wil je het maximale halen uit een keuken die een minimale impact heeft op onze aardbol? Maak direct een afspraak met een expert van KeukenCoach voor een duurzaam keukenadvies op maat!

Häcker landelijke keuken Roma met laklaminaat keukenkastjes met een hoog gerecycleerd gehalte & klimaatneutraal geproduceerd
Foto: Häcker landelijke keuken Roma met laklaminaat keukenkastjes met een hoog gerecycleerd gehalte & klimaatneutraal geproduceerd

Wat zijn duurzame keukenspullen?

Duurzaamheid is een urgent hot topic in de keukenwereld!

Duurzaamheid wordt echter op verschillende manieren geïnterpreteerd. Er zijn 4 verschillende criteria waaraan je zelf kunt beoordelen of jouw keukenspullen duurzaam zijn. Aan hoe meer voorwaarden jouw duurzaam keuken spul voldoet, hoe milieuvriendelijker je keuken is.

Bij een duurzame keuken denk je aan:

 • Gaat het materiaal lang mee?
 • Is het op verantwoorde wijze geproduceerd?
 • Kan het na gebruik gerecycled worden?
 • Hoe water- en/of energiezuinig is de keukenapparatuur?

Zijn jouw keukenspullen duurzaam? Check het hier!

Greengridz keukenblad – Duurzame Greengridz plaatmateriaal voor TopLaminaat, DecorTop en FENIX kunststof werkbladen
Foto: Greengridz keukenblad – Duurzame Greengridz plaatmateriaal voor TopLaminaat, DecorTop en FENIX kunststof werkbladen

Welke werkbladen zijn duurzaam?

Natuursteen aanrechtblad

Een keuken met graniet werkblad straalt stijlvolle degelijkheid uit. Ook marmer in de keuken is hot! Niet alleen in het duurzaam aanrechtblad maar ook aan de zijkanten van het keukeneiland loopt het natuursteen door in de meest luxe keukenopstellingen. Natuursteen is als duurzaam keuken spul volledig herbruikbaar en heeft een oneindige levenscyclus.

Aanrechtblad composiet

Een keuken werkblad composiet is niet 100% duurzaam. Composiet is samengesteld uit mineralen (kwartsiet – een recycle product), polyesterhars en kleurpigmenten. Je hebt echt vele jaren plezier van een composieten keukenblad, maar het is niet opnieuw recyclebaar.

Sustonable keukenblad

Sustonable (nog in ontwikkeling) is de eerste circulaire composiet in de wereld. Een Sustonable werkblad is gemaakt van de duurzame keukenspullen: kwarts en gerecyclede PET flessen. Het is een 100% recyclebaar aanrechtblad met een uitstraling van natuursteen. Sustonable kan ook prima gebruikt worden voor de keuken achterwand en kastdeur fronten.

Keuken werkblad keramiek

Zonder zorgen over onderhoud kun je vele jaren genieten van een keramisch keukenblad. Extreem hitte en krasbestendig, maar stootschade op de rand komt voor. Door de natuurlijke bestanddelen kan het keramiek 100% gerecycled worden. Tijdens de productie komt bij het bakken op een hoge temperatuur wel de nodige CO2 vrij.

Toets je duurzame keuken: Häcker keukens gebruikt houtmaterialen met de laagste emissiewaarde, PURemission, PUResist
Foto: Häcker keukens gebruikt houtmaterialen met de laagste emissiewaarde – PURemission: formaldehydegehalte houtmateriaal voldoet aan strenge eisen CARB 93120 en TSCA title 6 – PUResist: verlijming van de keukenkasten randen is formaldehyde- en oplosmiddelvrij.

Kunststof werkblad keuken

Een kunststof keukenblad dankt zijn naam aan de waterbestendige harde HPL toplaag met een lange levensduur. Daarnaast kun je kijken of er 100% verantwoord geproduceerd hout verwerkt is in jouw aanrechtblad. Bij gebruik van Greengridz in plaats van multiplex als basismateriaal wordt het kunststof – laminaat werkblad weer een stukje milieuvriendelijker.

Greengridz keukenblad

De kunststof werkbladen TopLaminaat, DecorTop en FENIX kunnen geleverd worden met het bijzonder duurzame basis plaatmateriaal Greengridz. Greengridz is als duurzaam keuken spul 100% herbruikbaar, gemaakt van FSC keurmerk hout en CARB2-gecertificeerd. Voor de productie van een Greengridz keukenblad zijn minder grondstoffen nodig, de CO2 uitstoot ligt lager dan normaal bij gebruik van multiplex en het plaatmateriaal is volledig biologisch afbreekbaar.

Aanrechtblad hout

Een massief houten werkblad met FSC -keurmerk (Forest Stewardship Council) is verantwoord geproduceerd. Het hout kun je opschuren wanneer er krassen of vlekken op gekomen zijn. Na vervanging van het keukenblad kan het hout eindeloos hergebruikt worden.

Werkblad glas

Transparant glas kan gerecycled worden. Als het glazen keukenblad (ook de glazen achterwand) voorzien is van een coating/laklaag is het glas vervuild en niet recyclebaar.

Terrazzo aanrechtblad

Helemaal hip in de landelijke keuken: het terrazzo werkblad. Zand, cement en marmer granulaat maken keukenspullen duurzaam en zijn de enige bestanddelen van terrazzo. Het is daardoor volledig recyclebaar.

Duurzame Häcker keukenmeubelen

De keukenmeubelen van Häcker in de KeukenCoach winkel zijn bijzonder duurzaam: klimaatneutraal, energiezuinig geproduceerd en gecertificeerd voor healthy living.

De gebruikte lakken op de keukenmeubelen zijn op waterbasis, milieuvriendelijk en verlengen de levensduur van het hout. De gelakte laminaatfronten van Häcker hebben veelal een hoog recyclinggehalte van meer dan 50%. In de houtmaterialen is een verlaagd formaldehydegehalte gebruikt.

Quooker Flex COMBI boiler, energielabel A – KeukenCoach keuken Rotterdam
Foto: Quooker Flex COMBI boiler, energielabel A – KeukenCoach keuken Rotterdam

Hoe duurzaam is jouw keukenkraan?

 • Heb je al een keuken mengkraan die standaard op de koude stand staat? Bij deze duurzame keukenkraan wordt geen onnodig warm water gebruikt.
 • Over innovatieve duurzame keukenspullen gesproken: bij een kokend-water-kraan wordt er geen water verspilt. Je tapt direct de juiste hoeveelheid water voor een kop thee of voor het koken van de pasta in de pan. De Quooker boilers COMBi en COMBI+ hebben als enige kokend waterkraan energielabel A.
 • Heb je geen kokend waterkraan? Je verbruikt met een HR ketel veel minder energie dan met een (lelijke) losse geiser of boiler in je keuken.
Siemens ontwikkelt energiezuinige en waterbesparende apparaten, KeukenCoach keuken Kopenhagen
Foto: Siemens hecht grote waarde aan het ontwikkelen van energiezuinige en waterbesparende apparaten – Het Duitse bedrijf staat op nr. 28 in de top 100 meest duurzame ondernemingen ter wereld (2019, Corporate Knights) – KeukenCoach keuken Kopenhagen

Is én gebruik je jouw keukenapparatuur duurzaam?

Keukenapparaten hebben water en/of elektriciteit nodig. Het gebruik van groene stroom opgewekt met behulp van zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales is een eerste stap om deze keukenspullen duurzaam te gebruiken.

Energielabel keukenapparatuur

Door bij aanschaf van de inbouwapparatuur te letten op het energieverbruik is er in de toekomst veel energie te besparen met duurzame keukenspullen.

Aan het nieuwe energielabel keukenapparatuur van A (meest energiezuinig) t/m G (minst energiezuinig) voor vaatwassers, koelkasten, vriezers en wijnkoelkasten en het bekende energielabel  van A+++ t/m D voor de overige apparaten kun je aflezen hoe energiezuinig jouw vaatwasser of oven is.

KOELKASTEN, KOEL-VRIESCOMBINATIES & VRIEZERS

Voor een apparaat dat 24 uur per dag aanstaat is een energiezuinige koelkast als duurzame keuken spul een must! Om het gebruik en de productie van duurzame keukenspullen te stimuleren is er een nieuw energielabel voor o.a. koelkasten.

Met o.a. LED verlichting en de NoFrost functie tegen ijsvorming, beperk je het stroomverbruik. Klimaatzones in de koelkast zorgen ervoor dat eten minder snel bederft en niet weggegooid hoeft te worden.

TIPS: Duurzaam met je koelkast omgaan

 • Zet geen warme gerechten in de koelkast. De koelkast verbruikt 20% meer elektriciteit voor het afkoelen.
 • Laat bevroren eten ontdooien in de koelkast. Zo bespaar je de energie van het kookplaat/magnetron gebruik. Bevroren eten koelt de koelkast.
 • Ontdooi het vriesvak van de koelkast regelmatig. De bevroren wanden verbruiken 2x zoveel energie.

VAATWASSERS

Bij vaatwassers wordt naast het besparen van energie ook gelet op het besparen van water.

TIPS: Duurzaam met je vaatwasser omgaan

 • Bij licht vervuilde vaat is een kort programma prima.
 • Bij normale vervuiling zijn Eco-programma’s voldoende.
 • Alleen de vaatwasser aanzetten als hij helemaal vol zit.

OVENS & MAGNETRONS

Een heteluchtoven en magnetron verbruiken minder energie dan een gewone elektrische oven om een gerecht te bereiden.

INDUCTIE KOOKPLAAT

Een inductiekookplaat verwarmt enkel de bodem van de pan. Niet het glas zoals bij een keramische kookplaat het geval is. Bij koken op gas verdwijnt er veel warmte langs de pan.

LED verlichting onder keukenkastjes en aanrechtblad, KeukenCoach keuken Barcelona
Foto: LED verlichting onder keukenkastjes en aanrechtblad – KeukenCoach keuken Barcelona

Heb jij energiezuinige verlichting in je keuken?

Moderne LED verlichting in de keuken (onder keukenkastjes, in de bovenkasten en de afzuigkap, boven het werkblad of aan het plafond) is 90% energiezuiniger dan gloeilampen.

LED lampen gaan als duurzame keukenspullen ook nog vele malen langer mee: 30.000 tot 50.000 branduren. Optimaal gebruik maken van het natuurlijke licht dat via de ramen binnenkomt is natuurlijk het meest duurzaam.

Zit er al natuur stucwerk & verf op jouw keukenwanden?

Naast natuurverf is er ook duurzaam stucwerk dat tijdens de productie het milieu niet belast en op de wand geen giftige stoffen uitstoot.

Leem is zeer duurzaam keuken spul voor op de muur en wint als 100% natuurproduct aan populariteit in de keuken. Leemstuc reguleert vocht erg goed en kan makkelijk bijgewerkt worden.

Duurzame linoleum vloer: FORBO marmoleum vloer gemarmerd Splash
Foto: Duurzame linoleum vloer: FORBO marmoleum vloer gemarmerd Splash

Welke vloeren zijn duurzaam?

Houten vloeren

Houten vloeren met FSC-certificaat voldoen aan alle drie de voorwaarden voor een duurzame keukenvloer. Bij FSC-houten vloeren komt het hout uit duurzaam beheerde bossen. Hout gaat vele jaren mee en kan na het schuren met een andere was of laklaag een geheel nieuwe look krijgen. Bij verwijderen van de houten vloer in de keuken kan het hout uitstekend hergebruikt worden.

Natuursteen vloeren

Natuursteen vloeren met als keukenspullen duurzaam materialen: graniet, marmer, kalksteen en leisteen hebben een zeer lange levensduur. Het verwijderde natuursteen kan vergruisd en hergebruikt worden. Kijk naar de oorsprong: het initiatief TruStone komt op voor milieu en mens bij de winning van natuursteen.

Tegelvloer

Keramische tegels als keukenvloer zijn onverslijtbaar en makkelijk te reinigen. Dit natuurproduct kan na vergruizing weer hergebruikt worden bij verharding van wegen bijvoorbeeld.

Gepolijst beton vloer

Een vloer van gepolijst beton is bijzonder duurzaam omdat de bestaande betonvloer gebruikt wordt als vloerbedekking. En.. makkelijk in het onderhoud!

Bamboe vloer

Heb je wel eens aan bamboe gedacht? Het sterke bamboe groeit zeer snel en de verwerking tot vloer of werkblad, in een FSC-fabriek, belast het milieu weinig.

Linoleum vloer

Linoleum is een 100% natuurproduct en perfect als keukenvloer. Linoleum heeft een buitengewoon lange levensduur, makkelijk schoon te maken en is zeer hygiënisch door de antibacteriële werking.

De gemarmerde linoleum vloer op bovenstaande foto, bij FORBO marmoleum genoemd, is volledig CO2 neutraal geproduceerd. Marmoleum wordt gemaakt van 97% natuurlijke materialen (lijnolie, vlas, hars, houtmeel, kalksteen), 72% daarvan is snel herwinbaar en 43% gerecycled. Na een levensduur van 30 jaar kan marmoleum vermalen worden en bij verbranding levert het meer energie op dan verbruikt is voor de productie.

Kurkvloer

Kurk is de schors van de kurkeik die ieder jaar opnieuw aangroeit en geoogst kan worden.

Een kurkvloer is waterafstotend en kan goed in een natte ruimte als de keuken geplaatst worden. Daarnaast heeft een kurkvloer antibacteriële eigenschappen en blijft het er jaren perfect uit zien. Een kurkvloer kan hergebruikt worden voor o.a. ondervloeren. Door de hoge isolerende werking van kurk is de combinatie vloerverwarming en kurkvloer niet ideaal.

Nieuwe keuken of keuken renovatie?

Als de basis van het keukenblok, de corpus, nog goed fungeert is keukenrenovatie een duurzaam alternatief. Je kunt op verschillende manieren de oude keuken renoveren met o.a. duurzame keukenspullen:

 • Keukendeur fronten vervangen
 • Werkblad met spoelbak vervangen
 • Kraan eventueel vervangen door kokend waterkraan
 • Zuinige inbouwapparatuur plaatsen

Duurzame keukenspullen; welke materialen & apparaten maken jouw keuken uniek?

Kijk samen met een expert van KeukenCoach welke milieuvriendelijke materialen en water- en energiezuinige keukenapparatuur jouw keuken nu heeft en waar je nog winst kunt maken met duurzaam keuken spul.

Een KeukenCoach expert is op de hoogte van de laatste keukentrends en nieuwste innovaties waarbij duurzaamheid in de keuken met stip bovenaan staat. Unieke keukens met keukenspullen duurzaam samengesteld en tegen een prima prijs, ontstaan uit de wensen van de klant en het ontwerptalent van de expert. Geniet in de KeukenCoach winkel van prachtige keukens die met liefde en aandacht voor duurzame keukenspullen zijn ingericht.

Maak direct een keukenadvies afspraak met een expert!

Read more

Relevante artikelen

Greengridz keukenblad: duurzaam, sterk & stijlvol

Een Greengridz keukenblad is de innovatieve én duurzame variant van een laminaat aanrechtblad met een multiplex of spaanplaat kern. Het…

op 12 december 2022

Een duurzame keuken kopen, hoe doe je dat goed?

Een duurzame keuken kopen, waar let je op? Een duurzame keuken is vriendelijk voor het milieu én voor jou! Bij…

op 30 november 2022

Duurzaam keukenblad, milieuvriendelijk blad met klasse!

Jouw ideale duurzaam keukenblad biedt voor vele jaren maximaal gebruiksgemak, wordt milieuvriendelijk geproduceerd van herbruikbare materialen en is dé unieke…

op 18 november 2022

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap