Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6 uit 15 ervaringen

Vraag een adviesgesprek aan »
Duurzaam 11 minuten leestijd

Heb jij een duurzame keuken? Toets het hier


op 16 april 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 09 augustus 2022

Een mooie tijdloze keuken waar je vele jaren van kan genieten. Dat wil iedereen! Zo ben je eigenlijk al duurzaam bezig! Naast een lange levensduur kun je ook denken aan duurzame materialen en energiezuinige keukenapparaten.

Wil je het maximale halen uit een keuken die een minimale impact heeft op onze aardbol? Doe mee aan het webinar vraaggesprek en vuur al je vragen af op onze keukencoaches!

Hoe duurzaam is jouw keuken eigenlijk al? Je kunt met deze blog checken welk onderdeel van jouw keuken al ‘groen’ is. Ook kun je bekijken hoe je bij een nieuwe keuken nog milieuwinst kunt behalen.

Wat is een duurzame keuken?

Duurzaamheid is een hot topic in de keukenwereld! Het wordt echter op verschillende manieren geïnterpreteerd. Er zijn 4 verschillende criteria waaraan je zelf kunt beoordelen of je een duurzame keuken hebt. Aan hoe meer voorwaarden jouw keuken voldoet, hoe milieuvriendelijker de keuken is.

 • Gaat het materiaal lang mee?
 • Is het op verantwoorde wijze geproduceerd?
 • Kan het na gebruik gerecycled worden?
 • Hoe energiezuinig is het keukenapparaat?

Duurzaamheidscheck van jouw keuken per onderdeel

Toets je duurzame keuken: Duurzame Greenpanel / Greengridz plaatmateriaal voor TopLaminaat, DecorTop en FENIX kunststof werkbladen – Dekker Zevenhuizen
Foto: Greenpanel keukenblad – Duurzame Greenpanel plaatmateriaal voor TopLaminaat, DecorTop en FENIX kunststof werkbladen – Dekker Zevenhuizen

Werkbladen

 • Natuursteen aanrechtblad
  Een keuken met graniet werkblad straalt stijlvolle degelijkheid uit. Ook marmer in de keuken is hot! Niet alleen in het aanrechtblad maar ook aan de zijkanten van het keukeneiland loopt het natuursteen door in de meest luxe keukenopstellingen. Natuursteen is volledig herbruikbaar en heeft een oneindige levenscyclus.
 • Aanrechtblad composiet
  Een keuken werkblad composiet is niet 100% duurzaam. Composiet is samengesteld uit mineralen (kwartsiet – een recycle product), polyesterhars en kleurpigmenten. .Je hebt echt vele jaren plezier van een composieten keukenblad, maar het is niet opnieuw recyclebaar.
 • Sustonable keukenblad
  Sustonable is de eerste circulaire composiet in de wereld. Een Sustonable werkblad is gemaakt van kwarts en gerecyclede PET flessen. Het is een 100% recyclebaar aanrechtblad met een uitstraling van natuursteen. Sustonable kan ook prima gebruikt worden voor de keukenachterwand en kastdeur fronten.
 • Keuken werkblad keramiek
  Zonder zorgen over onderhoud kun je vele jaren genieten van een keramieken keukenblad. Extreem hitte en krasbestendig, maar stootschade op de rand komt voor. Door de natuurlijke bestanddelen kan het keramiek 100% gerecycled worden. Tijdens de productie komt bij het bakken op een hoge temperatuur wel de nodige CO2 vrij.
Toets je duurzame keuken: Häcker keukens gebruikt houtmaterialen met de laagste emissiewaarde, PURemission, PUResist
Foto: Häcker keukens gebruikt houtmaterialen met de laagste emissiewaarde – PURemission: formaldehydegehalte houtmateriaal voldoet aan strenge eisen CARB 93120 en TSCA title 6 – PUResist: verlijming van de keukenkasten randen is formaldehyde- en oplosmiddelvrij.

Werkbladen

 • Kunststof werkblad keuken
  Een kunststof keukenblad dankt zijn naam aan de waterbestendige harde HPL toplaag met een lange levensduur. Daarnaast kun je kijken of er 100% verantwoord geproduceerd hout verwerkt is in jouw aanrechtblad. Bij gebruik van Greenpanel in plaats van multiplex als basismateriaal wordt het kunststof – laminaat werkblad weer een stukje meer milieuvriendelijk.
 • Greenpanel keukenblad
  De kunststof werkbladen TopLaminaat, DecorTop en FENIX kunnen geleverd worden met het bijzonder duurzame basis plaatmateriaal Greenpanel. Greenpanel is 100% herbruikbaar, gemaakt van FSC keurmerk hout en CARB2-gecertificeerd. Voor de productie van een Greenpanel aanrechtblad zijn minder grondstoffen nodig, de CO2 uitstoot ligt lager dan normaal bij gebruik van multiplex en het plaatmateriaal is volledig biologisch afbreekbaar.
 • Aanrechtblad hout
  Een massief houten werkblad met FSC -keurmerk (Forest Stewardship Council) is verantwoord geproduceerd. Het hout kun je opschuren wanneer er krassen of vlekken op gekomen zijn. Bij vervanging van het keukenblad kan het hout eindeloos hergebruikt worden.
 • Werkblad glas
  Als het glazen keukenblad (ook de glazen achterwand) voorzien is van een coating/laklaag dan is het glas vervuild en niet recyclebaar. Alleen transparant glas kan gerecycled worden.
 • Terrazzo aanrechtblad
  Helemaal hip in de landelijke keuken: het terrazzo werkblad. Zand, cement en marmer granulaat zijn de enige bestanddelen van terrazzo. Het is daardoor volledig recyclebaar.
Toets je duurzame keuken: Quooker kokend-water-kraan met COMBI boiler en energielabel A
Foto: Quooker kokend water kraan met COMBI boiler – energielabel A

Kranen

 • Heb je al een keuken mengkraan die standaard op de koude stand staat? Bij deze duurzame keukenkraan wordt zo geen onnodig warm water gebruikt.
 • Kokend waterkraan
  Bij een kokendwaterkraan wordt er ook geen water verspilt. Je tapt gelijk de juiste hoeveelheid water voor een kop thee of voor het koken van de pasta in de pan. De Quooker boilers COMBi en COMBI+ hebben als enige energielabel A.
 • Heb je geen kokend water kraan, dan verbruik je met een HR ketel veel minder energie dan met een (lelijke) losse geiser of boiler in de keuken.
Toets je duurzame keuken: Siemens ontwikkelt energiezuinige en waterbesparende apparaten
Foto: Siemens hecht grote waarde aan het ontwikkelen van energiezuinige en waterbesparende apparaten – Het Duitse bedrijf staat op nr. 28 in de top 100 meest duurzame ondernemingen ter wereld (2019, Corporate Knights).

Keukenapparatuur

 • Keukenapparaten hebben elektriciteit nodig. Het gebruik van groene stroom van windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales is een eerste stap.

Energielabel keukenapparatuur

Door bij aanschaf van de inbouwapparatuur te letten op het energieverbruik is toekomstig energie te besparen. Aan het welbekende energielabel, welke loopt van A+++ (meest energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig), kun je aflezen hoe energiezuinig jouw vaatwasser of oven is.

 • Ovens en magnetrons
  Een heteluchtoven en magnetron verbruiken minder energie dan een gewone elektrische oven om een gerecht te bereiden.
 • Inductiekookplaat
  Een inductiekookplaat verwarmt enkel de bodem van de pan. Niet het glas zoals bij een keramische kookplaat het geval is. Bij koken op gas verdwijnt er veel warmte langs de pan.
 • Koelkasten en vriezers
  A+ energielabel koelkast: de nieuwste koelkasten en vriezers moeten verplicht A+ of hoger scoren. Met o.a. LED verlichting en de NoFrost functie tegen ijsvorming, beperk je het stroomverbruik. Klimaatzones in de koelkast zorgen ervoor dat eten minder snel bederft en niet weggegooid hoeft te worden.
 • Vaatwassers
  Bij vaatwassers wordt naast het besparen van energie ook gelet op het besparen van water.
Toets je duurzame keuken: Nobilia LED keukenverlichting
Foto: Nobilia LED verlichting in de keuken

Verlichting

Moderne LED verlichting in de keuken (onder keukenkastjes, in de bovenkasten en de afzuigkap, boven het werkblad of aan het plafond) is 90% energiezuiniger dan gloeilampen. LED lampen gaan ook nog vele malen langer mee: 30.000 tot 50.000 branduren. Optimaal gebruik maken van het natuurlijke licht dat via de ramen binnenkomt is natuurlijk het meest duurzaam.

Stucwerk & verf

Naast natuurverf is er ook duurzaam stucwerk dat tijdens de productie het milieu niet belast en geen giftige stoffen uitstoot. Leem wint als 100% natuurproduct aan populariteit in de keuken. Leemstuc reguleert vocht erg goed en kan makkelijk bijgewerkt worden.

Toets je duurzame keuken: landelijke keuken met houten vloer en kastdeurtjes – Skitterphoto, Pixabay.com
Foto: duurzame landelijke keuken met houten vloer en deurfronten – Skitterphoto, Pixabay.com

Vloeren

 • Houten vloeren
  Houten vloeren met FSC-certificaat voldoen aan alle drie de voorwaarden voor een duurzame keukenvloer. Bij FSC-houten vloeren komt het hout uit duurzaam beheerde bossen. Hout gaat vele jaren mee en kan na het schuren met een andere was of laklaag een geheel nieuwe look krijgen. Bij verwijderen van de houten vloer in de keuken kan het hout uitstekend hergebruikt worden.
 • Natuursteen vloeren
  Natuursteen vloeren als graniet, marmer, kalksteen en leisteen hebben een zeer lange levensduur. Het verwijderde natuursteen kan vergruisd en hergebruikt worden. Kijk naar de oorsprong: het initiatief TruStone komt op voor milieu en mens bij de winning van natuursteen.
 • Tegelvloer
  Keramische tegels als keukenvloer zijn onverslijtbaar en makkelijk te reinigen. Dit natuurproduct kan na vergruizing weer hergebruikt worden bij verharding van wegen bijvoorbeeld.
 • Gepolijst beton vloer
  Een vloer van gepolijst beton is bijzonder duurzaam omdat de bestaande betonvloer gebruikt wordt als vloerbedekking. En.. makkelijk in het onderhoud!
 • Bamboe vloer
  Heb je wel eens aan bamboe gedacht? Het sterke bamboe groeit zeer snel en de verwerking tot vloer of werkblad, in een FSC-fabriek, belast het milieu weinig.
 • Linoleum vloer
  Linoleum is een 100% natuurproduct en perfect als keukenvloer. Linoleum heeft een buitengewoon lange levensduur, makkelijk schoon te maken en is zeer hygiënisch door de antibacteriële werking. Linoleum is door de lijmresten nog niet recyclebaar.
 • Kurkvloer
  Kurk is de schors van de kurkeik dat ieder jaar opnieuw aangroeit en geoogst kan worden. Een kurkvloer is waterafstotend en kan goed in een natte ruimte als de keuken geplaatst worden. Daarnaast heeft een kurkvloer antibacteriële eigenschappen en blijft het er jaren perfect uit zien. Een kurkvloer is door de lijmresten nog niet recyclebaar.

Keuken renovatie

Als de basis van het keukenblok, de corpus, nog goed fungeert is keukenrenovatie een duurzaam alternatief. Je kunt op verschillende manieren de oude keuken renoveren:

 •  Keukendeur fronten vervangen
 • Werkblad met spoelbak vervangen
 • Kraan eventueel vervangen door kokend waterkraan
 • Zuinige inbouwapparatuur plaatsen

Duurzame keukens:vriendelijk voor jou én het milieu! Wil je meer weten? Stel je vragen tijdens het webinar vraaggesprek.

Read more

Relevante artikelen

Nieuwe energielabels 2021: koelkast, vriezer, vaatwasser & wijnklimaatkast

Koelkasten, vriezers, koel-vriescombinaties, vaatwassers, wijnklimaatkasten en wijnkoelkasten hebben sinds maart 2021 een nieuw energielabel. In het nieuwe label lopen de…

op 9 april 2021

Design keukens in professionele stijl

De professionele keuken van een restaurant heeft een enorme aantrekkingskracht op alle hobby-koks en levensgenieters, want… daar komen alle heerlijke…

op 26 januari 2021

Keukenonderdelen uitkiezen: waar moet je op letten?

Leg de basis voor jouw droomkeuken! Onmisbaar en te vinden in iedere keuken zijn de basiselementen; de essentiële keukenonderdelen. Van…

op 6 mei 2020

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap