Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.6 uit 15 ervaringen

Vraag een adviesgesprek aan »
Duurzaam 9 minuten leestijd

Bewust genieten van je duurzame keuken


op 31 januari 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 09 augustus 2022

Niet alleen door wat vaker biologische producten te eten help je de wereld een stukje duurzamer te maken, maar ook zeker bij het ontwerp van een nieuwe keuken kan er veel winst voor het milieu behaald worden. Ik wil graag negen punten onder de aandacht brengen voor de duurzame keuken, helemaal ingericht naar jouw wens!

1 – Slim met water

‘Draai de kraan dicht’ wordt er regelmatig geroepen om de kinderen bewust te maken en te wijzen op het onnodig verspillen van water. Ongemerkt kan er ook veel minder water en energie in de keuken verbruikt worden door waterbesparende kranen en energiebesparende kranen te installeren.

Waterbesparende kranen

In de keuken heb je soms een flinke straal water nodig om een pan te vullen voor het koken van pasta. Er zijn waterbesparende keukenkranen waarbij het water tijdelijk vol opengedraaid kan worden en daarna weer terug in de spaarstand gezet voor het wassen van je handen of om iets even snel af te spoelen. Het water wordt bijvoorbeeld met meer kracht uit de kraan verstoven of gesproeid, waardoor er veel minder water wordt getapt en verspild.

Energie besparende kranen

Bij keukenkranen voorzien van Ecostart daalt het warmwaterverbruik met 30%. Het water wordt niet meer (onnodig) opgewarmd in de middenstand van de hendel, met een flinke energiebesparing als gevolg. Wist je dat bij regelmatig dagelijks gebruik, de kokendwaterkraan als de Selsiuz en Quooker energiezuiniger is dan een waterkoker? In een losse waterkoker kook je namelijk meestal te veel water voor die ene kop thee.

Duurzame keuken met een Lanesto Forte keukenmengkraan met Ecostart, Lanesto Amalfi keukenmengkraan met Ecostart of Selsiuz kokend-water-kraan
Foto: Energiebesparende kokend water kranen. 1) Lanesto Forte 2) Lanesto Amalfi 3) Selsiuz

2 – De vaat wassen

Met de hand afwassen in een teiltje klinkt misschien ouderwets, maar is wel het meest duurzaam.Is de ruimte op het werkblad al beperkt en heb je geen zin om de hele tijd naar de vieze vaat te kijken, dan is de keuze voor een energiezuinige vaatwasser met A++/A+++ label verstandig. Om maximaal gebruik te kunnen maken van de wasbeurt zet je de vaatwasser alleen aan als hij helemaal vol is. Dus koop er maar alvast wat extra servies bij!

In een tweepersoons huishouden en een kleine keuken kan een smalle vaatwasser van 45cm in de nieuwe keuken geplaatst worden waar zo’n 9-10 couverts in passen. Een kleine vaatwasser is per wasbeurt zuiniger dan de standaard afwasmachine en de wasbeurt duurt gemiddeld korter. Het wast echter per keer veel minder vaat dan een normale afwasmachine met 12-16 couverts, waardoor de grote versie uiteindelijk toch het meest zuinig is.

Bosch vaatwasser Serie 8 PerfectDry energielabel A+++ in een duurzame keuken
Foto: bosch vaatwasser Serie 8 PerfectDry energielabel A+++ in een duurzame keuken

3 – Biologisch keukentextiel

In de duurzame keuken kunnen natuurlijk de biologische katoenen theedoeken, keukendoeken en vaatdoekjes niet ontbreken. Naast bio-katoen biedt ook het milieuvriendelijke linnen grote voordelen in de duurzame keuken. De stof neemt veel vocht op en droogt snel.

4 – Energiezuinige keukenapparatuur

Bij het samenstellen van de keuken laat ik de klant graag een keuze zien aan energiezuinige inbouwkeukenapparatuur met een uitstekend energielabel. Bij een klein huishouden of een appartement midden in de stad bijvoorbeeld, kan een grote koelkast soms overbodig zijn.

Nederland laat geleidelijk het gas los om in 2050 geheel aardgasvrij door het leven te gaan. Vooralsnog belast koken op gas of elektriciteit het milieu evenveel. Er wordt echter verwacht dat in de toekomst de stroom voor de elektrische kookplaat, keramische kookplaat en inductiekookplaat steeds duurzamer opgewekt gaat worden.

5 – Losse keukenapparaten

Kijk ook bij losstaande keukenapparaten goed naar het energielabel. Ga daarnaast op zoek naar de compacte kleine versie van de waterkoker, blender of tostirooster. Het scheelt gelijk ook ruimte op het aanrechtblad.

6 – Verlichting

LED is aan zet in de keuken! Een LED lamp is 90% energiezuiniger dan een gloeilamp en stoot door het lage verbruik veel minder CO2 uit. Het gebruik van LED verlichting biedt vele mogelijkheden. Van LED verlichting in en onder kasten, verlichte planken en afzuigkap verlichting tot LED verlichting die de achterwand en plinten verlicht. Vaak is de temperatuurkleur en intensiteit naar wens in te stellen.

Het meest milieuvriendelijk blijft vanzelfsprekend: daglicht. In het keukenontwerp let ik op de aanwezigheid van een eventueel raam om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de natuurlijke lichtinval. Een goede combinatie van kunstlicht en natuurlijk licht maken van de keuken een prettige ruimte om in te ‘werken’ en een plaatje om te zien!

7 – Vacumeren van voedsel

Verspilling van eten is één van de grote zondes in de keuken! Vacumeren wordt in de ‘groene’ keuken steeds populairder, omdat met vacumeren de houdbaarheid van producten aanzienlijk verlengd wordt. Door het vacumeren kan er geen zuurstof bij het eten komen en krijgen ziekmakende bacteriën geen kans om te groeien. Er zijn losse vacumeerapparaten verkrijgbaar en uitvoeringen die onder het werkblad geplaatst kunnen worden. Inmiddels zijn er ook koelkasten met ingebouwde vacumeer mogelijkheden.

Quva vacumeermachine voor in de duurzame keuken
Foto: Quva vacumeermachine, gemonteerd onder het werkblad – Dekker Zevenhuizen

 

 

8 – Afval scheiden

In Nederland zijn we op vele manieren druk bezig met het scheiden van afval. Thuis kan het afval prima gesorteerd worden met praktische afvalsystemen in onderkasten en spoelkasten. Verschillende indelingen voor afvalbakken voor GFT, plastic, papier en glas zijn mogelijk in het keukenontwerp, tegelijk met extra opbergruimte voor schoonmaakmiddelen. Wil of kun je geen keukenkastje of keukenlade opofferen, dan zijn er ook losstaande prullenbakken met verschillende compartimenten verkrijgbaar die een mooie accessoire in jouw keuken kunnen zijn.

Häcker afvalsysteem voor een duurzame keuken
Foto: Afvalsysteem Häcker Keukens

9 – Certificering van werkbladen

Er zijn verschillende certificaten mogelijk bij werkbladen die de garantie geven dat het een duurzaam product betreft. Het FSC®-certificaat staat in voor een verantwoord beheer van bossen wereldwijd. Denk daarbij aan massief houten keukenbladen, multiplex bladen en Greenpanel bladen. Greenpanel voldoet aan de allerhoogste normen voor samengestelde werkbladen van hout.

Werkbladen met het Greenguard certificaat voldoen aan strenge richtlijnen voor vervuilende stoffen binnenshuis. Daarnaast is er het meer bekende NSF. Deze wereldwijde en onafhankelijke keuringsdienst controleert of producten voldoen aan de normen. Denk daarbij aan een veilig werkblad en contact met bepaalde soorten voedsel.

Keukenblad Fenix NTM voor een duurzame keuken
Foto: Werkblad Fenix NTM plaatmateriaal Greenguard gecertificeerd – Dekker Zevenhuizen

Hulp bij het samenstellen van een duurzame keuken

Zoals je ziet zijn er allerlei manieren om een duurzame keuken te creëeren. Al deze mogelijkheden roepen natuurlijk ook vragen op. Wat past bij je, wat minder? Gelukkig zijn onze keukencoaches er om je te helpen met het maken van deze keuzes. Via een vrijblijvend adviesgesprek kunnen wij je doelgericht naar jouw droomkeuken coachen. Vraag nu het vrijblijvend adviesgesprek aan, wij helpen je graag.

Read more

Relevante artikelen

Nieuwe energielabels 2021: koelkast, vriezer, vaatwasser & wijnklimaatkast

Koelkasten, vriezers, koel-vriescombinaties, vaatwassers, wijnklimaatkasten en wijnkoelkasten hebben sinds maart 2021 een nieuw energielabel. In het nieuwe label lopen de…

op 9 april 2021

Design keukens in professionele stijl

De professionele keuken van een restaurant heeft een enorme aantrekkingskracht op alle hobby-koks en levensgenieters, want… daar komen alle heerlijke…

op 26 januari 2021

Keukenonderdelen uitkiezen: waar moet je op letten?

Leg de basis voor jouw droomkeuken! Onmisbaar en te vinden in iedere keuken zijn de basiselementen; de essentiële keukenonderdelen. Van…

op 6 mei 2020

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap