Duurzaam, Keukens 12 minuten leestijd

Bewust genieten van je duurzame keuken


op 31 januari 2020
door: KeukenCoach

Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!

Een duurzame keuken is belangrijker dan ooit! Je keuken duurzaam inrichten, realiseer je eerder dan je denkt… Duurzaamheid krijgt alle aandacht bij KeukenCoach! De experts van KeukenCoach stellen prachtige keukens duurzaam samen met de nieuwste innovatieve keukenapparatuur en optimaal gebruiksgemak. Bij het ontwerpen van duurzame keukens kijk je o.a. naar water- en energieverbruik, verantwoord materiaal gebruik, verspilling tegengaan en afvalscheiding. In dit blog lees je negen aandachtspunten voor je unieke duurzame keuken, helemaal ingericht naar jouw wensen!

Waar begin je met het ontwerpen van je duurzame keuken? Een KeukenCoach expert helpt je graag en adviseert je deskundig je keuken duurzaam, stijlvol, op maat en maximaal comfortabel te maken!

Een keuken duurzaam samenstellen, waar let je op? 9 Punten!

Häcker keuken AV 1097 – duurzame keukens door PURemission & PUResist verantwoord ondernemen
Foto: Häcker keuken – duurzame keukens door PURemission & PUResist verantwoord ondernemen

1 – Energiezuinige keukenapparatuur

Energie besparen in de keuken

In een duurzame keuken, in iedere keuken is energiezuinige keukenapparatuur een must!

Een grote bron van informatie voor je keuken duurzaam inrichten is het energielabel van de keukenapparaten. De koelkast, vriezer, vaatwasser en wijnklimaatkast hebben een nieuw energielabel 2021 gekregen, dat naast het energieverbruik ook het waterverbruik en/of het geluidsniveau van het apparaat aangeeft. Het verwarrende A+++ label voor duurzame keukens is verdwenen. Het overzichtelijke nieuwe energielabel van A t/m G maakt het makkelijker keukens duurzaam samen te stellen en het pusht de fabrikant tot verdere water- en energiebesparing.

Siemens IQ500 inbouw koel-vriescombinatie & Vrijstaande Siemens koel-vriescombinatie KG39NAIAT, energielabel A
Foto: Links – Siemens IQ500 inbouw koel-vriescombinatie & rechts – Vrijstaande Siemens koel-vriescombinatie KG39NAIAT, energielabel A

In duurzame keukens krijgen innovatieve keukenapparaten een prominente plek! Een prachtig voorbeeld voor in je duurzame keuken is bovenstaande Siemens iQ500 koel-vriescombinatie met nieuw energielabel A en maximaal gebruiksgemak. In deze zeer energiezuinige koelkast blijven groente, fruit, vis en vlees door de hyperFresh technologie aanzienlijk langer vers en heb je minder afval. De iQ500 koel-vriescombinatie heeft freezerLight voor beter zicht (de koelkastdeur kan eerder dicht) en een noFrost functie die aanvriezen voorkomt waardoor het energieverbruik tot een minimum beperkt wordt. Een KeukenCoach expert heeft ook veel aandacht voor comfort bij een keuken duurzaam ontwerpen. De nieuwe iQ500 Siemens koel-vriescombinatie is ultra stil en zo ideaal voor open keukens.

DUURZAME KEUKEN TIP: In een klein huishouden of een appartement midden in de stad kan een grote koelkast soms overbodig zijn.

Nederland stapt zeer rap van het gas af. De elektrische inductie kookplaat is de perfecte opvolger van de gaskookplaat en het gasfornuis. De inductie kookplaat met afzuiging als BORA maakt een grote vlucht in onze keukens.

Een BORA is als energiezuinige inductiekookplaat met afzuiging een aanwinst in je duurzame keuken. Er wordt geen energie verspild doordat de inductie kookzone uitschakelt als er geen pan op staat en de afzuiging wordt geregeld op basis van het kookproces. Maak je keuken duurzaam met de recirculatie afzuiging van de BORA waarbij de schone lucht weer de keuken ingeblazen wordt. Je verliest zo geen warme lucht naar buiten!

DUURZAME KEUKEN TIP: Bespaar energie door gebruik te maken van de hete lucht functie bij een magnetron of oven met hetelucht.

Volledig geïntegreerde vaatwasser Bosch SMD6TCX00E energielabel A
Foto: Volledig geïntegreerde vaatwasser Bosch SMD6TCX00E energielabel A

2 – De vaat wassen

Help je duurzame keuken een handje door zelf de kleine afwasjes te doen in de spoelbak. Is de ruimte op het werkblad al beperkt en heb je geen zin om de hele tijd naar de vieze vaat te kijken, dan is de keuze voor een energiezuinige vaatwasser met het liefst een A label verstandig.

Om maximaal gebruik te kunnen maken van de wasbeurt zet je in duurzame keukens de vaatwasser alleen aan als die helemaal vol geladen is. Dus koop er maar alvast wat extra servies bij!

Voor een keuken duurzaam ontwerp kan in een één/tweepersoons huishouden en in een kleine keuken een smalle vaatwasser van 45cm, waar zo’n 9-10 couverts in passen, geplaatst worden. Een kleine vaatwasser is per wasbeurt zuiniger dan de standaard formaat afwasmachine en de wasbeurt duurt gemiddeld korter. Het wast echter per keer veel minder vaat dan een normale afwasmachine met 12-16 couverts, waardoor de grote versie uiteindelijk toch het meest zuinig en duurzaam is.

Bovenstaande Bosch inbouw vaatwasser SMD6TCX00E is een zeer energiezuinige vaatwasser, perfect voor de duurzame keuken met z’n energieklasse A. Je regelt de inbouw vaatwasser met de Home Connect app, waarin je de hoeveelheid vaat, mate van vervuiling, etc. aangeeft. De vaatwasser selecteert hierop zijn vaatwasprogramma.

Kleine KitchenAid blender mintgroen in Bodemian keuken, KeukenCoach keuken Marrekech
Foto: Kleine KitchenAid blender mintgroen in Bodemian keuken – KeukenCoach keuken Marrekech

3 – Losse keukenapparaten

Check ook bij losstaande keukenapparaten het energieverbruik!

Ga op zoek naar de kleine versie van de waterkoker, blender of tostirooster om in je keuken duurzaam en energiezuinig te werken. Een klein keukenapparaat scheelt gelijk ook ruimte op het aanrechtblad.

Een airfryer is een +/- compacte versie van een hete lucht oven. Door de korte opwarmtijd verbruikt een airfryer minder energie dan een heteluchtoven. De airfryer en heteluchtoven gebruik je naast elkaar. De airfryer is ideaal voor snacks, krokante friet, kippenpoten en meer. In de heteluchtoven bak je de heerlijkste taarten en grote ovenschotels.

DUURZAME KEUKEN TIP: Bespaar energie door je gerecht op te warmen in de magnetron i.p.v. in de oven.

: Lanesto Forte keukenmengkraan met energiebesparende Ecostart - Lanesto Amalfi keukenmengkraan waterbesparend en energiebesparend met Ecostart & Selsiuz kokend-water-kraan
Foto: Lanesto Forte keukenmengkraan met energiebesparende Ecostart – Lanesto Amalfi keukenmengkraan waterbesparend en energiebesparend met Ecostart & Selsiuz kokend-water-kraan

4 – Slimme keukenkranen

‘Draai de kraan dicht’ wordt er regelmatig geroepen om de kinderen bewust te maken en te wijzen op het onnodig verspillen van water. Ongemerkt kan er veel minder water en energie in je duurzame keuken verbruikt worden door waterbesparende kranen en energiebesparende kranen te installeren.

Waterbesparende kranen

In de keuken heb je soms een flinke straal water nodig om een pan te vullen voor het koken van pasta. Er zijn waterbesparende keukenkranen waarbij het water niet zomaar vol opengedraaid kan worden en daarna weer terug in de spaarstand gaat voor het wassen van je handen of om iets even snel af te spoelen. Je maakt de keuken duurzaam door in de spaarstand het water met meer kracht uit de kraan te verstuiven of te sproeien. Zo tap én verspil je minder water!

Energie besparende kranen

Bij keukenkranen voorzien van Ecostart daalt het warmwaterverbruik in duurzame keukens met 30%. Het water wordt niet meer (onnodig) met warm water gemengd in de middenstand van de hendel, met een flinke energiebesparing voor je duurzame keuken als gevolg. Wist je dat bij regelmatig dagelijks gebruik, de kokendwaterkraan als de Selsiuz en Quooker energiezuiniger is dan een waterkoker? In een losse waterkoker kook je veelal te veel water voor die ene kop thee.

Biologische theedoeken en groente- en fruitzakjes van bio katoen – Dille & Kamille
Foto: Biologische theedoeken en groente- en fruitzakjes van bio katoen – Dille & Kamille

5 – Biologisch keukentextiel & groente- en fruitzakjes van bio katoen

In je duurzame keuken kunnen biologische katoenen theedoeken, keukendoeken en vaatdoekjes niet ontbreken. Neem zero waste groente-en fruitzakjes van bio katoen mee naar de winkel en groenteman en leg ze terug gevuld in je koelkast.

Naast bio-katoen biedt ook het milieuvriendelijke linnen grote voordelen in duurzame keukens. Denk aan het opnemen van veel vocht en snel drogen van de stof.

LED verlichting onder keukenkastjes, KeukenCoach keuken Sydney
Foto: LED verlichting onder keukenkastjes – KeukenCoach keuken Sydney

6 – LED keukenverlichting

LED is aan zet in duurzame keukens! Een LED lamp is 90% energiezuiniger dan een gloeilamp en stoot door het lage verbruik veel minder CO2 uit.

Het gebruik van LED licht biedt vele mogelijkheden voor goede werkverlichting en gezellige sfeerverlichting in je duurzame keuken. Van LED verlichting onder keukenkastjes en in kasten, verlichte planken en afzuigkap verlichting tot LED strips onder het werkblad, LED achterwand verlichting en plintverlichting. Vaak is het LED licht naar wens instelbaar in temperatuurkleur en intensiteit.

Het meest milieuvriendelijk blijft: daglicht. Om je keuken duurzaam in te richten maakt een KeukenCoach expert optimaal gebruik van de natuurlijke lichtinval van een raam. Een goede combinatie van LED keukenverlichting en natuurlijk licht maken van je keuken een prettige ruimte om in te ‘werken’ en een plaatje om te zien!

Quva vacumeermachine, gemonteerd onder het werkblad
Foto: Quva vacumeermachine, gemonteerd onder het werkblad

7 – Vacumeren van voedsel

Verspilling van eten is één van de grote zondes in de keuken! Vacumeren wordt in duurzame keukens steeds populairder, omdat met vacumeren de houdbaarheid van producten aanzienlijk verlengd wordt.

Door het vacumeren van gerechten kan er geen zuurstof bij het eten komen en krijgen ziekmakende bacteriën geen kans om te groeien. Om keukens duurzaam te maken zijn er losse vacumeerapparaten verkrijgbaar en uitvoeringen die onder het werkblad geplaatst kunnen worden, zoals bovenstaande vacumeermachine Quva. Grote keukenapparatuur merken als NEFF, Miele en ATAG hebben inbouw vacumeerlades in hun assortiment en inmiddels zijn er ook koelkasten met vacumeer mogelijkheden.

Häcker afvalsysteem voor een duurzame keuken
Foto: Afvalsysteem Häcker Keukens

8 – Afval scheiden

In Nederland zijn we op vele manieren druk bezig met het scheiden van afval. Thuis kan het afval in je duurzame keuken prima gesorteerd worden met praktische afvalsystemen in onderkasten en spoelkasten.

Verschillende indelingen voor afvalbakken voor GFT, plastic, papier en glas met extra opbergruimte voor schoonmaakmiddelen zijn mogelijk als je de keuken duurzaam gaat ontwerpen. Wil of kun je geen keukenkastje of keukenlade opofferen, dan zijn er ook losstaande prullenbakken met verschillende compartimenten verkrijgbaar die een schitterende duurzame accessoire in jouw keuken zijn.

Blauw Fenix keukenblad NTM plaatmateriaal Greenguard gecertificeerd
Foto: Blauw Fenix keukenblad NTM plaatmateriaal Greenguard gecertificeerd

9 – Duurzame werkbladen

In een duurzame keuken ligt een duurzaam keukenblad!

Er zijn verschillende certificaten mogelijk bij werkbladen die de garantie geven dat het een duurzaam product betreft. Het FSC®-certificaat staat in voor een verantwoord beheer van bossen wereldwijd. Denk daarbij aan massief houten keukenbladen, multiplex bladen en Greengridz bladen. Greengridz voldoet aan de allerhoogste normen voor samengestelde werkbladen van hout. Werkbladen met het Greenguard certificaat voldoen voor duurzame keukens aan strenge richtlijnen voor vervuilende stoffen binnenshuis. Daarnaast is er het meer bekende NSF. Deze wereldwijde en onafhankelijke keuringsdienst controleert of producten voldoen aan de normen. Denk daarbij aan een veilig werkblad en voedsel contact.

Expert hulp bij het samenstellen van je duurzame keuken!

Zoals je ziet, je kunt op allerlei manieren keukens duurzaam inrichten. Wat past bij jou, wat minder? Een expert van KeukenCoach helpt je deskundig bij het maken van je duurzame keuken keuzes!

Een KeukenCoach expert maakt geheel naar jouw wensen een unieke opstelling waarin jouw ideale keuken duurzaam is en voorzien wordt van de nieuwste innovaties en maximaal gebruiksgemak heeft. Breng de bijzondere KeukenCoach winkels een bezoek en laat je verrassen door de prachtige duurzame keukens van de grote keukenmerken.

Maak direct een vrijblijvende adviesafspraak met een KeukenCoach expert!

 

Relevante artikelen

Wat maakt Alusplash achterwanden zo duurzaam en stijlvol?

Alusplash is het vernieuwende achterwand materiaal dat door de bijzondere combinatie van gebruiksgemak, duurzaamheid, goede prijs en luxe uitstraling, favoriet…

op 13 mei 2024

Welke kamerplanten zijn goede keuken planten?

Planten in de keuken: gezellig & gezond! Kamerplanten zijn dé ‘groene’ accessoires voor je keuken! Planten brengen volop kleur, levendigheid…

op 15 april 2024

Dit zijn de 10 keukentrends 2024!

Zin in vers van de pers inspiratie voor je (nieuwe) keuken? KeukenCoach geeft je de top 10 keukentrends 2024 die…

op 14 augustus 2023

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap