Advies, Inspiratie 11 minuten leestijd

Koelkast kopen? Checklist voor jouw perfecte koelkast!


op 9 april 2021
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 09 april 2021

Bij de koelkast van nu is er alle aandacht voor innovatieve functies, energieverbruik, slimme koelkast indeling én prachtig design. In de nieuwste koelkasten blijven onze groenten, vlees, vis en zuivel langer houdbaar en veilig om te eten. Je inbouw koelkast of koel-vriescombinatie draait non-stop het hele jaar, waardoor er extra gelet wordt op energiezuinigheid. ‘Coole’ vrijstaande koelkasten maken van de Amerikaanse koelkast een ware eyecatcher in de keuken. In dit blog lees je uitgebreid over de verschillende koelkast afmetingen, modellen, slimme inbouwkoelkast functies, energieklasse van de koelkasten en ook belangrijk: koelkast geluid. Volg de 6 punten van de koelkast kopen checklist en vind de perfecte inbouw koelkast of koel-vriescombinatie voor jouw keuken!

Een KeukenCoach expert is goed op de hoogte van de nieuwste koelkast ontwikkelingen in duurzaamheid bijvoorbeeld en adviseert je daar graag over. Welke inbouwkoelkast of vrijstaande koelkast past bij jouw lifestyle en keukenontwerp? Vraag het een expert van KeukenCoach!

Koel-vriescombinatie met deur-op-deur montage systeem, Siemens koel-vriescombinatie inbouw iQ700 + Siemens wijnklimaatkast
Foto: Koel-vriescombinatie met deur-op-deur montage systeem – Siemens koel-vriescombinatie inbouw iQ700 + Siemens wijnklimaatkast

Koelkast kopen checklist

Doorloop de 6 punten van de koelkast kopen checklist en aan het einde weet je precies wat jouw ideale koelkast is! 

1) Vrijstaande koelkast of inbouw koelkast kiezen

Een inbouw koelkast of koel-vriescombinatie functioneert onzichtbaar achter een kastdeur(en). Het keukenblok krijgt de uitstraling van een mooi strak meubel waarin de inbouwkoelkast 24/7 z’n werk doet. Een vrijstaande koelkast is heel aanwezig in de ruimte. Er is daarbij volop keuze uit prachtige Amerikaanse koelkasten. 

Naast RVS is de zwarte Amerikaanse koelkast een zeer geliefde kleur, nu de zwarte keuken HOT is! De strakke Amerikaanse koelkast met ijsblokjes machine en/of waterreservoir heeft ook een vintage zusje: de populaire retro koelkast, waarvan ETNA en SMEG de bekendste zijn. 

Vier het leven met een wijnkoelkast of wijnklimaatkast in je keuken! Een vrijstaande of inbouw koelkast speciaal om je flessen wijn op drinktemperatuur te houden, kan prachtig in het keukenontwerp geïntegreerd worden.

Bosch koel-vriescombinatie met VitaFresh Pro laden
Foto: Bosch koel-vriescombinatie met VitaFresh Pro laden

2) Koelkast inhoud

Hoe groot de inhoud van je vrijstaande of inbouwkoelkast zou moeten zijn, hangt helemaal af van: 

 • de grootte van je huishouden en het aantal mee-eters & drinkers
 • hoe vaak je boodschappen doet
 • hoe vaak je eten laat bezorgen

Belangrijk om te weten is dat een te grote koelkast onnodig veel stroom verbruikt en bij een te kleine koelkast sneller een extra koelkast wordt aangeschaft, waardoor je alsnog meer stroom gaat verbruiken.

Side by side koelkast inbouw, Miele koelkast inbouw
Foto: Side by side koelkast inbouw – Miele koelkast inbouw

3) Koelkast afmetingen en modellen

Inbouw koelkast types:

 • Onderbouw inbouw koelkast

Standaard 82 cm hoog, standaard 55-60 cm breed

 • 1 Deurs inbouwkoelkast (eventueel met vriesvak)

Hoogte 88, 102, 122, 140, 158, 178 cm + afwijkende maten, standaard 55-60 cm breed

 • Inbouw koel-vriescombinatie (koelkast met 2 deuren)

Meestal 158 of 178 cm hoog, standaard 55-60 cm breed

 • Inbouw side-by-side koelkast (vaak 2 inbouw koelkasten, koel-vriescombinaties of inbouw koelkast en inbouw vriezer naast elkaar)

Meestal 178 cm hoog en 70-100 cm breed + afwijkende formaten

 • Inbouw French Door koelkast (het vriesgedeelte bevindt zich onder in een lade, boven één groot koelgedeelte achter 2 deuren)

Meestal 178 cm hoog en 70-100 cm breed + afwijkende formaten

SCHARNIER SYSTEEM BIJ EEN INBOUWKOELKAST:

 • Deur-op-deur montage
 • Sleepdeur montage
Siemens Side-by-Side koelkast, Amerikaanse / vrijstaande koelkast in KeukenCoach keuken Hamptons
Foto: Siemens Side-by-Side koelkast – Amerikaanse / vrijstaande koelkast in KeukenCoach keuken Hamptons

Vrijstaande koelkast types:

 • Tafelmodel koelkast

Standaard hoogte 85 cm, breedte 50-60 cm (60 cm standaard breedte)

 • 1 Deurs koelkast

Hoogte 75-190 cm, breedte 55-60 cm

 • Koel-vriescombinatie

Hoogte 90-203 cm, breedte 55-80 cm

 • Amerikaanse koelkasten

Hoogte 150-190 cm, breedte 70-100 cm + afwijkende formaten

 • Side-by-Side koelkast

Meestal 178 cm hoog, breedte 70-100 cm + afwijkende formaten (oorspronkelijk rechts koelgedeelte & links vriesgedeelte)

 • French Door koelkast

Meestal 178 cm hoog, breedte 70-100 cm + afwijkende formaten

Slimme koelkast met camera, Siemens Home Connect
Foto: Slimme koelkast met camera – Siemens Home Connect

4) Slimme koelkast functies

 • De vrijstaande of inbouw koelkast met vershoudzone heeft verschillende zones waarin je de temperatuur of luchtvochtigheid kunt instellen voor groente en fruit en een 0 graden zone voor het langer bewaren van vis en vlees. De producten kunnen door de zones dagen langer gebruikt worden. Zo voorkom je verspilling van voedsel én geld.
 • Met een koel-vriescombinatie No Frost is je koelkast ontdooien verleden tijd! Een bevroren vrijstaande of inbouwkoelkast verbruikt namelijk meer stroom. Zie hier nog enkele koelkast schoonmaken tips.
 • Een snelkoeler koelkast heeft een superkoelen functie, waardoor alle boodschappen in de koelkast snel op gewenste koeltemperatuur komen. Je verbruikt hierdoor minder stroom en de producten blijven langer goed.
 • Wat dacht je van de koelkast die inspeelt op het gebruik van het apparaat? De inbouwkoelkast leert zelf hoe vaak en op welke tijdstip je de koelkast open en dicht doet en past de temperatuur daarop aan. Alles om het energieverlies te minimaliseren in je duurzame keuken.
 • Bespaar energie met een Amerikaanse koelkast door-in-door. Er verdwijnt minder koude lucht bij het openen van een kleine deur of een buitendeur met een speciaal vak, voor eten en drinken dat je het meest gebruikt. Op de nieuwste slimme koelkast met spiegelglas kun je kloppen en de deur wordt transparant.
 • In de slimme keuken kun je ook je vrijstaande of inbouw koelkast op afstand bedienen met je smartphone. Handig is de koelkast met camera. Zo kun je altijd zien (ook in de winkel) wat er nog aan eten en drinken aanwezig is zonder de deur te openen, waarbij kou verloren zou gaan.
Nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer
Foto: Nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer

5) Energieklasse koelkast

Koelkasten worden steeds energiezuiniger. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee! Van alle keukenapparaten, vinden mijn klanten een energiezuinige koelkast het meest belangrijk. 

Op het energielabel van de koelkast zie je duidelijk onder welke energieklasse de vrijstaande of inbouwkoelkast valt. Kijk naar de inhoud van de koel- en vriesvakken en lees hoeveel kWh stroom het apparaat per jaar verbruikt. Alles over het nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer, lees je op deze pagina.

6) Koelkast geluid

Vierentwintig uur per dag staat een koelkast aan. Let op de hoeveelheid geluid dat de vrijstaande of inbouwkoelkast produceert, zeker bij een open keuken indeling. 

Het geluidsniveau van de koelkast kun je vinden op het energielabel.

Miele koel-vriescombinatie met vershoudlade
Foto: Miele koel-vriescombinatie met vershoudlade

Koelkast advies op maat!

Een KeukenCoach expert adviseert je deskundig over de nieuwste handige koelkast functies, energieverbruik en (inbouw)maten van koelkasten en koel-vriescombinaties. 

Bekijk in de KeukenCoach winkel op je gemak de veelzijdige inbouwkoelkast en eigentijdse vrijstaande koelkast in de één na de andere prachtig ingerichte showroomkeuken. Een expert vertaalt al jouw wensen in een perfecte keuken met de ideale vrijstaande of inbouw koelkast, passend bij jouw lifestyle.

Een advies afspraak met een KeukenCoach expert is zo gemaakt!

Read more

Relevante artikelen

Aanrechtblad schoonmaken: Tips voor alle werkbladen!

Je aanrechtblad schoonmaken heeft 3 grote voordelen: het is hygiënisch, je verlengt de levensduur en je keukenblad behoudt de prachtige…

op 27 maart 2023

De 8 belangrijkste keukentrends 2023!

Zin in een nieuwe keuken of een trendy keuken make-over? KeukenCoach geeft je de 8 belangrijkste keukentrends voor 2023, gespot…

op 27 februari 2023

Verliefd op Lancellotti fornuizen!

‘Ik ben verliefd op Lancellotti fornuizen!’ dat zijn de passionele eerste woorden van Frans-Anno Tweebeeke in gesprek met KeukenCoach directeur…

op 17 mei 2022

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap