Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
Kookeiland vs schiereiland is geen bokswedstrijd tussen 2 keukeneilanden. In dit blog staan de voordelen en nadelen van het zeer geliefde kookeiland en de veelzijdige schiereiland keuken voor je op een rijtje. Daarnaast adviseert de keukenexpert je over de verschillende schiereiland en kookeiland afmetingen en welke technische aanpassingen er nodig zijn bij een keuken met kookeiland, schiereiland, werkeiland of spoeleiland. Vervolgens komen, niet onbelangrijk, de kookeiland kosten aan bod en geniet je volop van uitzonderlijke keukeneiland vormen, kleuren en materialen inspiratie!
De eindeloze design mogelijkheden van kookeiland en schiereiland keukens halen het beste uit een KeukenCoach expert naar boven. De out of the box ontwerper stelt voor jou de perfecte eilandkeuken samen die voldoet aan al jouw eisen, wensen en een beetje meer.. Een afspraak met een KeukenCoach expert is zo gemaakt!
De schiereiland en kookeiland voordelen en nadelen
In de volksmond wordt het woord kookeiland gebruikt voor ieder vrijstaand keukenblok in het midden van de keukenruimte.
Het ‘kookeiland’ kan een keukeneiland zijn waarop gekookt wordt (= het echte kookeiland), een spoeleiland waar groente gewassen wordt in de spoelbak, een werkeiland met werk- en plezierruimte of schiereiland dat aan drie zijden vrijstaand is.
1) – Heb je genoeg ruimte voor een kookeiland of schiereiland in de keuken?
Gaat een kookeiland passen?
Met een kookeiland of keukeneiland bereik je alleen dat echte wauw-effect als er genoeg ruimte is rondom de prachtige ‘parel’ in het midden van de keuken.
Een eiland keuken bestaat vaak uit een hoge kastenwand (+/- 60cm diep) met inbouw keukenapparatuur, waar parallel het vrijstaande kookeiland op 120cm afstand is geplaatst. De keukenladen en de deur van de oven of vaatwasser moeten bij het openen elkaar niet raken. Zo wil je ook vrij kunnen bewegen in de keuken en elkaar rustig kunnen passeren. Dit betekent dat je aan elke kant minimaal 90cm doorloop ruimte nodig hebt.
Kookeiland afmetingen
Als keukenexpert adviseer ik je om het kookeiland werkblad zeker 90cm diep te maken om een ieder te beschermen tegen hete spetters en stoom uit de pasta pan. Meest verkocht is het kookeiland 90cm diep, zeker 100 cm diep. Wat ook belangrijk is om mee te nemen: is er na het plaatsen van het kookeiland nog wel genoeg ruimte voor je eettafel met stoelen? Je zou ook voor een kleinere eethoek kunnen kiezen bij een sfeervolle kookeiland met bar.
Als je de ruimte tot je beschikking hebt, schittert een kookeiland bij een parallel keukenopstelling, in het midden van een U-keuken of in de open ruimte van de L-keuken… Er zijn zoveel variatiemogelijkheden te bedenken om een kookeiland te verwerken in een nieuwe keuken.
Bij gebrek aan net die extra meter, kun je kijken of het mogelijk is een muur uit te breken om het kookeiland toch te kunnen plaatsen zonder dat het benauwd aanvoelt. Vind je dat net iets te drastisch of kan het gewoonweg niet, dan is een schiereiland keuken dé perfecte oplossing voor de te kleine keuken met kookeiland.
Kan er een schiereiland geplaatst worden?
Een schiereiland keuken is met één zijde tegen een keukenwand of keukenblok geplaatst en komt daardoor minder ver de keuken in.
De schiereiland keukenopstelling past in een kleinere keukenruimte, terwijl je er altijd nog aan 3 kanten omheen kunt lopen. De ruimte die de extra vrije zijde van het losstaande kookeiland kost, zou je in het schiereiland kunnen gebruiken voor inbouwapparatuur, opbergruimte in de onderkasten of om aan te kunnen zitten.
Creëer een L-keuken met schiereiland door de korte zijde in de open ruimte te zetten. Plaats je aan een L-keuken nog een poot voor het schiereiland, dan is het eigenlijk een U-keuken met schiereiland die tegen 2 wanden is geplaatst en een laag gedeelte heeft met onderkasten. Je kunt het schiereiland ook haaks op een rechte keuken plaatsen, waardoor er een T-keuken ontstaat.
In de KeukenCoach keukenplanner kun je de keukenmaten aangeven en zien of een kookeiland dan wel schiereiland mogelijk is in jouw keuken. Hoeveel ruimte het in jouw keuken echt inneemt, kun je nabootsen door stukken karton op de keukenvloer te leggen. Dit is belangrijk punt omdat een kookeiland keuken de ruimte kleiner kan laten lijken!
2) – Is een kookeiland keuken technisch wel mogelijk bij jou thuis?
Een keukeneiland is een geheel vrijstaand blok midden in de ruimte. Dit vraagt om vele aanpassingen in een bestaande keuken. In een nieuwbouwsituatie kunnen de gewenste leidingen al tijdens de bouw meegenomen worden.
Kookeiland aanpassingen
Bij een kookeiland worden de elektriciteitskabels van de inductie kookplaat of het inductiefornuis in de vloer verwerkt.
Voor de afzuiging van damp en kookluchtjes tijdens het koken zijn er verschillende mogelijkheden: van een prachtige eilandschouw, bijna onzichtbare plafondunit tot de geliefde inductiekookplaat met afzuiging of downdraft afzuiging.
- Bij een kookeiland met luchtafvoer kan de lucht via een pijp naar buiten geleid worden, via het plafond of de vloer.
- Bij een kookeiland met recirculatie afzuiging wordt de lucht in het systeem gefilterd. De schone lucht wordt vervolgens in de ruimte verspreid. De afzuiging van een inductiekookplaat met afzuiging kan via een rooster in de plint geregeld worden. Dit geeft technisch de minste rompslomp. Je hebt alleen elektriciteit nodig.
Spoeleiland aanpassingen
Zou je graag een spoeleiland willen dan moet de gehele aan- en afvoer van water in/onder de vloer lopen. Dit is niet altijd toegestaan en een probleem bij aanwezige vloerverwarming.
Voor een werkeiland of bar eiland zijn niet perse technische aanpassingen nodig. Wellicht stroom voor een inbouwstopcontact en wijnklimaatkast. Je kunt volop genieten van al die extra werkbladmeters en opbergruimte!
En hier komt dan het grote voordeel van de schiereiland keuken: doordat een schiereiland met één zijde aan de wand of keukenblok staat kunnen alle afvoeren en elektriciteitskabels onder de kasten doorlopen richting de aansluitpunten in de vloer of muur!
3) – Past een kookeiland of een schiereiland bij jou en je budget?
Naast de vraag of je keukenruimte groot genoeg is voor een kookeiland of schiereiland en wat er technisch mogelijk is, speelt jouw persoonlijke smaak én budget een belangrijke rol.
Jouw unieke schiereiland of kookeiland op maat!
Zoals je op bovenstaande foto’s ziet, van een stijlvolle landelijke keuken met kookeiland en een strakke moderne keuken met eiland tot een luxe design keuken eiland… in alle geliefde keukenstijlen steelt een kookeiland de show. Met een schiereiland keuken kun je dezelfde open sfeer in de woonkeuken creëren als met een kookeiland. De beide keukeneilanden laten je tijdens het koken optimaal genieten van je gezin en gasten!
Keuken schiereiland inspiratie tip: je zou eventueel bij het schiereiland voor een ander materiaal werkblad kunnen kiezen om zo het eigen karakter te benadrukken.
Kookeiland kopen – kosten & budget
Een niet onbelangrijk aspect is het beschikbare budget bij een schiereiland keuken dan wel kookeiland kopen. Een kookeiland is niet zomaar geplaatst. Je hebt hierboven gelezen dat er technisch heel wat bij komt kijken en daar zijn vanzelfsprekend kosten aan verbonden. Naast besparing op montagekosten, heeft een schiereiland ook één zijde minder om af te werken en is het werkblad vaak minder diep dan bij een kookeiland.
Een expert van KeukenCoach bespreekt de vele design mogelijkheden met je en is geheel transparant over de schiereiland dan wel kookeiland kosten.
Expert advies voor jouw unieke kookeiland of schiereiland keuken!
In de KeukenCoach winkel geniet je van bijzonder mooi ingerichte kookeiland en schiereiland keukens in favoriete keukenstijlen. De onbeperkte ontwerpmogelijkheden in vormen, kleuren, materialen en apparatuur maken van eilandkeukens zeer geliefde keukens voor thuis!
Laat ook jouw hart van het huis betoveren door een eilandkeuken! Een KeukenCoach expert vertaalt al je persoonlijke wensen naar een unieke keuken met kookeiland of schiereiland op maat.
Relevante artikelen
Een coffee corner in de keuken inrichten, doe je zo!
Van koffie to-go naar een eigen coffee corner thuis: Met een koffie hoek in de keuken breng je de warme…
Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!
Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…
Hoe creëer je een gezond binnenklimaat in de keuken?
Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…