Verlichting 6 minuten leestijd

Verlichting in de keuken


op 31 januari 2020
door: KeukenCoach

Bij het ontwerp van een keukenopstelling kun je met een goed doordacht lichtplan het gebruiksplezier vergroten. Of het gaat om strak design of een landelijke keuken, als keukencoach geef ik graag suggesties om de keuken zo goed mogelijk te verlichten. Zo ook in dit blog, lees verder voor heerlijke verlichting in je keuken!

Het belang van goed licht

Goed licht is belangrijk in een ‘werkomgeving’, als ik de keuken zo mag benoemen. Gebrekkig licht maakt het moeilijk de ruimte te overzien. Vooral de ‘diepte’ neemt af en dat heeft een negatief effect op de ruimtebeleving. Het geeft een benauwd gevoel, veroorzaakt vermoeidheid en beperkt het comfort. Ik zou in eerste instantie proberen het buitenlicht goed te benutten.

Verlichting onder keukenkastjes, Häcker AV 2135 GL
Foto: Verlichting onder keukenkastjes – Häcker keuken

De grootste stap die hierbij gemaakt kan worden is het voorkomen van schaduw op het werkblad veroorzaakt door de gebruiker zelf. Lukt dat niet, dan is extra verlichting gewenst ter compensatie. Vervolgens gaat mijn aandacht naar het belichten van donkere plekjes. Vooral bij een keuken met bovenkastjes of een hoekopstelling kan met specifieke verlichting flinke verbetering behaald worden.

Bijvoorbeeld met LED spots, lichtlijsten of lichtbodem verlichting onder keukenkastjes of legplanken en door rekening te houden met de verlichting uit de afzuigkap. De beschikbare ruimte komt dan veel groter over. Er is ook compacte verlichting die in de laden of kastjes geplaatst kan worden. Dit geeft goed gedoseerd plaatselijk licht en een extra sfeervol effect bij kastjes met glazen deurtjes.

LED spot verlichting onder keukenkastjes, Häcker AV 2030
Foto: LED spot verlichting onder keukenkastjes – Häcker keuken

Gebruikte kleuren voor wanden, en materialen voor frontjes en werkblad

Licht wordt weerkaatst en geabsorbeerd door de omgeving. Lichte kleuren en gladde materialen reflecteren beter, donkere kleuren en ruwe materialen minder.

Bij donkere kleuren is wat extra licht gewenst. Bij gladde materialen is het zaak deze wat meer indirect te belichten. Gladde materialen zoals hoogglans keukenfronten gaan immers glimmen door aangestraald licht. Dit is in de keuken niet altijd gewenst, eventuele vuilspatjes krijgen dan te veel aandacht… Een oplossing kan zijn een matte muurverf te gebruiken en die aan te lichten. Dat geeft een diffuse spreiding.

Verlichting en sfeer, variabel in kleur en intensiteit

De functie van de keuken is aan het verschuiven van werkruimte naar leefruimte, zeker bij open keukens. Ik wil daar graag rekening mee houden bij de lichtkleur en hoeveelheid licht. Wat dacht je van een minder felle en warmere kleurtint ’s avonds na de afwas, passend bij de rest van de verlichting in de woonkamer?

Moderne LED verlichting kan met behulp van een afstandsbediening of app traploos versteld worden in sterkte en soms ook kleurtint. Zo kan voor beide toepassingen een passend niveau worden gekozen. Er zijn zelfs al systemen die zich laten bedienen m.b.v. handgebaren. In de keuken superhandig wanneer je even met vuile handen staat…

Verlichting in het keukenontwerp: Afzuigkap verlichting bedienbaar met handgebaren van Jansen & De Bont – beurs Imm Cologne 2019
Foto: afzuigkap verlichting bedienbaar met handgebaren

Lichtplan en leidingplan

Alhoewel de bediening van de verlichting inmiddels draadloos mogelijk is, zullen er toch draden aangelegd moeten worden voor de stroomvoorziening. Wanneer ik met u mee kan denken, kunnen we een goede inschatting maken van de benodigde aansluitpunten voor de verlichting in de keuken. Deze kan ik opnemen in het leidingplan voor de elektricien. Zodoende kunnen losse draden later worden voorkomen.

We kunnen tegenwoordig bijna toveren met verlichting. Ik doe daar graag aan mee door in het keukenontwerp te helpen met een goede voorbereiding! Via een vrijblijvend adviesgesprek kan ik of mijn collega jou doelgericht naar jouw droomkeuken coachen. Je hoeft niet bang te zijn voor opdringerige verkooppraat, maar krijgt juist persoonlijk en vrijblijvend advies op maat. Vraag nu het vrijblijvend adviesgesprek aan, wij helpen je graag.

Read more

Relevante artikelen

LED verlichting keuken: duurzaam & sfeervol!

De duurzame LED verlichting keuken is de meest energiezuinige keukenlamp die bijna 100% recyclebaar is, een lange levensduur heeft en…

op 21 februari 2023

Onderbouw verlichting keuken LED inspiratie voor praktisch en prachtig licht!

Duurzame keuken verlichting onderbouw LED verovert de Nederlandse keukens met het perfecte licht op de juiste plaats! Onderbouw verlichting keuken…

op 1 oktober 2021

Verlichting onder keukenkastjes inspiratie voor jouw perfecte keuze!

Verlichting onder keukenkastjes gaat zoveel verder dan alleen werklicht. Je keuken komt in de avond helemaal tot leven met duurzame…

op 22 september 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap