Wanneer heb je een ‘oude keuken’?
Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
Heb jij een oude keuken? Bij oude keukens zijn het uiterlijk en de apparatuur gedateerd of vertonen gebreken. Daarnaast is een oude keuken zelden duurzaam. Meestal is het een combinatie waardoor je jouw bestaande ‘oude’ keuken zat bent. Daar tegenover staat dat een oud Hollandse keuken een zeer geliefde landelijke keukenstijl is. In een oud groene keuken brengt de warme kleur nostalgische gezelligheid bij je thuis. Er zijn heel veel redenen waarom jij jouw keuken als oude keuken kan ervaren. Je leest ze in dit blog!
Is jouw oude keuken aan (gedeeltelijke) vervanging toe? Misschien wil je de apparatuur, het werkblad of alleen de frontjes vervangen omdat een stijlvolle oud groene keuken of landelijke oud Hollandse keuken jouw mooiste keuken is? Een KeukenCoach expert kijkt altijd naar jouw keukenwensen en adviseert je deskundig bij het samenstellen van je nieuwe keuken of keuken make-over!
Wat zijn de 8 kenmerken van een ‘oude keuken’?
Wat is typisch voor oude keukens? Bekijk de 8 kenmerken. Wat valt je op aan jouw oude keuken?
1) De keuken past niet meer bij jou en de rest van het interieur.
Jouw interieursmaak en de inrichting van je woning is in de afgelopen jaren veranderd. Nu is de verouderde keuken aan de beurt!
2) Het is een ouderwetse keuken in vergelijking met de nieuwste keukentrends.
Is jouw oude keuken verre van Insta-waardig? Wil je ook thuis net als bij je vrienden, lekker kunnen borrelen en hangen bij de kok aan een waanzinnig mooi kookeiland volgens de laatste keukentrends?
3) Beschadigingen door slijtage, waterschade of brandschade.
- De deurtjes van de oude keukenkasten zijn kromgetrokken en/of stukjes fineer zijn afgebroken. Er zijn ‘dikke’ planken in de keukenkast door het vocht, kapotte scharnieren en lades die niet meer lopen. Alles over je keuken demonteren lees je hier.
- Het keuken werkblad heeft krassen en kringen van hete pannen.
- De kraan wiebelt in het werkblad van de oude keuken.
- De tegeltjes van de achterwand zijn uit de tijd, gescheurd en hebben vieze voegen.
- De (inbouw)apparatuur van oude keukens functioneert half of is helemaal kapot.
4) Te weinig opbergruimte, werkblad, verlichting en stopcontacten.
De meest voorkomende problemen in een verouderde keuken zijn een gebrek aan kastruimte (in de loop der jaren verzamel je steeds meer keukenspullen), te weinig werkruimte voor het voorbereiden van je gerechten en onvoldoende stopcontacten op de juiste plekken in de keuken. In oudere keukens ontbreekt vaak sfeerverlichting en is er alleen kille werkverlichting die niet de juiste plaats verlicht.
5) Ontbrekende apparaten in oude keukens
Je merkt dat je apparatuur mist in je oude keuken. Denk aan:
- Kokend-water-kraan met (eventueel) koel en bruisend water
- Koffiemachine
- Stoomoven of combi-stoomoven, bakoven
- Inductiefornuis
- Wijnkoelkast
- Teppan yaki plaat
- Vacumeerlade
6) Wens voor modernere technieken in keukenapparatuur
Je werkt prettiger met de nieuwste innovaties in keukenapparaten.
- Connectivity in de keuken – Slimme keukenapparaten bedienen met je smartphone en tablet
- Inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging
- Afzuigkap die de lucht beter filtert en minder lawaai maakt
- Stille en snelle vaatwasser met binnenverlichting en lichtprojectie
7) Behoefte aan duurzaamheid in de oude keuken
Het is tijd om oude keukens te verduurzamen!
ENERGIE, WATER & GELD BESPAREN
- LED keukenverlichting is zeer energiezuinig en heeft een lange levensduur.
- Keukenapparatuur mogelijk met energielabel A (A +++). De koelkast in je oude keuken vervangen voor een energiezuinige koelkast is goed voor het milieu en je portemonnee. Bespaar energie en water met een goed energielabel vaatwasser.
RECYCLEN VAN MATERIALEN
- Duurzame werkbladen gemaakt van natuursteen en hout snij- en restafval.
- Keukendeurtjes van hergebruikt hout en gerecyclede PET-flessen.
8) Oud groene keuken & oud Hollandse keuken stijl
Bij ‘oud’ in de keuken denk je wellicht ook aan een authentieke gezellige keuken in de oud Hollandse keuken stijl. Vandaag de dag is dat een moderne landelijke keuken waarin volop gekookt wordt op de nieuwste keukenapparatuur en waar iedereen welkom is om aan te schuiven. Een oud groene keuken kan ook een design keuken of industriële keuken zijn waarin de groene kleur de keuken een warm en sfeervol tintje geeft.
Past jouw oude keuken nog wel bij jouw lifestyle? Vraag expert advies!
Wil je trots zijn op je keuken, maar is jouw oude keuken geen plaatje meer om te zien en functioneert het maar half? Vraag een KeukenCoach expert om advies!
Twijfel je over het vervangen van de gehele oude keuken of enkele onderdelen? Bespreek het met een expert van KeukenCoach voor een altijd eerlijk advies. Soms kunnen oude keukens nog prima gerenoveerd worden met mooie duurzame oplossingen. Bekijk samen wat het beste aansluit bij jouw leven én keuken. Laat je verrassen door de goede ideeën en het prachtige keukenontwerp van de expert.
Maak direct een afspraak met een KeukenCoach expert!
Hoe herken je een oude keuken?
Een oude keuken hangt van ellende aan elkaar. Wanneer wordt de term ‘oude keukens’ nu eigenlijk precies gebruikt? Het is tijd om de term nader te bespreken. Een keuken kan oud worden genoemd als de apparatuur achterhaald is, of als de functie verre van optimaal is om aan moderne eisen te voldoen. Oud kan ook esthetisch zijn: denk maar aan de landelijkheid van een oud groene keuken. Deze keukens kunnen modern zijn en hebben toch ook iets nostalgisch.
Welke kenmerken heeft een oude keuken?
Een oud Hollandse keuken is een keuken die meer past bij de keukentrends. Een keuken kan ook oud zijn als hij niet meer bij jou, je persoonlijkheid en je overige interieur past. Inrichting speelt een belangrijke rol in het bepalen of een keuken nog even mee kan of niet. Je smaak verandert door de jaren heen, hetzelfde geldt voor je wensen en behoeften. De technologie staat bovendien niet stil. Soms is het nodig de keuken te vervangen als je op zoek bent naar meer duurzaamheid. Oude apparaten zijn vaak alles behalve duurzaam, wat tot hoge kosten leidt.
Denk ook aan schade
Een keuken kan op tal van manieren schade oplopen. Bij deuren moet je vooral denken aan kromgetrokken stukjes of losgeraakte deurknoppen. Dikke planken ontstaan door vocht. De scharnieren van lades zijn erg kwetsbaar. Een beschadigd werkblad heeft krassen en soms kringen van te hete pannen. Ook kunnen er stukjes uit het blad zijn geslagen. Een kraan kan gaan lekken of wiebelen. Tegeltjes op de achterwand kunnen oubollig ogen of gescheurd raken. Schade die het meest hinderlijk is, is die van inbouwapparatuur die niet meer goed functioneert.
Relevante artikelen
Natuurlijk, altijd duurzaam hout in je groene keuken!
Hout is het groene hart in je keuken! De meeste keukenonderdelen als kastjes, frontjes, keukenbladen en wandrekken bestaan voornamelijk uit…
Hoe creëer je een gezond binnenklimaat in de keuken?
Een gezond binnenklimaat start in de keuken! In vrijwel alle woningen is de slechte luchtkwaliteit een groot onzichtbaar probleem. De…
Nare koelkast geur? 10 Keuken middeltjes tegen koelkast geurtjes!
Je geniet volop van je prachtige keuken totdat je de koelkast deur opentrekt: een enorme nare geur verspreidt zich door…