De 6 beste bijkeuken inrichting tips
Ontvang nu gratis het digitale inspiratiemagazine!
De keuken en de woonkamer vormen vaak samen het centrale hart van het huis. Bij deze open keukenindeling doemt er echter een probleem op. De keuken is een fantastisch meubelstuk geworden waar geen plaats meer is voor losse keukenspullen en apparaten. Een goed georganiseerde bijkeuken, natuurlijk in een prachtig ontwerp, is eigenlijk onmisbaar in iedere woning! Ik geef je dan ook graag de 6 beste bijkeuken inrichting tips uit mijn vele jaren ervaring als keukenexpert.
Wil je zelf jouw bijkeuken inrichten en ontwerpen? Ontdek met de KeukenCoach keukenplanner welke indelingen, kleuren en materialen er allemaal mogelijk zijn! Ga direct van start met het plannen van je bijkeuken en bekijk je ontwerp in 3D!
De bijkeuken als tweede keuken, praktisch en mooi!
Wat is een bijkeuken eigenlijk?
Een bijkeuken is een multifunctionele ruimte, die zich vaak ‘bij’ de woonkeuken bevindt. Deze zeer praktische ruimte in huis wordt gebruikt als voorraadkast, opbergkast en als bak-, werk- en wasruimte.
Bijkeuken & hygiëne
Een bijkeuken heeft ook een belangrijke taak op het gebied van hygiëne. Je wast er niet alleen je handen, ook je gebruikte kleding en schoenen kun je er gelijk achterlaten. De kleding kan vervolgens in de bijkeuken annex wasruimte gewassen, gedroogd en gestreken worden. De schoenen en laarzen afgespoeld en gepoetst.
De bijkeuken inrichten, doe je zo! 6 Tips
1 – Bijkeuken in dezelfde keukenstijl als de woonkeuken
In de bijkeuken staat vaak losse rommel, het is ook een rommeltje wat inrichting betreft.
De wasmachine en droger bevinden zich in de bijkeuken geregeld tussen overgebleven kasten en verdwaalde wandplanken. Bij veel woningen is de bijkeuken zelfs de ruimte waar je binnenkomt. Dus het wordt tijd om dit rommelhok en washok een flinke make-over te geven. Door de onderkasten en bovenkasten in dezelfde landelijke, moderne of industriële keuken stijl in te richten als je woonkeuken, breng je rust en eenheid in het interieur.
Bij bijkeukens inrichting verstop je alle losse spullen achter mooie kastdeuren en in laden. In de open vakken van het keukenblok of in open kasten plaats je accessoires die gezien mogen worden. Glazen voorraadpotten, mooie blikken, kruidenpotten, snacks voor je huisdier en de keukenmachine krijgen een pronk-plekje in je bijkeuken! Zeker in een kleine bijkeuken creëren open kasten heel veel extra opbergruimte.
2 – Bijkeuken ruimte optimaal gebruiken
Als je het maximale uit je bijkeuken wilt halen, is het maken van een optimale keukenindeling een leuke uitdaging. Ik heb als keukenexpert al vele mooie bijkeuken ideeën mogen uitwerken.
Wil je zelf een fantastische bijkeuken ontwerpen, kijk dan eerst naar wat je wilt doen in deze uitgekiende voorraadkast, opbergkast annex werkruimte:
- Maak bij een kleine bijkeuken gebruik van de hoogte. Plaats een wandkast tot aan het plafond. Met een klein trapje bereik je de niet veel gebruikte spullen bovenin.
- Een hoekkast laat je de ruimte in de hoek efficiënt benutten.
- In een wasmachine kast kun je de wasmachine en droger op een praktische manier, op hoogte, in het bijkeuken ontwerp verwerken. Bij een wastoren staan de droger en wasmachine boven elkaar. De apparaten kunnen natuurlijk ook ingebouwd worden achter een kastdeur, of los naast elkaar geplaatst worden onder een keukenblad.
3 – Bijkeuken functies
Voorraadkast:
- Lang houdbare etenswaren
- Kratten limonade en bier, dozen wijn
- WC papier en keukenrollen
- Schoonmaakmiddelen
- Honden- en kattenvoer
Opbergkast
- Weinig gebruikte keukenapparaten
- Was scheiden in verschillende wasmanden
- Strijkplank, strijkijzer en wasrek
- Stofzuiger, bezem en emmer met mop
- Afvalscheiding in een onderkast van o.a. groente & fruit (maak deze bak niet te groot om vieze luchtjes te voorkomen), papier, plastic en glas.
- Laarzen, voetbalschoenen
- Seizoen kleding
- Hobbyspullen
Bijkeuken apparaten
- Extra koelkast
- Vriezer
- Wasmachine – de wasmachine kast heeft een stevige metalen schoor waardoor de machine veilig op zijn plaats blijft tijdens centrifugeren.
- Droger
- Friteuse/Airfryer
- Afzuigkap
- Wijnkoelkast
4 – Ergonomie in de bijkeuken
Een bijkeuken is er vooral voor je gemak en moet comfortabel zijn om in te werken.
Met je droger en wasmachine op hoogte in een bijkeuken kast ontzie je je rug bij het inladen en leeghalen van de machines. In de lade(n) onder de apparaten kun je wasmiddelen en de wasbol parkeren. Voor het scheiden van de was zijn er verschillende wasmanden die je afzonderlijk uit het kastje kunt pakken.
Met een uitschuifbare tafel verstopt achter een keukenfrontje heb je een klein keukenblad waarop je de wasmand kunt plaatsen en de was kunt vouwen.
5 – Bijkeuken verlichting
Net als in je ‘eerste’ keuken, zou je de bijkeuken verlichting kunnen aanpassen van werkverlichting voor overdag tot eventueel sfeerverlichting in de avond.
Denk als bijkeuken verlichting aan o.a. open kasten met LED verlichting, verlichting onder en in de bovenkasten en keukenblad verlichting.
6 – Bijkeuken kosten
Wil je een bijkeuken kopen? De bijkeuken kosten hangen af van hoe uitgebreid je deze ruimte wilt inrichten.
Met een kastenwand in de bijkeuken waar eventueel de wasmachine en droger in geplaatst worden, maak je al een groot interieur-verschil. De kosten blijven beperkt tot de keukenkasten. De apparaten waren al aanwezig of moesten toch vervangen worden. Een extra koelkast en vriezer kunnen ook prima ingebouwd worden.
Je kunt de bijkeuken inrichting verder uitbreiden met een aanrechtblad eventueel voorzien van spoelbak en kraan. Bij een keuken kopen nemen de vele meters van het aanrechtblad vaak een flinke hap uit je budget. Wil je de keukenstijl doortrekken in de bijkeuken dan zou je de keuze kunnen maken voor een goedkoper laminaat keukenblad met natuursteen, beton of hout look. Bij een spoelbak en kraan moeten er leidingen gelegd worden als die nog niet aanwezig zijn.
Wil je graag de friteuse of Airfryer in de bijkeuken plaatsen dan is een afzuigkap een uitkomst. Gemakkelijk is een recirculatie afzuigkap, waarbij afzuiging naar buiten of via een ventilatiekanaal niet nodig is. Met een inbouw wijnkoelkast in je bijkeuken heb je altijd je favoriete wijn op voorraad en op drinktemperatuur.
Nog meer slimme bijkeuken inrichten tips van een expert!
Bij een bijkeuken inrichten houd je rekening met de verschillende functies als werk-, opberg- en wasruimte. Een KeukenCoach expert helpt je vakkundig met de bijkeuken inrichting door je ruimte maximaal te benutten en helemaal naar wens in te richten!
Bekijk de verrassend mooie en praktische bijkeukens inrichting in de KeukenCoach winkel. Een expert van KeukenCoach heeft veel ervaring met bijkeukens inrichten. De expert vertaalt al je persoonlijke wensen naar een unieke bijkeuken op maat die past bij jouw huishouden en keukenstijl. KeukenCoach ontzorgt je volledig: de expert begeleidt je van het eerste gesprek tot na de plaatsing.
Maak direct een adviesafspraak met een expert!
Zo kun je jouw bijkeuken inrichten
Wil je jouw bijkeuken inrichten, maar weet je nog niet hoe je dit zo efficiënt mogelijk kunt doen? Dan is het goed om inspiratie op te doen. Je wilt al jouw spullen bijvoorbeeld goed op kunnen bergen, zonder dat je op een later moment uren aan het zoeken bent of alles weer uit de kasten hoeft te halen. Als je eenmaal inspiratie hebt opgedaan, kun je bij Keukencoach alle materialen vinden om met de bijkeuken inrichting te beginnen. Zo krijg jij uiteindelijk weer orde in dit deel van de woning.
De bijkeuken inrichten met opbergmogelijkheden
Bijkeukens inrichten kan vaak een enorme klus staan. In een bijkeuken staan vaak de spullen die je minder vaak gebruikt tijdens het koken of handige hulpmiddelen. Zo zijn er bijvoorbeeld bakjes en bepaalde keukengerei die ergens opgeborgen moeten worden. Door een bijkeuken te voorzien van verschillende opbergmeubels, kun je het voor jezelf al een stuk eenvoudiger maken. Niet alleen kunnen kasten hierbij helpen, maar ook verdelers die je hierin kunt zetten. Zo zorg je ervoor dat jouw kast altijd overzichtelijk blijft.
Apparaten in de bijkeuken
Bijkeukens inrichten kan ook gedaan worden om als extra keuken te fungeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een tweede oven, magnetron of gasfornuis in jouw bezit hebt. Deze moeten ook een plaats hebben, wat vaak in de bijkeuken gebeurt. Je kunt hier aparte mogelijkheden voor maken en de apparaten allemaal efficiënt neerzetten voor een volgend gebruik tijdens het koken van nieuwe maaltijden.
Relevante artikelen
Woonkeuken inspiratie: koken én wonen in de keuken
Een woonkeuken combineert de keuken en de woonkamer in één sfeervolle ruimte. Koken, wonen en meer maakt van de woonkeuken,…
Een coffee corner in de keuken inrichten, doe je zo!
Van koffie to-go naar een eigen coffee corner thuis: Met een koffie hoek in de keuken breng je de warme…
Dit zijn de keukentrends 2025!
Klaar voor je jaarlijkse dosis nieuwe keuken inspiratie, gespot op de (inter)nationale woonbeurzen?! KeukenCoach geeft je de top 10 keukentrends…