Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Advies, Inspiratie 9 Min leestijd

De 6 beste bijkeuken inrichting tips


op 27 januari 2021
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 24 januari 2022

De keuken en de woonkamer vormen vaak samen het centrale hart van het huis. Bij deze open keukenindeling doemt er echter een probleem op. De keuken is een fantastisch meubelstuk geworden waar geen plaats meer is voor losse keukenspullen en apparaten. Een goed georganiseerde bijkeuken, natuurlijk in een prachtig ontwerp, is eigenlijk onmisbaar in iedere woning! Ik geef je dan ook graag de 6 beste bijkeuken inrichting tips uit mijn vele jaren ervaring als Keukencoach.

De bijkeuken als tweede keuken, praktisch en mooi!

Wat is een bijkeuken eigenlijk?

Een bijkeuken is een multifunctionele ruimte, die zich vaak ‘bij’ de woonkeuken bevindt. Deze zeer praktisch ruimte in huis wordt gebruikt als voorraadkast, opbergkast en als bak-, werk- en wasruimte.

Bijkeuken & hygiëne

Een bijkeuken heeft ook een belangrijke taak op het gebied van hygiëne. Je wast er niet alleen je handen meer dan ooit, maar ook je gebruikte kleding en schoenen kun je er gelijk achterlaten. De kleding kan vervolgens in de bijkeuken annex wasruimte gewassen, gedroogd en gestreken worden. De schoenen en laarzen afgespoeld en gepoetst.

Witte bijkeuken – Inkijkje in Nobilia wasruimte & washok 615 416 wit
Binnenkijkje in de witte Nobilia bijkeuken 615 416

De bijkeuken inrichten, doe je zo! 6 Tips

 1 – Bijkeuken in dezelfde keukenstijl als de woonkeuken.

In de bijkeuken staat vaak niet alleen losse rommel, maar het is ook een rommeltje wat inrichting betreft.  De wasmachine en droger bevinden zich meestal tussen overgebleven kasten en verdwaalde wandplanken. Bij veel woningen is de bijkeuken zelfs de ruimte waar je binnenkomt. Dus het wordt tijd om dit rommelhok en washok een flinke make-over te geven. Door de onderkasten en bovenkasten in dezelfde landelijke keuken, moderne keuken of industriële keuken stijl als je woonkeuken in te richten, breng je rust en eenheid in het interieur.

Achter mooie kastdeuren en in laden verstop je alle losse spullen. In de open vakken van het keukenblok of in open kasten plaats je accessoires die gezien mogen worden. Je glazen voorraadpotten, mooie blikken, kruidenpotten, snacks voor je huisdier en de keukenmachine krijgen een pronk-plekje in je bijkeuken! Zeker in een kleine bijkeuken creëren open kasten heel veel extra opbergruimte.

2 – Bijkeuken ruimte optimaal gebruiken

Als je het maximale uit je bijkeuken wilt halen, is een optimale keukenindeling maken een leuke uitdaging. Ik heb als keukencoach al vele mooie bijkeuken ideeën mogen uitwerken.  Wil je zelf een fantastische bijkeuken ontwerpen, kijk dan eerst naar wat je wilt doen met deze uitgekiende voorraadkast, opbergkast annex werkruimte.

 • Maak bij een kleine bijkeuken gebruik van de hoogte. Plaats een wandkast tot aan het plafond. Met een klein trapje kun je bij de niet veel gebruikte spullen bovenin.
 • Een hoekkast laat je de ruimte in de hoek efficiënt benutten.

In een wasmachine kast kun je de wasmachine en droger op een praktische manier, op hoogte, in het bijkeuken ontwerp verwerken. Bij een wastoren staan de droger en wasmachine boven elkaar. De apparaten kunnen natuurlijk ook ingebouwd worden achter een kastdeur. Of los naast elkaar geplaatst worden onder een keukenblad.

Mat grijze Nobilia bijkeuken 317 334 laklaminaat
Mat grijze bijkeuken – Nobilia 317 334 laklaminaat

 3 – Bijkeuken functies

Voorraadkast:
 • Lang houdbare etenswaren
 • Kratten limonade en bier, dozen wijn
 • Een voorraad WC papier en keukenrollen
 • Schoonmaakmiddelen
 • Honden- en kattenvoer
Opbergkast
 • Niet veel gebruikte keukenapparaten
 • Was scheiden in verschillende wasmanden
 • Strijkplank, strijkijzer en wasrek
 • Stofzuiger, bezem en emmer met mop
 • Afvalscheiding in een onderkast van o.a. groente & fruit (maak deze bak niet te groot om vieze luchtjes te voorkomen), papier, plastic en glas.
 • Laarzen, voetbalschoenen
 • Seizoen kleding
 • Hobbyspullen
Bijkeuken apparaten
 • Extra koelkast
 • Vriezer
 • Wasmachine – de wasmachine kast heeft een stevige metalen schoor waardoor de machine veilig op zijn plaats blijft tijdens centrifugeren.
 • Droger
 • Friteuse/Airfryer
 • Afzuigkap
 • Wijnkoelkast
Mat grijze Nobilia bijkeuken 317 334 laklaminaat: Nobilia onderkast + Presto tafel
Nobilia onderkast met Presto tafel in de bijkeuken & wasruimte

4 – Ergonomie in de bijkeuken

Een bijkeuken is er vooral voor je gemak en moet comfortabel zijn om in te werken. Met je droger en wasmachine op hoogte in een bijkeuken kast ontzie je je rug bij het inladen en leeghalen van de machine. In de lade(n) onder de apparaten kun je wasmiddelen en de wasbol parkeren. Voor het scheiden van de was zijn er verschillende wasmanden die je afzonderlijk uit het kastje kunt pakken en kunt vergrendelen als je ze terugzet.

Met een uitschuifbare tafel verstopt achter een keukenfrontje heb je een klein keukenblad waarop je de wasmand kunt plaatsen en de was kunt vouwen.

5 – Bijkeuken verlichting

Net zoals bij je ‘eerste’ keuken, zou je de verlichting in de bijkeuken kunnen aanpassen van werkverlichting voor overdag tot eventueel sfeerverlichting in de avond. Denk  o.a. aan open kasten met LED verlichting, verlichting onder en in de bovenkasten en keukenblad verlichting.

Keukentrend 2020 - Häcker L-bijkeuken als droog- en wasruimte + kastruimte
Häcker L-bijkeuken als droog- en wasruimte met veel kastruimte

6 – Bijkeuken kosten

Wil je een bijkeuken kopen, dan hangen de kosten helemaal af hoe uitgebreid je deze ruimte wilt inrichten. Met een kastenwand waar eventueel de wasmachine en droger in geplaatst kunnen worden maak je al een groot interieur-verschil. De kosten blijven beperkt tot de keukenkasten. De apparaten waren al aanwezig of moesten toch vervangen worden. Een extra koelkast en vriezer kunnen ook prima ingebouwd worden.

Je kunt de bijkeuken verder uitbreiden met een aanrecht voorzien van spoelbak en kraan. Bij een keuken kopen nemen de vele meters van het aanrechtblad vaak een flinke hap uit je budget. Wil je de keukenstijl doortrekken in de bijkeuken dan zou je de keuze kunnen maken voor een goedkoper laminaat keukenblad met natuursteen, beton of hout look. Bij een spoelbak en kraan moeten er leidingen aangelegd worden als ze nog niet aanwezig zijn.

Wil je graag de friteuse of Airfryer in de bijkeuken plaatsen dan is een afzuigkap een uitkomst. Makkelijk is een recirculatie afzuigkap, waardoor afzuiging naar buiten of via een ventilatiekanaal niet nodig is. Met een inbouw wijnkoelkast in je bijkeuken heb je altijd je favoriete wijn op voorraad en op drinktemperatuur.

Nog meer slimme bijkeuken ideeën, het kan!

Bij een bijkeuken inrichten moet je rekening houden met de verschillende functies als werk-, opberg en wasruimte. Een Keukencoach helpt je graag om je bijkeuken ruimte maximaal te benutten en helemaal naar wens in te richten. Van ontwerp met alle keukenaccessoires erop en eraan tot volledig aan de montage. Maak vrijblijvend een afspraak met een keukencoach in je buurt.

Zo kun je jouw bijkeuken inrichten

Wil je jouw bijkeuken inrichten, maar weet je nog niet hoe je dit zo efficiënt mogelijk kunt doen? Dan is het goed om inspiratie op te doen. Je wilt al jouw spullen bijvoorbeeld goed op kunnen bergen, zonder dat je op een later moment uren aan het zoeken bent of alles weer uit de kasten hoeft te halen. Als je eenmaal inspiratie hebt opgedaan, kun je bij Keukencoach alle materialen vinden om met de bijkeuken inrichting te beginnen. Zo krijg jij uiteindelijk weer orde in dit deel van de woning.

De bijkeuken inrichten met opbergmogelijkheden

Bijkeukens inrichten kan vaak een enorme klus staan. In een bijkeuken staan vaak de spullen die je minder vaak gebruikt tijdens het koken of handige hulpmiddelen. Zo zijn er bijvoorbeeld bakjes en bepaalde keukengerei die ergens opgeborgen moeten worden. Door een bijkeuken te voorzien van verschillende opbergmeubels, kun je het voor jezelf al een stuk eenvoudiger maken. Niet alleen kunnen kasten hierbij helpen, maar ook verdelers die je hierin kunt zetten. Zo zorg je ervoor dat jouw kast altijd overzichtelijk blijft.

Apparaten in de bijkeuken

Bijkeukens inrichten kan ook gedaan worden om als extra keuken te fungeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een tweede oven, magnetron of gasfornuis in jouw bezit hebt. Deze moeten ook een plaats hebben, wat vaak in de bijkeuken gebeurt. Je kunt hier aparte mogelijkheden voor maken en de apparaten allemaal efficiënt neerzetten voor een volgend gebruik tijdens het koken van nieuwe maaltijden. 

Read more

Relevante artikelen

Stijlvolle marmer keuken ideeën

Een marmer keuken is een geliefde exclusieve keuken. Jouw oog voor klasse en details vind je terug in dit unieke…

op 14 januari 2022

Verrassende wandrekken keuken ideeën

Keuken wandrekken zijn sfeervol en praktisch! In de keuken van nu zijn we op zoek naar gezelligheid en daar is…

op 7 januari 2022

Keukentrends 2022, welke trend maakt jouw keuken uniek?

KeukenCoach presenteert je met trots de nieuwe keukentrends 2022! Het is ieder jaar weer een designfeestje waarin de expert het…

op 22 november 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap