Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.8

Vraag een adviesgesprek aan »
Advies, Inspiratie 11 minuten leestijd

De 6 beste bijkeuken inrichting tips


op 27 januari 2021
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 21 maart 2023

De keuken en de woonkamer vormen vaak samen het centrale hart van het huis. Bij deze open keukenindeling doemt er echter een probleem op. De keuken is een fantastisch meubelstuk geworden waar geen plaats meer is voor losse keukenspullen en apparaten. Een goed georganiseerde bijkeuken, natuurlijk in een prachtig ontwerp, is eigenlijk onmisbaar in iedere woning! Ik geef je dan ook graag de 6 beste bijkeuken inrichting tips uit mijn vele jaren ervaring als keukenexpert.

Wil je zelf jouw bijkeuken inrichten en ontwerpen? Ontdek met de KeukenCoach keukenplanner welke indelingen, kleuren en materialen er allemaal mogelijk zijn! Ga direct van start met het plannen van je bijkeuken en bekijk je ontwerp in 3D!

De bijkeuken als tweede keuken, praktisch en mooi!

Moderne bijkeuken inrichting: wasmachine en droger naast elkaar in keukenblok met praktisch wandrek, KeukenCoach bijkeuken Amsterdam
Foto: Moderne bijkeuken inrichting: wasmachine en droger naast elkaar in keukenblok met praktisch wandrek – KeukenCoach bijkeuken Amsterdam

Wat is een bijkeuken eigenlijk?

Een bijkeuken is een multifunctionele ruimte, die zich vaak ‘bij’ de woonkeuken bevindt. Deze zeer praktische ruimte in huis wordt gebruikt als voorraadkast, opbergkast en als bak-, werk- en wasruimte.

Bijkeuken & hygiëne

Een bijkeuken heeft ook een belangrijke taak op het gebied van hygiëne. Je wast er niet alleen je handen, ook je gebruikte kleding en schoenen kun je er gelijk achterlaten. De kleding kan vervolgens in de bijkeuken annex wasruimte gewassen, gedroogd en gestreken worden. De schoenen en laarzen afgespoeld en gepoetst.

Witte bijkeuken – Inkijkje in Nobilia wasruimte & washok
Foto: Binnenkijkje in een witte Nobilia bijkeuken inrichting

De bijkeuken inrichten, doe je zo! 6 Tips

 1 – Bijkeuken in dezelfde keukenstijl als de woonkeuken

In de bijkeuken staat vaak losse rommel, het is ook een rommeltje wat inrichting betreft.  

De wasmachine en droger bevinden zich in de bijkeuken geregeld tussen overgebleven kasten en verdwaalde wandplanken. Bij veel woningen is de bijkeuken zelfs de ruimte waar je binnenkomt. Dus het wordt tijd om dit rommelhok en washok een flinke make-over te geven. Door de onderkasten en bovenkasten in dezelfde landelijke, moderne of industriële keuken stijl in te richten als je woonkeuken, breng je rust en eenheid in het interieur. 

Bij bijkeukens inrichting verstop je alle losse spullen achter mooie kastdeuren en in laden. In de open vakken van het keukenblok of in open kasten plaats je accessoires die gezien mogen worden. Glazen voorraadpotten, mooie blikken, kruidenpotten, snacks voor je huisdier en de keukenmachine krijgen een pronk-plekje in je bijkeuken! Zeker in een kleine bijkeuken creëren open kasten heel veel extra opbergruimte.

Bijkeuken inrichten met spoelbak, wasmachine & droger op hoogte, Nobilia
Foto: Bijkeuken inrichten met spoelbak, wasmachine & droger op hoogte – Nobilia

2 – Bijkeuken ruimte optimaal gebruiken

Als je het maximale uit je bijkeuken wilt halen, is het maken van een optimale keukenindeling een leuke uitdaging. Ik heb als keukenexpert al vele mooie bijkeuken ideeën mogen uitwerken. 

Wil je zelf een fantastische bijkeuken ontwerpen, kijk dan eerst naar wat je wilt doen in deze uitgekiende voorraadkast, opbergkast annex werkruimte: 

 • Maak bij een kleine bijkeuken gebruik van de hoogte. Plaats een wandkast tot aan het plafond. Met een klein trapje bereik je de niet veel gebruikte spullen bovenin. 
 • Een hoekkast laat je de ruimte in de hoek efficiënt benutten. 
 • In een wasmachine kast kun je de wasmachine en droger op een praktische manier, op hoogte, in het bijkeuken ontwerp verwerken. Bij een wastoren staan de droger en wasmachine boven elkaar. De apparaten kunnen natuurlijk ook ingebouwd worden achter een kastdeur, of los naast elkaar geplaatst worden onder een keukenblad.
Mat grijze Nobilia bijkeuken met grote wandrekken
Foto: Mat grijze bijkeuken met grote wandrekken

 3 – Bijkeuken functies

Voorraadkast:

 • Lang houdbare etenswaren
 • Kratten limonade en bier, dozen wijn
 • WC papier en keukenrollen
 • Schoonmaakmiddelen
 • Honden- en kattenvoer

Opbergkast

 • Weinig gebruikte keukenapparaten
 • Was scheiden in verschillende wasmanden
 • Strijkplank, strijkijzer en wasrek
 • Stofzuiger, bezem en emmer met mop
 • Afvalscheiding in een onderkast van o.a. groente & fruit (maak deze bak niet te groot om vieze luchtjes te voorkomen), papier, plastic en glas.
 • Laarzen, voetbalschoenen
 • Seizoen kleding
 • Hobbyspullen

Bijkeuken apparaten

 • Extra koelkast
 • Vriezer
 • Wasmachine – de wasmachine kast heeft een stevige metalen schoor waardoor de machine veilig op zijn plaats blijft tijdens centrifugeren.
 • Droger
 • Friteuse/Airfryer
 • Afzuigkap
 • Wijnkoelkast
Mat grijze Nobilia bijkeuken 317 334 laklaminaat: Nobilia onderkast + Presto tafel
Foto: Nobilia onderkast met Presto tafel in de bijkeuken & wasruimte

4 – Ergonomie in de bijkeuken

Een bijkeuken is er vooral voor je gemak en moet comfortabel zijn om in te werken. 

Met je droger en wasmachine op hoogte in een bijkeuken kast ontzie je je rug bij het inladen en leeghalen van de machines. In de lade(n) onder de apparaten kun je wasmiddelen en de wasbol parkeren. Voor het scheiden van de was zijn er verschillende wasmanden die je afzonderlijk uit het kastje kunt pakken. 

Met een uitschuifbare tafel verstopt achter een keukenfrontje heb je een klein keukenblad waarop je de wasmand kunt plaatsen en de was kunt vouwen.

5 – Bijkeuken verlichting

Net als in je ‘eerste’ keuken, zou je de bijkeuken verlichting kunnen aanpassen van werkverlichting voor overdag tot eventueel sfeerverlichting in de avond. 

Denk als bijkeuken verlichting aan o.a. open kasten met LED verlichting, verlichting onder en in de bovenkasten en keukenblad verlichting.

Häcker L-bijkeuken als droog- en wasruimte + kastruimte
Foto: Häcker L-bijkeuken als droog- en wasruimte met veel kastruimte

6 – Bijkeuken kosten

Wil je een bijkeuken kopen? De bijkeuken kosten hangen af van hoe uitgebreid je deze ruimte wilt inrichten. 

Met een kastenwand in de bijkeuken waar eventueel de wasmachine en droger in geplaatst worden, maak je al een groot interieur-verschil. De kosten blijven beperkt tot de keukenkasten. De apparaten waren al aanwezig of moesten toch vervangen worden. Een extra koelkast en vriezer kunnen ook prima ingebouwd worden.

Je kunt de bijkeuken inrichting verder uitbreiden met een aanrechtblad eventueel voorzien van spoelbak en kraan. Bij een keuken kopen nemen de vele meters van het aanrechtblad vaak een flinke hap uit je budget. Wil je de keukenstijl doortrekken in de bijkeuken dan zou je de keuze kunnen maken voor een goedkoper laminaat keukenblad met natuursteen, beton of hout look. Bij een spoelbak en kraan moeten er leidingen gelegd worden als die nog niet aanwezig zijn. 

Wil je graag de friteuse of Airfryer in de bijkeuken plaatsen dan is een afzuigkap een uitkomst. Gemakkelijk is een recirculatie afzuigkap, waarbij afzuiging naar buiten of via een ventilatiekanaal niet nodig is. Met een inbouw wijnkoelkast in je bijkeuken heb je altijd je favoriete wijn op voorraad en op drinktemperatuur.

Bijkeukens inrichten met praktisch wandrek van Zuiver Bundy Pegboard Pinbord
Foto: Bijkeukens inrichten met praktisch wandrek van Zuiver Bundy Pegboard Pinbord

Nog meer slimme bijkeuken inrichten tips van een expert!

Bij een bijkeuken inrichten houd je rekening met de verschillende functies als werk-, opberg- en wasruimte. Een KeukenCoach expert helpt je vakkundig met de bijkeuken inrichting door je ruimte maximaal te benutten en helemaal naar wens in te richten!

Bekijk de verrassend mooie en praktische bijkeukens inrichting in de KeukenCoach winkel. Een expert van KeukenCoach heeft veel ervaring met bijkeukens inrichten. De expert vertaalt al je persoonlijke wensen naar een unieke bijkeuken op maat die past bij jouw huishouden en keukenstijl. KeukenCoach ontzorgt je volledig: de expert begeleidt je van het eerste gesprek tot na de plaatsing. 

Maak direct een adviesafspraak met een expert!

Read more

Relevante artikelen

De 8 belangrijkste keukentrends 2023!

Zin in een nieuwe keuken of een trendy keuken make-over? KeukenCoach geeft je de 8 belangrijkste keukentrends voor 2023, gespot…

op 27 februari 2023

Verliefd op Lancellotti fornuizen!

‘Ik ben verliefd op Lancellotti fornuizen!’ dat zijn de passionele eerste woorden van Frans-Anno Tweebeeke in gesprek met KeukenCoach directeur…

op 17 mei 2022

Jouw kindvriendelijke keuken stappenplan

Een kindvriendelijke keuken maakt van het hart van het huis een gezellige familiekeuken! De kindvriendelijke keukens van nu zijn goed…

op 28 maart 2022

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap