Vakkundig advies van experts met meer dan 20 jaar ervaring!
Vraag een adviesgesprek aan »
Inspiratie 8 Min leestijd

Landelijke keukens op maat: een vak apart!


op 31 januari 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 24 januari 2022
Keukencoach Jessica Renders – gepubliceerd op 30 juli 2019

Een landelijke keuken is niet voor niets een veel gevraagde keuken. Je creëert gelijk een nostalgische sfeer waar gezelligheid voorop staat. Dit speelt een nog grotere rol als de keuken bij de woonkamer wordt getrokken. Er ontstaat zo één grote ruimte waarin volop geleefd wordt met familie en vrienden. Zet de pot met koekjes maar alvast klaar, want ik ga je uitleg geven over hoe jouw landelijke keuken op maat er uit kan komen te zien!

Welke kleuren, materialen en ontwerpen maken jouw landelijke keuken een gezellig thuis?

9 kenmerken van een landelijke keuken:

1- De kroonlijst als kroon op de keuken

De kroonlijst is het golvende element boven de kastjes van zo’n 5 – 10cm hoog. Dit accent complementeert het best de keuken in landelijke stijl.

2 – Landelijke keukenkastdeuren

Bij de landelijke keuken passen massief houten deuren. De frontjes van de houten keuken zijn bij voorkeur niet dekkend geverfd waardoor de structuur en tekening van het hout, eiken bijvoorbeeld, zichtbaar is. Voor in de landelijke keuken zijn houten kaderdeuren met  1 of meerdere kaders en een enkele of dubbele rand (het zogenaamde kraaltje) heel herkenbaar. Ook lameldeuren met verticale lijnen (de Piet Boon keukendeur genoemd) geven een landelijke sfeer. Wit of gebroken wit zijn, naast ongeverfd hout, de meest populaire kleuren voor de landelijke keuken. Voor een meer luxe en moderne uitstraling is grijs en zwart de nieuwe kleur. Met een kleiner budget kun je met MFD lak deuren ook een mooie klassieke uitstraling creëren.

3 – Pilaster of kolommen in het keukenontwerp

De landelijke keuken op maat herken je aan de tussenpanelen van 2,5  – 5cm, ook wel pilasters genoemd,  die tussen de kasten geplaatst kunnen worden om de ambachtelijke uitstraling te benadrukken.

4 – Nostalgische handgrepen

Op de prachtige deuren van een landelijke keuken horen natuurlijk klassieke handgrepen. Met de handgrepen kun je het accent leggen, naar keuze op bijvoorbeeld de robuuste, meer industriële uitstraling of op de meer romantische verfijnde sfeer van jouw nieuwe keuken. Je kunt daarbij denken aan stoere rechte handgrepen dan wel ronde of ovale knoppen.

5 – Landelijke keuken met schouw

Het paradepaardje van de landelijke keuken is toch wel de schouw. De schouw bestaat uit een ombouw met sierlijke afwerklijst om de afzuigkap. De klassieke schouw is in verschillende vormen en afmetingen verkrijgbaar.

Häcker modern landelijke keuken op maat Bristol
Foto: Häcker modern landelijke keuken Bristol

6 – Landelijk keuken werkblad

Een robuust keuken-werkblad dat tegen een stootje kan, is een belangrijk ‘ingrediënt’ om een landelijke sfeer neer te kunnen zetten. Een keuken met granieten werkblad maakt het landelijke plaatje af. Omdat graniet een natuurproduct is, moet het blad regelmatig geïmpregneerd worden. Met een composiet werkblad creëer je dezelfde sfeer, maar dan wel (bijna) onderhoudsvrij.

Beton voor keukenblad is af te raden, omdat beton poreus is waardoor vuil en vet er intrekken en vlekken achterblijven. Wil je toch een betonnen werkblad of neemt een granieten werkblad een te grote hap uit je budget, dan is een kunststof aanrechtblad met betonlook of granietlook een goed alternatief.

7 – Landelijke aanrecht met spoelbak

Kies je voor een granieten aanrechtblad voor je landelijke keuken, dan hoort daar een onderbouw spoelbak van keramiek of tegeltjes bij. Wordt het toch een aanrechtblad van kunststof, dan kun je kiezen voor een opbouw of tussenbouw spoelbak. Naast de traditionele RVS kleur, zijn er ook spoelbakken verkrijgbaar in bijvoorbeeld zwart, koper of goud kleur. Fantastisch in combinatie met een keukenkraan in dezelfde tint.

8 – Klassieke keukenkranen

Een klassieke keukenkraan is de kers op de taart in de landelijke keuken. De nostalgische kraan herken je aan de grote knoppen of sterknoppen. De tweehendel mengkraan met witte hendels hoort echt in de nostalgisch ingerichte keuken.

Ook op de landelijke kranen zie je graag de moderne functies terug zoals een spoeldouche en kokend waterkraan. Een spoeldouche plaats je liever alleen op een steen(achtig) werkblad. Op een laminaat blad kan door het wrikken van de hoge kraan een vochtprobleem ontstaan. Quooker heeft in haar Classic collectie prachtige klassieke keukenkranen waar je niet alleen kokend water mee kunt tappen, maar ook koel bruisend en gefilterd water. In de moderne landelijke keuken is een stoere zwarte Quooker kraan helemaal op z’n plaats.

9 – Landelijke keuken met eiland

Een keukeneiland is niet het eerste waar je aan denkt bij de nostalgische keukenstijl. Toch kan een gezellig keukeneiland of een mooie bar jouw landelijke keuken afmaken.

Denk je na het lezen van deze blog: ‘een landelijke keuken past helemaal bij mij’, maar weet je nog niet hoe je deze keuken vorm wilt geven? Wil je graag nog even ‘rond kijken’? Dan is onze keukenplanner een ideale tool voor jou. Ga hier naar onze keukenplanner en ontwerp eenvoudig en supersnel jouw eigen landelijke keuken. Zet de volgende stap naar jouw droomkeuken en ontwerp je keuken hier!

Nostalgie van de landelijke keuken


De landelijke keuken is een keuken waar altijd vraag naar is. Dat komt onder andere doordat deze keukens bekends staan om hun gezellige, knusse karakter. Dat gezellige karakter komt vooral naar voren als je landelijke keukens betrekt bij de woonkamer. Er ontstaat dan een nostalgisch sfeertje, waarin broederlijkheid op de eerste plaats staat. Zo’n open, landelijke keuken is ideaal voor als er familie of vrienden op bezoek komen. Het potje met vet kan op de tafel worden gezet! Een keuken die landelijk genoemd mag worden, heeft de volgende kenmerken.

Landelijke keuken: de kenmerken


Als kroon in de keuken heb je natuurlijk de kenmerkende golvende kroonlijst bovenop de kastjes. Deze kroonlijst is rond de 5-10 centimeter in hoogte. Daarnaast zijn keukendeuren vaak gemaakt van massief hout. De frontjes van de deuren zijn doorgaans niet dekkend geverfd. Meestal worden er ook kolommen of pilasters gebruikt in het keukenontwerp. De tussenpanelen zijn zo’n 2.5-5 centimeter breed. Op de deuren worden prachtige handgrepen gebruikt.

Overige landelijke elementen


In de landelijke keuken speelt de schouw een centrale rol. Deze heeft een ombouw en een rijkelijk versierde afwerklijst rondom de afzuigkop. Het werkblad moet op zijn beurt tegen een stootje kunnen en is vaak gemaakt van graniet (of een ander natuurproduct). Denk je aan een landelijke spoelbak, dan denk je aan een spoelbak van keramiek, vaak met speciale tegeltjes. De keukenkraan wordt ook wel het neusje van de zalm van de landelijke keuken genoemd. Deze heeft grote knoppen, vaak in de vorm van een ster. De mengkraan heeft twee hendels.

Read more

Relevante artikelen

Stijlvolle marmer keuken ideeën

Een marmer keuken is een geliefde exclusieve keuken. Jouw oog voor klasse en details vind je terug in dit unieke…

op 14 januari 2022

Verrassende wandrekken keuken ideeën

Keuken wandrekken zijn sfeervol en praktisch! In de keuken van nu zijn we op zoek naar gezelligheid en daar is…

op 7 januari 2022

Keukentrends 2022, welke trend maakt jouw keuken uniek?

KeukenCoach presenteert je met trots de nieuwe keukentrends 2022! Het is ieder jaar weer een designfeestje waarin de expert het…

op 22 november 2021

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap