Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.8

Vraag een adviesgesprek aan »
Inspiratie 8 minuten leestijd

Landelijke keukens op maat: een vak apart!


op 31 januari 2020
door: KeukenCoach • gepubliceerd op 21 maart 2023
Keukencoach Jessica Renders – gepubliceerd op 30 juli 2019

Een landelijke keuken is niet voor niets een veel gevraagde keuken. Je creëert gelijk een nostalgische sfeer waar gezelligheid voorop staat. Dit speelt een nog grotere rol als de keuken bij de woonkamer wordt getrokken. Er ontstaat zo één grote ruimte waarin volop geleefd wordt met familie en vrienden. Zet de pot met koekjes maar alvast klaar, want ik ga je uitleg geven over hoe jouw landelijke keuken op maat er uit kan komen te zien!

Welke kleuren, materialen en ontwerpen maken jouw landelijke keuken een gezellig thuis?

9 kenmerken van een landelijke keuken:

1- De kroonlijst als kroon op de keuken

De kroonlijst is het golvende element boven de kastjes van zo’n 5 – 10cm hoog. Dit accent complementeert het best de keuken in landelijke stijl.

2 – Landelijke keukenkastdeuren

Bij de landelijke keuken passen massief houten deuren. De frontjes van de houten keuken zijn bij voorkeur niet dekkend geverfd waardoor de structuur en tekening van het hout, eiken bijvoorbeeld, zichtbaar is. Voor in de landelijke keuken zijn houten kaderdeuren met  1 of meerdere kaders en een enkele of dubbele rand (het zogenaamde kraaltje) heel herkenbaar. Ook lameldeuren met verticale lijnen (de Piet Boon keukendeur genoemd) geven een landelijke sfeer. Wit of gebroken wit zijn, naast ongeverfd hout, de meest populaire kleuren voor de landelijke keuken. Voor een meer luxe en moderne uitstraling is grijs en zwart de nieuwe kleur. Met een kleiner budget kun je met MFD lak deuren ook een mooie klassieke uitstraling creëren.

3 – Pilaster of kolommen in het keukenontwerp

De landelijke keuken op maat herken je aan de tussenpanelen van 2,5  – 5cm, ook wel pilasters genoemd,  die tussen de kasten geplaatst kunnen worden om de ambachtelijke uitstraling te benadrukken.

4 – Nostalgische handgrepen

Op de prachtige deuren van een landelijke keuken horen natuurlijk klassieke handgrepen. Met de keuken handgrepen kun je het accent leggen, naar keuze op bijvoorbeeld de robuuste, meer industriële uitstraling of op de meer romantische verfijnde sfeer van jouw nieuwe keuken. Je kunt daarbij denken aan stoere rechte handgrepen dan wel ronde of ovale knoppen.

5 – Landelijke keuken met schouw

Het paradepaardje van de landelijke keuken is toch wel de schouw. De schouw bestaat uit een ombouw met sierlijke afwerklijst om de afzuigkap. De klassieke schouw is in verschillende vormen en afmetingen verkrijgbaar.

Häcker modern landelijke keuken op maat Bristol
Foto: Häcker modern landelijke keuken Bristol

6 – Landelijk keuken werkblad

Een robuust keuken-werkblad dat tegen een stootje kan, is een belangrijk ‘ingrediënt’ om een landelijke sfeer neer te kunnen zetten. Een keuken met graniet werkblad maakt het landelijke plaatje af. Omdat graniet een natuurproduct is, moet het blad regelmatig geïmpregneerd worden. Met een composiet werkblad creëer je dezelfde sfeer, maar dan wel (bijna) onderhoudsvrij.

Beton voor keukenblad is af te raden, omdat beton poreus is waardoor vuil en vet er intrekken en vlekken achterblijven. Wil je toch een betonnen werkblad of neemt een granieten werkblad een te grote hap uit je budget, dan is een kunststof aanrechtblad met betonlook of granietlook een goed alternatief.

7 – Landelijke aanrecht met spoelbak

Kies je voor een granieten aanrechtblad voor je landelijke keuken, dan hoort daar een onderbouw spoelbak van keramiek of tegeltjes bij. Wordt het toch een aanrechtblad van kunststof, dan kun je kiezen voor een opbouw of tussenbouw spoelbak. Naast de traditionele RVS kleur, zijn er ook spoelbakken verkrijgbaar in bijvoorbeeld zwart, koper of goud kleur. Fantastisch in combinatie met een keukenkraan in dezelfde tint.

8 – Klassieke keukenkranen

Een klassieke keukenkraan is de kers op de taart in de landelijke keuken. De nostalgische kraan herken je aan de grote knoppen of sterknoppen. De tweehendel mengkraan met witte hendels hoort echt in de nostalgisch ingerichte keuken.

Ook op de landelijke kranen zie je graag de moderne functies terug zoals een spoeldouche en kokend waterkraan. Een spoeldouche plaats je liever alleen op een steen(achtig) werkblad. Op een laminaat blad kan door het wrikken van de hoge kraan een vochtprobleem ontstaan. Quooker heeft in haar Classic collectie prachtige klassieke keukenkranen waar je niet alleen kokend water mee kunt tappen, maar ook koel bruisend en gefilterd water. In de moderne landelijke keuken is een stoere zwarte Quooker kraan helemaal op z’n plaats.

9 – Landelijke keuken met eiland

Een keukeneiland is niet het eerste waar je aan denkt bij de nostalgische keukenstijl. Toch kan een gezellig keukeneiland of een mooie bar jouw landelijke keuken afmaken.

Denk je na het lezen van deze blog: ‘een landelijke keuken past helemaal bij mij’, maar weet je nog niet hoe je deze keuken vorm wilt geven? Wil je graag nog even ‘rond kijken’? Dan is onze keukenplanner een ideale tool voor jou. Ga hier naar onze keukenplanner en ontwerp eenvoudig en supersnel jouw eigen landelijke keuken. Zet de volgende stap naar jouw droomkeuken en ontwerp je keuken hier!

Read more

Relevante artikelen

De 8 belangrijkste keukentrends 2023!

Zin in een nieuwe keuken of een trendy keuken make-over? KeukenCoach geeft je de 8 belangrijkste keukentrends voor 2023, gespot…

op 27 februari 2023

Verliefd op Lancellotti fornuizen!

‘Ik ben verliefd op Lancellotti fornuizen!’ dat zijn de passionele eerste woorden van Frans-Anno Tweebeeke in gesprek met KeukenCoach directeur…

op 17 mei 2022

Jouw kindvriendelijke keuken stappenplan

Een kindvriendelijke keuken maakt van het hart van het huis een gezellige familiekeuken! De kindvriendelijke keukens van nu zijn goed…

op 28 maart 2022

Advies

Jouw thuissituatie is uniek. Daarom vinden wij het belangrijk om je écht te leren kennen en advies op maat te geven.

Ontwerp

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over jouw droomkeuken. Wij laten al jouw wensen samenkomen in het perfecte ontwerp.

Montage

De montage van een keuken is het laatste waar jij je zorgen om wilt maken. Onze monteurs nemen dit volledig uit handen.

Service

In onze service gaan wij net een stapje verder. Van het eerste gesprek tot na de oplevering, we zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Iedere stap vakmanschap